İçeriğe atla

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası
KısaltmaBTSO
SloganBursa Büyürse Türkiye Büyür
Kuruluş6 Haziran 1889, Bursa
Kuruluş yeriBursa, Türkiye
Liderİbrahim Burkay
Üyelik37000
Resmî sitehttps://www.btso.org.tr/

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1889 yılında Bursa'da faaliyete geçen bir meslek kuruluşu.

Faaliyetlerini Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki binasında sürdürür. Ülkenin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin hayata geçirilmesinde rol almıştır. Sanayi bölgesinde doğalgazdan elektrik elde edilecek bir çevrim santralinin kuruluşu; Bursa Uluslararası Fuar Merkezi'ni kuruluşu, Bursa Serbest Bölgesi'nin kurulmasında öncülük etmesi, BTSO'nun gerçekleştirdiği önemli çalışmalar arasındadır.

2018 yılı itibarıyla BTSO'ya kayıtlı üyeleri en fazla inşaat (%20), perakende ticaret (%15), tekstil ve hazır giyim (%10), gıda tarım ve hayvancılık (%9) faaliyet göstermektedir.[1]

Amacı

BTSO'nun amacı üyelerin ortak ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, sektörün gelişmesini sağlamak, üyelerin birbirleriyle ve halkla olan etkileşiminde dürüstlük ve güvenin üstünlüğünü sağlamak, mesleki disiplini ve uyumu sürdürmektir.

Tarihçe

6 Haziran 1889 tarihinde "Bursa Ticaret Odası" adıyla Bursalı iş adamlarının girişimiyle Koza Han'da Bursa Ticaret Odası adıyla kuruldu.[2] Bir yıl sonra kurulan Sanayi Odası ile birleşerek, bir Ticaret ve Sanayi Odası kimliği kazandı. Odaya 1889 yılında 70, 1890'da 105, 1891 de 14, 1892 de 8, 1893 de 42 yeni üye kaydı yapıldı.[2] 1927 yılında oda üyelerinin sayısı 1815'e ulaştı.

BTSO, çalışmalarını 1906 yılından sonra Bursa Belediyesi'ne ait küçük bir odada, daha sonra da Emir Han'ın arkasındaki kendisine ait üç odada sürdürdü. 1938 yılında kendine ait bir binaya geçti. 1971-1973 yılları arasında yeni bir bina inşa edildi. 1973-1999 yıllarında bu binada faaliyetini sürdürdükten sonra Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptırılan yeni hizmet binasına 1999 yılında geçti.

Eski başkanlar

Yönetim Kurulu

Aşağıdaki tablo BTSO'nun güncel yönetim kurulunu göstermektedir;

BTSO Yönetim Kurulu
Ad-soyad Unvan
İbrahim BurkayYönetim Kurulu Başkanı
Cüneyt Şener Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
İsmail Kuş
Hasan Gürses Yönetim Kurulu Sayman Üyesi
İbrahim Gülmez Yönetim Kurulu Üyesi
Aytuğ Onur
Irmak Aslan
Alparslan Şenocak
Haşim Kılıç
Muhsin Koçaslan
Yüksel Taşdemir

Kaynakça

  1. ^ Alural, Barış. "KOSGEB kobigel - Kobi elişim Destek Programı Bursa İli İncelemesi" (PDF). Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2019. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Ocak 2021. 
  2. ^ a b "Tarihçe". BTSO.org.tr sitesi. 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 

Bibliyografya

  • Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İlk Karar Defteri, 1889-1904. BTSO 120. Yılı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 2009 Erişim Tarihi: 5 Şubat 2020
  • Bursa İl Yıllığı, (1973), Ajans Türk Matbaacılık Sanayi, Erişim Tarihi: 5 Şubat 2020
  • Trade with Turkey, a Businessman's Guide and Directory, United States. Economic Cooperation Administration, Erişim Tarihi: 5 Şubat 2020

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

Uluumay Vakfı Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Koleksiyonu, Koleksiyoner, Halk Bilimci ve Folklor Araştırmacısı Esat Uluumay'ın topladığı 18 değişik koleksiyondan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik Mühendisleri Odası</span>

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ilk defa 1954 yılında 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuştur. Daha sonra 1982 Anayasasının 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak yeniden tanımlanmıştır. TMMOB'un 24 odasından biridir.

