İçeriğe atla

Buz birası

Nepal Ice Strong adlı buz birası.

Buz birası, Alman eisbock biralarına benzer bir biçimde aşamalı olarak dondurulup, alkol oranı yükseltilen açık tonlu lager biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Buz biraları içerdikleri alkol oranına göre ucuz olmalarıyla bilinirler.[1] Pek çok ülkede tüketilmesine karşın üretim özellikle ABD ile Kanada gibi Kuzey Amerika ülkelerinde yoğunlaşmıştır.

Gelişim Süreci

Almanya'nın Kulmbach bölgesinde geliştirilen eisbock, alkol oranı yüksek, koyu bir lager türüdür. Dondurulan biradaki buz taneciklerinin uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Suyun donma sıcaklığı, etil alkolün donma sıcaklığından daha yüksek olduğu için erken donar ve biradan uzaklaştırılması kolaylaşır. Bu işlem sonucunda biranın alkol oranı artar, aroması yoğunlaşır, tadı değişir.[2] Buz kristallerinin uzaklaştırılmasıyla elde edilen bira %12 ile %15 arasında bir alkol içeriğine kavuşur. Kuzey Amerika'da bu biraların alkol oranını bir parça azaltmak için yeniden su eklenir.[3]

Eisbock biralar Kanada'ya 1989 yılında Niagara Falls adındaki mikro-biracılık aracılığıyla getirilmiştir. Biracılar 1061 orijinal graviteyle alkol oranı yüksek koyu lager biralar yapmaya başlamış, geleneksel Alman yöntemiyle dondurulmuş biralardaki buz kristallerini uzaklaştırarak alkol oranları daha da yüksek biralar elde etmişlerdir. Niagara Falls aracılığıyla üretilen eisbock, yalnızca sezonluk kış birası olarak piyasaya sürülmüştür. Bu durum 1994 yılına, kurumun satılmasına dek sürmüştür. Buna karşın Kuzey Amerika'daki ilk buz birasının Kanadalı kuruluş Molson Biracılık aracılığıyla 1993 yılının Nisan ayında üretimine başlanan Canadian Ice adlı bira olduğu varsayılmaktadır. Ancak Molson ile uzun süredir çekişme içinde olan Labatt, buz birasının üretim patentini çok daha önceden elde etmiştir. Labatt, 1993 Ağustosu'nda yaptığı buz birası ile Kanada'da %10 piyasa payı elde ederek kısa sürede başarıya ulaşmıştır.[4] Bu olay 1990'larda "Buz Birası Savaşları" olarak bilinen çekişmeyi körüklemiştir.[5]

Miller markası Molson ürünlerinin ABD'deki dağıtım yetkilerini eline almış, 1993 yılının Ağustos ayında Molson Ice ile ilk Molson ürününü ABD piyasasına sunmuştur. Miller adlı biracılık, kısa bir süre sonra Icehouse adlı Plank Road yapımı birayı da ABD'ye tanıtmıştır. Bu biranın satımı günümüzde de ülke çapında sürmektedir.

1994 yılında Anheuser-Busch aracılığıyla üretilen %5,50 alkol oranlı Bud Ice ülke çapında en çok satılan buz biralarından biri olmuştur. Bud Ice adlı biranın, diğer buz buralarına göre daha düşük alkollü olması, en ilgi çekici yanlarından biriydi. Anheuser-Busch kısa süre sonra iki büyük marka daha piyasaya sunmuştur:

  1. Busch Ice: 1995 yılında üretime girmiştir. Yaklaşık olarak %5,90 oranında alkol içermektedir.
  2. Natural Ice: 1995 yılında üretime girmiştir. Bu bira da yaklaşık olarak %5,90 oranında alkol içermektedir. Natural Ice, ABD'de en çok satılan buz biralarından biridir. Ucuz olması nedeniyle ülke çapındaki pek çok kolej kampüsünde oldukça popüler bir içecektir.

