
Burdur, Burdur ilinin merkezi olan şehirdir.

Abdurrahmanpaşa Lisesi, 1882 yılında Anadolu'da açılan ilk resmi lisedir.
Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu (JAMYO), Bursa'da, Jandarma Genel Komutanlığına astsubay yetiştirmek için ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapan iki yıl süreli bir askerî okuldur. 18 Aralık 2017 tarihinde alınan karar ile daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri Kara ve Hava harp okullarına öğrenci yetiştiren okul, İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Komutanlığına devredilerek Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu adını almıştır. Okul eğitime 5 Ocak 2018 tarihinde diğer okuldan yapılan nakille bin 700 öğrencisi ile başlamıştır. Eylül 2018'den itibaren Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu, her yıl bin 500 yeni öğrenci alarak eğitimine devam etmektedir.
Anadolu lisesi, Türkiye'de eğitim veren bir lise türü. Bu liselerin kuruluş amacı üstün nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ve üniversite giriş sınavlarında yüksek başarı gösterilmesi olarak belirlenmiştir. Anadolu liselerinin bazıları 4 yıl, bazıları da hazırlık+4 yıl sistemiyle öğrenci yetiştirmektedirler. Eskiden Anadolu liselerinin hepsinde öğrenciler ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfı okurlardı ancak günümüzde çoğunda hazırlık sınıfları kaldırılmıştır, sadece başvuru yapan bazı okullarda hazırlık eğitimi verilmesine Millî Eğitim Bakanlığı tarafından izin verilmiştir. Sınıflar 34 kişiden fazla olamaz.

Polis Koleji, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan yatılı ve resmî üniformalı eski okul.
İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.

Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu, İstanbul'un Karaköy semtinde bulunan 1882 yılında kurulmuş bir özel yabancı lisedir. İdari kadrosunun ve öğretmenlerinin çoğunluğu Avusturyalılardan oluşan okulda ders öğretim dili Almancadır, ancak Türkiye Coğrafyası, Türk Tarihi, Türk Kültürü ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri Türkçe olarak verilir. Ayrıca 5 yıl zorunlu İngilizce ve 4 yıl süreli seçmeli Fransızca eğitimi verilmektedir.

Pertevniyal Lisesi, İstanbul’da Fatih ilçesi merkezinde Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında “Mahmudiye Mektebi” adıyla 1872’de hizmete giren ve hâlen Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden, Türkiye'nin köklü öğrenim kurumlarından biridir. İstanbul'un ve Türkiye'nin başarılı okullarından biri olarak gösterilen Pertevniyal Lisesi, 2013-2014 öğretim yılında 140 mezunundan 42'sini, 2014-2015 yılında 180 mezunundan 36'sını çeşitli tıp fakültelerine göndererek büyük bir başarıya imza atmıştır.

Bornova Anadolu Lisesi (BAL), Bornova, İzmir'de bulunan, üç dil eğitim yapan bir anadolu lisesidir. İzmir Koleji adıyla bir Maarif Bakanlığı Koleji olarak kurulan okul, önce İzmir Anadolu Lisesi, daha sonra bugünkü adını almıştır.

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.
Konya Meram Fen Lisesi, Konya'nın Meram İlçesinde bulunan bir okul.

