İçeriğe atla

Bülbül (şiir)

Sebîlürreşâd'da yayımlanan Bülbül şiiri.

Bülbül, Mehmet Âkif Ersoy'un Bursa'nın 1920 yılı Temmuz ayında işgal edilmesi üzerine yazdığı mesnevi düzenindeki şiir.

Yurdun bir bölümünün işgal edilişini hikâye eden ve işgal karşısında hissedilen üzüntü ve tepkiyi dile getiren bir şiirdir. Safahat’ın yedinci kitabı olan "Gölgeler"'de yer alır.

Mehmet Akif'in Burdur milletvekili olarak Ankara'da bulunduğu sırada Taceddin Dergâhı’nda yazılmış ve ilk defa Sebilürreşad dergisinin 7 Mayıs 1921 tarihli sayısında yayımlanmıştır.[1] Şair, bu şiiri "Basri Bey oğlumuza” ifadesiyle Meclis'te Karesi mebusu olarak bulanan Hasan Basri Bey'e ithaf etmiş[2] ve şiirin altındaki şu notla şiirin yazılış sebebini açıklamıştır:


Şiir, hezec bahrinin mefâîlün vezniyle yazılmıştır.[2] İki bölümden oluşur; ilk 26 mısrayı içeren birinci bölümde bülbül imgesi etrafında karamsar bir ruh hali verilir, ikincisinde ise düşman kuvvetlerinin istila ettikleri Bursa şehrinde sergilediği vahşet anlatılır.

Mehmet Akif, bu eserde bir bülbüle ülkenin ve milletin durumunu anlatır, buna karşılık yanık yanık öten bülbüle, eden böyle kıyametler kopardığını sorar, "matem senin değil, benim hakkım" der.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Karaca, Nesrin (27 Aralık 2021). "Bülbül Şiirinin İzinde Bursa'nın İşgali ve Mehmet Âkif 91". Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD) (35/Özel Sayı): 89-102. doi:10.20427/turkiyat.1034526. ISSN 1305-5992. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2023. 
  2. ^ a b Ayaz, Hayrettin (31 Ocak 2016). "Bülbül Şiiri Etrafında Mehmed Akif'in Değerler Dünyası…". Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (İngilizce). 25 (1): 31-38. doi:10.18069/fusbed.53174. ISSN 1300-9702. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2023. 
  3. ^ Durkaya, Hayriye (21 Ekim 2019). "Metinlerarasılık Ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bağlamında Bülbül Mazmunu Ve Mehmet Akif Ersoy'un Bülbül Şiiri". Journal of Turkish Studies. 8 (Volume 8 Issue 13): 847-856. doi:10.7827/TurkishStudies.5853. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi</span> Burdurda kurulu devlet üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 01.03.2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla Burdur ilinde kurulmuş bir üniversitedir. İsmini Türk yazar Mehmet Akif Ersoy'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akif Ersoy Müze Evi</span> Mehmet Âkif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada oturduğu, günümüzde müzeleştirilmiş ev

Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Lozan Barış Konferansı</span> 1922-1923

Lozan Barış Konferansı, İsviçre'nin Lozan (Lausanne) şehrinde 8 ay sürmüş ve Türk tarafının kayıtsız şartsız bağımsızlık talebi nedeniyle çetin geçmiştir. Görüşmelerde Türkiye'yi temsil eden İsmet Paşa başkanlığındaki heyetin bu başarıdaki rolü büyüktür.

Safahat , Mehmet Âkif Ersoy'un 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Basri Çantay</span>

Hasan Basri Çantay, TBMM 1. Dönem Balıkesir Milletvekili, öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an müfessiri.

Mehmet Âkif Ersoy ismine sahip olan kişiler veya mekânlar bunlardır:

Safahat, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un ilk şiir kitabının adıdır.

Süleymaniye Kürsüsünde, Mehmet Akif Ersoy’un şiir külliyatı Safahat’ın bir tek uzun manzumeden oluşan ikinci kitabının ve bu kitapta yer alan uzun manzumenin adıdır. Eser, ilk defa 1912’de Sebilürreşad’da dokuz bölüm hâlinde tefrika edilmiş, aynı yılın eylül ayında kitap olarak basılmıştır.

Çanakkale Şehitlerine, Mehmet Âkif Ersoy'un Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlere seslenme şeklinde yazdığı şiiri.

