İçeriğe atla

Bursa Organize Sanayi Bölgesi

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), 1961 yılında Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olarak Bursa şehrinde kurulmuş sanayi bölgesidir.

Toplam 712 hektarlık alana kuruludur. 2021 itibarıyla 316 firma faaliyet göstermektedir.[1] 2008 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "En Çevreci OSB" yarışmasını kazanmıştır.[2]

Kuruluşu

1961 yılında uygun bir sanayi alanı bulmak için Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yaptırıılan araştırma sonucu Bursa'nın sanayi bölgesi kurmak için Türkiye'deki en uygun şehir olduğuna karar verilmiş ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'deki ilk organize sanayi bölgesi olarak 1961 yılında kurulmuştur.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nın sahip çıktığı proje 1962 yılında Milletlerarası Kalkınma Teşkilatı Artık Paralar Fonundan Maliye Bakanlığı'nca sağlanan krediye BTSO'nun katkı vermesi ile başladı. Organize Sanayi Bölgesi'ne tahsis edilen arsaları Bursa Ticaret ve Sanayi Odası satın aldı. Endüstriler için uygun parsellere bölünen alanda yol, su, drenaj, doğalgaz, telefon, elektrik gibi altyapı hizmetleri tamamlandı ve bölgenin yakınındaki arazi yerleşim bölgesi olarak planlandı.[3]

Sanayi Bölgesi, 1966 yılında BTSO Organize Sanayi Bölgesi adıyla hizmete girdi. Başlangıçta 1.8 milyon metrekare olan ve dört firmanın faaliyet gösterdiği sanayi bölgesinin alanı zamanla genişletldi ve 2.450.000 metrekaresi altyapı tesislerinde, 3.850.000 metrekaresi de sanayi arsası olarak kullanılan toplam 6.8 milyon metrekarelik alana ulaştı.

1998'de toplu arıtma sistemi devreye alındı. 2006 yılında atık su arıtma tesisinin kapasitesi iki katına çıkarıldı. Ayrıca 2007 yılında ileri seviye arıtma yöntemlerinin kullanıldığı bir Ultrafiltrasyon Membran Arıtma Sistemi faaliyete geçti. 2008 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen "En Çevreci OSB" yarışmasında Manisa OSB ile birlikte birinciliği elde etti.

2012 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ayrılarak ve böylece 10 Ekim 2012 tarihinden sonra ismi, Bursa Organize Sanayi Bölgesi olarak değiştirildi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Üye firmalar". BOSB.org.tr sitesi. 23 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021. 
  2. ^ "Btso, Türkiye'nin En Çevreci Osb'si Seçildi". Haberler.com 10 Haziran 2008. 11 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021. 
  3. ^ "Bursa Organize Sanayi Bölgesi". BTSO.org.tr sitesi. 23 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluumay Vakfı Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Koleksiyonu, Koleksiyoner, Halk Bilimci ve Folklor Araştırmacısı Esat Uluumay'ın topladığı 18 değişik koleksiyondan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik İşbirliği Teşkilatı</span> Uluslararası Ekonomik Organizasyon

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Türkiye, İran, Pakistan tarafından kurulan ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla diğer Türk Devletleri'nin de dahil olduğu ekonomik örgüttür. EİT'nin on üyesi ve bir gözlemci üyesi bulunmaktadır.

Türkei-Kurier, Türkiye ile Almanya arası ekonomik ve sosyal alanda özgün araştırma, bilgi ve haber sağlamaya yönelik bir köprü oluşturmak; ekonomi ve iş çevreleri ile bilateral önem taşıyan tüm sınai ve ticari sektörlere ilişkin özel haber, yorum ve incelemelerle nitelikli enformasyon ihtiyacını karşılarken, Türkçe sayfalarla okurları, Almanya'daki ticari imkânlar, Alman ekonomisindeki gelişme, eğilim ve uygulamalar ile Türkiye'ye ilişkin görüş, politika ve yatırım planları konusunda aydınlatmak, Almanca sayfalarla okurlara Türkiye ekonomisi, Türkiye pazarı ve ülkelerarası sosyal, kültürel konularda içerik sunarak, her iki ülke arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişmesine bağımsız basın organı yapısıyla katkı sağlamak amacıyla 1987 yılında yayın hayatına başlamış olan alanının ilk ve tek gazetesidir.