Bursa Tofaş Fen Lisesi, 1989 yılında Bursa'nın Demirtaş beldesinde Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi adıyla eğitim-öğretime başlamıştır. Tek bina ile eğitime başlayan bu okula daha sonraları ek bir yatakhane binası yapılmıştır (1990). Kendine komşu olan ortaokul 1997 yılında alınıp yatakhane yapılmıştır. Okula 1989 yılından 1992 yılına kadar Muzaffer Kamadan müdürlük yapmıştır. O yıl itibarı ile müdürlüğü müdür başyardımcısı olan Hakkı Altun devralmıştır 1992-2010. 2010 yılı itibarıyla okul müdürlüğünü Özer Aktepe devralmıştır. 2011 yılı itibarıyla okul müdürlüğünü Gülistan Ağırman devralmıştır. Fakat yeni atamalar sonucu 8 Haziran 2012 tarihinde yönetimi Remzi Ataman devralmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim döneminde ise görevi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olan Fatih Türk devralmış, 2018 yılında ise okul müdürlüğüne eski Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi müdürü fizik öğretmeni Süleyman Şeker atanmıştır. Okul, İTÜ, ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi, Hacettepe Üniversitesi gibi yüksek puanlı öğrenci alan üniversitelere birçok mezun vermiştir. Bu mezunlar bugün birçok önemli kurumlarda görev yapmaktadır. Okul 2014-2015 eğitim öğretim yılında Bursa'nın Nilüfer ilçesinin Özlüce semtine taşınmış ve adı "Bursa Tofaş Fen Lisesi" olarak değişmiştir.

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.
Anadolu Öğretmen Liseleri, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini sevdirmek ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları için öğrenci kaynağı oluşturmak üzere 1989-2014 arasında hizmet vermiş dört yıllık ortaöğrenim kurumlarını adıdır.

Ali Osman Sönmez, Türk siyasetçi.
Kadırga Meslek Lisesi zamanın Akşam Sanat Okulu olan şimdiki Beyoğlu Öğretmenevi'nde 4 Ekim 1976'da öğretim vermeye başlamıştır. Kadırga, Kumkapı'da yeni binası tamamlandıktan sonra 1977 yılında burada eğitim ve öğretime devam edilmiştir. İlerleyen yıllarda 1988-1989 döneminde Teknik Lise, 1996-1997 döneminde Anadolu Meslek Lisesi açılarak eğitim ve öğretim sürdürülmüştür. Şu anki binası Osmanlı döneminde gemi limanı olarak kullanılan Kadırga'da bulunmaktadır. Okulun kapısında Osmanlı dönemine ait çeşme ve ayakta kalan en eski namazgah bulunmaktadır. Teknik Lise alanında Kimya ve Bilgisayar bölümleri mevcuttur. Bu bölümlere direkt kayıt alınmamaktadır. Endüstri Meslek Lisesi'nde Elektrik Bölümü ve Kimya Bölümü öğrencilerinden belli bir başarı puanını yakalayan öğrenciler, kayıt için ön başvuru yapma şansını yakalarlar. Endüstri Meslek alanında Elektrik, Kuyumculuk, Kimya, Mobilya ve Dekarasyon, Makine Ressamlığı, Tesviye bölümlerinde eğitim verilmektedir. Türkiye genelinde ilk defa Kimya alanı içerisinde İlaç üretim teknisyenliği ve proses bölümleri açılmıştır.
Resmî adı Özel Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan özel bir Fransız lisesidir. Okul, adını Roma İmparatoriçesi Azize Pulcheria'dan almaktadır. Fransızca ve Türkçe eğitim vermektedir. İngilizce 2. yabancı dil olarak öğretilmektedir.

Gazi Anadolu Lisesi, Ankara'da ortak eğitim veren bir Anadolu Lisesidir. 1984 yılında "Söğütözü Anadolu Lisesi" adı altında kurulmuştur. Okulun kurucu müdürlüğünü Mehmet Öner yapmıştır. 1986'da Beştepe'deki yerine taşınmış ve şimdiki adını almıştır. Mehmet Öner verdiği bir röportajda dönemin Bayındırlık Bakanı olan Sefa Giray'ın mevcut binaya taşınılmasında etkili olduğunu belirtmiştir. Okulun amblemi, her öğrencisinin üniformasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıdır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Çankaya'da bulunan Beytepe'deki binasına taşınmıştır.
TVF Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bir spor lisesidir. Lise, 2009 yılında Türkiye Voleybol Federasyonu'nun desteği ile kurulmuş olup Yenimahalle ilçesinde yer almaktadır. Okulun temel amacı özellikle voleybol alanında yetenekli gençler yetiştirmektir.