İçeriğe atla

Bölge adliye mahkemesi

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi

Bölge adliye mahkemesi, Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerden biridir. Genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. 2004'te yasalaşan mahkemeler, 2016'da faaliyete başladı.[1][2] Başlangıçta yedi ilde kurulan mahkemelerin sayısı 2017, 2018, 2019 ve 2022'de yapılan eklemelerle on sekize yükseldi.[3][4][5]

Mahkemeler listesi

Bölge adliye mahkemesi bulunan iller
Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevreleri
Ad Yer Kuruluş Yargı çevresi[6][7]
Adana Bölge Adliye Mahkemesi Adana5 Eylül 2017Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Ankara20 Temmuz 2016Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir
Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Antalya20 Temmuz 2016Antalya, Burdur, Isparta
Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Bursa5 Eylül 2017Bursa, Balıkesir, Bilecik, Kütahya, Yalova
Denizli Bölge Adliye Mahkemesi Denizli10 Haziran 2022Denizli, Muğla, Uşak
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi Diyarbakır2 Eylül 2019Diyarbakır, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Siirt, Şırnak
Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Erzurum20 Temmuz 2016Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Iğdır, Kars, Tunceli
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Gaziantep20 Temmuz 2016Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Şanlıurfa
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İstanbul20 Temmuz 2016İstanbul
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi İzmir20 Temmuz 2016İzmir, Aydın, Manisa
Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Kayseri2 Eylül 2019Kayseri, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat
Konya Bölge Adliye Mahkemesi Konya3 Eylül 2018Konya, Afyonkarahisar, Aksaray, Karaman
Malatya Bölge Adliye Mahkemesi Malatya10 Haziran 2022Henüz faaliyete geçmedi[8]
Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi Sakarya3 Eylül 2018Sakarya, Bartın, Bolu, Düzce, Kocaeli, Zonguldak
Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Samsun20 Temmuz 2016Samsun, Amasya, Çorum, Ordu, Sinop, Tokat
Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi Tekirdağ10 Haziran 2022Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Kırklareli
Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Trabzon2 Eylül 2019Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize
Van Bölge Adliye Mahkemesi Van2 Eylül 2019Van, Bitlis, Hakkâri, Muş

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Denizli, Malatya ve Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemelerinin Kurulmasına İlişkin Karar". T.C. Resmî Gazete. 10 Haziran 2022. 2 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 5 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 
  8. ^ "Malatya'da Bölge Adliyesinin Açılışı Ertelendi!". www.malatyanethaber.com.tr. 19 Mayıs 2024. 14 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, Türkiye'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemli cumhuriyet ile yönetilmektedir ve 1945 yılından beri çok partili sistem uygulanmaktadır. Siyasi parti illerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın siyasi parti kurma hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Sıkıyönetim</span> askerî yönetim tarafından hukukun askıya alınması

Sıkıyönetim veya askerî adalet; askerî otoritenin, genellikle resmî bildirgesi altında, adli yönetimi kontrol altına almasıyla işleme geçen kural sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Danıştay (Türkiye)</span> Türkiyenin idari yargı organı

Danıştay; Türkiye'nin idari yargı organıdır. İdari davaların bakıldığı mercidir. Aldığı kararlara yürütme uymak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Şûrâ-yı Devlet</span> Osmanlı Devletinde yargı kurumu (1868–1922)

Şura-yı Devlet Osmanlı Devleti'nde günümüzdeki Danıştay'a karşılık gelen yüksek yargı kurumudur. 1868-1922 yılları arasında görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan giriş kısıtlamaları

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Malatyaspor</span> Türk futbol kulübü

Yeni Malatyaspor, Malatya merkezli bir spor kulübüdür. Takım, şu anda 1. Lig'de mücadele etmektedir. Renkleri sarı-kırmızı-siyah olup birçok spor branşında faaliyet göstermektedir. Maçlarını Yeni Malatya Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Türkiye'deki sulh hukuk mahkemeleri, Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan hukuk mahkemelerinden biridir. Asliye hukuk mahkemeleriyle birlikte temel hukuk mahkemelerini oluştururlar. Her iki hukuk mahkemesi de bulundukları il veya ilçenin adı ile adlandırılır.

Türkiye'deki asliye hukuk mahkemeleri, Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan hukuk mahkemelerinden biridir. Sulh hukuk mahkemeleriyle birlikte temel hukuk mahkemelerini oluştururlar. Her iki hukuk mahkemesi de bulundukları il veya ilçenin adı ile adlandırılır.

Bölge idare mahkemesi, Türkiye'de idari yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerden biridir. Genel idari yargı düzeninde ilk derece idare mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. Bölge idare mahkemelerinin görevine giren uyuşmazlıkların çözümü İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda gösterilen kurallara tabidir. Ülke genelinde dokuz tane bölge idare mahkemesi vardır ve bunlar bulundukları ilin adı ile adlandırılır. Mahkemeler 20 Temmuz 2016'da faaliyete başladı. Haziran 2020'de Adana'da, Eylül 2021'de Bursa'da birer bölge idare mahkemesi daha kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya</span>

Slovenya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Radiotelevizija Slovenija isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Slovenya, 1993 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek ve Hırvatistan ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">D 300</span> Türkiyenin bir devlet yolu

D.300, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Havalimanı</span> İstanbulda bulunan uluslararası bir havalimanı

İstanbul Havalimanı, Türkiye'nin İstanbul şehrinde hizmet veren 2022 ve 2023 yıllarında Avrupa'nın en çok uçuş yapılan uluslararası havalimanıdır.

Selahaddin Menteş, Türk hakim. Anayasa Mahkemesi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">TÜRŞAD SK</span>

TÜRŞAD ya da tam adıyla Bitlis Şehit Aileleri Gaziler Gençlik Spor Kulübü, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Musa boz Ve Bedir yılmaz tarafında 2012 yılında kurulmuş ilk başta korucu esnaf Şehit yakını polis vb kişilerden oluşan bir kadrosu vardı ilk taraftarlarına bu kişilerin aileleriydi şimdi tüm gonullerdeyiz ve 2017 yılından itibaren ve TÜRKİYE EFELER LİGİNDE mücadele eden bir spor kulübüdür.İlk taraftarı Çınar Efe Boz'dur.