İçeriğe atla

Bømlafjordtunnel

Koordinatlar: 59°43′20″N 5°26′20″E / 59.72216°K 5.43896°D / 59.72216; 5.43896
Bømlafjordtunnel

Bømlafjordtunnel, Stord şehrindeki Føyno adasını,anakaradaki Sveio şehrinin Valevåg Köyü ile bağlayan tüneldir. Bu tünel Avrupa E39 güzergahının bir parçasıdır.

Tünel 7931 metre uzunluğundadır ve Norveç'in en uzun denizaltı otoban tünelidir. Tünel denizin altında 262.5 metre derinliktedir. 28 Aralık 2000'de açılmıştır.

Tünel, Norveç'teki yaygın bir köprü ve tünel sistemi olan Trekantsambandet'in bir parçasıdır. Bu sistem Stord ve Bømlo adalarını anakaraya bağlar. Trekantsambandet, Norveç Kralı V. Harald tarafından 30 Nisan 2001 tarihinde açılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bømlo</span> Norveçte belediye

Bømlo, Norveç'in Hordaland eyâletindeki bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Trekantsambandet</span>

Trekantsambandet, Norveç'teki yaygın köprü ve tünel sistemidir. Bu sistem Stord be Bømlo adalarını anakaraya bağlar. Sistem resmi olarak 30 Nisan 2001 tarihinde Norveç Kralı Harald V tarafından kullanıma açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Randøy Köprüsü</span>

Randøy Köprüsü, Norveç'in Rogaland eyaletinin Hjelmeland beldesinde bulunan bir köprüdür. Köprü Ølesundet'i geçer ve Randøy'u anakaraya bağlar. Bir asma köprü olan köprünün uzunluğu 202 metre olup, 1976 yılında açılmıştır. Fv650 karayolunun bir parçasıdır. Köprü, Hjelmelandsvågen köyünün 4,5 kilometre (2,8 mi) güneybatısında ve Fister köyünün hemen hemen aynı uzaklığın kuzeydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan Boğazı</span>

Tayvan Boğazı, Çin kontrolü altındaki Çin anakarası ile Çin Cumhuriyeti kontrolü altındaki Tayvan adasını birbirinden ayıran 180 kilometrelik boğazdır. Boğaz Güney Çin Denizi'nin bir parçasıdır ve kuzeydoğusunda Doğu Çin Denizi bulunur. En dar yeri 130 kilometre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hordaland</span> Norveçte il

Hordaland Norveç'in batı kıyısında yer alan sınırları içinde otuz üç belediye bulunan bir eyalettir. Rogaland güneyinde, Sogn og Fjordane kuzeyinde, Buskerud ve Telemark doğusunda eyaleti çevrelemektedir. Norveç'in toplam nüfusunun %10'u, 490.000'inin üstünde kişi, burada yaşamaktadır.

Suruç Tüneli, dünyanın en uzun 22. su tünelidir. Tünelin ekonomiye yıllık 70 milyon lira katkı sağlaması beklenmektedir. toplam 94,814 hektarın sulanması 134 yerleşim yerinde toplam 94 bin 814 hektarlık alanın modern sistemlerle sulanması planlanıyor. 9 Mart 2014 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Titus Tüneli</span>

Titus Tüneli, Titus Kaya Tüneli veya Vespasianus Tüneli, günümüzde Türkiye'nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tünellerdir. Samandağ ilçesinin 5 km. kuzeyinde kalan dağlık ve denize hâkim yamaçlarda bulunan Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dyrøy Köprüsü</span> Dyrøya adasını anakaraya bağlayan köprü, Norveç

Dyrøy Köprüsü Norveç'te Troms eyaletinde bulunan Cantilever köprü. Dyrøysundet boğazından Troms eyaletindeki Dyrøya adasının anakarasına bağlanır. 570-metre (1.870 ft)uzunluğundaki köprü 29 Ağustos 1994'te açılmıştır. Köprü, feribot ulaşımını ortadan kaldırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tromsøysund Tüneli</span>

Tromsøysund Tunnel, Norveç'in Troms eyaletinin Tromsø şehrinde bulunan anakaradan Tromsøya adasına bağlanan Tromsøysundet boğazı altından geçen denizaltı tünel.

