İçeriğe atla

Buta (film)

Buta
YönetmenIlgar Najaf
YapımcıIlgar Najaf
SenaristIlgar Najaf
OyuncularRafig Guliyev, Tofig Aliyev, Elnur Karimov
TürüDram
Yapım yılı2011
Süre98 Dak.
ÜlkeAzerbaycan
DilAzerice

Buta (Azerice: Buta) yönetmenliğini Ilgar Najaf'in yaptığı Azerbaycan yapımı film.

Yönetmenin ilk filmi olan Buta,[1] 2011'de Asya Pasifik Film Ödülleri'ne En İyi Çocuk Filmi Ödülü'ne layık görülmüştür.[2]

Konu

Azerbaycan'ın ücra köylerinden birinde usta bir halı dokuyucusu olan büyükannesi ile yaşayan öksüz ve yetim Buta, günlerini kırlarda mutlu gezerek geçirir.[3] Temizlik malzemeleriyle dolu kamyonuyla gelip ürünleri köydeki kadınlar satmak isteyen bir adam onunla arkadaşlık eder. Büyükannesinin dokuduğu ve "Buta" denilen alev çiçeği motifini işlediği halıdan esin alarak kendisi de dağda taş ve kayalardan kendi Buta'sını yapar

Oyuncular

  • Rafig Guliyev
  • Tofig Aliyev
  • Elnur Karimov

Dış bağlantılar

IMDB'de

Kaynakça

  1. ^ "Ilgar Najaf ve Nar Bağı". Bursa.com 13 Mayıs 2019. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 
  2. ^ "Buta". Asya Pasifik Ödülleri web sitesi. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 
  3. ^ "Azerbaycan Sineması Altın Portakal'da". Milliyet, 19 Eylül 2011. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brad Pitt</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

William Bradley Pitt, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Yapım şirketi Plan B Entertainment ile yapımcı olarak bir Akademi Ödülü ve Primetime Emmy Ödülü'nün yanı sıra oyunculuğuyla iki Altın Küre Ödülü ve bir Akademi Ödülü de dâhil olmak üzere birçok ödül almaya hak kazanmıştır.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Akademi Ödülü</span> Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerinin bir dalı

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ben Affleck</span> Amerikalı film yönetmeni, senarist ve sinema oyuncusu

Benjamin Géza Affleck, Amerikalı oyuncu, yönetmen ve Oscar ödülü sahibi senarist.

Nesrin Cavadzade, Türk oyuncudur.

Özcan Alper, Türk yönetmen ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Cem Yılmaz</span> Türk komedyen, oyuncu, senarist, karikatürist, yapımcı ve yönetmen

Cem Yılmaz, Türk karikatürist, komedyen, stand-up sanatçısı, sinema oyuncusu, senarist, film yapımcısı ve yönetmenidir. Ayrıca müzik ile uğraşmaktadır.

Halil Sezai Paracıkoğlu ya da bilinen adıyla Halil Sezai, Türk oyuncu, şarkıcı.

Faysal Soysal yönetmen, şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü</span>

Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, 1964 yılından beri düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi oyunculuk performansı sergileyen erkek oyunculara verilen ödüldür. İlk kez 1964 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü</span>

Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, 1964 yılından beri düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi oyunculuk performansı sergileyen kadın oyunculara verilen ödüldür. İlk kez 1964 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir.

<i>Tepenin Ardı</i> film

Tepenin Ardı, tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Maço erkek kültürünü konu alan filmin başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür ve Berk Hakman yer almaktadır. Çekimleri Karaman ilinin Ermenek ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Kampfplatz dergisi üçüncü sayısında filmi odağa alan bir dosya hazırlamıştır.

İlk olarak 1954 yılında Tokyo'da düzenlenen Asya Pasifik Film Festivali, Asya-Pasifik Sinema Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından her yıl belirlenen ülkede yapılmaktadır. Juri tarafından verilen ödüller arasında;

bulunmaktadır.
<span class="mw-page-title-main">Emin Alper</span> Türk yönetmen

Emin Alper, Türk yönetmen; senarist, yapımcı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan Emin Alper, Tepenin Ardı, Abluka ve Kurak Günler filmleri ile tanınır. Alper'in üçüncü uzun metrajlı filmi olan Kız Kardeşler, ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde gerçekleştirdi. Film, SİYAD'da 10 dalda 11 adaylık elde etti.

Lal Gece, Reis Çelik'in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği 2012 yapımı Türk filmidir. Başrollerini İlyas Salman ve Dilan Aksüt'ün paylaştığı filmde iki aile arasındaki kan davasını bitirmek için 62 yaşındaki bir adamla evlendirilen 14 yaşındaki çocuk gelinin ilk gecesi konu ediliyor. Görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki'dir.

<i>Nar Bağı</i>

Nar Bağı, Ilgar Necef'in senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı 2017 çıkışlı Azerbaycan yapımı dram filmi.

Reşeba, Kürt sinemacı Hüseyin Hassan Ali'nin yönettiği ve Mehmet Aktaş'la birlikte senaryosunu yazdığı 2016 Almanya-Irak-Katar-Suriye ortak yapımı olan sinema filmidir. Başrollerini Rekiş Şahbaz ve Dimen Zandi'nin paylaştığı filmde, IŞİD'in Sincar'ı ele geçirmesi ve ardından gelen katliam sürecinde yaşam mücadelesi veren bir Yezîdî çifti konu almaktadır.

Bu, Azerbaycan'ın Sivil Havacılık Otoritesi tarafından verilen Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.