İçeriğe atla

Byurakan Gözlemevi

Koordinatlar: 40°19′49″N 44°16′24″E / 40.3303°K 44.2733°D / 40.3303; 44.2733
Byurakan Gözlemevi
Alternatif isimlerByurakan Astrophysical Observatory Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Adını verenViktor Ambartsumyan Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Gözlemevi kodu 123 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yerBüyürken, Aragatsotn, Ermenistan Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Koordinatlar40°19′49″N 44°16′24″E / 40.3303°K 44.2733°D / 40.3303; 44.2733
Yükseklik1.405, 1.500, 1.400 m (4.610, 4.921, 4.593 ft) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kuruluş tarihi1946 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskoplar
isimsiz2,6 m Cassegrain aynalı
isimsiz1 m Schmidt aynalı
isimsiz50 cm Schmidt aynalı
bao.am Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Armenia üzerinde Byurakan Gözlemevi
Byurakan Gözlemevi
Byurakan Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Byurakan Astrofizik Gözlemevi ya da Byurakan Gözlemevi, 1946 yılında SSCB döneminde, Alagöz Dağı eteklerinde inşa edilen, mülkiyeti ve organizasyonu Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi'nin işletmesin'de olan Astronomi Gözlemevi'dir.

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

Gün, günlük kullanımda yirmi dört saate karşılık gelen bir zaman birimidir. Bu süre yaklaşık olarak Güneş'in belli bir noktadaki meridyenden iki geçişi arasındaki zamanın yıl içerisindeki ortalamasıdır. Dünyanın uzak yıldızlara göre kendi ekseni etrafında bir tam tur yapması için gereken süreye yıldız günü denir, gözlemevlerinde kullanılan bu zaman birimi 23 saat 56 dakikadır.

<span class="mw-page-title-main">Takiyüddin</span> Astronomi ve Matematik ağırlıklı Türk multidisipliner pozitif bilimci (1526 - 1585)

Takiyüddin bin Maruf-i (Osmanlıca: تقي الدين محمد بن معروف الشامي السعدي ; İngilizce: Taqi al-Din), Osmanlı Türkü hezârfen, gökbilimci, mühendis, matematikçi ve mekanik bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Takiyüddin'in Rasathanesi</span> 1575te Takiyüddinin İstanbul, Tophane sırtlarında kurduğu gözlemevi

Takiyüddin'in Rasathanesi, 1575 yılında Osmanlı bilgini Takiyüddin tarafından İstanbul'da Tophane sırtlarında kurulan gözlemevidir.

<span class="mw-page-title-main">Alagöz Dağı</span>

Alagöz Dağı, Ermenistan Cumhuriyeti'ndeki en yüksek dağ. Kuzeybatı Ermenistan'da, Aragatsotn idari bölgesinde bulunan ve Erivan'ın 40 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Alagöz, kraterini dört zirvesinin çevrelediği, sönmüş bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Greenwich Gözlemevi</span>

Greenwich Gözlemevi, İngiltere Kraliyet Rasathanesi adıyla 1675 yılında, İngiltere Kralı II. Charles tarafından kurdurulmuştur. Londra'nın Greenwich kasabasında Thames Nehri kenarındadır. Greenwich'te çalışan ilk astronom John Flamsteed'dir. Esas vazifesi yıldızların ve diğer gök cisimlerinin yerlerini tespit etmek ve bu suretle denizcilerin yerlerini daha kesin bulabilmelerine yardımcı olmaktı. 1884 yılından beri başlangıç meridyeneninin bu gözlemevinin üzerinden geçtiği kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meraga Gözlemevi</span> 1259 yılında Hülagû Han tarafından Meragada kurulan gözlem evi

Meraga Rasathanesi, 1259 yılında Hülagû Han tarafından Meraga'da kurulan gözlem evi.

<span class="mw-page-title-main">Gözlemevi</span>

Gözlemevi ya da Rasathane; rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir. Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulabilirler. Rasathaneler yıldızların hareketlerini gözlemek için kurulmuşlardır. Rasathaneler uzayı gözlemlemek için yapılırlar. Dolayısıyla en iyi gözlem yapılabilecek yüksek ve havasının yıl boyunca açık olan yerler tercih edilir. Türkiye'de Antalya'da Toroslarda kurulu olan rasathane en çok bilinen ve gelişmiş olanıdır. İstanbul Sancaktepe'de de 14inch çapında teleskoba sahip halka açık bir gözlem evi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi</span> Antalya Bakırlıtepede gözlemevi

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), Antalya Bakırlıtepe'de, 2500 metre yükseklikte bulunan bir gözlemevidir.

