İçeriğe atla

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri

Burkina Faso–Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Burkina Faso ve Türkiye

Burkina Faso

Türkiye
Diplomatik Misyon
Burkina Faso'nun Ankara BüyükelçiliğiTürkiye Vagadugu Büyükelçiliği
Temsilcilik
Büyükelçi Brahima Sere[1]Büyükelçi Nilgün Erdem Arı[2]

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri, Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

2009 yılında Türkiye ve Burkina Faso'nun birlikte yaptığı BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği, Ocak 2012'de Türkiye'nin Vagadugu Büyükelçiliğinin, Şubat 2014'te ise Burkina Faso'nun Ankara Büyükelçiliğinin faaliyete geçmesi ve son dönemde gerçekleştirilen ziyaretler ve imzalanan anlaşmalar Burkina Faso ile Türkiye'nin ikili ilişkilerinde önemli bir ivme sağlamıştır.[3]

Cumhurbaşkanlığı ziyaretleri

Misafir Ev sahibi Ziyaret yeri Ziyaret tarihi
Burkina Faso Başkan Blaise CompaoréTürkiyeCumhurbaşkanı Abdullah GülÇankaya Köşkü, Ankara12-21 Ağustos 2008
Burkina Faso Başkan Blaise CompaoréTürkiyeCumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanÇankaya Köşkü, Ankara28 Ağustos 2014
Burkina FasoBaşkan Blaise CompaoréTürkiye Meclis Başkanvekili Meral AkşenerÇankaya Köşkü, Ankara31 Ekim 2014
Burkina Faso Başkan Roch Marc Christian KaboréTürkiyeCumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanİİT Zirvesi, İstanbul10-15 Nisan 2016
Burkina Faso Başkan Roch Marc Christian KaboréTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanlığı Külliyesi, Ankara9-11 Nisan 2019

İlişkiler

  • II. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı 2-3 Ekim 2019 tarihlerinde Vagadugu’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Burkina Faso Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Alpha Barry eşbaşkanlığında düzenlenmiştir.[3]
  • İkili ticaret hacmi 2019 yılında 52,2 milyon ABD Doları olmuştur (Türkiye'nin ihracatı 31,4 milyon ABD Doları, ithalatı 20,8 milyon ABD Doları).[3]
  • Türkiye, TİKA ve Türk Kızılayı aracılığıyla sağlık, gıda, eğitim, bilim, ulaşım gibi çeşitli alanlarda Burkina Faso’ya kalkınma yardımlarında bulunmaktadır.
  • 2012'den beri İstanbul'dan Vagadugu'ya haftada dört sefer olmak üzere direkt uçuşlar vardır.

Askerî ilişkiler

  • Türkiye ve Burkina Faso, Türkiye'nin Sahel'de bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmak amacıyla 5 milyon ABD doları taahhüt ettiği G5 Sahel Müşterek Kuvveti aracılığıyla bir dizi askeri eğitim ve değişim programına katılıyor.

Karşılaştırma

 Burkina Faso Türkiye
Bayrak Burkina Faso Türkiye
Devlet Arması
Konum
Kuruluş 5 Ağustos 1960 29 Ekim 1923
Nüfus21.510.181 85.279.553
Alan274.200 km2783.356 km2
Nüfus yoğunluğu78 km2106 km2
BaşkentOuagadougou Ankara
HükûmetCumhuriyetCumhuriyet
Mevcut LiderBaşkan: Roch Marc Christian Kaboré

Başbakan: Christophe Joseph Marie Dabiré

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş

Resmi dillerFransızcaTürkçe
İnanılan dinler %60 İslam %23.2 Hristiyan %15,3 Diğer %89.5 İslam, %8.9 Dinsiz, %1.1 Diğer(Yahudilik,Bahâîlik,Tengricilik,Yezîdîler) %0.3 Hıristiyanlık
Etnik gruplar% 40 Mossi %14 Bobolar %9 Senufolar %8 Gurmalar %84 Türk %12 Kürt %1 Arap, %1 Zaza %2 Diğer
İGE 0.452 (düşük) 0.820 (çok yüksek)
GSYİHSAGP: 46.077 milyar $ Kişi başına: 2.203 $ SAGP: 2.750 trilyon[4] $ Kişi başına: 32.278 $
GİNİ 38.9 (orta) 41.9 (orta)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Burkinabe ambassador presents his credentials to President Erdoğan". Presidency of the Republic of Turkey. 3 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Relations between Turkey and Burkina Faso". Ministry of Foreign Affairs of Turkey. 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c "Türkiye - Burkina Faso İlişkileri". Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "International Monetary Fund, Report on selected countries". imf.org. 24 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Kenya ilişkileri, Türkiye Nairobi'de 1968 de büyükelçiğini açmıştır. Bugün Kenya'nın Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri</span>

