Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.
Algida ya da orijinal adıyla Wall's, Unilever firmasına ait dünyanın önde gelen dondurma firmalarından birisi. Algida, farklı isimlerle diğer ülkelerde de faaliyet göstermektedir.
Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.
Elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek. Pek çok dilde şarap olarak anılmasına rağmen rengi ve kıvamı biraya daha yakındır. Soğuk içilir ve içine buz atılabilir. Alkol oranı %2 ile %8,5 arasında değişir. Ek olarak alkole sahip olmayan alkolsüz elma şarabı da mevcuttur.
Maxibon Nestlé şirketi tarafından yapılan bir dondurmalı sandviç markasıdır. Çikolata kaplı bir ucu ve diğeri iki bisküvi arasında sandviçlenmiş küçük çikolata parçacıkları içeren bir dondurma bloğundan oluşur.
Fruttare, Algida'nın meyveli dondurma ve buzlu meyve markasıdır. Yıllık 5 milyar Euro'luk gelirle dünyanın en büyük dondurma üreticisi olan Unilever portföyünün bir üyesidir.
Solero, Algida'nın meyveli dondurma ve buzlu meyve markasıdır. Unilever portföyünün bir üyesidir. İlk olarak 1994'te piyasaya sürülmüştür. İran dahil bazı ülkelerde, Salar markası altında satılmaktadır. Ürün Avustralyada Splices olarak bilinir.
Calippo, Unilever'in Algida markasıyla ürettiği freezie markasıdır. Başlangıçta İtalya'da, Calippo ilk önce Eldorado olmuş olan Toseroni tarafından dağıtıldı. Daha sonra Eldorado, Algida tarafından alındı. İrlandada HB Ice Cream tarafından satılmakdadır.
Dondurulmuş tatlılar, tatlılar için sıvıların, yarı katıların ve hatta bazen katıların dondurulmasıyla yapılan genel dondurulmuş gıda türüdür. Meyve suları, süt ve krema, koyu krema üzerinde aromalı su, mousse (semifreddo) ve diğer şekilerde olabilir.
Klondike, ince bir çikolata tabakası ile kaplanmış kare şekilli vanilya aromalı bir kalıp dondurmadır.
Damacana, tipik olarak 20 ila 60 litre kapasiteli sert bir kaptır. Bunlar öncelikle sıvıları, çoğunlukla su veya kimyasalları taşımak için kullanılır. Aynı zamanda, genellikle bira veya şarabın içindeki içeceklerin fermantasyonu için de kullanılırlar.
Breyers, 1866'da Philadelphia, Pensilvanya'da William A. Breyer tarafından başlatılan bir dondurma markasıdır. 1993 yılında Unilever tarafından satın alındı, hemin yıl Good Humor ile birlikte Good Humor-Breyers şirketinde birleşdi.
Soft serve, donma sırasında ortaya çıkan havanın bir sonucu olarak normal dondurmalardan daha yumuşak ve daha az yoğundur. Yumuşak servisli dondurma ABD'de 1930'ların sonlarından bu yana ticari olarak satılmıştır.
Cadbury Mr. Big Kanada'da Cadbury tarafından üretilen en büyük boy çikolatadır. Standart çubuk karamel ve pirinç gevrekleri ile kaplı ve çikolata kaplama ile kaplanmış, katmanlı bir vanilyalı gofretten yapılmıştır. Çubuk, iki "standart" ölçülü çubuğun uzunluğudur - yaklaşık 20 santimetre uzunluğundadır. Ek çeşitler arasında Mr. Chew Big, Mr. Big Fudge ve Mr. Big Maple vardır.
Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.
Şarap şişesi, şarap tutmak için kullanılan bir şişedir. Genellikle cam şişedir. Bazı şaraplar şişede fermente edilirken, diğerleri sadece fermantasyondan sonra şişelenir. Son zamanlarda şişe, 750 mililitre ölçülerinde şarap endüstrisindeki satışları tanımlamak için standart bir hacim birimi haline geldi. Bununla birlikte, şarap şişeleri çeşitli hacim ve şekillerde üretilmektedir.
Fortifiye şarap , yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.
Turuncu şarap bir şarap türüdür. Şarabın rengi turuncu sarıya çalar. Üzüm kabukları tipik beyaz şarap üretiminde olduğu gibi çıkarılmaz ve meyve suyuyla günler hatta aylarca temas halinde kalır.
Porto şarabı Madeira şarabı ile beraber dünyada popüler Portekiz şarabı türüdür. Aromalı fortifiye şarap türüne aittir. Kuzey Portekiz'in Douro Vadisi'nde üretilir. Genellikle tatlı bir şarap olarak servis edilen tatlı bir kırmızı şaraptır. Ayrıca kuru, yarı kuru ve beyaz şarap çeşitlerde de gelir. Diğer porto tarzı şaraplar Portekiz dışında, Arjantin, Avustralya, Kanada, Fransa, Hindistan, Güney Afrika, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilmektedir. Ancak Avrupada yalnızca Portekizde üretilmekdedir.
Tatlı şarap veya puding şarabı genellikle tatlıyla servis edilen fortifiye şaraplardır. Beyaz şarap, turuncu şarap ve kırmızı şarap olabilirler. Alkol içeriği %12 - %17 ve şeker içeriği %16 - %20 arasındadır. Meyveler, kekler, dondurma ve diğer tatlı yiyeceklerle iyi giderler. Bir sürahiye döküldükten sonra masaya servis edilir. Hazırlanış şekline, tat ve aromasına göre tatlı şaraplar arasında Muscat şarabı, Kagor şarabı, Malaga şarabı ve Tokaji şarapları yer alır.