Meslek birliği, ticari faaliyette bulunan ve aynı zamanda bir kamu hizmetini yerine getiren, mesleki menfaatlerin arttırılması amacı taşıyan her türlü kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlarca oluşturulan birliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Osman Sönmez</span>

Ali Osman Sönmez, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Odası</span> İstanbulda yer alan, ticari işlemlerle ilgilenen kurum

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'da faaliyette bulunan ticari kurum ve kişilerin ticari işlemlerinin düzenlendiği, kayıt altına alındığı ve bu işletmelere ait sicillerin tutulduğu, 1882 tarihli kurum. Oda, faaliyetlerini genel olarak Eminönü'de bulunan merkez binasında gerçekleştirmektedir.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), 1961 yılında Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olarak Bursa şehrinde kurulmuş sanayi bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Ticaret Odası</span>

Ankara Ticaret Odası, Ankara'da etkinlikte bulunan ticari kurum ve kişilerin ticari işlemlerini düzenlemek, kayıt altında tutmak ve bu işletmelere ait sicillerin tutulduğu kurumdur. Mayıs 1923'te kurulan ATO'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını 2011 yılından beri sürdüren Salih Bezci, bu görevini 2016 yılında Gürsel Baran'a bırakmıştır. Oda Meclisi Başkanlığını Mustafa Deryal yapmaktadır.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, 1977 senesinde Kuzey Kıbrıs'ta "Türk endüstri kuruluşlarının gelişmesine yardımcı olmak, etkinlik alanlarinin gelişmesini ve verimliliklerinin artırılmasını sağlamak" amacıyla kurulmuş olan birlik. Yaklaşık olarak 400 firma bu birliğin üyesidir. Odanın şu anki yönetim kurulu başkanı Ali Çıralı'dır.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 1958 yılında Kıbrıs'ta "ticari, sınai, turizm ve zirai faaliyetlerinin geliştirilmesine çalışmak, korumak ve bu konularda işadamlarına cesaret, destek ve fikir vermek" amacıyla kurulmuş olan birliktir. Yaklaşık olarak 9 bin civarında kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Odanın şimdiki yönetim kurulu başkanı Şua Saraçoğlu'dur.

Celal Sönmez Türk iş insanı, sanayici, girişimci ve medya patronu.

Sönmez Endüstri Holding A.Ş. kısaca Sönmez Holding, 30 Haziran 1975 yılında Ali Osman Sönmez tarafından kurulan holding, hâlen Bursa'nın en büyük özel kuruluşlarından biridir.

İbrahim Burkay Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Türk girişimci, iş insanı, yönetici, sanayici ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abdi Biçen</span> Türk iş insanı

Abdi Biçen, Türk tüccar ve sanayici.

<span class="mw-page-title-main">Hayri Terzioğlu</span> Türk işletmeci, gazeteci, sanayici ve siyasetçi

Hayri Terzioğlu, Türk işletmeci, gazeteci, sanayici ve siyasetçidir. 6 yıl boyunca BTSO Başkanlığı görevinde bulunmuş olan Terzioğlu TOBB'da da görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sanayi Odası</span>

İstanbul Sanayi Odası ya da kısaltımıyla İSO, merkezi İstanbul'da bulunan, İstanbul'un sanayi kuruluşlarını temsil eden ve temsilen faaliyetler ve girişimler gerçekleştiren, Türk sınai ilişkilerine destek olan bir kuruluştur. Türkiye'nin üyelik ve üretim açısından en büyük, tarih açısından en eski sanayi kuruluşu olan İSO, 70 yılı aşkındır bu misyon doğrultusunda ve farklı yönetimler altında Türk sanayisini ulusal ve uluslararası olarak temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sanayi Odası</span>

Ankara Sanayi Odası, Ankara'daki sanayi kuruluşlarını destekleyip, rekabet gücünün artmasını ve aynı zamanda çevreye duyarlı bir şekilde üretimin gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlayan TOBB'a bağlı bir sanayi odasıdır.