İçeriğe atla

Buz Denizi

Buzda Gemi Enkazı
Sanatçı Caspar David Friedrich
Yıl 1823–1824
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 96,7 cm × 126,9 cm (381 in × 500 in)
Konum Kunsthalle Hamburg, Hamburg

Buz Denizi[1] ya da Buzda Gemi Enkazı,[2] Almanca özgün adı Das Eismeer (Buz Denizi) ya da Die gescheiterte Hoffnung (Yıkılmış Umut) olan ve Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1823–1824 yıllarında çizilen yağlı boya tablo.

İçerik

Bir manzara resmi olan tabloda, kırılmış bir buz tabakasının ortasında, çarpışma sonrasında parçalara ayrılmış olan bir geminin enkazı görülür. Buz tabakalarının çarpışması sonucunda resmin ortasında buzdan oluşmuş dolmen benzeri bir yapı yukarı doğru uzanmaktadır. Resmin sağ tarafında geminin kıç kısmı zorlukla seçilebilmektedir. Bu bölümde geminin adının HMS Griper olduğu görülür. Bu gemi, William Edward Parry'nin 1819–1820 ve 1824'te Kuzey Kutbu'na düzenledği iki seferde yer alan iki gemiden biridir.

Detay: Buz kütleleri arasında gemi enkazı

Başlık

Tablonun özgün dildeki iki başlığı, önceleri Firedrich'in iki farklı tablosu için kullanılmaktaydı. Bu tablolardan biri bugün mevcut iken diğer kaybolmuştur. Kayıp tablo 1822'de Dresden Akademisi'nin sergisinde Ein gescheitertes Schiff auf Grönlands Küste im Wonne-Mond. Eigene Erfindung (Grönland Açıklarında Ayışığında Gemi Enkazı. Kendi Buluşum) başlığıyla sergilenmişti. Şu anda mevcut olan tablo ise 1824'te Prag Akademisi sergisinde Ideale Szene eines arktischen Meeres, ein gescheitertes Schiff auf den aufgetürmten Eismassen (Arktik Deniz'in İdealize Manzarası, Yükselmiş Buz Kütleleri Arasında Gemi Enkazı) başlığıyla yer almıştı.

Friedrich'in aile kayıtlarında mevcut resim Eisbild. Die verunglückte Nordpolexpedition (Buz Resmi. Talihsiz Kuzey Kutbu Seferi) olarak geçer.

Çizilişi

Koleksiyoncu Johann Gottlob von Quandt, güneyi ve kuzeyi sembolize eden iki tablo istiyordu. Güneyi simgeleyecek tablo için Johann Martin von Rohden'e, kuzeyi simgeleyecek tablo içinse Friedrich'e sipariş verdi. Ancak 1821'de Friedrich hâlâ bu resimde neyi çizeceğini bilmiyordu ve ilhamın gelmesini bekliyordu.[3]

Ressam 1820-21 yıllarında Dresden yakınlarındaki Elbe Nehri'nde yüzen buz kütlelerinin yağlı boya eskizlerini çizdi. Bu çizimler muhtemelen Buz Denizi'nin kompozisyonunda kullanıldı. Bu yıllarda, Kuzey Kutbu'na gerçekleştirilen keşif gezilerinin haberleri gazetelerde yer alıyordu. Friedrich'in bu haberler sayesinde William Edward Parry'nin 1819–1820 yıllarındaki yolculuğundan haberdar olması muhtemeldi.

Etkileri

Paul Nash'in 1940-41 yıllarında çizdiği Totes Meer isimli tablosunun ilham kaynağı Buz Denizi'dir.

Fransız heykeltıraş David d'Angers, Dresden'e 1834'te yaptığı ziyarette tablodan oldukça etkilendi. Ona göre Friedrich, "doğanın büyük mücadelelerinin manzara resimleri içinde nasıl betimlenebileceğini çok iyi anlamıştı."[3]

Ancak o dönemde resimdeki kompozisyon fazla radikal bulunmuştu ve ressamın 1840'taki ölümüne dek tablo satılmadı.[4] Eleştirmen Russell Potter'a göre tablo, Frederic Edwin Church ve William Bradford'un 19. yüzyılın sonlarında çizdiği kutup konulu tabloları etkiledi.[5] 20. yüzyılda tablonun Lawren Harris'in arktik manzara resimleri üzerinde etkisi oldu.[6] Paul Nash'in 1940-41 tarihli Totes Meer (Ölü Deniz) tablosunun ise ilham kaynağı doğrudan Buz Denizi'ydi.[7]