Carling Ice, Molson Keystone Ice, Busch Ice, Old Milwaukee Ice, Brick's Laker Ice ya da Labatt Ice gibi Kanada kökenli buz biraları 2017 yılı baz alındığında yaklaşık olarak %5,50 ile %6,00 arasında alkol içermektedir. Buna karşın %7,10 gibi daha yüksek oranda alkol içeren Labatt Maximum Ice gibi örnekler de bulunmaktadır.

Özellikler

Buz biraları yüksek alkol içeriklerine karşın oldukça ucuz olmalarıyla bilinirler. Kimi bölgelerde buz biraları sıklıkla alkoliklerin satın aldığı bir bira türü olması nedeniyle satışı yasaklanmıştır.[6] Örneğin Seattle'da bira ile malt likörü kategorilerindeki yasaklı ürünlerin pek çoğunu buz biraları oluşturmaktadır.[7]

Üretim

Buz birası üretimi, biraların buz kristalleri belirinceye dek soğutulmasıyla gerçekleştirilir. Etil alkol -114 °C gibi oldukça düşük bir sıcaklıkta donduğu için buz kristalleri çoğunlukla sudan oluşur. Donan parçacıkların uzaklaştırılmasıyla biradaki su niceliği düşer ve orantılı olarak alkol oranı yükselir. Bu yöntem aşamalı dondurma (fractional freezing) ya da soğuk damıtma (freeze distillation) olarak da bilinmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ The Average Ethanol Content of Beer in the U.S. and Individual States: Estimates for Use in Aggregate Consumption Statistics; William C. Kerr, Thomas K. Greenfield; Journal of Studies on Alcohol (Vol 64 bas.). 2003. 
  2. ^ Rhodes, Christine P. (2014). The Encyclopedia of Beer: The Beer Lover's Bible - A Complete Reference To Beer Styles and Brewing. Henry Holt & Co. ISBN 9781466881952. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2017. 
  3. ^ loveservebeer (11 Şubat 2011). "The Ice Beer That Doesn't Suck". Loveservebeer. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2017. 
  4. ^ "COMPANY NEWS: New Brew From Molson; U.S.'s Northern Neighbor Is Putting Ice in the Beer". The New York Times. 3 Ağustos 1993. 6 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2017. 
  5. ^ "Ice Beer Wars". Canadian Broadcasting Corporation. 14 Nisan 1993. 21 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  6. ^ McNerthney, Casey (21 Mart 2012). "City looks at banning high-octane booze in more areas". Seattle Post-Intelligencer. 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2017. 
  7. ^ "Amended Banned Products List, Seattle Alcohol Impact Areas" (PDF). Washington State Liquor Control Board. 1 Mart 2009. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bock</span>

Bock, Almanya kökenli sert bir lager çeşididir. Adını Almanya'nın Einbeck kentinden aldığı bilinmektedir. "Bock" sözcüğü ayrıca Almancada teke anlamına gelmektedir. Yapım aşamasında kullanılan şerbetçiotu miktarı diğer biralara oranla daha azdır. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık diğer biralara göre oldukça düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Mısır birası</span>

Mısır birası, mısır ile yapılan fermente içecekleri adlandırmada kullanılan bir terimdir. Karakter olarak diğer tahıl biralarından çavdar ve darı biralarına benzerler. Pek çok dünya mutfağında geleneksel olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Düşük alkollü bira</span> standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biralar

Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pumpkin ale</span>

Pumpkin ale, bal kabağı kullanılarak üretilen biraları adlandırmada kullanılan bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça popüler bir içecektir. Pumpkin ale, bira şerbetindeki fermente edilebilir şeker oranını artırmak amacıyla kullanılacağı gibi, fermentasyon sonrasında şişeleme esnasında da kullanılabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde sonbaharda oldukça çok tüketilen bir tatlı olan bal kabaklı turtayı andırması için biraya tarçın gibi baharatlar da eklenebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan lager</span>

