İçeriğe atla

Bursa cantık pidesi

Bursa cantık pidesi
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiBursa
Türüİçli pide
Ana malzemelerUn,su,tuz,soğan,kuzu eti,karabiber,peynir,kıyma,dana eti

Bursa cantık pidesi içli pide çeşididir. İçli pideye göre hamuru daha kalın ve küçük, kayık veya daire şeklindedir.Peynirli, kıymalı, etli çeşitleri vardır.Yunanistan'da πεϊνιρλί (peynirli)[1] adlı peynirli Bursa cantığı çeşidi yapılmakta ve satılmaktadır.[2][3] Kırım Tatar mutfağındaki cantık ile tamamen farklı bir yiyecektir.Bursa Cantık Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 01.11.2021 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[4]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Σπιτικά πεϊνιρλί". 26 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  3. ^ Gümüş, Büşra (26 Mart 2020). "Cantık Tarifi (Bursa Usulü)". Kivi Tadında. 26 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

Harici video
BURSA'NIN EN MEŞHUR LEZZETLERİNDEN CANTIK TARİFİ

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burdur (il)</span> Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde bir il

Burdur, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Burdur'un plaka kodu 15'tir.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Müren</span> Türk müzik sanatçısı (1931–1996)

Zeki Müren, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair. "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Müren, klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilir. Sanata olan katkılarından dolayı 1991'de "Devlet Sanatçısı" ünvanıyla ödüllendirilmiştir. Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi olan sanatçı, müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurmuş, üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özhan Canaydın</span> 32. Galatasaray Başkanı

Özhan Canaydın Galatasaray Spor Kulübü'nün eski başkanı, eski basketbolcu ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Su böreği</span> börek çeşidi

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Tahinli pide</span> tahin içeren tatlı pide

Tahinli pide, bir içli pide türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Pide</span> fırında yapılan geleneksel bir ekmek

Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Gözleme</span> Türk mutfağından hamur işi

Gözleme ince olarak açılmış yufkanın çeşitli iç malzemelerle doldurulduktan sonra, sac üzerinde odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit aperatif Türk böreğidir. Abhaz mutfağında velibah olan çeşidi vardır.Gjomleze olan bir çeşidi Kuzey Makedonya'da yapılmaktadır.Zuraced ve chudu çeşidi Osmanlı mutfağında ve Dağistan mutfağında yapılmaktadır. Kırım Tatar mutfağında cantık çeşidi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayapa, Nilüfer</span>

Kayapa, Nilüfer ilçe sınırları içinde bulunan Bursa'nın bir mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz pidesi</span> pide hamuru ile fırında yapılan ve genellikle Karadeniz Bölgesine atfedilen yemek

Karadeniz pidesi veya Karadeniz içli pidesi Karadeniz illerinde çok tüketilen pide türü.

<span class="mw-page-title-main">İçli pide</span> içli pide

İçli pide, pide hamuru üzerine kavurma, kıyma, peynir veya başka bir malzeme konarak fırında pişirildiğinde başlı başına tüketilebilen bir yemek olma özelliğini kazanır. Pideler hazırlanmasında kullanılan içe veya ait olduğu yöreye göre çeşitli adlarla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kır pidesi</span>

Kır pidesi veya Kastamonu pidesi, genellikle börekçi ve kendine has kır pidesi dükkanlarında satılan bir pide türüdür. Kapalı pidedir. Kıymalı, peynirli, ıspanaklı veya patatesli olabilir. Karadeniz pidesinden farklı olarak taş fırında değil, elektrikli fırında pişirilir. İkisi arasında bir diğer fark da kır pidesinin alışılageldik biçimde çatalla yenmesidir. Kahvaltı ve bazen de öğle yemeğinde tüketilen kır pidesinin yanında genellikle çay içilir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir bombası</span>

İzmir bombası, kısaca bomba veya pralin dolgulu çikolatalı kurabiye , Türk mutfağında yer alan, çikolatalı krema ve türevlerini içeren bir bisküvi türüdür. Tatlı dış kısmında çıtır bir hamur katmanına, içerisinde ise akışkan bir krema dolgusuna sahiptir. Tatlı Türk ve Osmanlı mutfağına geleneksel olan kurabiye içine nutella konularak ilk yapılmıştır. Osmanlı mutfağındaki Murabbalı mecidiye kayısı murabbalı (marmelât) çeşididir. Türk mutfağında içi dolgulu birçok çeşit dolgulu kurabiye bulunmaktadır. Fındık ezmeli çeşidi bunlardan biridir. Kurabiye içerisinden tereyağ yerine sıvı yağın ekonomik nedenlerle eklenmesi ve yumurtanın çıkarılması ile daha ince yapılı kurabiye hamuru elde edilmiştir. Orijinal tarifinde tereyağ ve yumurta vardır. Tatlının Türkiye'de yaygınlaşmasında sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların etkisi olduğu düşünülmektedir. Google Trendler'e göre 2020 yılında Türkiye'de aranmış en popüler 6. yemek tarifini İzmir bombasının yapımı oluşturmuştur. Bomba kurabiyesinin ilk kim tarafından yapıldığına ait medyada farklı haberler çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İncir dolgulu bisküvi</span>

İncir dolgulu bisküvi veya İncir dolgulu kurabiye, incir ezmesi ile doldurulmuş kurabiye veya bisküvidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir lor peynirli baklava</span>

İzmir lor peynirli baklava, lor peyniri ile yapılan baklavadır. İzmir 'de yapılır. Osmanlı tatlılarındandır. Kullanılan lor peyniri kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Eski tarifte piştikten sonra bal dökülür. Günümüzde üzerine şerbet dökülmektedir. Mudanya'da bir çeşidi Girit tatlısı (katmer) olarak yapılmaktadır. Bu tarifte içinde tarçın ve ceviz bulunmaktadır. Konya Akşehir'de peynir baklavası olarak adlandırılan bir çeşidi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ispanaklı Selanik böreği</span>

Ispanaklı Selanik böreği, bir çeşit ıspanaklı tepsi böreğidir. Atatürk çocukluğunda annesi Zübeyde Hanım'ın yaptığı Selanik'in ıspanaklı böreğini çok severdi.

<span class="mw-page-title-main">Kenarlı börek</span>

Kenarlı börek veya Kıyılı Pide sini veya tepsi böreği çeşididir. Kırklareli geleneksel mutfağında yer alır. Benzer börekler ; Lahana pitesi, Zennik, Hıdırellez pidesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hıdırellez pidesi</span>

Hıdırellez pidesi veya Süt Pidesi sini veya tepsi böreği çeşididir. Kırklareli geleneksel mutfağında yer alır. Benzer börekler ; Lahana pitesi, Zennik, Kenarlı börek dir. Hıdırellez ritüelleri arasında bu karakteristik pidenin özel bir yeri bulunur. Aynı bayram sofrasına oturur gibi, hıdırelleze bu pide yenmeden girilmez.

<span class="mw-page-title-main">Abhaz çudusu</span>

Abhaz çudusu, içli pide çeşididir. Bir çeşit peynirli pidedir. Gürcistan'da haçapuri olarak yapılan çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Töngül pide</span>

Töngül pide, bir çeşit peynirli içli pide türüdür. Açık ve kapalı çeşitleri yapılmaktadır. 1892 yılında Sadettin Töngül tarafından ilk yapılmıştır. İzmir Ödemiş mutfağında yapılmaktadır. Töngül Pide, Ödemiş tulumu, maydanoz, kıyma ile odun fırınında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine zeytinyağı sürülür ve bir kere daha Ödemiş tulumu rendelenir.