İçeriğe atla

Burma boynuzlu keçi

Burma boynuzlu keçi
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Familya: Bovidae (Boynuzlugiller)
Alt familya: Caprinae
Cins: Capra
Tür: C. falconeri
Capra falconeri
(Wagner, 1839)

Burma boynuzlu keçi ya da burgu boynuzlu keçi veya yılan yiyen keçi (Capra falconeri), kuzeydoğu Afganistan, kuzey ve orta Pakistan, Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir eyaletinin bazı kesimleri ile Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın güneyinde yaşayan en iri yaban keçisi türüdür. Tehlikedeki türler kategorisinde olan burma boynuzlu keçi nüfusu 2.500 bireyden daha azdır.[1]

Anadolu'ya Türkler gelmeden önce görülmeyen[2] Ankara keçisinin burma boynuzlu keçiden köken aldığı düşünülüyor.[3][4]

Alt türleri

  1. Capra falconeri falconeri — Afganistan, Pakistan, Hindistan[1]
  2. Capra falconeri heptneri — Türkmenistan, Tacikistan[1]
  3. Capra falconeri megaceros — Afganistan[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Arşivlenmiş kopya". 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2013. 
  2. ^ Georg Jacob, Hinweis auf wichtige östliche Elemente der islamischen Kunst 18 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Der Islam. Volume 1, Issue 1, Pages 64–67, ISSN (Online) 1613-0928, ISSN (Print) 0021-1818, DOI: 10.1515/islm.1910.1.1.64, July 2009
  3. ^ John Lord Hayes (1868). The Angora goat: its origin, culture and products 2 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Boston, 1868
  4. ^ Olive Schreiner (1898). Angora goat ... : and, A paper on the ostrich ... 2 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. London : Longmans, 1898

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keçi</span> evcilleştirilmiş çift toynaklı memeli türü/alt türü

Keçi ya da evcil keçi, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının Caprinae alt familyasından Capra aegagrus hircus alt türünü oluşturan çift toynaklılara verilen ad. Evcil keçiler, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da yaşayan yaban keçisinden evcilleştirilmiş olup, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Afşar Hanedanı</span> 18.yüzyılda Azerbaycan ve İran bölgesinde hüküm sürmüş bir Türk hanedan

Afşar hanedanı Şah Abbas döneminde Azerbaycan'dan kuzey Horasana yerleştirilmiş Afşar kabilesi ve on sekizinci yüzyılın ortalarında Afşar İmparatorluğu'nu yöneten hanedandır. Hanedan, 1736'da Safevi hanedanının son üyesini deviren ve kendisini Azerbaycan ve İran Şahı ilan eden ordu komutanı Nadir Şah tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Asya Otoyolu Projesi</span> Vikimedya liste maddesi

Asya Ana Karayollar Projesi, Asya'daki ana karayollar sistemini geliştirmek hedefli olarak Asya ve Avrupa'da bulunan 32 ülke ile Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) arasında yapılmış olan bir kooperatif projedir. Sekreterliği Bangkok'ta bulunmaktadır. Bu proje Komisyonu'nun 48. Toplantısında 1992'de kabul edilmiş olan Asya Kara Ulaşımı Altyapı Geliştirmesi (ALTID) ana projesinin üç genel kısmından biridir. Bu kısımlar şunlardır:

  1. Asya Ana Karayollar Projesi :
  2. Trans-Asya Demiryolu (TAR);
  3. Asya karadan taşımacılık projeleri için teşvik.
<span class="mw-page-title-main">Ankara tavşanı</span>

Ankara tavşanı,, dünyada yün üretiminde kullanılan hayvan türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük kızılkuyruk</span>

Büyük kızılkuyruk, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından bir kızılkuyruk türü.

