İçeriğe atla

Burkholderia mallei

.

Burkholderia mallei
Bilimsel sınıflandırma edit
Domain: Bacteria
Phylum: Pseudomonadota
Class: Betaproteobacteria
Order: Burkholderiales
Family: Burkholderiaceae
Genus: Burkholderia
Species:
B. mallei
Binominal isim
Burkholderia mallei

(Zopf 1885)

Yabuuchi et al. 1993
Sinonim

Glanders bacillus Loeffler 1882 Bacillus mallei Zopf 1885 Actinobacillus mallei (Zopf 1885) Brumpt 1910 Pfeifferella mallei (Zopf 1885) Buchanan 1918 Malleomyces mallei (Zopf 1885) Pribram 1933 Loefferella mallei (Zopf 1885) Holden 1935 Acinetobacter mallei (Zopf 1885) Steel and Cowan 1964 Pseudomonas mallei (Zopf 1885) Redfearn et al. 1966

Burkholderia mallei, Gram-negatif, bipolar, aerobik bir bakteridir. Burkholderia cinsinin insan ve hayvan patojeni olup ruam hastalığına neden olur. Bu hastalığın Latince adı olan malleus neden olan bakteri türüne adını vermiştir. B.pseudomallei ile yakından ilişkilidir.[1] B. mallei, B. pseudomallei genomundan seçici indirgeme ve delesyonlar yoluyla evrimleşmiştir.[2] B. pseudomallei ve diğer cins üyelerinden farklı olarak B. mallei hareketsizdir. Yaklaşık 1,5 – 3,0 μm uzunluğunda ve 0,5 – 1,0 μm çapında olup şekli kokobasildir.

Keşfi

Wilhelm Schütz ve Friedrich Löffler ilk olarak 1882'de B. mallei'yi izole ettiler.[3] Etken enfekte bir karaciğer ve bir atın dalağından izole edildi.[4] Bu bakteri aynı zamanda patojenitesi için önemli olan bir tip VI salgılama sistemi içeren bakterilerin ilk tespit edilenlerindendir.[5] 1885 yılında Alman Botanikçi ve Bakteriyolog Wilhelm Zopf (1846 – 1909), bakteri örneklerini analiz ettikten sonra patojene binominal ismini vermiş, 1886'da patojenle ilgili gözlemlerini daha da geliştirmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Multilocus sequence typing and evolutionary relationships among the causative agents of melioidosis and glanders, Burkholderia pseudomallei and Burkholderia mallei". J. Clin. Microbiol. 41 (5): 2068-79. 2003. doi:10.1128/JCM.41.5.2068-2079.2003. PMC 154742 $2. PMID 12734250. 
  2. ^ "The Early Stage of Bacterial Genome-Reductive Evolution in the Host". PLOS Pathogens. 6 (5): e1000922. 2010. doi:10.1371/journal.ppat.1000922. PMC 2877748 $2. PMID 20523904. 
  3. ^ Fong, I.W., (Ed.) (2010). "4. Melioidosis and glanders as possible biological weapons". Bioterrorism and Infectious Agents: A New Dilemma for the 21st Century. Springer. ss. 99-145. ISBN 978-1-4419-1266-4.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Glanders: off to the races with Burkholderia mallei". FEMS Microbiol. Lett. 277 (2): 115-22. 2007. doi:10.1111/j.1574-6968.2007.00949.x. PMID 18031330. 
  5. ^ Schell MA (2007). "Type VI secretion is a major virulence determinant in Burkholderia mallei". Mol Microbiol. 64 (6): 1466–1485. doi:10.1111/j.1365-2958.2007.05734.x. PMID 17555434. 
  6. ^ William Watson Cheyne and the Advancement of Bacteriology. McFarland. 15 Eylül 2016. ISBN 9781476666518. Erişim tarihi: 12 Nisan 2018 – Google Books vasıtasıyla.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakteri</span> mikroorganizma üst âlemi

Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir. Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır. Tipik olarak bir gram toprakta bulunan bakteri hücrelerinin sayısı 40 milyon, bir mililitre tatlı suda ise bir milyondur; toplu olarak dünyada beş nonilyon (5×1030) bakteri bulunmaktadır, bunlar dünyadaki biyokütlenin çoğunu oluşturur. Bakteriler gıdaların geri dönüşümü için hayati bir öneme sahiptirler ve gıda döngülerindeki çoğu önemli adım, atmosferden azot fiksasyonu gibi, bakterilere bağlıdır. Ancak bu bakterilerin çoğu henüz tanımlanmamıştır ve bakteri şubelerinin sadece yaklaşık yarısı laboratuvarda kültürlenebilen türlere sahiptir. Bakterilerin araştırıldığı bilim bakteriyolojidir, bu, mikrobiyolojinin bir dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolera</span> ince bağırsağın bakteriyel enfeksiyonu

