İçeriğe atla

Buta Airways

Buta Airways
IATAICAOÇağrı Kodu
J2 AHY AZAL
KuruluşAralık 2016 (7 yıl önce) (2016-12)
HublarıHaydar Aliyev Uluslararası Havalimanı
Sık uçuş programıAZAL-Miles
Uçak filosu8
Uçuş noktaları18
Ana şirketAzerbaycan Hava Yolları
Ticari işletme merkeziBakü, Azerbaycan
Websitesibutaairways.az/en/
Vikiveri öğesi

Buta Airways, Azerbaycan'ın düşük maliyetli bir hava yoludur. merkezi Bakü'de bulunan ve Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı merkezli hava yolu, Azerbaycan Hava Yolları'nın ortağıdır.

Tarihçe

Aralık 2016'da Azerbaycan Havayolları Yönetim Kurulu (AZAL) toplantısında Azerbaycan'da düşük bütçeli bir havayolu kurulması kararı aldı.[1] 2 Haziran 2017'de Buta Airways'in adı ve logosu halka sunuldu. Buta Airways'in logosu, çalı süsü şeklinde sembolize edilen Azerbaycan'da kutsal sayılan Simurg kuşunun sembolünü temsil etmektedir.[2] 25 Ağustos 2017'de ilk Embraer 190, Bakü'ye getirildi.[3] İlk uçuşlar 2017 sonbaharında gerçekleşmiştir. 2018 yılı sonunda, düşük bütçeli uçak filosundaki Embraer 190 uçaklarının sayısı sekize yükselmiştir.[4]

Destinasyonlar

Ocak 2019 itibarıyla, Buta Airways 7 ülkede 18 noktaya uçmayı planlamaktadır.

Buta Airways, Ocak 2019'da aşağıda şehirlere sefer düzenlemektedir;

İstatistikler

Yıllık yolcu sayısı
2018 442,000[7]↑480%
2017 92,000

Filo

Buta Airways Embraer 190

Ekim 2019 itibarıyla, Buta Airways filosu aşağıdaki uçaklardan oluşmaktadır:[8]

Hava aracı Serviste Şipariş Kapasite Notlar
Embraer 190 8 0[9][10]106
Toplam 8 0

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  3. ^ AzərTAc (25 Ağustos 2017). "Prezident İlham Əliyev "Embraer 190" təyyarəsi ilə tanış olub" (Azerice). Youtube.com. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  8. ^ "fleet". butaairways.az. 25 Ağustos 2017. 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  10. ^ "Buta Airways replenishes its fleet with new Embraer E-190". AzerNews.az. 18 Eylül 2018. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

İzmir Hava Yolları İzmir, Türkiye merkezli bölgesel bir havayolu şirketidir. Türkiye ve Avrupa'ya uçuşlar düzenlemekteydi. İzmir Hava Yolları'nın merkezi Adnan Menderes Havalimanı (ADB), İzmir'dir. Yurtiçi ve yurt dışı tüm tarifeli uçuşlarını Pegasus Havayolları iş birliği ile gerçekleştirmekteydi. 30 Aralık 2018 tarihinde faaliyetlerine son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Embraer E-Jet ailesi</span>

Embraer E-Jets dar gövdeli, çift motorlu, orta menzilli, Brezilya yapımı jet yolcu uçağı modelidir. İlk kez 1999 yılında Paris Havacılık Fuarı'nda tanıtılan uçağın ilk uçuşu 2002 yılında gerçekleştirildi. Temmuz 2008'e kadar 847 ana sipariş 827 adet opsiyonel üretim talebi aldı. Temmuz 2008 tarihinde toplam üretim adedi 410'u bulan uçak 2016 yılına kadar 1112 adet üretilmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Scandinavian Airlines</span> İsveç merkezli havacılık şirketi

İskandinav Hava Yolları (İngilizce: Scandinavian Airlines System, İskandinav hava yolu taşımacılığı sistemi, Danimarka, Norveç ve İsveç'in çok uluslu havayolu taşımacılığı ve bu İskandinav ülkelerinde önde gelen havayollarıdır. Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'dedir. Sahibi SAS AB dir. Star Alliance'ın bir kurucu üyesidir ve bunun yanında Air Greenland, Linjeflyg, Spanair, Thai Airways International ve airline Scanair'ın da kurucusudur. SAS'ın, Estonian Air'de %49 hissesi vardır. Kopenhag, Avrupa ve kıtalar arası hizmetler için odak olarak hizmet eder. 2006'da İskandinav hava yolu taşımacılıkları, 25 milyon yolcuyu taşıdı ve SAS grubunun 38.6 milyon yolcusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">S7 Airlines</span> Rus havayolu şirketi

S7 Airlines veya yasal olarak JSC Siberia Airlines, Ob, Novosibirsk, Rusya merkezli, ofisleri Moskova'da bulunan havayoludur, 2008 yılı itibarıyla ana üsleri Domodedovo Uluslararası Havaalanı ve Tolmachevo Havaalanı ile Rusya'nın en büyük iç havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuwait Airways</span>

Kuwait Airways, merkezi El Fervaniye Valiliği, Kuveyt'te bulunan bir ulusal havayoludur. Havayolu, Kuveyt Uluslararası Havalimanı olan ana merkezinden Orta Doğu'dan Hindistan, Avrupa, Güneydoğu Asya ve Kuzey Amerika'ya planlanmış uluslararası hizmetler sunmaktadır. Kuwait Airways bir Arap Hava Taşıyıcıları Örgütü üyesidir.