<i>Hakkın Sesleri</i> Safahatı oluşturan kitaplardan üçüncüsü

Hakkın Sesleri şair Mehmet Âkif Ersoy'un Safahatını oluşturan kitaplardan üçüncüsüdür. 1913 yılının ilk aylarında Balkan Harbi yenilgisi günleri içerisinde kaleme alınan ve 10 şiirden ibaret olan Hakkın Sesleri aynı yılın Haziran ayında İstanbul'da Sebilürreşad Kütüphanesi'nin 7 nolu kitabı olarak yayımlanmıştır. Hakkın Sesleri Akif'in bazı ayetlere manzum yorumunu yaptığı şiirlerden meydana gelir. Balkan Savaşı yıllarında yazılan bu şiirlerde Akif umutsuzlukla çırpınır, öfkeyle haykırır, çaresizlikle ağlar. Fakat umudunu kaybetmez; halkın silkinerek üzerindeki ölü toprağı atacağına dair inancını korumaya başlar.10 şiir, 482 mısra.Sekiz ayet ve bir hadisin açıklaması ile milletin düştüğü felaketlerden kurtulma yollarını göstermeye çalıştı. Ayetlerden ve bir hadisten hareket eden Akif coşkulandırmaya, umutlandırmaya çalışmıştır.Nurettin Topçu'nun Akif'in şiirinde bulduğu isyan ve iman en yoğun şekilde görüldüğü eser Hakkın Sesleri'dir.


Safahat'ın 5.kitabı olan Hatıralar Birinci Dünya Savaşı sırasında Mehmet Âkif Ersoy'un yaptığı seyahatlerdeki gözlemleri anlatılmaktadır. 10 şiir, 1314 mısra olmak üzere yayınlanmıştır. Tamamı 10 şiirden meydana gelen Hatıralar'daki şiirlerden dördü bazı ayet ve hadislerin manzum yorumudur. Bu yönüyle Safahat'ın üçüncü kitabı olan Hakkın Sesleri'ndeki şiirlere benzer. Kitap'daki en önemli ve bir bakıma kitaba adını veren şiir Berlin Hatıraları'dır. Âkif'in Birinci Dünya Savaşı sırasında yaptığı Berlin seyahati'nin izlenimlerini yansıtan bu şiir, onun İslâm dünyası ile Batı'yı gözlemlerine dayanarak karşılaştırmış olması dolayısıyla önemlidir.. Kitaptaki Necid Çöllerinden Medineye ve El-Uskur'da şiirleri de Âkif'in Arabistan ve Mısır seyahat izlenimlerinin ürünüdür. Bu şiirlerin tamamın ortak noktası, bizim için bir felaketle sonuçlanan Birinci Dünya savaşı yıllarında kaleme alınmış olmaları ve bu yüzden Balkan Savaşı'nın acılarını yansıtan Hakkın Sesleri'ndeki şiirler gibi hüzün ve karamsarlığın şiirlerde egemen olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamamönü, Altındağ</span> Ankarada tarihi bir semt

Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan ve Ankara'nın en eski yerleşimlerinden biri olan tarihî bölge.

Dr. Arif Yılmaz,, Türk akademisyen, araştırmacı, yazar, şair

Burdur 1. Amatör Ligi, Burdur ilindeki en üst düzey amatör futbol ligidir. 2023-2024 sezonunda 10 takım tek grup halinde oynanacaktır. Normal sezonu ilk 4 sırada tamamlayan takımlar Play Off grubuna yükselir. Son iki sırayı alan takım ise Burdur 2. Amatör Lige düşer.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Burdur'da bulunan bir veteriner fakültesidir. Hayvan hastanesine sahip olan fakülte Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne bağlıdır.

Bursa'nın işgali, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasının ardından İzmir'i işgal eden ve Anadolu içlerine ilerleyen İngiliz denetimi altındaki Yunan askerlerinin Bursa kentine 8 Temmuz 1920'de girişi ile başlamış ve 11 Eylül 1922'de Türk ordusunun kente girmesiyle sona ermiştir.

Gabardıç (Gab'ardıç) , Gabardıç adı kaba (büyük) ve ardıç sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Burdur, Acıpayam, Fethiye ve Antalya yöresinde görülen kadın ve erkekler tarafından oynanan sözlü bir halk oyunudur. 2/4'lük ölçüdedir. Gabardıç Türklerin Orta Asya'da Şamanizm’e inandıkları dönemlerde oynadıkları ateş dansı olarak bilinmektedir.