İçeriğe atla

Bush Doktrini

Başkan Bush Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında İran'ın nükleer programı ile Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri hakkında görüş belirtirken (2006)

Bush Doktrini, 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı George W. Bush tarafından ortaya konan çeşitli dış politika ilkelerini içeren doktrindir. 11 Eylül saldırılarından sonra geliştirilen ve 20 Eylül 2002 tarihinde The National Security Strategy of the United States başlığı ve W. Bush imzası ile yayınlanan ve tüm dünyayı bir savaş alanı olarak gören "Yeni Amerikan Millî Güvenlik Stratejisi"ne göre;[1] potansiyel tehdit oluşturduğu ileride problem çıkarabileceği düşünülen her oluşum ya da ülkeye karşı karşı nerede olursa olsun "vurulmadan önce vurma" felsefesi çerçevesinde karşılık verilmeli ve gerekirse düşman devletlerdeki rejimler değiştirilmelidir. Afganistan Savaşı da bu doktrin kapsamında yapılmıştır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ National Security Council (Eylül 2002). The National Security Strategy of the United States. The White House. 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  2. ^ Weisman, Steven R. (13 Nisan 2002). "Editorial Observer; President Bush and the Middle East Axis of Ambiguity". The New York Times. 2 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri</span> Kuzey Amerikada bulunan ülke

Amerika Birleşik Devletleri, yaygın olarak Birleşik Devletler veya Amerika olarak bilinir. Kuzey Amerika kıtasında, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Dünya'nın, 9,8 milyon km2 yüz ölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi ve 334 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda federal bölgesi olan Washington, DC'dir. En kalabalık şehri ise New York'tur.

<span class="mw-page-title-main">George W. Bush</span> 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2001–2009)

George Walker Bush, 2001'den 2009'a kadar 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve iş insanı. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Bush, 1995 ile 2000 yılları arasında 46. Teksas valisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

Halliburton Energy Services, merkezi Houston, Teksas'ta bulunan çok uluslu bir şirkettir. 95.000'den fazla çalışanı olup gelirleri 20 milyar doları aşan şirket teknik ürünler, petrol ve gaz bulunması, çıkarılması ve üretiminin sağlandığı Enerji Hizmet Grubu ve rafineriler, petrol tesisleri, boru hatları ve kimyasal tesislerin kurulmasıyla uğraşan Kellogg Brown & Root olarak iki alanda etkinlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">2000 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin 43. başkanını belirleyen seçim

2000 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri 7 Kasım 2000 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinde yapıldı. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Teksas valisi George W. Bush, Demokratik Parti'nin adayı ise Başkan yardımcısı Al Gore idi. ABD tarihinde sonuçları birbirine en yakın Başkanlık seçimi olan bu seçimin kesin sonucu aylarca belli olmadı. Sonuçlar kesinleştikten sonra Al Gore'un daha yüksek sayıda seçmenin oyunu almış olmasına rağmen, ABD'nin her eyalette ayrı çoğunluk sağlama esasına dayanan seçim sisteminden dolayı 271 seçiciler kurulu kazanan George W. Bush Başkan oldu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ordusu</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD askerî örgütlenmesinin başlıca kollarından biri. Kökenleri Kıta Ordusu'na dayanmakla beraber Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski ulusal kurumudur. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın Birinci Maddesi, Sekizinci Paragrafı'nın Onikinci Bendi'nden anayasal meşruiyetini alır. Savunma Bakanlığı 'na bağlı üç depratmandan biri olan Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Dairesi'nin bir parçasıdır. Barış ve güvenliğin korunması ve ülke savunmasıyla görevlidir. Ayrıca çevre koruma ve geliştirmeye ilişkin federal programları yürütür, federal devlet, eyalet ve yerel yönetim kuruluşlarına askerî yardımda bulunur; doğal afetlerde yardım çalışmalarına katılır ve acil sağlık hizmetlerinde hava ulaşımını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde doğan veya sonradan vatandaşı olan Amerika yerlileri

