İçeriğe atla

Buyantu Han Uluslararası Havalimanı

Koordinatlar: 47°50′35″K 106°45′59″D / 47.84306°K 106.76639°D / 47.84306; 106.76639
Buyantu Han Uluslararası Havalimanı
Чингис хаан олон улсын нисэх буудал
IATA: ULN - ICAO: ZMUB - LID:
Moğolistan üzerinde ULN
ULN
ULN
Havalimanının Moğolistan'daki konumu
Özet
Havalimanı tipiSivil
SahibiMoğolistan Hükümeti
İşleticiMoğolistan Sivil Havacılık Otoritesi
YerUlan Batur, Moğolistan
Açılış1961
Rakım (ODS)1.300 m / 4.364 ft
Koordinatlar47°50′35″K 106°45′59″D / 47.84306°K 106.76639°D / 47.84306; 106.76639
Web sitesiwww.airport.gov.mn
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
14/32 3,100 10,170 Asfalt
15/33 2,000 6,560 Çim
İstatistikler (2014)
Kalkan uçak13,178
Yolcu1,019,102
Kargo hacmi4,955 t
Kaynaklar: Moğolistan Sivil Havacılık Otoritesi[1]

Buyantu Han Uluslararası Havalimanı (2005-2020 arasındaki eski adıyla Cengiz Han Uluslararası Havalimanı) (MoğolcaЧингис хаан олон улсын нисэх буудал, Çingis han olon ulsın niseh budal) (IATA: ULNICAO: ZMUB), Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'a hizmet veren bir havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezinden 18 km güneybatısında yer almaktadır.[2] 2014 yılında havalimanı 1,019,102 yolcuya hizmet vermiştir.

Havalimanı ilk olarak 19 Şubat 1957 tarihinde Buyant-Uha Havalimanı adıyla inşa edilmiş olup 21 Ekim 2005 tarihinde Moğolistan'ın kuruluşunun 800. yıldönümü anısına Cengiz Han Uluslararası Havalimanı adını almıştır. 2020'de Cengiz Han Uluslararası Havalimanı'nın açılmasıyla Buyantu Han Uluslararası Havalimanı adını almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Монголын иргэний нисэхийн статистикийн эмхтгэл 2014" (Moğolca). Moğolistan Sivil Havacılık Otoritesi. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2016. 
  2. ^ Purevsambuu, G.; Montsame News Agency (2006). Mongolia. Ulan Batur, Moğolistan: Montsame News Agency. s. 67. ISBN 99929-0-627-8. p

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Han</span> Moğol İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1162–1227)

Cengiz Han,, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır. Hükümdarlığı döneminde gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmeyen Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük askerî liderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 13. yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerini birleştirip, bir ulus hâline getirerek Moğol siyasi kimliği çatısı altında toplamıştır. Cengiz Han, hükümdarlığı döneminde 1206-1227 arasında, Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı; Türkistan'daki Kara Hıtay, Maveraünnehir; Harezm, Horasan ve İran'daki Harezmşahlar, Kafkasya'daki Gürcüler, Deşt-i Kıpçak'taki Rus Knezlikleri, Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine seferler yaptı. Bunların sonucunda Pasifik Okyanusu'ndan Hazar Denizi'ne ve Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanan bir imparatorluk kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar</span> Doğu Asyada yaşayan etnik halk ya da etnik grup

Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Moğolca</span> Moğol yerlisinin konuştuğu dil

Moğolca, Moğolistan ve civardaki bazı özerk bölgelerde resmî dil olan Asya dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Abaka</span> İlhanlıların ikinci hükümdarı.

Abaka Han, Moğolca: Абаха/Абага хан (Khalkha Kiril), ᠠᠪᠠᠭ᠎ᠠ
ᠬᠠᠨ
(Geleneksel yazı)
İlhanlı hükümdarı. Cengiz Han'ın torunu ve İlhanlılar devletinin kurucusu Hülagû Han'ın ve Yesuncin Hatun'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Ulan Batur</span> Moğolistanın başkenti

Ulan Batur, Moğolistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Moğolcada "Kızıl Bahadır" anlamına gelen şehrin eski ismi Urga'dır. 2014 yılı itibarıyla nüfusu 1,3 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Çağatay Hanlığı</span> Cengiz Han’ın oğullarından Çağatay Han’ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devleti

Çağatay Hanlığı, Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın oğullarından Çağatay Han’ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Cuci</span>

Cuci, Cengiz Han'ın en büyük oğlu. Bazı kaynaklarda Cuci Han olarak geçse de Cengiz Han'dan önce öldüğü için hanedan, kardeşleri ve oğullarıyla sürmüştür, kendisi han olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moğol İmparatorluğu</span> 13. ve 14. yüzyılda hüküm sürmüş olan, tarihin bitişik sınırlara sahip en büyük kara imparatorluğu

