2004 Türkiye yerel seçimleri, 28 Mart 2004 tarihinde beş yıllık bir dönem için yerel yönetimleri belirlemek üzere yapılan seçimlerdir.
2009 Türkiye yerel seçimleri, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan ve Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimleri belirleyen bir seçimdir. Seçime 19 parti katılmıştır.
Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.
18 Nisan 1999 Yerel Seçimleri'nde Bursa Büyükşehir Belediyesi ile 17 ilçenin ve 37 beldenin beldenin belediye başkanı seçilmiştir.
3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Çanakkale Belediyesi ile 11 ilçenin ve 4 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Çanakkale Belediye Meclisine seçilen 21 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. İl merkezinde kazanan DP üyeleri, Nadir Sunaylı'yı belediye başkanı olarak seçmiştir. Nadir Sunaylı'nın istifası üzerine 19 Nisan 1952'de belediye meclisinde yapılan seçim sonucunda başkanlık görevine Haydar Pakel getirilmiştir.
3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Ağrı Belediyesi ile 5 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Seçimleri tüm ilçe merkezlerinde Cumhuriyet Halk Partisi kazanmıştır. İl merkezinde kazanan CHP üyeleri, eski başkan Ahmet Tokar'ı belediye başkanı olarak seçmiştir.
13 Kasım 1955 Yerel Seçimleri'nde Çanakkale Belediyesi ile 11 ilçe ve 4 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Seçimlere katılım oranı Çanakkale'de %65'in üzerinde olup, Çanakkale merkezi başta olmak üzere seçimleri il genelinde büyük bir farkla Demokrat Parti kazanmıştır. İl merkezinde kazanan DP üyeleri, 16 Kasım 1955 günü yapılan toplantıda Çanakkale Belediye Başkanlığına Sadi Fenercigil'i seçmişlerdir. Fenercigil, 1960 yılına kadar görevine devam etmiştir.
26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Manisa Belediyesi ile 10 ilçenin ve 3 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Manisa il genelindeki 76.241 seçmenin 36.749'u seçimlere katılmış ve seçime katılım oranı %48 olarak gerçekleşmiştir. Demokrat Partililer, Manisa'nın genelinde seçime girmemiş ama sandık başlarında görevlilerini bulundurmuştur. MKP ise Akhisar ve Turgutlu'da seçimlere katılmasına karşın, seçim sırasında ve sonrasındaki tasnif sürecinde yolsuzluk olduğu iddiası ile seçimden çekildiğini ilan etmiştir.
26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Adana Belediyesi ile 8 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Belediye seçimlerinde Adana il merkezinde 39.871 seçmenin 20.508'i oy kullanırken, 620 oy geçersiz sayılmıştır. Geçerli sayılan 19.888 oy ise 72'si CHP tarafından aday gösterilen toplam 166 aday üzerinde dağılmıştır. Adana il merkezinde seçmenler %51'lik bir katılım oranı göstermiştir. Yeni seçilen 36 belediye meclis üyesinden 33'ünün hazır bulunduğu 1 Haziran 1946 günü yapılan belediye başkanlığı seçiminde 32 oy alan Fazlı Meto Adana Belediye Başkanı olarak seçilirken rakibi Hazım Savcı ise sadece bir oy almıştır. Ancak, Fazlı Meto'nun belediye başkanlığı bir yıl sürmüş ve 2 Nisan 1947 tarihinde belediye meclis üyelerinden Hazım Savcı belediye başkanı olarak görevi devralmıştır.
1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Antalya Belediyesi ile 8 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. 7 Ekim 1930 tarihinde başlayan seçimler, 18 Ekim 1930 tarihinde sona ermiştir. Antalya il merkezinde gerçekleştirilen seçimlerde 2.170 kadın ve 3.573 erkek olmak üzere toplam 5.743 oy kullanılmıştır. İl merkezinde seçimi kazanan Cumhuriyet Halk Fırkası üyeleri, Antalya Belediye Başkanlığına Karakaşzade Hüsnü Bey'i seçmiştir.
1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Urfa Belediyesinin ve 7 ilçenin belediye başkanının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın Urfa'da teşkilatlanması tamamlanmadığı için seçime tek partiyle girilmiştir. 15 Ekim'de başlayan seçimleri Urfa il merkezinde Cumhuriyet Halk Fırkası kazanmıştır. Urfa'ya bağlı ilçelerde ise belediye başkanlığı seçimleri yapılmamıştır. Birecik ve Suruç ilçelerinin yönetiminin kaymakamlık uhdesinde yürütüleceği belirtilmiştir. Seçimler sonucunda toplanan belediye meclisi, Urfa Belediye Başkanlığına Celal Nedim Kürkçüoğlu'nu seçmiştir.