Kolera, Vibrio cholerae isimli bakteri türünün bazı suşlarının neden olduğu bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığıdır. Hiç belirti göstermeyebileceği gibi hafif ya da ağır seyredebilir. Klasik belirtisi birkaç gün süren büyük miktarlarda sulu ishaldir. Kusma ve kas krampları da eşlik edebilir. İshalin şiddetine bağlı olarak saatler içinde dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği oluşabilir. Bu durum gözlerin içe çökmesi, ciltte soğukluk ve elastikliğin azalması ile el ve ayak derisinde buruşmaya yol açar. Dehidratasyon deri renginin maviye dönmesine sebep olabilir. Belirtiler bakterinin vücuda alınmasından iki saat ile beş gün sonrasında başlar.

<span class="mw-page-title-main">DBT aşısı</span> difteri, boğmaca ve tetanosa karşı kullanılan aşı

DBT aşısı veya DTB aşısı, insanlarda görülen üç bulaşıcı hastalığa karşı bir karma aşı sınıfıdır: difteri, boğmaca ve tetanos. Aşı bileşenleri difteri ve tetanoz toksoitleri ile boğmacaya neden olan bakterinin öldürülmüş bütün hücrelerini veya boğmaca antijenlerini içerir. Toksoit terimi, bir bağışıklık yanıtı oluşturmak için hedef aldıkları patojen tarafından üretilen inaktive edilmiş bir toksini kullanan aşıları ifade eder. Bu şekilde, toksoit aşı, patojenin kendisine karşı hedeflenen bir aşıdan ziyade, patojen tarafından üretilen ve hastalığa neden olan toksine karşı hedeflenen bir bağışıklık yanıtı oluşturur. Tüm hücreler veya antijenler "DTwB" veya "DTaB" olarak gösterilecektir; burada küçük harf "w" tüm hücre inaktive boğmacayı ve küçük harf "a" "aselüler" anlamına gelir. Canlı zayıflatılmış aşılar gibi alternatif aşı türlerine kıyasla, DTB aşısı herhangi bir canlı patojen içermez, bunun yerine bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için inaktive edilmiş toksoit kullanır; bu nedenle, hastalığa neden olduğu bilinen herhangi bir risk olmadığından, bağışıklığı zayıf olan popülasyonlarda kullanım riski yoktur. Sonuç olarak, DTB aşısı herkes için güvenli bir aşı olarak kabul edilir ve ilgili patojene özgü çok daha hedefli bir bağışıklık yanıtı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Veba</span> Yersinia pestis adındaki bakterinin neden olduğu enfeksiyon hastalığına verilen genel isim

Veba, Yersinia pestis adındaki bakteri tarafından oluşturulan enfeksiyon hastalıklarına verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Proteobakteriler</span>

Proteobakteriler (Proteobacteria), bakteriler üstaleminin ana gruplarından birisini meydana getiren ve önemli cins ve türleri içeren şubesidir. Çeşitli hastalık etmenleri ve başka çok bilinen cinsler bu gruba dahildir. Ayrıca doğada serbest yaşayan türleri ve azot fiksasyonundan sorumlu pek çok bakteri türünü de içerir. Bu grup ribozomal RNA (rRNA) dizinlerine göre tanımlanmıştır. Bakteri biçimlerinin çeşitliliğinden dolayı grup, ismini Yunan mitolojisinde yer alan, her şekle girebilen tanrı Proteus'tan almıştır.

<i>Naegleria fowleri</i>

Naegleria fowleri, Naegleria cinsine bağlı bir protist türüdür. Halk arasında "beyin yiyen amip" olarak bilinen Naegleria fowleri, şekil değiştiren bir amipoflagellat ekskavattır. Patojenik olabilen, serbest yaşayan, bakteri yiyen bir mikroorganizmadır ve naegleriasis veya primer amipli meningoensefalit (PAM) adı verilen son derece nadir, ani, şiddetli ve genellikle ölümcül bir beyin enfeksiyonuna neden olur. Bu mikroorganizma tipik olarak göletler, göller, nehirler, kaplıcalar, endüstriyel veya enerji santrallerinden gelen sıcak su deşarjı, jeotermal kuyu suyu, kötü bakımlı veya minimum klorlu yüzme havuzları, su ısıtıcıları, toprak ve musluk suyuna bağlı borular gibi ılık tatlı su kaynaklarında bulunur. Amoeboid ya da geçici kamçılı evrede görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Borrelia burgdorferi</span> Bakteri türü

Borrelia burgdorferi, spiroket sınıfından, Borrelia cinsinden bir bakteri türüdür. Kuzey Amerika'da yaygın olmak üzere Avrupa'da da görülür. Lyme hastalığı (borreliosis) olarak da bilinen hastalığa neden olan ve genelde kene ısırması ile insana geçen bir bakteridir. Tedavisi mümkündür.

