İçeriğe atla

Buruk Acı

Buruk Acı
Filmin afişi
YönetmenNejat Saydam
YapımcıMurat Köseoğlu
SenaristTürkân Şoray, Nejat Saydam
OyuncularTürkân Şoray
Tanju Gürsu
MüzikTuncer Aydınoğlu
Esin Engin
Belkıs Özener
Görüntü yönetmeniMelih Sertesen
StüdyoAcar Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, duygusal
RenkRenkli
Yapım yılı1969, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i1969
DilTürkçe

Buruk Acı, yönetmenliğini Nejat Saydam'ın üstlendiği, 1969 yılı yapımı bir filmdir.

Dönemin gelişme şartları içinde renkli film çekimlerinin yeni yerine oturmaya başladığı süreçte "tamamen renkli" afiş duyurusuyla tanıtılan filmin senaryo yazarlığı, yönetmen Saydam ve başrol oyuncusu Türkân Şoray tarafından yapılmış. Filme adını veren şarkı sözleri Sennur Sezer'e ait. Şoray'ı Adalet Cimcoz seslendirmiş. Eser; Teoman Alpay tarafından bestelenerek derece aldı.

Konusu

Tek ideali doktorluk olan Ülker'in (T. Şoray), önündeki tek engel üvey annesidir. Ülker bir gün evden kaçarak amacına ulaşmaya çalışır. Bir otele yerleşir, burada kör bir besteci olan Mahmut (Ali Şen) ile tanışacaktır. Mahmut'la yaşadığı evlilik sırasında hayatına yeni acılar katacak olan İlhan (Tanju Gürsu) ve annesi Fehiman (Aliye Rona) girecektir.

Oyuncular ve karakterler

Oyuncu Rolü
Türkân Şoray Ülker
Tanju Gürsuİlhan Burgaç
Muzaffer TemaDr. Haldun
Aliye RonaFehiman Burgaç
Muammer GözalanFehiman'ın kocası
Ali ŞenBestekâr Mahmut
Aynur AydanAylin
Ergun KöknarOsman
Fikri Çöze
Zeki Dinçsoy
İsmail Varol
Leman Öztürk
Hüseyin Salıcı Otelci Salim
Berna Işıl

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Bir Yudum Sevgi</i> yönetmenliğini Atıf Yılmazın yaptığı 1984 yapımı Türk filmi

Bir Yudum Sevgi, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1984 yapımı Türk filmi.

Adalet Cimcoz,, Türk dublaj ustası, mütercim, sanat eleştirmeni, dedikodu yazarı.

<i>Ankara Ekspresi</i> (film, 1970) 1970 filmi

Ankara Ekspresi, Esat Mahmut Karakurt'un aynı adlı romanından uyarlanan, Muzaffer Arslan'ın yönettiği ve Ediz Hun ile Filiz Akın'ın başrollerinde oynadığı, 1970 yapımı film. 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film" dahil beş Altın Portakal ödülü kazandı. Altın Portakal En İyi Film Ödülünü kazanan ilk renkli film'dir.

<i>Çalıkuşu</i> (film, 1966) 1966 yapımı Türk filmi

Çalıkuşu, 1966 yapımı dramatik Türk filmdir.

<i>Kurbağalar</i> (film) film

Kurbağalar, başrolünde Hülya Koçyiğit'in rol aldığı 1985 yapımı Şerif Gören filmi.

<i>Aşk Mabudesi</i>

Aşk Mabudesi, yönetmenliğini Nejat Saydam'ın yaptığı, başrollerde Türkân Şoray ile Cüneyt Arkın'ın oynadığı 1969 çıkışlı sinema filmidir. Film de yaşamını fıstık satarak devam ettiren ancak daha sonra ünlü bir şarkıcı olan Türkân Şoray ile bir roman yazarı olan Cüneyt Arkın'ın duygusal hikâyesi anlatılmaktadır.

<i>Yakışıklı</i>

Yakışıklı, başrollerini Kemal Sunal ve Ayşegül Uygurer'in paylaştığı 1987 yapımı Türk filmidir. Filmde seksenli yıllarda oldukça meşhur olan telsizle arkadaş bulma yöntemi sonucu önce arkadaş olan ve sonunda evlenen Selim ve Aliye'nin hikâyesi anlatılmaktadır. Filmin çekimleri, ağırlıklı olarak Üsküdar'da Doğancılar Caddesi ve Ayazma Mahallesi civarında gerçekleştirilmiştir.