Amerikalılar veya Amerikanlar, Birleşik Devletler'de doğan ya da sonradan vatandaşı olanları kapsayan diplomatik bir topluluktur. Birleşik Devletler, çoğunlukla son 500 yıl içinde kıtaya göçen Avrupalılar, Asyalılar, Afrikalılar ve Orta Doğululardan oluştuğu için belirli bir etnisite değil, belirli bir yasa çerçevesi içinde ilerlemiş bir demonime sahiptir. Bir diğer bakış açısıyla birçok farklı etnik gruba ev sahipliği yaptığı için kültürü, yasası ve ulusu ırksal ya da etnik şekilde değil, diplomatik değerler topluluğu şekilde yorumlanır.

Kovboy diplomasisi, uluslararası çatışmaların atılgan bir şekilde risk alarak, gözdağı vererek veya askerî konuşlandırma taktikleri uygulayarak çözümlenmesini tanımlamak için eleştirmenler tarafından kullanılan bir terimdir. Aşırı derecede basit ve dikotom bir dünya görüşünden kaynaklandığı nedeniyle eleştirilmektedir. George W. Bush'un dile getirdiği "Ya bizimlesiniz, ya da teröristlerle" gibi açıkça kışkırtıcı bir anlatım biçimi kullanılarak, iletilmesi istenen mesaj merkezîleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Carter Doktrini</span>

Carter Doktrini Amerika Birleşik Devletleri başkanı Jimmy Carter'ın, 23 Ocak 1980 tarihinde, Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu üyelerinin katıldığı ortak oturumda, geleneksel olarak her yıl yaptığı konuşmada açıkladığı ve ABD'nin ulusal çıkarlarını korumak için İran Körfezinde gerekirse askerî güç kullanmaktan kaçınmayacağı yolundaki politikaya verilen isimdir.

Uluslararası Demokrasi Birliği, merkez sağ siyasi partilerin oluşturduğu uluslararası bir ittifaktır. Merkezi Münih, Almanya'da bulunan IDU, 65 ülkeden 84 tam ve yedek üyeden oluşmaktadır. Başkanlığını Kanada'nın eski başbakanı Stephen Harper yürütüyor. İki bağlı uluslararası örgütü ve altı bağlı bölgesel örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Lindsey Graham</span> Amerikalı avukat ve siyasetçi

Lindsey Olin Graham, Amerikalı siyasetçi. Cumhuriyetçi Partili olup 2003'ten beri Güney Karolina senatörüdür. 1995-2003 yılları arasında Güney Karolina 3. bölge temsilcisi olarak görev yapmıştır. 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde başkan adaylığını duyurmuş ancak sonradan yarıştan çekilmiştir. Kasım Süleymani'nin ölümünden sonra: Ayetullah'tan sonra Tahran'daki en önemli adamı öldürdük. Bu eylem geçmişte yaptıklarının intikamını almak için değildi. Saldırı organize eden birini öldürmek için önleyici savunmaya yönelik bir saldırıydı demiştir. 13 Nisan 2020'de dünyada yaşanan COVID-19 salgını nedeniyle Çin'in cezalandırılmasını gerektiğini böylece bunun gelecekte caydırıcı bir rol oynayacağını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Reagan Doktrini</span> Soğuk Savaşın sonuna kadar Amerikan stratejisi

Reagan Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarında Sovyetler Birliği ve komünistlerin dünya üzerindeki etkisini kırmayı amaçlayan bir dış politika stratejisydi. Doktrin her ne kadar 10 yıldan az bir süre uygulandıysa da 1980'lerden Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına kadar ABD dış politikasının merkezindeydi.