Kaynakça

Kaynak notları

  1. ^ de Magalhåes, Roberto Carvalho (2008). "Neoklasizm ve Romantizm". Mini Dev Sanat Kitabı. Alfa. ss. 740-741. ISBN 978-975-297-994-9. 
  2. ^ Eco, Umberto (2006). "Yücelik". Güzelliğin Tarihi. Doğan Kitap. s. 282. ISBN 975-293-420-X. 
  3. ^ a b Schmied: Caspar David Friedrich
  4. ^ "Friedrich, Caspar David" (İngilizce). Web Gallery of Art. 25 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2010. 
  5. ^ Potter, Russell A. Arctic Spectacles: The Frozen North in Visual Culture, 1818-1875 (Seattle: University of Washington Press, 2007), sayfa 57-59 ISBN 0-295-98679-4
  6. ^ Larisey, Peter: "Light for a Cold Land: Lawren Harris's Life and Work". Dundurn, 1993. 14. ISBN 1-55002-188-5
  7. ^ Causey, Andrew. Paul Nash. New York : Oxford University Press, 1980


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romantizm</span> sanat akımı

Romantizm veya Coşumculuk, 1800 ve 1850 yılları arasında Avrupa'da edebiyatı, müziği, felsefeyi ve sanatı etkileyen entelektüel bir akımdı. Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır. Ortaya çıkışında ise 1789 Fransız İhtilali sonrasındaki toplumsal, siyasal ve düşünsel yapının etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz balina</span> Balina türü

Beyaz balina, ak balina, beluga balinası ya da yalnızca beluga (Delphinapterus leucas), balinalar (Cetacea) takımının Monodontidae familyası içindeki Delphinapterus cinsinin tek türüdür. Yaşam alanı arktik ve arktik altı denizler olan bu memeli için kullanılan "beluga" adı, Rusçada "beyaz" anlamına gelen Белуха (belukha) sözcüğünden türemiştir. Hayvanın Latince olan bilimsel adı ise "beyaz (leucas), yüzgeçsiz (-apterus) yunus (delphin-)" anlamını taşır.

<span class="mw-page-title-main">İki Direkli Mercury</span>

İki direkli Mercury, İvan Ayvazovski (1817-1900) nin 1892 yılında yaptığı bir yağlı boya tablosudur. Ayvazovski 600'ün üzerinde eser vermiştir, yarısından fazlası deniz manzarasıdır. Bu tablo dalgalı kaba deniz veya Okyanus'ta, yakın savaş halinde üç gemiyi gösterir. İsmi ima ederek, savaş iki Türk savaş gemisi arasında olur ve diğer gemi tablonun başlığına Brig Mercury olarak başlık olur. Ayvazovski, deniz manzaraları ile ilgili yağlı boya tablosu yaptığında sık sık gemilerin ve botların çeşitli tanımlarını içine alır, kuşatır. Gösterilen gemiler hasara veya kazaya uğratılmışlardır. Çalışmalarının pek azında gemiler yakın savaş durumundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kara Resimler</span>

Kara Resimler, İspanyol ressam Goya'nın, Sağırın Beşi adıyla bilinen evinin iki katındaki duvar sıvasına, dekorasyon amacıyla yağlı boya ile çizdiği 14 tablodan oluşan bir duvar resmi serisidir. Evi Şubat 1819'da satın alan Goya, resimleri 1819 ile 1824 arasında çizdi. 1873'te tuvale aktarılan resimler, Madrid'deki Prado Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.

<i>Medusanın Salı</i> Théodore Géricault tarafından çizilen yağlı boya Tablo

Medusa'nın Salı, Fransız ressam Théodore Géricault tarafından 1818-1819 yıllarında çizilen ve Fransız romantizminin ikonlarından biri sayılan yağlı boya tablodur. Boyu 491 cm, genişliği 716 cm olan tabloyu, Géricault yirmi yedi yaşındayken tamamladı. Tabloda, 1816 yılında Moritanya açıklarındaki Arguin Kayalıkları'na çarpan Fransız fırkateyni Méduse'ün çaresiz yolcuları, bir salın üzerinde betimlenmektedir.

<i>Bir Köpek</i> resim

Bir Köpek ya da kısaca Köpek, İspanyol ressam Francisco de Goya'nın 1819 yılında aldığı evin duvarlarına dekorasyon amaçlı çizdiği Kara Resimler'den biri. Goya'nın bu çalışması evin üst katında, kapı girişinin sol tarafında yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Caspar David Friedrich</span> Alman ressam

Caspar David Friedrich 19. yüzyılda yaşamış bir Alman ressamdır. Resimleri özellikle peyzaj cinsindendir. Çalışmalarında Romantizm akımının etkisi altında kalmıştır. Özellikle kariyerinin orta dönemlerindeki alegori peyzajları ile ünlüdür. Bu çalışmalarında karanlık silüetler, sabah sisi ve kıraç ağaçlar önemli derecede yer almaktadır.

<i>Deniz Kenarında Keşiş</i>

Deniz Kenarında Keşiş, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich'in yağlı boya tablosu. Tablo 1808 ile 1810 yılları arasında Dresden'de çizildi ve ilk olarak ressamın Meşe Ormanında Manastır isimli tablosuyla birlikte Berlin Akademisi'nin 1810 sergisinde sergilendi. Bu sergide Friedrich'in talebi doğrultusunda Deniz Kenarında Keşiş, diğer tablonun üstüne asılmıştı.