Amerikan lager, adından da anlaşılacağı üzere Kuzey Amerika'da üretilen bir pale lager türüdür. Amerikan tarzı light lager, Amerikan tarzı düşük karbonhidratlı light lager, Amerikan tarzı premium lager ve Kuzey Amerikan tarzı premium lager gibi alt türlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Amber ale</span> standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale bira

Amber ale, yaygın olarak Avustralya, Fransa ve Kuzey Amerika'da, standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Mild ale</span>

Mild ale, 17. yüzyılda gelişen Büyük Britanya kökenli yumuşak içimli bir bira türüdür. "Mild" olarak adlandırılmasının başlıca nedeni sınırlı şerbetçi otu kullanımı ve standart biralara oranla düşük alkol içeriğidir.

<span class="mw-page-title-main">Saison</span> Belçika kökenli bir bira türü

Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dortmunder Export</span>

Dortmunder Export ya da Dortmunder, ilk olarak 1873 yılında Dortmunder Union tarafından Almanya'nın Dortmund kentinde üretilen bir pale lager çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Dunkel</span>

Dunkel ya da Dunkles, koyu renkli Alman lager biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. "Dunkel" Almancada koyu ve karanlık gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla dunkel biralar kehribar rengiyle kızılımsı kahverengi arasında koyu bir görünüme sahiptir. Dunkel biralar pürüzsüz malt tatlarıyla bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Premium lager</span>

Premium lager, bazı bira üreticilerinin ürünlerine verdikleri yüksek değeri göstermek için kullandıkları bir pazarlama terimidir. Herhangi bir resmi dayanağı olmamasına karşın Anheuser-Busch InBev gibi bazı biracılık şirketleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsli bira</span> Bira türü

İsli bira çimlendirilmiş arpa tanelerinin açık ateşte kurutulması sonucu belirgin bir duman aroması içeren bira türlerini adlandırmada kullanılan genel bir terimdir. Almanya'nın Bavyera bölgesindeki Bamberg kentinde üretilen rauchbier adlı biralar, en çok bilinen isli biralardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar birası</span>

Buhar birası, lager mayalarıyla yüksek sıcaklıklarda fermente edilen biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Geleneksel buhar biraları Kaliforniya kökenlidir. Bu nedenle bu biralar İngilizcede California Common Beer olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Hard soda</span>

Hard soda, aromalı bira olarak da bilinen bir alkollü içecek türüdür. ABD'de Small Town Brewery aracılığıyla üretilen Not Your Father's Root Beer adlı biranın başarısından sonra popülaritesini artırmıştır. 2016 yılının mayıs ayı sonunda ABD'de işler durumda olan 39 hard soda markası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kellerbier</span>

Kellerbier, filtreden geçirilmemiş ya da pastörize edilmemiş Alman biralarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bu biralar alt ya da üst fermentasyon yöntemiyle üretilmiş olabilirler. Acılık değeri (IBU) ortalama olarak 25 ile 35 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Light bira</span>

Light bira, ilk kez 1967 yılında Amerikalı biyokimyager Joseph Owades aracılığıyla kullanılan, düşük alkollü ya da düşük kalorili biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Budweiser</span> bira markası

Budweiser, Anheuser-Busch InBev'e bağlı olarak faaliyet gösteren Amerikan tipi pale lager bira markasıdır. Çekya merkezli Budějovický Budvar ile yaşanan marka anlaşmazlığından ötürü bazı ülkelerde Bud adıyla piyasada yer almaktadır. Carl Conrad'a ait St. Louis merkezli Carl Conrad & Co. tarafından üretimine 1877'de başlandı. Conrad'ın iflasını ilan ettiği 1883 yılında bira markası, Anheuser-Busch tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Interbrew</span>

Interbrew, Anheuser-Busch InBev SA/NV'nin Hollanda, Breda merkezli bir yan kuruluşudur. Brezilya, São Paulo'da bulunan Ambev SA adında bir yan kuruluşu vardır.