Ayasofya, resmî adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, İstanbul'da kiliseden camiye çevrilmiş önemli bir tarihî yapıdır. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan kararname ile tadilat çalışmasına alınmış, 1935 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülme kararı alınıp müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise tekrar camiye çevrilmiştir. 2024 yılında caminin üst katı ücretli bir müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Böylelikle Ayasofya'nın alt katı cami, üst katı müze olmuştur.
Filibe, 2019 nüfus sayımına göre 347.851 nüfusuyla Bulgaristan'ın ikinci büyük şehridir. Filibe ilinin idari merkezidir. Ülkenin önemli ekonomi, ulaşım, kültür ve eğitim merkezlerinden biridir.
Bulgar Sosyalist Partisi, kısaca BSP, Bulgaristan'da faaliyet gösteren politik parti olup eski Bulgar Komünist Partisi'nin devamıdır.
Panteon, ilk olarak Antik Roma'nın tüm tanrıları için tapınak olarak inşa edilmiş bir yapıdır. Panteon kavramı bugün içinde meşhur kimselerin gömülü olduğu anıtlar için kullanılır. Tüm Roma yapıları içinde en iyi korunmuş olanı ve muhtemelen de dünyada döneminin en iyi korunmuş binasıdır. Tarih boyunca hep kullanılmıştır. Günümüze kalan binanın tasarımı genellikle Trajan'ın mimarı Şamlı Apollodorus'a atfedilir ancak imparator Hadrianus veya onun mimarlarına ait olması muhtemeldir. 7. yüzyıldan bu yana kilise olarak kullanılan Panteon Roma'daki en eski beton kubbeli binadır. Tepesinde daire biçiminde boşluk vardır. Bu kubbenin çapı 43 metredir. Tavanında oculus (göz) adı verilen 26,24;ft. bir açıklık vardır, yağmur girmediğine dair bir inanış olsa da bu doğru değildir. Bu kadar geniş çaplı bir kubbenin betondan yapılması da o günün teknolojisiyle hala bir soru işaretidir. İlk başta içerisinde pagan tanrı heykelleri varken, kilise tarafından bu heykeller yok edilmiş, Pantheon da bir Katolik kilisesi haline getirilmiştir.
Yukarı Cuma, Güneybatı Bulgaristan'da, Yukarı Cuma iline bağlı, 76.000 nüfuslu bir şehirdir.
Tsitsernakaberd veya Ermeni Soykırımı Anıt Kompleksi, Ermenistan'ın Erivan'daki Tsitsernakaberd tepesine 1967'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı kurbanlarına ithaf edilen anıttır.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinin Charlottenburg semtinde bulunan protestan kilisesidir. Kilise bugün Batı Berlin'in bir simgesi olarak görülüyor. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı. Kasım ayının 1943 senesinde Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve bu hali ile bugünde duruyor. Kilise'nin bulunduğu yer Breitscheidplatz.
Royal Opera House, Birleşik Krallık'ta Londra merkezinde Covent Garden Meydanı ve Bow Street'te bulunan bir opera evi ve bale gibi görsel sanatlar temsil yeridir. 2256 kişilik seyirci kapasiteli büyük bina, çok kere 1732'de ilk defa zaman orada bulunan tiyatronun ismine atıfla kullanılan ismi ile, "Covent Garden Tiyatrosu" diye de anılır.
Buzluca Koca Balkan Dağları'nda bulunan 1432 metrelik bir doruktur. Adı, Türkçe "buzlu" kelimesinden kaynaklanmaktadır. Adı 1942'de "Hacı Dimitır" olarak değiştirilmiş olsa da halk arasında "Buzluca" olarak bilinmeye devam etmektedir.
Sovyetler Birliği zamanından beri birçok şehirde Vladimir Lenin'in heykelleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra heykeltıraşlarından izin almaksızın birçoğu kırılmış ve tahrip edilmiştir. Daha öncelerinde de post-komünizm ülkeleri olan Baltık devletlerindede bu tip olaylar yaşanmıştır. Hâlen daha bazı eski Sovyet ülkelerinde heykeller durmakta ya da yenileri yapılmaktadır.
