İçeriğe atla

Bursa Yunuseli Havalimanı

Koordinatlar: 40°13′57″K 29°00′34″D / 40.23250°K 29.00944°D / 40.23250; 29.00944
Bursa Yunuseli Havalimanı
Yunuseli Meydanı
IATA: BTZ - ICAO: LTBE - LID:
Türkiye üzerinde BTZ
BTZ
BTZ
Havalimanının Türkiye haritasındaki yeri
Özet
Havalimanı tipiSivil / Askeri
Sahibi/İşleticisiBURULAŞ, Bursa Büyükşehir Belediyesi
SahibiBURULAŞ, Bursa Büyükşehir Belediyesi
İşleticiBURULAŞ[1]
Hizmet verdiği şehirBursa
YerOsmangazi, Bursa, Türkiye
İnşa tarihi1940'lı yıllar
Rakım (ODS)101 m / 331 ft
Koordinatlar40°13′57″K 29°00′34″D / 40.23250°K 29.00944°D / 40.23250; 29.00944
Harita
Harita

Bursa Yunuseli Havalimanı ya da Yunuseli Meydanı (IATA:BTZ, ICAO:LTBE), Bursa şehir merkezinde bulunan bir havalimanı/iniş şerididir. 2001'e kadar sivil havacılığa açık olan havalimanı 2001-2017 yılları arası Askeri hizmette kullanılmıştır. 1 Şubat 2017'de tekrar sivil havacılığa açılmıştır. Ayrıca Türkiye'nin ilk iniş şerididir.[2]

Havalimanının tarihi

Bursa şehir merkezine yakın, Yunuseli semtinde yer alan Bursa Yunuseli Havalimanı'nın büyük gövdeli yolcu ve kargo uçaklarının iniş-kalkışına elverişli olmaması (pist ebadı: 1395m x 30m) ve modern terminal ve tesislerin inşa edilmesi isteği ile Yenişehir ilçesinin 10 km batısında bulunan mevcut Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki askeri havaalanının sivil trafiğe açılmasına karar verilmiştir. Yenişehir Havalimanı açılır açılmaz Yunuseli Havalimanı sivil havacılığa kapatılmıştır. 2001-2017 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılmaktaydı. Zaman zaman çeşitli hava gösterileri düzenlenmiş olup halkın ilgisini çekmiştir.

Yenişehir Havalimanının şehir merkezine uzak olması (50 km)[3] seferlerin az olması Yenişehir Havalimanının az kullanılmasına sebep olmuştur. Bu bakımdan Büyükşehir Belediyesi 2009 yılından itibaren Yunuseli Havalimanının sivil havacılığa açılması için çalışma başlatmıştır. En son 2016 yılının Ekim ayında havalimanı Büyükşehir Belediyesine teslim edilmiştir. Ocak 2017'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından iniş şeridi olarak kullanılmasına izin verilmişti.[4] Ancak kısa süre sonra teknik yetersizliği yüzünden yeniden sivil uçuşlara kapatıldı. 2022'de gerçekleşen tek motorlu uçak kazası havaalanının kaderinin tekrar sorgulanmasına yol açtı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2017. 
  5. ^ "Bursa'da Düşen Uçakla İlgili Hava Yolu Şirketinden Açıklama - Memurlar.Net". www.memurlar.net. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Esenboğa Havalimanı</span> Kuzeydoğu Ankara, Türkiyede uluslararası havalimanı

Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Çubuk ilçesi sınırları içindedir. 1955 yılında hizmete girdi. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Hava Meydanları İşletmesi</span>

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Türkiye sınırları içindeki havalimanlarının işletilmesi ve Türk hava sahasındaki trafiğin düzenlenmesi ve denetimiyle görevli kamu iktisadi kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Çarşamba Havalimanı</span> Havalimanı

Samsun Çarşamba Havalimanı Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşa edilip, 15 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir. Havalimanının pisti beton olup, uzunluğu 3.000 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Yenişehir Havalimanı</span>

Bursa Yenişehir Havalimanı, 1944'te bir askeri üs olarak kurulan tesis, askeri havaalanına yapılan ilave tesislerle birlikte sivil hava ulaşımına hazır hale getirilerek Bursa Havaalanı adıyla, 3 Kasım 2000 tarihinde hizmete girdi. Sivil-askeri amaçla kurulan Hava Meydanının Bursa il merkezine uzaklığı 50 km olup 3000x45 ve 3000x30 metre boyutlarında iki adet beton kaplama pisti bulunmaktadır.

Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Etimesgut Havalimanı</span>

Etimesgut Havaalanı, Ankara'nın 10 km batısında yer alan havaalanıdır. Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından ortaklaşa kullanılmaktadır. Uluslararası Savunma Endüstri Fuarı (IDEF) ve sivil havacılık fuarları (Airshow) bazı yıllarda burada düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Borajet</span> Havayolu şirketi

Borajet, Sabiha Gökçen Havalimanı merkezli bölgesel bir hava yolu şirketiydi. Küçük stol havalimanlarından küçük gövdeli uçaklar ile, büyük havalimanlarına besleyici uçuşların yapılmasını içeren havayolu taşımacılığı yapan bir şirketti. 22 Nisan 2010 tarihinde SHGM'den aldığı ruhsatla Türkiye'de dolmuş uçak taşımacılığı yapan ilk şirket olmuştur. Firma 24 Nisan 2017'de faaliyetlerini sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Montpellier - Méditerranée Havalimanı</span>

Montpellier - Méditerranée Havalimanı diğer bilinen adıyla Fréjorgues Havalimanı Fransa'nın Mauguio komünüdedir. Montpellier'in 7 km. güneydoğusundadır. Hizmet verdiği şehir Montpellier'dir. Havalimanı 2010 yılında Fransa'daki yolcu sayısı açısından en büyük 10. havalimanı olmuştur. Havalimanına 5 havayolu şirketi tarafından düzenli uçuşlar düzenlenmektedir. Bunun yanında yine sezonluk ve tarifesiz uçuşlar da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica Havalimanı</span> Havalimanı

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tivat Havalimanı</span>

Tivat Havalimanı, Karadağ'ın kıyı kenti Tivat ve çevresindeki bölgeye hizmet veren uluslararası havalimanı. Havalimanı, Tivat merkezinin 3 km güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">L.F. Wade Uluslararası Havalimanı</span> Bermudada bir havalimanı

L.F. Wade Uluslararası Havalimanı, eski ismiyle Bermuda Uluslararası Havalimanı, Kuzey Atlas Okyanusu'ndaki Britanya Denizaşırı Toprakları'na bağlı Bermuda'da hizmet veren tek havalimanıdır. St George's kasabasında ve Bermuda'nın başkenti Hamilton'dan 6 NM kuzeydoğudadır, Hamilton. 2016 yılında L.F. Wade Uluslararası Havalimanı 402,925 yolcu taşımıştır. Havalimanında 1 yolcu terminali, 1 kargo terminali, 8 uçak standı bulunmaktadır. Şu anda yedi havayolu şirketi, Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Bermuda Havalimanı'na mevsimlik veya yıl boyunca tarifeli seferler gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nottingham Havalimanı</span> Nottinghamshire, İngilterede bir havalimanı

Nottingham Havalimanı veya Nottingham City Havalimanı olarak bilinen havalimanı Tollerton, Nottinghamshire, İngiltere'dedir. Nottingham City Şehir Merkezi'nin 3 deniz mili güneydoğusunda yer alır ve at Trent Köprüsü'ndeki A52 ve A606'da yön tabelası bulunur. Bu sebeble havalimanı, Birleşik Krallık'ta bir şehir merkezine en yakın havalimanlarından birisidir. Havaalanı özel havacılık, iş havacılığı ve uçuş eğitimi için donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan'daki havalimanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu makale Pakistan'daki bazı askeri hava üsleri ve küçük havalimanları ile sivil havalimanlarını listeler. Pakistan'da tahminen 151 havalimanı bulunmaktadır. Başlıca uluslararası havalimanları Karaçi, İslamabad ve Lahor'da bulunmaktadır. Diğer uluslararası havalimanları Peşaver, Multan, Sialkot, Faysalabad, Ketta, Rahim Yar Khan, Turbat, Gvadr ve Dera Ghazi Khan'da bulunmaktadır.

Mukaçeve Havalimanı, şehirden güneybatıya 6 km mesafede bulunan önceki askeri üs. Sovyet Birliği'nin dağılmasıyla birlikte askeri nöbeti giderek durduruldu ve 1993 yılında kapatıldı.