İçeriğe atla

Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi

Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi
Etkinlik1970–1974
Türİktisadi ve Ticari İlimler Akademisi
KonumBursa, Türkiye Türkiye

Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1970 yılında 7334 sayılı yasa gereğince, daha sonra Osmangazi kaymakamlığı olan Haşim İşcan İlkokulu'nda, 450 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. 1982 yılında 41 sayılı yasa uyarınca, 1974'te 1873 sayılı yasa gereği kurulmuş bulunan Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi'yle birleşerek, birlikte Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni oluşturmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "BURSA İKTİSADİ VE TİCARİ İLİMLER AKADEMİSİ". Bursa Gazeteciler Cemiyeti. 4 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 1992 yılında Tokat'ta kurulmuş bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi</span> Burdurda kurulu devlet üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 01.03.2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla Burdur ilinde kurulmuş bir üniversitedir. İsmini Türk yazar Mehmet Akif Ersoy'dan almaktadır.

İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1883 yılında kurulan Hamidiye Ticaret Mektebi’nin devamı niteliğinde bir öğrenim kurumu olarak 1959 yılından itibaren hizmet vermiş; 1982’de kurulan Marmara Üniversitesi’nin temelini oluşturmuş olan kurumdur. 1982’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘ne bağlanmıştır.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Marmara Üniversitesi'ne bağlı, bünyesinde gazetecilik; halkla ilişkiler; radyo televizyon ve sinema bölümleri olmak üzere üç bölümden müteşekkil fakültedir.

Naci Kınacıoğlu,, Türk akademisyen.

Sait Açba, Türk siyasetçidir.

Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ya da kısaca EİTİA, Prof. Dr. Orhan Oğuz tarafından 1958 yılında Eskişehir'de kurulmuş, Türkiye'nin ilk İktisadi ve Ticari İlimler Akademilerinden biridir.

Ankara Eczacılık Yüksekokulu. 1968 yılında Anadolu Eczacılık Özel Yüksekokulu olarak faaliyete başlamıştır. 1971 yılında 1472 sayılı yasa ile devletleştirilerek Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile birleştirilmiş. 1979 yılına kadar Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Eczacılık Yüksekokulu olarak eğitimini sürdüren okul, 1979 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Eczacılık Fakültesi adını almıştır. 1982 yılında ise Gazi Üniversitesi bünyesine Eczacılık Fakültesi olarak alınmıştır.

İstanbul Diş Hekimliği Yüksekokulu 1962 yılında İstanbul Özel Diş Hekimliği Yüksekokulu adı ile kurulmuştur. 1965 yılında, Nişantaşı’nda bulunan yeni binasına taşınmış ve ilk mezunlarını bu binada vermiştir. 1969 yılında değiştirilen Okul yönetmeliği ile öğretim yılı 4 yıldan 5 yıla çıkarılmış ve staj sistemi uygulanımına geçilmiştir. 9 Temmuz 1971 tarihinde 1472 sayılı kanunla okul devletleştirilerek İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlanmış ve adı Diş Hekimliği Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir. 6 Kasım 1981’de çıkartılan 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanunu ile İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı olan Diş Hekimliği Yüksekokulu, 20 Temmuz 1982 tarihinde kurulan Marmara Üniversitesi’ne bağlanarak Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi adını almıştır.

Prof. Dr. Kamil Mutluer, Türk akademisyen.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 1982 yılında 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre kurulmuştur. Enstitünün köklü bir geçmişi vardır. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı İşletme Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün çekirdeğini oluşturmuş ve Enstitü'nün tarihsel gelişim sürecindeki ilk basamağı oluşturmuştur. Enstitüde 19 anabilim dalı bünyesinde 51 yüksek lisans, 3 tezsiz yüksek lisans ve 26 doktora olmak üzere toplam 80 programda eğitim verilmektedir. Doktora programlarının süresi en fazla 12 yarıyıl, yüksek lisans programlarının ise en fazla 6 yarıyıldır. Enstitü Gazi Üniversitesi Beşevler Kampüsünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasında bulunmaktadır.

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1968 yılında Anadolu Eczacılık Özel Yüksekokulu olarak kurulmuş 1971 yılında ise kamulaştırılarak Ankara Eczacılık Özel Yüksek Okulu ile birleştirilip Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlanmıştır. 1982 yılında Yükseköğretim Kurumlarında yapılan düzenleme sonucu Gazi Üniversitesi'ne bağlanmış ve Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi adını almıştır. Fakülte Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), 2010 yılında İstanbul'da İlim Yayma Vakfı tarafından kurulmuş uluslararası araştırma üniversitesidir. Üniversitenin Halkalı Merkez Kampüsü ve Altunizade Kampüsü olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır.

Faik Kırbaşlı ,Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bilimleri Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul'da kurulan bir devlet üniversitesidir. 15 Nisan 2015 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun gereğince kurulmuştur. Üniversite bünyesinde Tıp Fakültesi, Uluslararası Tıp Fakültesi, Ankara Gülhane Eczacılık Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Yaşam Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü bulunmaktadır. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Üniversitesinin; İzmir, Trabzon ve Bursa'da da tıp fakülteleri kuracağı Haziran 2020 yılında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile duyurulmuştur.

İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, "Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu" olarak 9 Eylül 1944 tarihinde İzmir'de kurulmuştur. Kuruluş kadrosunda 12 öğretim üyesi 392 öğrenci ile öğretime başlayan okul, 8 Haziran 1959 tarihinde kabul edilen 7334 Sayılı Kanunla "İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi" haline getirilmiş ve öğretim süresi 3 yıldan 4 yıla çıkartılmıştır. Artan öğrenci sayısı ve bina yetersizliği nedenleri ile Akademi 1966-1967 öğretim yılına bugünkü Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binasında başlamış ve öğretim üyesi kadrosu genişletilmiştir. Yüksek öğrenimde uluslararası gelişmeler gözönünde tutularak 8 Mayıs 1969 yılında Akademi 1170 Sayılı Kanunla Ege Üniversitesine bağlanarak "İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi" adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde bulunan iktisadi ve idari bilimler fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İstanbul'da bulunan Marmara Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan siyasal bilgiler fakültesidir. Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile 1982 yılında kurulan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden ayrılarak 5 Mart 2012 tarihinde Siyasal Bilgiler Fakültesi adı altında kurulmuştur.