<i>Otobüs Yolcuları</i>

Otobüs Yolcuları, 1961 yapımı bir politik - dram Türk filmidir. Senaryosunu Vedat Türkali'nin yazdığı filmi Ertem Göreç yönetirken, yapımcılığını ise Be-Ya Film adına Nusret İkbal üstlenmiştir. Filmin başlıca rollerinde Ayhan Işık, Türkân Şoray, Senih Orkan, Atıf Kaptan, Reha Yurdakul, Avni Dilligil ve Suphi Kaner oynarken, filmin özgün müziklerini ise Yalçın Tura ve Ruhi Su yapmıştır.

<i>Devlerin Aşkı</i> (film, 1976) 1976 film

Devlerin Aşkı 1976 yılı Türkiye yapımı yönetmenliğini Osman F. Seden'in yaptığı dramatik romantik Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmidir. İrfan Ünal filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Filmde iki kişi arasında geçen bir aşk hikâyesi, bu aşkta üçüncü kişi ve bunun ortaya çıkardığı kıskançlık anlatılmıştır. Türkân rolünde Tarık ile eski birer aşıktır. Tarık, Türkan'ın Süreyya Bey'in sevgilisi olduğunu öğrenir ve olaylar farklı bir boyut kazanır.

<i>7 Kocalı Hürmüz</i> (film, 1971) 1971 filmi

7 Kocalı Hürmüz, Sadık Şendil'in Yedi Kocalı Hürmüz adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1971 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdığı filmin başrolünde Türkân Şoray oynamaktadır.

<i>Mahpus</i> (film) film

Mahpus, 1973 yapımı Nejat Saydam filmi. Hüzünlü bir platonik aşk hikâyesini anlatan film, özgün sinema diliyle, Türk sinemasının klasiklerinden sayılmaktadır. Film giriş jeneriğinde Seha Okuş'un seslendirdiği "Ay Ümmühan" şarkısıyla başlar.

<i>Kara Gözlüm</i> (film, 1970) 1970 filmi

Kara Gözlüm, 1970 Türkiye yapımı romantik-dramatik filmdir. Senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı filmin, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği ve İrfan Ünal'ında yapımcısı olduğu, Önemli başrollerde Türkân Şoray, Kadir İnanır, Ali Şen ve Müjdat Gezen ve yardımcı rollerde Aziz Basmacı, Mürüvvet Sim, Diclehan Baban ve Mualla Sürer oynamıştır.

Ülker, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş adıyla Sabri Ülker ve Asım Ülker tarafından 22 Şubat 1944'te kurulmuş gıda üreticisi şirket. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır.

<i>Sisli Hatıralar</i> (film)

Sisli Hatıralar, 1972 yapımı Türk dram-duygusal filmidir. Türkan Şoray ve Tarık Akan'ın başrollerini paylaştığı filmin yönetmeni Nejat Saydam'dır. Film Kerime Nadir'in aynı adı taşıyan eserinden sinemaya uyarlanmıştır.

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal'in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır. Eserde Yaşar Kemal'in doğup büyüdüğü Osmaniye'nin Hemite köyündeki Esme'nin hikâyesini anlatılır. Yazar, Yılanı Öldürseler'i 1950'de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. 1976'da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır. 1982'de Türkan Şoray'ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris'te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. 1991 yılında Yaşar Kemal'in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.

<i>Fosforlu Cevriyem</i> (film) 1969 yapımı Türk filmi

Fosforlu Cevriyem yönetmeliğini Nejat Saydam'ın yaptığı 1969 yapımı sinema filmi.

<i>Gençlik Rüzgarı</i>

Gençlik Rüzgarı, Nejat Saydam'ın yönettiği 1964 yapımı Türk filmi.

Garip Bir İzdivaç 1965 yılı Türk yapımı romantik dram filmidir. Yönetmenliğini Nejat Saydam yapmıştır. Filmin başrollerinde Türkan Şoray ve Tamer Yiğit oynamıştır.

<i>Vahşi Gelin</i> (film, 1965)

Vahşi Gelin, 1965 yılı yapımı, Türkan Şoray'ın ve Ediz Hun’un başrolünde oynadığı Nejat Saydam'ın senaryosunu yazıp yönettiği ve yapımcılığını Murat Köseoğlu'nun yaptığı dram türündeki Türk filmi.