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala-Türkiye ilişkileri</span> Guatemala ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Guatemala-Türkiye ilişkileri Guatemala ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Guatemala'nın Ankara Büyükelçliği Nisan 2017'de Türkiye'nin Guatemala Büyükelçiliği Ağustos 2015'te faaliyete geçmiştir. Guatemala'nın ayrıca İstanbul'da bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Peru-Türkiye ilişkileri</span> Peru ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Peru-Türkiye ilişkileri Peru ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülkenin de 2010 yılından beri karşılıklı büyükelçilikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küba-Türkiye ilişkileri</span>

Küba-Türkiye ilişkileri Küba ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Panama-Türkiye ilişkileri</span>

Panama-Türkiye ilişkileri, Panama ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Panama'nın 2015 yılından bu yana Ankara'da Büyükelçiliği ve İstanbul'da Başkonsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin 1 Mart 2014'ten bu yana Panama City'de Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay-Türkiye ilişkileri</span>

Paraguay-Türkiye ilişkileri, coğrafî uzaklık ve Paraguay'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra uyguladığı kapalı politika sebebiyle uzun yıllar boyunca ilişkiler sınırlı bir seviyede kalmıştır. Türkiye'nin son dönemlerde Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılma politikası sebebiyle ilişkiler gelişmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eritre-Türkiye ilişkileri</span>

Eritre-Türkiye ilişkileri, 1993'te Eritre'nin bağımsızlığını ilan etmesi üzerine, Türkiye'nin, Eritre'yi tanıyan ilk ülkelerden birisi olmasıyla başlamıştır. Türkiye 2017 yılında, Eritre'nin başkenti Asmara'da, Fahri Konsolosluk açmıştır. 1 Kasım 2013'te ise Asmara Büyükelçiliği açılmıştır. Eritre'nin de Türkiye'de bir temsilciliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tonga-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatic relations between Tonga and Turkey

Tonga-Türkiye ilişkileri, Tonga ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 26 Ocak 1976'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Demokratik Kongo Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Demokratik Kongo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1974'ten beri Kinşasa'da büyükelçiliği vardır ve Demokratik Kongo, Ankara'daki büyükelçiliğini 2011 yılında açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grenada-Türkiye ilişkileri</span>

Grenada ve Türkiye ikili ilişkileri coğrafi uzaklık ve uzun yıllar kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınırlıdır. Ancak son yıllarda Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasıyla ilgi göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar-Türkiye ilişkileri</span> Madagaskar ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Türkiye, Afrika'ya açılma politikası doğrultusunda Madagaskar'ı önemli bir ekonomik potansiyele sahip olarak görür. Bu yüzden Madagaskar ile ilişkileri geliştirmek için bazı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Tanzanya'daki Darüsselam Büyükelçiliği ilk olarak Ekim 1979'da açılmış ancak ekonomik sebeplerle 1984'te bu büyükelçilik kapatılmıştır. Darüsselam Büyükelçiliğinin yeniden açılmasına 13 Ekim 2008 tarihinde karar verilmiş ve anılan Büyükelçilik 18 Mayıs 2009 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Tanzanya’nın Ankara Büyükelçiliği Şubat 2017’de faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Sudan-Türkiye ilişkileri, Güney Sudan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Türkiye'nin Cuba'da, Güney Sudan'ın ise Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye ve Gine Bissau arasındaki siyasi ilişkiler bugüne kadar uluslararası kuruluşlar kapsamında gerçekleşen temaslarla sınırlı kalmıştır. Öte yandan iki ülke de ikili işbirliğinin geliştirilmesine özel önem atfetmektedir. Gine Bissau’ya Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği akreditedir. Türkiye'nin Bissau’da, Gine Bissau’nun da İstanbul ve Ankara’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yeşil Burun Adaları ilişkileri</span> Karşılıklı ilişkiler

Türkiye Cumhuriyeti ile Yeşil Burun Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkiler 1979 yılında tesis edilmiştir. Öte yandan, Yeşil Burun ile Türkiye arasında bugüne dek yüksek düzeyde resmi ziyaret gerçekleşmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.