İçeriğe atla

Butros Butros-Gali

Boutros Boutros-Ghali
6. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri
Görev süresi
1 Ocak 1992 - 31 Aralık 1996
Yerine geldiğiJavier Pérez de Cuéllar
Yerine gelenKofi Annan
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Kasım 1922(1922-11-14)
Kahire, Mısır Krallığı
Ölüm 16 Şubat 2016 (93 yaşında)
Kahire, Mısır
Evlilik(ler) Leia Maria Boutros-Ghali
Mesleği Siyasetçi ve diplomat
Dini Kıpti Hristiyan

Boutros Boutros-Ghali (Arapça: بطرس بطرس غالي; 14 Kasım 1922 - 16 Şubat 2016), Mısırlı diplomat ve altıncı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri. Kıptî Hristiyan bir aileden gelmektedir.

1992 ve 1996 yılları arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği yaptı.[1] 16 Şubat 2016 tarihinde öldü.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Independent - Boutros Boutros-Ghali dead". 17 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2016. 
  2. ^ "Reuters: Former U.N. chief Boutros Boutros-Ghali dead at 93 -Venezuelan envoy". 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kofi Annan</span> 7. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Kofi Atta Annan, yedinci Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roméo Dallaire</span> kanadalı asker & yazar

Roméo Dallaire, Kanadalı asker yazar. 1993-1994 yılları arasında Ruanda'da Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı yapmış olan Dallaire'in Ruanda Soykırımı'nı önlemek amacıyla önerdiği bütün talepler dönemin BM Genel Sekreteri Boutros Boutros-Ghali tarafından reddedilmiş ve bunun Birleşmiş Milletler'i ilgilendirmediği açıklanmıştır. Kendi inisiyatifi ile verdiği kararlar, Hutuların soykırımı sürdürmesini en azından zorlaştırmıştır. 2004 yılında Shake Hands with the Devil adlı kitap bir yazarak yaşadıklarını anlatmış; yazdığı kitap 2007 yılında filmleştirilmiştir. 2004 yılında çekilen Hotel Ruanda filminde Albay Olivier karakterini kendisinden ilham alınarak yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 353 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 353 sayılı kararı, 20 Temmuz 1974 tarihinde 1779 numaralı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin toplantısında Türkiye'nin Kıbrıs'ta harekâta girişmesi nedeniyle 186 sayılı karar hatırlatılmış ve tüm yabancı askerî personelin adayı terk etmesi istenmiştir.

Birleşmiş Milletler Irak-Kuveyt Gözlem Misyonu, 1991 ve 2003 yılları arasında Irak ve Kuveyt sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1000 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1000 sayılı kararı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında oy birliğiyle aldığı karardır. Daha önce alınmış 186 (1964) ve 969 (1994) kararlara atıfta bulunulan kararda konsey Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne yönelik politik ilerlemenin yokluğuna yönelik endişelerini dile getirmiş ve Barış Gücü'nün görevi 31 Aralık 1995 tarihine kadar uzatılmıştır.

El Salvador için Hakikat Komisyonu, El Salvador İç Savaşı (1980–1992) sırasında yaşanan insan hakları ihlallerini araştırmak ve rapor etmek için Birleşmiş Milletler tarafından kurulan bir hakikat komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Benita Ferrero-Waldner</span> Avusturyalı siyasetçi ve eski bakan

Benita Ferrero-Waldner Avusturyalı siyasetçi, eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Üniversitesi</span> 1973 yılında kurulan Birleşmiş Milletlerin akademik ve araştırmacı bir organizasyonu

Birleşmiş Milletler Üniversitesi (BMU), 1973 yılında Birleşmiş Milletler'in akademik ve araştırmacı bir organizasyonu olarak kurulmuştur. Merkezi Japonya'nın başkenti Tokyo'da olup Birleşmiş Milletler Enstitüsü olarak diploma vermektedir. 2010 yılından beri, BMU, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından derece vermeye yetkili kılınmıştır. Üniversite ayrıca BM ile uluslararası akademik, politik ve özel sektör toplulukları arasında köprü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu</span>

Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu Birleşmiş Milletler'in Kosova'daki geçici misyonudur. Misyonun amacı, Kosova vatandaşlarının barışçıl ve normal yaşam şartlarında yaşaması ve Balkanlar'ın batısında bölgesel istikrarın geliştirmesine yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Turizm Örgütü</span>

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ya da kısaca Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) sürdürülebilir ve evrensel olarak erişilebilir turizmin tanıtımından sorumlu Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin vekilidir. Ofis, Genel Sekreter'in birçok idari sorumluluğunu üstlenmek, sekretarya işlerini yönetmeye yardımcı olmak, etkinlik ve programların tutarlılığını sağlamak için oluşturulmuştur. Genel Sekreter Yardımcılığı, 1997 yılı sonunda resmi olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Nasrallah Butrus Sufeyr</span>

Nasrallah Butros Sefir, Lübnanlı Hristiyan üst düzey din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi ya da DEVAW, kadınlara yönelik şiddeti ve şiddetin ortadan kaldırılması özel olarak ele alan 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) kararıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 853 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 853 sayılı kararı, 822 (1993) sayılı kararın tekrar teyit edilmesinden sonra 14 Ekim 1993 tarihinde kabul edilen karardır. Konsey, Ağdam yakınlarındaki çatışmalar konusunda Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki gerilimler ile ilgili endişelerini dile getirmiş, işgalci güçlerin bölgeyi terk etmelerini arz etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boutros Ghali</span>

Boutros Ghali 1908'den 1910'a kadar Mısır'ın başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1032 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1032 sayılı kararı; 19 Aralık 1995'te oybirliğiyle kabul edilen, Kıbrıs'la ilgili tüm kararların, özellikle 186 (1964) ve 1000 (1995) sayılı kararların, teyit edilmesinden sonra Konseyin, Kıbrıs'taki siyasi anlaşmazlıkların büyümesine ilişkin endişelerini dile getirdiği ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresini 30 Haziran 1996'ya kadar uzattığı karardır.