<span class="mw-page-title-main">Kvaløya (Tromsø)</span>

Kvaløya, Norveç'in Troms eyaletinde bulunan bir ada. 737 kilometrekare (285 sq mi) alanı bulunan ada Norveç anakarasındaki beşinci büyük ada'dır. Komşu adası olan doğudaki Tromsøya adasına Sandnessund Köprüsü ile, kuzeydeki Ringvassøya adasına sualtı Kvalsund Tüneli ile, batıdaki Sommarøy adasına Sommarøy Köprüsü ile, güneyde bulunan anakaraya Rya Tüneli ile bağlanmaktadır. Güneybatı kıyısında bulunan Sommarøy adası, sahil manzarası ile popüler bir rekreasyon merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Rya Tüneli</span>

Rya Tüneli, Kvaløya adasını Malangshalvøya yarımadasına bağlayan denizaltı tüneli. Norveç Bölge Yolu 858 boyunca bulunan tünel, Larseng ve Balsnes köyleri arasındaki Straumsfjorden'in altından geçer. 2.675-metre (8.776 ft)uzunluğundaki tünel Deniz seviyesi'nden maximum olarak 87 metre (285 ft)dipte bulunmaktadır ve 7.8% oranında eğimi vardır. İki şeritli olan bu tünel 29 Eylül 2011'de açıldı ve 250 milyon Norveç Kronu'na mal oldu, paranın bir kısmı 2030 yılına kadar geçiş ücretlerinden karşılanacaktır. 2013 sonbaharın'dan beri bisikletliler için de hizmetini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E10</span>

Avrupa E-yolu E10, Uluslararası E-yol ağının bir parçası olan ikinci en kısa A Sınıfı yoldur. Å, Norveç'te başlar ve Luleå, İsveç'te sona erer. Yolun uzunluğu yaklaşık 850 km'dir. Yolun Norveç kısmına Kong Olav Vs vei denir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E14</span>

Avrupa E-yolu E14, Uluslararası E-yoluağının bir yol parçasıdır. Norveç'in Trondheim bölgesinde başlar ve Sundsvall, İsveç'te biter. Yolun uzunluğu 461 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E39</span> Avrupada bir otoyol

Avrupa E-yolu E39, Avrupa E-yolları ağının 1330 kilometre uzunluğundaki bir kuzey-güney yönlü yoldur. Norveç'ten Danimarka'ya gider.

<span class="mw-page-title-main">Oslo Fiyordu</span>

Oslo fiyordu, İskandinavya'nın güneye bakan tarafını ikiye ayıran ve en iç noktasındaki Oslo şehrinin adını taşıyan fiyorttur. Bir kolu batıya ayrılır ve Drammen fiyordunu oluşturur. Ayrıca fiyort adı taşıyan yedi tane daha küçük kolları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zigana Tüneli</span> karayolu tüneli

Zigana Tüneli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Dağları'nda bir çift tüplü kara yolu tünelidir. Trabzon ve Gümüşhane illerinden geçen tünel, kuzeyde Maçka ile güneyde Torul arasında D.885 yolunun bir parçasıdır. 14.476 m (47.493 ft) uzunluğuyla ülkenin en uzun kara yolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Boğsak Tüneli</span>

Boğsak Tüneli Mersin ilinde yer alan bir kara yolu tünelidir. Tünel bütün Güney Anadolu'yu Doğu-Batı yönünde kateden D.400 devlet kara yolu üzerinde, Silifke ilçesi sınırları içinde ve Taşucu- Akdere beldeleri arasında yer alır. Tünelin doğu ucu 36°16′01″K 33°48′20″D koordinatlarındadır. Boğsak tünelin doğu ucundaki tatil yerinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Eiksund Tüneli</span> Norveçte bir denizaltı tüneli

Eiksund Tüneli, Norveç'in Møre og Romsdal ilçesinde, Ørsta ve Ulstein belediyelerini birbirine bağlayan bir denizaltı tünelidir. Tünel 7.765 metre (25.476 ft) uzunluğunda ve 287 metre (942 ft) derinliğindedir. Norveç'in Rogaland ilçesindeki 292 m (958 ft) derinliğindeki Ryfast tüneli Aralık 2019'da açılana kadar dünyanın en derin denizaltı tüneliydi.

<span class="mw-page-title-main">Cankurtaran Tüneli</span> Artvinde bir tünel

Cankurtaran Tüneli veya Hopa Cankurtaran Tüneli, Artvin'de konumlanmış bir kara yolu tünelidir. Hopa-Borçka Otoyolunun D.010 parçasıdır.