İçeriğe atla

Burundi'de seçimler

Afrika ülkesi Burundi'de özellikle yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1966 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı seçimleri, parlamento seçimlerini, yerel seçimler ve referandum gerçekleştirilmiştir. Bağımsızlığın gerçekleştirildiği 1962 yılından 1966 yılına kadar bir kez parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir.

Burundi'de güncel olarak çok partili sistem hakimdir. 2005 yılında gerçekleştirilen yasa değişikliği ile Burundi devlet başkanı beş yıllık bir süre için seçilmekte olup, ikinci bir beş yıllık süre için de seçilebilmektedir. Burundi Ulusal Meclis üyeleri de yine aynı yasa değişikliği çerçevesinde beş yıllık bir süre için seçilmektedir.

Seçimler

Devlet başkanlığı

Burundi devlet başkanlığı seçimleri bugüne kadar beş kez gerçekleştirilmiştir. 2005 yılında yapılan anayasa değişikliği çerçevesinde bir devlet başkanı beş yıllık bir süre için en fazla iki dönem üst üste devlet başkanı olarak seçilebilmektedir. Seçimler sonucunda en çok oy oranına sahip olan aday Burundi devlet başkanı olarak makama çıkmaktadır.

Parlamento

Çift meclislilik esasına göre var olan yapıda, Burundi'de hem Ulusal Meclisi hem de senato yasama organı olarak yer almaktadır. Ulusal Meclis toplamda 118 sandalyeye sahiptir ve vekiller beş yıllık bir süre için görev almaktadırlar. Meclis üyeleri nispi temsil sistemine göre seçilmektedirler. Senatoda var olan 49 sandalyenin üyeleri mecliste kurulan ortak seçim komisyonu tarafından atanmakta olup, beş yıllık bir süre için seçilmektedir. Her iki yapıda da o anki entik köken dağılımına göre vekil sayısı ilave edilebilmektedir.

Yerel seçimler

Burundi'de var olan 17 bölgenin yönetiminde söz sahibi olacak yerel yönetimleri belirlemek adına her beş yılda bir yerel seçimler yapılmaktadır. Yerel seçimler bağımsız Burundi'de ilk kez 2005 yılında yapılan yasa değişikliği sonucu gerçekleştirilmiş olup, bugüne kadar üç kez Burundi seçmeni yerel seçimler için sandık başına gitmiştir.

Referandum

Ülke genelinde bugüne kadar üçü anayasa değişikliklerini, bir tane de etnik kökene dayanan sorunları aşıp ulusal birlik oluşturabilmek adına atılması gereken adımları içeren bir adet referandum gerçekleştirilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de seçimler</span>

Türkiye'de seçimler devletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

Afrika ülkesi Gabon'da bağımsızlığın kazanıldığı 1961 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı seçimleri, parlamento seçimleri ve referandum gerçekleştirilmiştir.

Afrika ülkesi Angola'da bağımsızlığın kazanıldığı 1975 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir.

Ekvator Ginesi seçimleri, Afrika ülkesi Ekvator Ginesi'nde 1968 yılında elde edilen bağımsızlıktan sonra gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerini, parlamento seçimlerini ve referandumları içermektedir.

Afrika ülkesi Zambiya'da bağımsızlığın kazanıldığı 1964 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı seçimleri, parlamento seçimleri ve referandumlar gerçekleştirilmiştir.

Afrika ada ülkesi Yeşil Burun Adaları'nda bağımsızlığın kazanıldığı 1975 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı seçimleri ve parlamento seçimlerini gerçekleştirilmiştir.

Afrika ülkesi Güney Sudan'da bağımsızlığın elde edildiği 2011 yılından bu yana resmi olarak gerçekleştirdiği herhangi bir devlet başkanlığı seçimi ya da parlamento seçimi bulunmamaktadır.

Afrika ülkesi Gambiya'da bağımsızlığın kazanıldığı 1965 yılından önceki dönemlerde de dahil olmak üzere devlet başkanlığı seçimleri, parlamento seçimleri ve referandumlar gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Senatosu</span> Genel Kongrenin üst kanadı

İspanya Senatosu İspanyol parlamentosunun İspanyolca: Cortes Generales'in üst meclis kanadıdır. 266 üyeden oluşur: 208'i halkın oylarıyla seçilmekte, 58'i ise bölge yasama organları tarafından atanmaktadır. Tüm senatörler dört yıllık dönemlerde görev yaparken, bölgesel yasama organları görevlilerini herhangi bir zamanda atadıkları senatörleri görevden alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Senatosu</span> Hollanda yasamasının üst meclisi

Hollanda Senatosu Hollanda yasamasının üst meclis yapısını oluşturur Hollanda Genel Devletleri. 75 üyesi, eyalet seçimlerinden sonra üç ay içinde her dört yılda bir 12 eyalet tarafından seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da seçimler</span>

Azerbaycan'da milletvekili genel seçimleri beş (5) senede bir, 125 üyeli Millî Meclis'e belli yüzde çoğunluğu sistemi ile yapılır. Bir bağımsız veya siyasi parti adayı seçime katıldığı seçim bölgesindeki geçerli oyların belli yüzde çoğunluğunu elde etmelidir. Yerel Seçimler ise yasa gereği beş (5) senede bir yapılmaktadır. Yerel seçimler Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yerel yönetimlerini belirlemek amacıyla yapılır. Yerel yönetimlerin etki alanları dar olduğu için Yerel Seçimler Azerbaycan'da çok önem arz etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Parlamentosu</span> Polonya Cumhuriyetinin yasama organı

Polonya Cumhuriyeti Parlamentosu, Polonya'nın ulusal yasama organıdır. İki meclisli bir yapıya sahip olup Sejm ve Senato'dan oluşmaktadır. Polonya Anayasası'nda bir organ olarak Parlamento'dan değil, yalnızca Sejm ve Senatodan söz edilir.

<span class="mw-page-title-main">2022 Kazakistan anayasa değişikliği referandumu</span>

2022 Kazakistan Anayasa Referandumu, 5 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen halk oylamasıdır. Kazakistan halkı, 2022 Ocak ayında ülkeyi sarsan büyük çaplı protestoların ardından, öncelikle Cumhurbaşkanının yetkilerini azaltmayı içeren bir anayasa değişikliğini oyladı.

Bangladeş'te Cumhurbaşkanı Ulusal Meclis tarafından beş yıllık süre için seçilmekte olup ikinci bir dönem için seçilebilmektedir. Ülke parlamenter demokrasiyle yönetilip tek kamaralı olan Ulusal Meclis 350 milletvekilinden oluşmaktadır. Anayasa'da 2004 yılında yapılan değişiklikle birlikte Ulusal Meclis'te temsil edilen siyasi partiler tarafından atanmak üzere, kadın milletvekilleri için 45 ilave sandalye tahsis edilmiş, bu sayı 2011 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle 50'ye yükseltilmiştir. Ulusal Meclis'in görev süresi beş yıldır. Kabine Başbakan tarafından belirlenir, Cumhurbaşkanı tarafından atanır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Parlamentosu</span>

Mısır Parlamentosu, iki kamaralı Mısır Arap Cumhuriyeti'nin yasama organı. Bir üst meclis (Senato) ve bir alt meclis 'nden oluşur.