<span class="mw-page-title-main">Egine</span>

Egine, Ege Denizi'nde bulunan bir ada.

<span class="mw-page-title-main">Dayton, Ohio</span> ABDnin Ohio eyaletinde bir şehir

Dayton, Ohio; Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaletinin altıncı büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Albert Marth</span>

Albert Marth, İngiltere ve İrlanda'da çalışmalar yapmış bir Alman astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Michigan Üniversitesi</span> ABDde yer alan devlet üniversitesi

Michigan Üniversitesi, Michigan, Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan devlet üniversitesidir. 1817'de Detroit'te kurulmuş, 1837'de Ann Arbor'a taşınmıştır. Flint Kampüsü 1956'da, Dearbon Kampüsü ise 1959'da açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lewis A. Swift</span> Amerikalı gökbilimci (1820 – 1913)

Lewis A. Swift, Amerikalı gökbilimci. Birçok kuyruklu yıldızı bulgulayan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Ambartsumyan</span> Sovyet astrofizikçi (1908-1996)

Victor Ambartsumyan, Sovyet-Ermeni bilim insanı ve teorik astrofiziğin kurucularından birisidir. Fiziğin; yıldızlar, bulutsular, yıldız astronomisi, yıldız sistemi dinamiği ve galaksilerin kozmogonisi gibi pek çok alanda çalışmaları vardır. Matematiksel fiziğe de katkıda bulunmuştur. Ambartsumyan, 1961’den 1964’e kadar Uluslararası Astronomi Birliği’nin başkanıydı. İki kere uluslararası Bilimsel Birlik Konseyi başkanı seçildi (1966-1972). SSCB Bilimler Akademisi ve Kraliyet Topluluğu içerisinde de, ABD Ulusal Akademi ve Kızılderili Akademi Bilimleri içerisinde de bulunmuştur. Birçok ödülü arasında; Stalin Ödülü(1946,1950), Sosyalist İşçi Kahramanı(1968,1978), Rus Federasyonu Devlet Ödülü, Kraliyet Astronomi Topluluğu Altın Madalyası, Pasifik Astronomi Topluluğu Altın Bruce Madalyası ve Ermeni Ulusal Kahramanı gibi ödüller yer almaktadır. Ambartsumyan Gözlemevi’nin de kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Francis Leavenworth</span> Amerikalı gökbilimci (1858 – 1928)

Francis Preserved Leavenworth veya Frank Leavenworth Amerikalı astronomdur. Frank Muller ve Ormond Stone ile beraber pek çok Yeni Genel Katalog nesnesi tespit etmişlerdir. Virginia Üniversitesi Leander McCormick Gözlemevinde 66 cm diyaframa sahip bir teleskop kullanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur B. McDonald</span> Kanadalı fizikçi

Arthur Bruce McDonald, Kanadalı astrofizikçi. McDonald Sudbury Nötrino Gözlemevi Enstitüsü direktörü ve Kingston, Ontario'da bulunan Queen Üniversitesi'nde parçacık astrofiziği dalında Gordon ve Patricia Gray Kürsüsü başkanıdır. Japon fizikçi Takaaki Kajita ile ortaklaşa 2015 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

Parlak Yıldız Kataloğu veya Yale Parlak Yıldız Kataloğu, Dünya'dan çıplak gözle görülebilen ve parlaklığı 6.5 veya daha küçük olan tüm yıldızları içeren bir yıldızlar kataloğudur. Kataloğun kısaltmasının BS veya YBS olmasına karşın katalogdaki yıldızlar bunlardan önce kataloğun 1908'deki selefi olan Harvard Üniversitesi Gözlemevi tarafından basılan Harvard Revize edilmiş Fotometri Kataloğu'nun HR indeksini kullanmaktaydı. Katalog, 9096'sı yıldız, 10'u nova veya süpernova ve dördü yıldız olmayan cisim olmak üzere 9110 nesneyi içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi</span>

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından işletilen, yer tabanlı bir astronomik gözlemevidir. 1 Haziran 2006'da kurulan gözlemevi Samsun'un 14 km kuzeybatısındaki üniversite kampüsünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grigor Gurzadyan</span>

Grigor Gurzadyan, 15 Ekim 1922 tarihinde doğan Ermeni asıllı astronom ve uzay astronomisi ile ilgilenen bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Markaryan</span> Ermeni astrofizikçi

Benjamin "Benik" Egishevitch Markaryan, Benik Markarian olarak da bilinen bir Sovyet, Ermeni astrofizikçiydi.