<i>Hayatın Evreleri</i>

Hayatın Evreleri ya da Hayatın Safhaları, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1835'te çizilen alegorik peyzaj. Ölümünden beş yıl önce tamamladığı bu tabloda ressam, insanın ölümlülüğü ile hayatın geçiciliğini ele almıştır.

<i>Meşe Ormanında Manastır</i> David Friedrichin yağlı boya tablosu

Meşe Ormanında Manastır ya da Meşe Ağaçları Altındaki Manastır, Caspar David Friedrich'in yağlı boya tablosu. Tablo 1809-1810 yıllarında Dresden'de çizildi ve ilk defa Deniz Kenarında Keşiş isimli tabloyla birlikte Berlin Akademisi'nin 1810 sergisinde sergilendi. Bu sergide Friedrich'in talebi doğrultusunda Meşe Ormanında Manastır, diğer tablonun altına asılmıştı.

<i>Bulutların Üzerinde Yolculuk</i>

Bulutların Üzerinde Yolculuk ya da Sis Denizinde Amaçsızca Dolaşan Adam, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1818'de çizilen yağlı boya tablo. Tablo şu anda, Almanya'nın Hamburg kentindeki Kunsthalle Hamburg'da sergilenmektedir.

<i>Rügen Kayalıkları</i>

Rügen Kayalıkları, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1818'de çizilen yağlı boya tablo. Tablo şu anda, İsviçre'nın Winterthur kentindeki Museum Oskar Reinhart am Stadtgarten koleksiyonundadır.

<span class="mw-page-title-main">David Stoliar</span>

David Stoliar, 24 Şubat 1942'de Sovyet denizaltı Shch-213 tarafından Karadeniz'de Holokost'tan kaçan Yahudileri taşıyan Struma gemisi torpidolandıktan sonra gemiden sağ kurtulan tek kişidir. Diğer 768 Yahudi mülteci ve çoğunluğu Bulgar olan 10 kişilik mürettebat kayıplara karıştı. Ariel Şaron 26 Ocak 2005'teki Knesset konuşmasında olay sırasında 19 yaşında olan Stoliar ve kaçmaya çalışan diğer Köstenceli Yahudilerden bahsetmiştir:

İngiliz Mandası liderleri, kurtuluşu İsrail'de arayan Yahudi mültecilere kapılarını kilitleyerek duygusuzluk ve duyarsızlık gösterdi. Bu sebeple Avrupa'dan kaçan [tam] 769 yolcunun isteği reddedilince biri hariç hepsi denizde ölümle yüzleşti. Savaş sırasında Yahudilerin yok edilişini durdurmak için hiçbir şey yapılmadı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

<i>Kaptan Hatterasın Maceraları</i>

Kaptan Hatteras'ın Maceraları, Fransız Yazar Jules Verne'in 1866 yılında yayımlanan romanı. Kuzey Kutbundaki İngiliz ve Buz Çölü adında iki bölümden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Hamburger Kunsthalle</span>

Hamburger Kunsthalle, Almanya'nın Hamburg şehrinde bulunan bir sanat müzesidir. Ülkenin en büyük sanat müzelerinden biri olan müze, Hamburg Garı ile iki Alster gölü arasındaki Altstadt bölgesinde bulunan 1869, 1921 (Kuppelsaal) ve 1997'den kalma üç bağlantılı binadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Wrangel</span> Baltık Alman kâşifi

Baron Ferdinand Friedrich Georg Ludwig von Wrangel, bir Baltık Alman kâşifi, Rus İmparatorluk Donanması'nda denizci, Saint Petersburg Bilimler Akademisi'nin Onurlu Üyesi ve Rus Coğrafya Derneği'nin kurucusudur. Günümüz Alaska'sındaki Rus yerleşimlerinin valisi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">George Francis Lyon</span>

George Francis Lyon, bir İngiliz deniz subayı ve Afrika ve Kuzey Kutbu kaşifiydi. Pek seçkin bir kariyeri olmasa da, tuttuğu eğlenceli günlükler ve Kuzey Kutbu'nda yaptığı eskizlerle hatırlanır; bu bilgi daha sonraki seferler için yararlıydı.

<span class="mw-page-title-main">McClure Boğazı</span>

McClure Boğazı, Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'nın kenarında bir boğazdır. Doğuda Baffin Körfezi'ne kadar uzanan Parry Kanalı'nın kuzeybatı ucunu oluşturur ve dolayısıyla Kuzeybatı Geçidi için olası bir rotadır. Boğaz, adını Kraliyet Donanması'nda görev yapan İrlandalı Arktik kâşif Robert McClure'dan almıştır. McClure, Kuzey-Batı Geçidi'ni geçen ilk kişi olmuştur.