26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Sivas Belediyesi ile 9 ilçenin ve bir beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Sivas il merkezi ve ilçelerinde CHP adayları başkanlıklara getirilmiştir. Sivas Belediye Başkanı olarak Rahmi Günay tekrar seçilmiştir.
1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Edirne Belediyesi ile 4 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Edirne il merkezinde 1 Ekim 1930 tarihinde başlayan seçimler, 10 Ekim 1930 tarihinde sona ermiştir. Edirne il merkezinde seçmenlerin %30'unun seçmen listelerine yazılmaması ve listelerin 3 gün askıda kalması halkın şikayetlerine neden olmuştur. Edirne il merkezinde gerçekleştirilen seçimlerde 3.868 kadın ve 5.409 erkek olmak üzere toplam 9.277 oy kullanılmıştır. Edirne'de seçimi kazanan CHF belediye meclis üyeleri başkanlığa Ekrem Demiray'ı seçmiştir.
13 Kasım 1955 Yerel Seçimleri'nde Burdur Belediyesi ile 4 ilçenin ve 3 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. İl merkezinde bağımsız adaylar yaklaşık bin oy farkla Demokrat Parti adaylarını geçmiş ve 22 üyeliğin tamamını kazanmıştır. Seçimlerden sonra toplanan belediye meclisi, Burdur Belediye Başkanlığına Fahri Kayaalp'i seçmiştir. Ancak aynı yıl içerisinde sırasıyla Nevzat Akdemir ve Ömer Koyutürk de başkanlık yapmıştır.
13 Kasım 1955 Yerel Seçimleri'nde Adıyaman Belediyesi ile 4 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Seçimleri il genelinde Demokrat Parti adayları kazanmıştır. Adıyaman il merkezinde bağımsız adaylar 800 civarında oy alarak seçimi kaybederken 3000 civarı seçmen sandığa gitmemiştir. İl merkezinde kazanan DP üyeleri, Adıyaman Belediye Başkanlığına Fuat Bilgin'i seçmişlerdir.
3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Burdur Belediyesi ile 3 ilçenin ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Burdur Belediye Meclisi'ne seçilen 22 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Seçimden sonra toplanan Burdur Belediye Meclisi, Selami Dirmil'i belediye başkanı olarak seçmiştir.
26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Bursa Belediyesi ile 9 ilçenin ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Bursa il genelindeki 83.652 seçmenin 32.800'ü seçimlere katılmış ve seçime katılım oranı %39 olarak gerçekleşmiştir. Bursa merkez ilçedeki seçmenler %24'lük bir katılım oranı göstermiştir. Bursa'nın ilçelerinde ise seçime katılım oranı Mustafakemalpaşa'da %80, Orhaneli'de %73, İnegöl'de %65, Gemlik ve Orhangazi'de %50, Mudanya'da %49,5, İznik'te %41 ve Yenişehir'de %40 olmuştur. Beldelerde ise Tirilye'de %68 ve Gürsu'da %67'lik bir katılım olmuştur. Bursa il merkezinde seçimi kazanan CHP üyeleri 31 Mayıs 1946'da toplanmış ve Fahri Batıca'yı belediye başkanlığına getirmiştir.
1934 Türkiye yerel seçimleri'nde Burdur Belediyesi ile 2 ilçenin ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapıldı. Burdur il genelinde bulunan 13.221 seçmenden 7.258'i oy kullandı. İl merkezinde seçimi kazanan Cumhuriyet Halk Fırkası üyeleri, Burdur Belediye Başkanlığına Ahmet Ruhi Yeşilyurt'u seçti.
1934 Türkiye yerel seçimleri'nde Bursa Belediyesi ile 4 ilçenin ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapıldı. Bursa il genelinde bulunan 63.475 seçmenden 45.859'u oy kullandı. İl merkezinde seçimi kazanan Cumhuriyet Halk Fırkası üyeleri, Bursa Belediye Başkanlığına Cemil Öz'ü seçti.
26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Burdur Belediyesi ile 3 ilçenin ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Burdur il genelindeki 15.741 seçmenin 9.566'sı seçimlere katılmış ve seçime katılım oranı %61 olarak gerçekleşmiştir. Burdur merkez ilçedeki seçmenler %55'lik bir katılım oranı göstermiştir.