İçeriğe atla

Bursa Ovası

Kontrol Edilmiş

Bursa Ovası, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu parçasında Uludağ masifi ile Gemlik Körfezi’nin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları arasında doğu-batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır. Bunlar, Bursa Ovası’nı Uluabat depresyonundan ayıran tepeler olup, üzeri ve etekleri seyrek ağaçlar ve tarlalarla kaplıdır.[1]

Kirlilik

Bursa Ovası, uzun yıllar boyunca tarım merkezi olmuştur. Ancak Balkanlar'dan gelen yoğun göç, Bursa'nın büyümesine ve tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasına sebep olmuştur. Sanayileşme, Nilüfer Çayı’nı kirletmiş ve su kaynaklarının azalmasına neden olmuştur. Pek çok kuruluş çevre kirliliğini önlemeye çalışsa da yetersiz kalmaktadır. Gelecek nesil için büyük tehlike teşkil etmektedir.[2]

Coğrafya

Ovanın kuzeyinde hafif yüksek dağlar başlar ve ardında Marmara Denizi bulunur. Doğusunda Yenişehir Ovası, Güneyinde 2.543 metre yüksekliğiyle Uludağ vardır. Batısında Susurluk Ovası bulunur.

Yetiştirilen ürünler

Bursa'non en bilinen ürün şeftalidir; dut, domates, üzüm ve zeytin gibi ürünler de öne çıkar.

Bursa Ovası'nın tarıma açılması

Eskiden Bursa Ovası'nın büyük bölümü bataklık ile kaplıydı. 1930'lu yıllarda Ana kanal, Alman Kanalı, Cenup Kanalı açılarak bataklık kurutulmuş ve tarıma açılmıştır.

Yazılanlar

1842 yılında Bursa'ya gelen Madam Ida Laura Pfeiffer, Bursa Ovası gibi bir yeri ancak İsviçre'de gördüğünü yazar.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Bursa Ovası, Oluşumu ve Özellikleri - ova.gen.tr". www.ova.gen.tr. 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  2. ^ Arinç, Kenan (25 Mart 2011). "Ekolojik Yönleriyle; BURSA OVASI'NDA ARAZİ KULLANILIŞI VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ / Ecological Aspects of Environmental Impact Assessment and Land Use of Bursa Plain". Doğu Coğrafya Dergisi. 8 (10): -. ISSN 1302-7956. []
  3. ^ "Bursa Ovası". www.bursa.com. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Harmancık, Bursa</span> Bursanın ilçesi

Harmancık, Bursa'nın nüfus bakımından en küçük ilçesidir, Uludağ'ın güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Birikinti ovası</span>

Birikinti ovası, genel olarak alüvyon materyalin birikmesiyle oluşur. Temel oluşturucu süreç akarsu aşındırması erozyon ve akarsu biriktirme süreçleridir. Ancak dalgalar ve buzulların aşındırma, biriktirme süreçleriylede oluşabilir. Örneğin: Kuzey Almanya ovası buzulların yığdırdığı lösler ile kaplı polderler ve geest adı verilen alçak platoda hafifçe engebelendirilmiş tekdüze büyük bir ovadır. Ülkenin hemen hemen en verimli toprakları bu bölgededir.

<span class="mw-page-title-main">Polye</span>

Polye, çözünebilen kayaların çözünmesiyle meydana gelen ve yüksek dağlar arasında bulunan geniş düzlük veya ova. Bilinen diğer ismi Karstik ovadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluabat Gölü</span>

Uluabat Gölü veya eski adıyla Apolyont Gölü, Bursa ilinde bulunan büyük bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Ovası</span>

Konya Ovası, İç Anadolu Bölgesi'nin orta ve güney kesiminde yer alıp, büyük bölümü Konya ili içinde yer alan çanak biçimli ovadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Ovası</span>