Menlik, Bulgaristan'ın Blagoevgrad iline bağlı Sandanski belediyesinde bir şehirdir. Şehir ülkenin güneybatısında Pirin Dağları'nda yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 308'dir.
İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.
Romanya Ulusal Köylü Müzesi Bükreş, Romanya'da bulunan, tekstil koleksiyonu, simgeler, seramik ve Rumen köylü yaşamının diğer eserlerini barındıran bir müzedir. Avrupa'nın önde gelen popüler sanat ve gelenek müzelerinden biri olarak 1996'da "Avrupa Yılın Müzesi" seçildi.
Stalin'in Anıtı, Gori'de yer alan Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'e atfen inşa edilen anıt heykel. Anıt Stalin'in anavatanı olan Gürcistan'da Gori belediye binasının önünde bulunuyordu. 24 Haziran 2010 tarihinde söküldü ve Josef Stalin Müzesi'ne taşındı.
Hudaferin köprüleri, Azerbaycan'ın Cebrayıl Rayonu ile İran'ın Hüdaaferin şehristanı arasında yer alan, Aras Nehri üzerinde bulunan ve Azerbaycan ve İran'ı birbirine bağlayan iki köprüdür. Azerbaycan Devleti'nde yaşayan Azerbaycanlılar arasında "Hasret Köprüsü olarak da bilinir.
Şipka Geçidi Bulgaristan'daki Balkan Dağları'ndan geçen manzaralı bir dağ geçididir. Eski Zağra eyaleti ile Gabrovo eyaleti arasındaki sınırı belirliyor. Geçiş, Gabrovo ve Kazanlık kasabalarını birbirine bağlar. Geçiş, Bulgarka Doğa Parkı'nın bir parçasıdır.
Aziziye Camii Romanya'nın Dobruca bölgesi Tulça'da bulunan bir camidir. 1863 yılında adını aldığı Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti'nin Dobruca'da yaptırdığı en büyük camiler arasında olan cami 85 cm kalınlığında kesme taştan yapılmıştır. Binayı üç yanı çevreleyen iç terasın doğal aydınlatmasını sağlayan 18'i üstte olmak üzere 32 penceresi vardır. Caminin kurulduğu dönemden itibaren caminin bitişiğinde bir Türk okulu faaliyette bulunmuştur; 1865 tarihli bina şimdi kapalıdır. 1966 yılında camları kırık, iç kısmı halılı vaziyetteyken 1976 yılında iyi durumda olduğu belirtilmiştir. Mimari bakımdan belirgin bir özelliği olmamasıyla birlikte iç kısmında süsleme de yoktur.
Özbekistan mimarisi özgün bir tarza sahiptir. Ülkenin yaşadığı değişken ekonomik koşullara, teknolojik gelişmelere, demografik dalgalanmalara ve kültürel değişimlere rağmen Özbekistan'ın mimarisi dikkate değer yapısını korumaktadır.
İtalya, 1861 yılına kadar çeşitli küçük devletlere bölünmesi nedeniyle, döneme veya bölgeye göre basitçe sınıflandırılamayacak kadar geniş ve çeşitli bir mimari tarza sahiptir. Bu, mimari tasarımlarda oldukça çeşitli ve eklektik bir yelpaze yaratmıştır. İtalya, antik Roma döneminde su kemerleri, tapınaklar ve benzeri yapıların inşası, 14. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Rönesans mimari hareketinin kurulması; Neoklasik mimari gibi hareketlere ilham veren 17. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında başta Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyada soyluların kır evlerini inşa ettikleri tasarımları etkileyen bir inşaat tarzı olan Palladyanizm'in anavatanı olması gibi önemli mimari başarıları ile tanınır.
Belogradçik Kalesi veya Kaleto olarak da bilinen, Balkan Dağları'nın kuzey yamaçlarında, Bulgaristan'ın kuzey batısında yer alan Belogradçik kasabasının yakınında yer alan eski bir kaledir ve Belgradcık Kayalıkları ile birlikte bölgeye başlıca turistik cazibe merkezlerindendir. Bulgaristan'ın en iyi korunmuş kalelerinden biridir ve ulusal öneme sahip bir kültür anıtıdır.