Organize sanayi bölgesi, sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla, sanayi tesislerini bir araya toplayarak sanayi kuruluşlarının ulaşım, kentsel toprak, enerji, yakıt, su, endüstriyel atıksu arıtma tesisi, hammadde gibi altyapı ve gereksinmeleriyle ilgili kolaylıkları bir arada bulunduran, bunun yanı sıra sanayinin çevreye olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla atık yönetim politikaları uygulayan, özel olarak planlanan ve imar planlarında da yer verilen bölge türüdür. Yapımına kamu otoritesi karar verir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kenan Tanrıkulu</span>

Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türk siyasetçidir.

Ayhan Çilingiroğlu, Türk elektrik yüksek mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilovası</span> Kocaelinin ilçesi

Dilovası, Kocaeli'nin bir ilçesi. 2008 yılında çıkan kararla Gebze'den ayrılıp ilçe olmuştur. Kocaeli Yarımadası'nın güney kıyı şeridinde yaklaşık 2000 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. İlçe olması ile beraber kaymakamlık belediye binası bünyesinde kurulmuş ve Dilovası'nın ilk kaymakamı Hasan Göç olmuştur. 2009 yerel seçimleri sonucunda Dilovası Belediye başkanı Cemil Yaman olmuştur.

Erbaa Organize Sanayi Bölgesi, 1997 yılında, Tokat il sınırlarında bulunan 2.organize sanayi bölgesi olarak Erbaa ilçesinde faaliyete geçmiştir. Ağırlıklı olarak tekstil sektöründe kümelenme ve faaliyetin görüldüğü Erbaa OSB, 2012 yılı verilerine göre özellikle tekstil sektörünün üstlendiği lokomotif rol sayesinde Tokat'ta ihracat şampiyonu olmuştur.

İbrahim Burkay Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Türk girişimci, iş insanı, yönetici, sanayici ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">61. Türkiye Hükûmeti</span> III. Erdoğan Hükûmeti (2011–2014)

61. Türkiye Hükûmeti veya III. Erdoğan Hükûmeti, AK Parti genel başkanlığını ve hükûmet başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hükûmettir. 2011 Türkiye genel seçimlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükûmeti kurma görevini vermesinin ardından kurulan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">KOSBİ</span>

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi ya da kısa adıyla KOSBİ, 1300 Hektar alanı ile Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden biridir.

KOSBİ'nin önemli merkezlere uzaklığı:

M1 Metro Hattı, Bursa'daki hafif raylı metro hatlarından biridir. Hat üzerinde 24 istasyon bulunmaktadır. 21 istasyon işletmede olup, 3 istasyon inşa hâlindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ticaret ve Sanayi Odası</span> Meslek odası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1889 yılında Bursa'da faaliyete geçen bir meslek kuruluşu.

Türkiye'deki bakanlıklar, Türk devletinin yürütme erkinin bir parçasıdır. Her bakanlık, cumhurbaşkanı tarafından atanan bir bakan tarafından yönetilir. Şu anda 17 bakanlık vardır.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi/Akpınar Metro İstasyonu, BursaRay'ın M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Ekim 2001'de hizmete giren hemzemin metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Abdi Biçen</span> Türk iş insanı

Abdi Biçen, Türk tüccar ve sanayici.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir organize sanayi bölgesidir. 1990 yılında faaliyete başlamıştır. Bölge, şehrin kuzeybatısında, Çiğli ilçesinde yer almaktadır. Şehir metropolünde yer alan bölge, TIR gümrüğüne 8 km, Adnan Menderes Havalimanı'na 45 km ve Alsancak Limanı'na 20 km uzaklıktadır.

İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi (İAYOSB), Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir organize sanayi bölgesidir. 1986 yılında faaliyete başlamıştır. Bölge, şehrin Tuzla ilçesinde yer almaktadır.