Yeni muhafazakârlık 1960'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmuş bir siyasal akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Özgürlük Madalyası</span>

Başkanlık Özgürlük Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından verilen bir ödüldür. Kongre Altın Madalyası ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek sivil ödülüdür. "Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenliği ya da ulusal çıkarları, dünya barışı, kültürel ya da diğer önemli kamusal ya da özel girişimler için çok değerli katkılar" yapanlara verilmektedir. Ödül, ABD vatandaşlarıyla sınırlı değildir. Ayrıca sivil bir ödül olmasına karşın askerî personele de verilmekte ve üniforma üzerine takılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi</span> ABD Başkanına Ulusal Güvenlik konularında danışmanlık yapan konsey

'Amerika Birleşik Devletleri Millî Güvenlik Kurulu, Amerika Birleşik Devletleri'nde millî güvenlik ve dış politika konularını üst düzey millî güvenlik danışmanları ve bakanlar kurulu yetkilileri ile görüşmek için başkan tarafından kullanılan ve Başkanın Yürütme Ofisi'ne bağlı olan kuruldur. Kurul; Harry S. Truman'ın başkanlığı döneminde kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana; Kurul, işlevi gereği Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'na millî güvenlik ve dış politikalar konusunda tavsiyelerde bulunmak ve yardımcı olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıta Ordusu</span> Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında sömürge ordusu

Kıta Ordusu, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan eski Britanya kolonilerinin Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı başlatmasının ardından, İkinci Kıta Kongresi tarafından kurulan ordudur. 14 Haziran 1775 tarihinde Kongre kararı ile kurulan Kıta Ordusu, On Üç Koloni'nin askeri çabalarını Büyük Britanya yönetimine karşı başkaldırılarında koordine etmek için oluşturuldu. Kıta Ordusu, eyaletlerin bireysel kontrolü altında kalan veya başka şekilde bağımsız olan yerel milisler ve gönüllü birlikler tarafından desteklendi. General George Washington, savaş boyunca ordunun baş komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin first lady'leri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Amerika Birleşik Devletleri'nde "first lady" Beyaz Saray'ın ev sahibesidir. Bu makamda geleneksel olarak Amerika Birleşik Devletleri başkan eşleri bulundu. Başkanın bekar veya dul olduğu zamanlarda ve başkanın eşi first lady'lik görevlerini yerine getiremediğinde, unvan başkanın eşi olmayan kadınlar tarafından da kullanıldı. First lady'lik seçilmiş bir makam değildir; first lady'lerin hiçbir resmî görevleri yoktur ve maaş almazlar. Bununla beraber başkan ile birlikte veya başkanın yerine birçok resmi törene ve devlet işlevine katılırlar. Geleneksel olarak, first lady ofiste bulunurken dışarıda çalışmaz. Eleanor Roosevelt yazarlık yaparak ve ders vererek para kazanmasına rağmen bu paraların çoğunu hayır işlerinde kullandı. First lady'nin Beyaz Saray sosyal sekreteri, personel şefi, basın sekreteri, baş çiçek tasarımcısı ve baş aşçı gibi kendi personeli vardır. Yürütme ofisinin bir şubesi olan First Lady Ofisi Beyaz Saray'ın tüm sosyal etkinliklerinden ve törenlerden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Polonya ilişkileri</span> Polonya Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Polonya ilişkileri ya da alternatif adıyla Leh-Amerikan ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Polonya arasındaki diplomatik, sosyal, ekonomik ve kültürel ikili ilişkilere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">1844 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1844 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi, 1 Kasım Cuma ile 4 Aralık 1844 Çarşamba tarihleri arasında yapılan dört yılda bir yapılan 15. başkanlık seçimiydi. Demokrat James K. Polk, kölelik ve Teksas Cumhuriyeti'nin ilhak'ı ile ilgili konular ekseninde tansiyonu oldukça yüksek gerçekleşen seçimde Whig adayı Henry Clay'a karşı başa baş geçen bir oylamada zafer elde ederek Amerika'nın 11. Başkanı seçilmiştir.