İçeriğe atla

Buzlupınar Köprüsü

Buzlupınar Köprüsü
2002 yılında Buzlupınar Köprüsü
Harita
Diğer ad(lar)İstaponoç Köprüsü
Kapalı Köprü
GeçişSenoz Deresi
KonumÇayeli, Rize
Koordinatlar41° 0'27.10"K 40°47'1.00"D
TürüAhşap köprü
Uzunluk40 m
Genişlik2.2 m
Yükseklik35 m

Buzlupınar Köprüsü veya İstaponoç Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesindeki Buzlupınar köyünde bulunan bir ahşap köprüdür. Köprü 40 metre uzunluğunda ve 2.20 metre genişliğindedir.[1] Yerden yüksekliği 35 metre olan köprü, 1906 yılında çıkan yangından sonra bölgedeki ustalar tarafından yeniden inşa edilmiştir. 2008 yılında köprünün üst kısmı yıkılmış ve 2012-2016 yılları arasında köprünün restorasyonu yapılmıştır. Köprünün yapımında kestane ağacı kullanılmıştır. Köprünün iki ayağı arasındaki 21.8 metrelik mesafe, konsol kirişlerle 13.5 metreye indirilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Aytekin Kalender (8 Kasım 2017). "Rize'de yağmurdan korumak için köprünün üzeri kapatıldı". hurriyet.com.tr. 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2019. 
  2. ^ "3.2 Ahşap Konsol Köprüler" (PDF). imo.org.tr. 4 Kasım 2017. 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bıldırcınköy</span>

Bıldırcınköy, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Buzlupınar, Çayeli</span>

Buzlupınar, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Köprüsü</span>

Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 5</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.

Seslikaya Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Seslikaya köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Tunca (Dutxe) vadisindeki ilk köprü unvanını elinde bulunduran köprü, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Köprü 30 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 15 metre olan köprünün, 1860 yılında Hasan Dede tarafından inşa edildiği söylenmektedir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprünün kemerinin yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır.

Kulaber Köprüsü veya Aşağıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 29 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün ortasında, kemerden aşağıya sarkan ve şakul görevi gören bir zincir bulunmaktadır. Köprünün girişinde ise basamak ve babalar bulunmaktadır. Köprünün girişindeki kitabede, yapım tarihinin hicri takvimi göre 1261 yılı olduğu yazmaktadır. Köprü ayaklarının üzerinde yer yer nişlere rastlamak mümkündür.

Yukarıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Yukarıdurak köyünde bulunan bir 18. yüzyıl kemer köprüsüdür. Yaboğlu Dursun tarafından yaptırılmış olan yapı, üç mesnetli kemer köprüdür. Köprü, Dere İçi Merkez Mahallesi ve Yenice Mahallesini birbirine bağlamaktadır. Ayaklarının cephesinde yer yer nişler bulunan köprü, 40 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprü, kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır. İki kemerli köprünün kemerlerinde ve korkuluklarında kesme taş, diğer kısımlarında moloz taş kullanılmıştır.

Gürsu Köprüsü, Rize'nin Fındıklı ilçesindeki Gürsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 13 metre uzunluğunda ve 2.3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Arılı Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Köprünün mimari özelliklerinden 20. yüzyılın başlarına tarihlendiği anlaşılmaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprü, tek gözlüdür.

Çaneva Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy-Nurluca Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Nurluca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Doğu-Batı yönünde uzanan köprünün, 1700'lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 30.15 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluk bitimlerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 11 metre yüksekliğindeki köprü, Akyamaç-Ortaköy-Kito Yaylası-İlçe Merkezi bağlantılarının kesişim noktasında konumlanmıştır. Köprünün ayakları kaidenin üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde ikişer tane niş bulunmaktadır. Ayrıca köprünün kuzeyinde betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Yücehisar Köprüsü veya Lamgo Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesindeki Yücehisar köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Kuzey-Güney yönünde uzanan köprünün, 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 23.5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 7 metre uzunluğundaki köprü, Uğrak ve Boğaziçi köylerinin yol ayrımında konumlanmıştır. Köprünün ortası kemer nedeniyle kavislidir. Köprüye yol kotundaki köprüyle ulaşılmaktadır. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunmaktadır. Ayrıca köprünün doğusunda betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Levent Köprüsü veya Çoço Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Leventköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta olan yapı, yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir kemer köprüdür. Köprü 50 metre uzunluğunda ve 2.2 metre genişliğindedir. Köprünün kemer ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Hemşin Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprünün iç yüzeyinde nişler bulunmaktadır. Düzenli taşlarla kaplanmış olan köprünün taşıt yoluna bağlantısı bulunmaktadır.

Makrevis, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. 43 metre uzunluğundaki köprü 3 metre genişliğindedir. Köprü, Çamlıhemşin-Çat yoluna 700 metre mesafede konumlanmıştır. Köprüye ulaşım basamaklarla sağlanmaktadır. Korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, ana kaya üzerine oturtulmuştur. Korkulukların yüksekliği 45 santimetredir. Ayaklarında nişlerin bulunduğu köprü, tek gözlüdür. Köprü, iki mesnetli ve yuvarlak kemerlidir.

Güroluk Köprüsü veya Küçük Köprü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Köprünün kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiştir. 15 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2 metredir. Köprünün batı yönünde konumlanan ve bitkilerle kaplanmış olan kitabe okunmayacak durumdadır. Yuvarlak kemerli olan köprü tek gözlüdür.

Şendere-Tektaş Köprüsü veya Bogina Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesindeki Şendere ve Tektaş köylerini birleştiren bir kemer köprüdür. Köprü, 12 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindedir. Melyat Deresi üzerinde konumlanmış olan köprünün bir tarafı beton zeminle kaplanmıştır. Köprü 7 metre yüksekliktedir. Köprünün kemer kısmındaki merdivenleri harap durumdadır.

Erenler Merkez Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesindeki Erenler köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, 25 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindedir. Korkulukları bahar ayında mor salkımlarla süslenen köprünün yüksekliği 6 metredir. Köprü, 1800'lü yıllarında başında inşa edilmiştir.

Kantarlı Köprüsü veya Cunda Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Kantarlı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü 35.5 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kemerinin ayakları dere yatağına oturtulmuştur. İki ucunda da basamaklar olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzeyinde nişler yer almaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprüden geçen yol düzenli moloz taştan yapılmıştır.

Okumuş Köprüsü veya Çarkıruba Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Eskiarmutluk köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Yerden 3.5 metre yükselikte olan köprü, Durak Dere'nin bir kolu olan Çarkıruba Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 29 kilometredir. Köprü, 8 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprü, yanına inşa edilen beton köprünün varlığından dolayı günümüzde kullanılmamaktadır.

Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eğiste Hadimi Viyadüğü</span> Konya, Türkiyede köprü

Eğiste Hadimi Viyadüğü, Konya ilinin Bozkır ve Hadim ilçeleri arasında, Göksu'nun kolu olan Gökçay üzerinde yer alan kara yolu köprüsüdür. Yüzde 8 eğime sahip mevcut yol yerine yapılan köprü ile yol 4.400 metre kısalmış ve yol eğimi yüzde 2,30'a düşmüştür. 166 metre ile Türkiye'nin en yüksek ayak yüksekliğine sahip köprüsüdür. D 705'in parçası olan viyadük, 26 Kasım 2022'de trafiğe açılmıştır.