Moğol İmparatorluğu, 13. ve 14. yüzyıllarda tarihin en büyük bitişik imparatorluğuydu. Doğu Asya'da bugünkü Moğolistan'da ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Japon Denizi'nden Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerine kadar uzandı, kuzeye doğru Kuzey Kutbu'nun bazı bölgelerine kadar uzandı; doğuya ve güneye doğru Hint alt kıtasının bazı bölgelerine girdi, Güneydoğu Asya'yı istila etmeye çalıştı ve İran Platosu'nu fethetti; ve batıya doğru Levant ve Karpat Dağları'na kadar uzandı.

<span class="mw-page-title-main">Çağatay Han</span> Cengiz Hanın 2. oğlu, Moğol Prensi

Çağatay Han, Moğol prensi ve Cengiz Han'ın ikinci oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Börçigin</span>

Börçigin, Cengiz Han ve ardıllarının üyesi olduğu boydur. Ayrıca "Altan Urug", yani "altın soy" ve Munkak olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Merkit</span>

Merkit, Moğol İmparatorluğu kurulmadan önce Moğolistan'da yaşamış göçebe kabile. Kökenleri ilk önce Türk olduğu öne sürülmekle birlikte Moğol istilasıyla Moğollaştığı belirtilir. İstiladan sonra Moğol dilleri konuştukları için Moğol oldukları tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'ın illeri</span>

Moğolistan idari olarak 21 ile ayrılmıştır. İller daha sonra ilçelere ayrılmaktadır. Modern iller 1921 yılında kurulmuştur. Başkent Ulan Batur özel bir statüye sahip olup bağımsız bir il belediyesi olarak yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Rusya ilişkileri</span> Moğolistan ve Rusya Arasındaki Diplomatik İlişkiler

Moğolistan-Rusya ilişkileri Sovyetler Birliği'nin Moğol Halk Cumhuriyeti'ni desteklediği komünizm döneminden beri güçlüdür. Komünizm sonrasında da kardeş ülke olarak kalmışlardır. Rusya'nın iki başkonsolos generali ve Ulan Batar'da bir büyükelçiliği bulunur. Moğolistan'ın ise Moskova'da bir başkonsolosluğu, üç başkonsolos generali ve Yekaterinburg'da elçiliği vardır. İki ülkede Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.

Moğolistan'da COVID-19 pandemisi COVID-19 pandemisinin ilk vakası Fransa'dan seyahat eden Fransız kişide olduğu ve Moğolistan'a yayıldığı doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'da turizm</span>

Moğolistan'da turizm Sosyalist Hükûmet tarafından son derece sınırlıydı, ancak Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1989 Devrimleri'nin ve 1990'daki Moğolistan Demokratik Devrimi'nin ardından genişlemektedir. Moğolistan, doğal doğal özelliklerin, çok çeşitli el değmemiş manzaraların, göçebe yaşam tarzının ve kültürünün mükemmel bir kombinasyonunu sunan benzersiz ve nispeten keşfedilmemiş bir seyahat yeridir. Moğolistan'daki seyahat organizasyonları yarım yüzyıl öncesine dayanır, ancak özel sektör tabanlı turizm neredeyse yirmi yaşındadır. Günümüzde Moğolistan, hepsi 56'dan fazla eğitim kurumundan mezun olan 403 seyahat şirketi, 320 otel, 647 tatil köyü ve turizm kampına sahiptir. Moğolistan, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nde aktif rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan tarihi</span>

Moğolistan coğrafyasında gerçekleşen olayların tarihidir. Cengiz Han tarafından Moğolların birleştirilmesi ile Moğollar Dünya'nın ikinci en büyük İmparatorluğunu kurdu. Rus ve Çin sömürgesinde kalan Moğol halkı 1911 yılında bağımsızlık kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Huhhot Baita Uluslararası Havalimanı</span>

Huhhot Baita Uluslararası Havalimanı, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin merkezi Huhhot'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, 1 Ekim 1958 tarihinde açılmış olup kent merkezinin 14,3 km doğusunda yer almakta olup adını Wanbu Huayanjing Pagoda'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Han Uluslararası Havalimanı</span>

Cengiz Han Uluslararası Havalimanı, Ulan Batur Yeni Havalimanı olarak da bilinir, Moğolistan'ın Tuv ilinde, başkent Ulan Batur'un 52 km güneyinde bulunan uluslararası havalimanı. 4 Temmuz 2021'de açılışı yapılan tesis Buyantu Han Uluslararası Havalimanı'nın yerine Ulan Batur'a servis sağlayan başlıca havalimanlarından biridir.