Özbekistan Hava Yolları, merkezi Taşkent'te bulunan Özbekistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirket Taşkent Uluslararası Havalimanı'ndaki havayolu bağlantı merkezinden, ülke içinde ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine sefer düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Silk Way West Airlines</span>

Silk Way West Airlines; Bakü, Azerbaycan merkezli özel bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu bağlantı merkezi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'dır. Silk Way Group'un bir yan kuruluşudur. Uçakları Bermuda'ya kayıtlıdır.

Silk Way Airlines; Bakü, Azerbaycan merkezli özel bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu bağlantı merkezi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'dır. Avrupa ve Asya ile Amerika Birleşik Devletleri ve Afrika'yı birbirine bağlayan kargo hizmetlerinin yanı sıra hükûmet ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik hizmetler de sürdürmektedir.

Bulgaria Air ; merkezi Sofya'daki Sofya Havalimanı'nda, Bulgaristan'ın bayrak taşıyıcısı havayoludur. Şirketin sahibi Chimimport AD'dir ve şirket ülkedeki pazar payında liderdir. Havayolu, Avrupa, Orta Doğu ve Rusya'daki varış noktalarına kısa ve orta mesafe uçakları işletmektedir. Şirketin Bulgaristan'daki odak şehirleri Burgaz ve Varna'dır. 2018 yılında şirket 5.995 uçuşta toplam 1.267 milyon yolcu taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">STP Airways</span>

STP Airways, São Tomé, São Tomé ve Príncipe'nin bayrak taşıyıcısı hava yolu şirketidir. Şirket şu anda Avrupa Birliği'ne girmesi yasaklanan taşıyıcılar listesinde bulunuyor, bu nedenle uçuşları Portekizli havayolu EuroAtlantic Airways tarafından gerçekleştiriliyor.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Congo Airways SA, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (DRC) devlete ait bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Ödenmiş sermayesi 90 milyon ABD doları ile Alitalia'dan devralınan iki Airbus A320 uçağı kullanılarak 20 Ekim 2015'te faaliyete geçti.

<span class="mw-page-title-main">Cyprus Airways</span>

Cyprus Airways veya Charlie Airlines, Larnaka Uluslararası Havalimanı merkezli Kıbrıslı havayolu şirketidir.

Tus Airways, Larnaka Uluslararası Havalimanı merkezli Kıbrıslı havayolu şirketidir. Haziran 2015'te kurulmuş ve 14 Şubat 2016'da Larnaka'dan uçuşlara başlamıştır. Ekim 2019 itibarıyla Tus Airways, tarifeli uçuşların çoğuna son verdi ve charter hizmetlerine yoğunlaştı.

<span class="mw-page-title-main">Flynas</span>

Flynas, eski adıyla Nas Air, Suudi Arabistan merkezli, yurt içi ve yurt dışı seferler yapan düşük maliyetli havayoludur. Şirketin merkezi Riyad'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azal Avia Cargo</span>

Azal Avia Cargo, Bakü, Azerbaycan merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Azerbaycan içinde ve diğer BDT ülkelerine tarifeli ve dolmuş uçak kargo hizmetleri vermektedir. Ana üssü Bakü'deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">SW Business Aviation</span>

Silk Way Business Aviation, Bakü, Azerbaycan merkezli ve ayrıca tüm Azerbaycan havalimanlarında temsil edilen bir havayolu ve taşıma şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">AZALJet</span> Azerbaycanda bulunan bir havayolu şirketi

AZALJet, Azerbaycan'dan bir havayolu şirketi ve Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'nda bulunan Azerbaycan Hava Yolları'nın bir yan kuruluşuydu. Sadece bir yıllık operasyondan sonra, Azerbaycan Hava Yolları 2017 yılının sonlarında AZALJet'i Buta Airways ile değiştirmek için kapatacağını duyurdu.

Karadağ Havayolları ; Karadağ'ın bayrak taşıyıcısı hava yoludur. Ana merkezi Podgorica'daydı. Tivat Havalimanı'nda bulunan ikinci üssü ile Podgorica Havalimanı'ndaki merkezinden Avrupa çapında tarifeli ve charter seferler yürütüyordu. Havayolu, COVID-19 salgını sırasında biriken ağır kayıplar nedeniyle 26 Aralık 2020'den itibaren tasfiye edildi.