<span class="mw-page-title-main">Asya İşbirliği Diyaloğu</span> Hükûmetlerarası kuruluş

Asya Birliği ya da Asya Dayanışma Birliği, Asya ülkeleri arasında iş birliği sağlamak ve ASEAN, SAARC ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi ayrı bölgesel örgütlerin entegrasyonuna yardımcı olmak amacıyla 2002 yılında kurulan uluslararası örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Dağ keçisi</span>

Dağ keçisi (Capra), 9 türü içine alan bir cinstir. Evcil keçi diğer bir adıyla yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Keçiler, geviş getiren hayvanlardır. Bu hayvanların midesi 4 bölümden oluşur. Keçinin erkeği teke, kısır erkeği erkeç, dişisi keçi, yavrusu ise oğlak, bazı yörelerde 1 yaşına kadar çepiç olarak çağrılır. Ak dağ keçisi, adına rağmen gerçek dağ keçisi değildir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Asya Oyunları'nda halter</span>

2018 Asya Oyunları'nda halter müsabakaları, 20-27 Ağustos 2018 tarihlerinde Endonezya'nın Cakarta kentindeki Cakarta Uluslararası Fuar Merkezi'nde yapıldı.

2022 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri ikinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

Köytendağ Tabiatı Koruma Alanı ya da eski ismiyle Kugitangs Doğa Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Lebap ilinin doğusunda, Köytendağ Sıradağları'nda yer alan bir doğa koruma alanıdır. 1986 yılında kurulmuş ve 271,4 km2 alan kaplamaktadır.

Listeye ilk alınan kültürel değer, Azerbaycan muğamı 2008 yılında listeye dahil edilmiştir.

Aşkabat anlaşması, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Hindistan, Pakistan ve Umman hükûmetleri arasında Orta Asya ve Basra Körfezi arasında mal taşımacılığını kolaylaştıran uluslararası bir taşımacılık ve transit koridoru oluşturmak için yapılan çok modlu bir taşımacılık anlaşmasıdır. Anlaşma Nisan 2016'da yürürlüğe girdi. Türkmenistan, anlaşmanın emanetçi devletidir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2015 Asya Güreş Şampiyonası, 6-10 Mayıs 2015 tarihlerinde Katar'ın Doha kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2009 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2009 Asya Güreş Şampiyonası, 2-7 Mayıs 2009 tarihlerinde Tayland'ın Pattaya kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2007 Asya Güreş Şampiyonası, 8-13 Mayıs 2007 tarihlerinde Kırgızistan'ın Bişkek kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

2000 Asya Güreş Şampiyonası, Grekoromen stilde ve Kadınlar serbest yarışmaları Güney Kore'nin Seul kentinde 5-7 Mayıs 2000 tarihlerinde; Erkekler serbest stilde Çin'nin Guilin kentinde 26-28 Nisan 2000 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

1999 Asya Güreş Şampiyonası, 19-22 Mayıs 2011 tarihlerinde Özbekistan'ın Taşkent kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2022 Asya Güreş Şampiyonası, 19-24 Nisan 2022 tarihlerinde Moğolistan'ın Ulan Batur kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya dağ keçisi</span>

Sibirya dağ keçisi, keçi ve koyunların yabani bir akrabası olan dağ keçisinin politipik bir türüdür. Orta Asya'da yaşar ve Capra cinsinin açık ara en geniş yayılış gösteren türüdür. Nüfus istikrarı açısından Sibirya dağ keçileri, çoğunlukla aşırı avlanma, düşük yoğunluklar ve genel düşüş nedeniyle nesilleri tehdit altındadır. Yine de hayvanların geniş doğal yaşam alanına ek olarak güvenilir veriler minimum düzeydedir ve elde edilmesi zordur, bu nedenle doğru gözlemler hala yetersizdir. Sibirya dağ keçisi, daha önce Avrasya Alp dağ keçisinin bir alt türü olarak değerlendiriliyordu ve bunun tek bir tür mü yoksa genetik olarak farklı olarak öne çıkan farklı birimlerden oluşan bir kompleks mi olduğu hala tam olarak belli değildir. Sibirya dağ keçisi Capra cinsinin en uzun ve en ağır üyesidir, ancak omuz yüksekliği burma boynuzlu keçi'nin biraz üzerindedir.