Adapazarı Ovası, Sakarya ilinin en büyük ovasıdır. Sakarya Irmağı'nın tektonik çöküntüyü alüvyonlarla doldurması ile oluşmuş tektonik bir ovadır. Adapazarı, Akyazı ve Hendek ilçelerinin bir kısmını kapsamaktadır. Bir diğer adı da Akova'dır. Aşağı Sakarya havzasında Sapanca Gölü ile Adapazarı'nın doğusunda yer alır. Doğuda Keremali Dağı'nın eteklerine dek uzanan Akova, Marmara Bölgesinin kuzeydoğusunda, Karadeniz Bölgesi sınırı içerisinde yer almaktadır. Coğrafi konumuyla Karadeniz Bölgesinin ve İç Anadolu Bölgesinin Marmara Bölgesine açılan kapısı durumunda bulunan ova, gelişmiş karayolu bağlantıları ve demiryolu ile önemli bir ulaşım ağı üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Topağaç, Marmara</span>

Topağaç, Balıkesir ilinin Marmara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaracık, Yenişehir</span>

Marmaracık, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır Ovası</span> Ermenistan ve Türkiyede bir ova

Iğdır Ovası Iğdır ilinde bulunan Aras Nehri boyunca yer alan tektonik kökenli bir çöküntü ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara coğrafyası</span>

Ankara coğrafyası, Ankara ili İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında, 39° 55' kuzey enlemi ve 32° 50' doğu boylamı koordinatında bulunur. Ankara'nın doğusunda Kırşehir ve Kırıkkale, batısında Eskişehir, kuzeyinde Çankırı bulunur. Ankara Türkiye'nin başkentidir. Ankara'nın nüfusu 5,663 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Dalaman Ovası</span>

Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer Çayı</span>

Nilüfer Marmara Bölgesi'nin önemli akarsularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Niksar Ovası</span>

Tokat Vilayeti'nin Niksar ilçesinde yer alan Niksar Ovası'nın kuzeyinde Canik Dağları güneyinde ise Dönek Dağı yer almaktadır, ova doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Ovanın içerisinden Yeşilırmak'ın en büyük kolu olan Kelkit Çayı akmaktadır. Önceleri bataklık olan ova Cumhuriyet döneminde kurutularak tarım ve ziraat için elverişli hale getirilmiştir. Kelkit Çayı'nın suladığı ve taşıdığı zengin alüvyonlarla toprağın verimi son derece yüksektir. Bu nedenle yöre halkına zengin tarım imkânı sunan Niksar Ovası sadece bölgenin değil Türkiye'nin de önemli ovalarındandır. 8.000 hektar net tarım alanına sahiptir.

Terme Ovası, Terme Çayı'nın, Samsun ilinde, Karadeniz kıyısında oluşturduğu alüvyal delta ovası. Çarşamba Ovasının doğu kısmını oluşturur. Adını merkezinde bulunan Terme yerleşmesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüştepe, Nilüfer</span>

Gümüştepe,, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Vezirköprü Ovası, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan ova. Büyük bölümü İncesu, İnkaya, Örencik, Avdan, Adatepe, Yağınözü köy arazilerinin içerisinde bulunan ova toplamda 29 köyü kapsamaktadır. Güney-kuzey doğrultusunda uzanmakta olup Çayözü Deresi ile Çorakdere ve kollarının oluşturduğu bir alüvyal sahadır.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Ovası</span>

Gediz Ovası, çoğunlukla Manisa ili içinde yer alan, Gediz Nehri tarafından sulanan bir ovadır. Orta Gediz Havzası'nda konumlanan ova, 150 km uzunluğunda ve 25 km genişliğindedir. Türkiye'nin en verimli ovalarından olmakla beraber, ovada genel olarak sultaniye üzümü ve mısır üretilir. Demirköprü Barajı, ovanın sulanmasına katkı sağlar. Ovanın tarımsal SİT alanı ilan edilmesi planlanmaktadır.