<i>Burkholderia cenocepacia</i>

Burkholderia cenocepacia, çevrede yaygın olan ve bitkilerde hastalığa sebep olabilen gram-negatif bir bakteridir. Fırsatçı bir patojendir, insanlarda kistik fibrozis ve kronik granulomatous hastalığı olan bireylerde ikincil enfeksiyonlara sebep olur ve çoğunlukla ölümcüldür. Başlangıçta B. cepacia olarak tanımlanmıştır, grup şimdi dokuz türe ayrılmış olup, B. cenocepacia en yoğun şekilde çalışılanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde HIV/AIDS</span>

ABD HIV/AIDS tarihi yaklaşık 1969 yıllarına dayanır. Virüs ülkeye Haiti'den gelmiştir. 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Los Angeles'taki doktorlar akdeniz insanında sıklıkla görülen Kaposi sarkomu kanserini tespit ettiler.

<i>Treponema pallidum</i> bakteri türü

Treponema pallidum, treponemal hastalıklar denilen frengi, benek hastalığı, frambezi ve ekvator frengisi gibi hastalıklara neden olan spiroket türü bir bakteridir. Treponemalar bir sitoplazmik ve bir dış membrana sahiptirler. Işık mikroskobu kullanılarak sadece karanlık alan mikroskopisi yöntemiyle görüntülenebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kızamık aşısı</span> kızamık hastalığına karşı kullanılan aşı

Kızamık aşısı, kızamık hastalığına yakalanmaya karşı koruyan aşıdır. Tek bir dozdan sonra bağışıklık geliştirmeyenlerin neredeyse tamamı ikinci bir dozdan sonra bağışıklık geliştirir. Bir toplumda aşılanma oranı %92'den fazla olduğunda, kızamık salgınları tipik olarak artık meydana gelmez; ancak aşılanma oranı azalırsa tekrar ortaya çıkabilir. Aşının etkinliği uzun yıllar sürer. Zaman içinde daha az etkili olup olmadığı belirsizdir. Aşı, kızamığa maruz kaldıktan sonraki birkaç gün içinde yapılırsa da kızamığa karşı koruma sağlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuluçka (epidemiyoloji)</span> enfeksiyon ile hastalık semptomlarının başlangıcı arasındaki süre

Kuluçka süresi, canlının patojenik organizmaya, kimyasal maddeye ya da radyasyona maruz kalma ile belirgin belirtilerin ve bulguların ortaya çıkması arasında geçen süre. Tipik olarak enfeksiyon hastalıklarında, konakta belirtilerin ortaya çıkabilmesi için enfeksiyöz organizmanın çoğalması dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">El dezenfektanı</span> el yıkamaya alternatif/ek. Mikroorganizmaları yok eder/patojenlerin bulaşmasını engeller

El dezenfektanı, eldeki mikropları azaltmak için kullanılan genelde sıvı ya da jel halde bulunan bir maddedir. Alkol bazlı olanlar, sağlık ortamında su ve sabunla el yıkamak için tercih edilir. Mikroorganizmaları öldürmede su ve sabundan daha etkilidir. Tuvaletten sonra veya gözle görülebilir bir kirlenme varsa jel dışında el yıkamaya da dikkat edilmelidir. Alkolsüz tipin genel kullanımı tavsiye edilmez. Sağlık ortamları haricinde genellikle el yıkama tercih edilir. Ayrıca norovirüs ve Clostridium difficile mikroorganizmaları için daha az etkilidirler. Sıvı, jel ve köpük halleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Pelvik inflamatuar hastalık</span> Rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar veya pelvis iç yüzeyinin enfeksiyonu

Pelvik inflamatuar hastalık (PİH), kadın üreme sisteminin üst kısmının, yani uterus, fallop tüpleri ve overlerin ve pelvis içinin enfeksiyonudur. Sıklıkla semptomsuz olabilir. Eğer bulgu ve semptomlar varsa, alt karın ağrısı, vajinal akıntı, ateş, idrara çıkma ile yanma, ağrılı cinsel ilişki, cinsel ilişki sonrası kanama veya düzensiz adet kanaması olabilir. Tedavi edilmeyen PİH, infertilite, ektopik gebelik, kronik pelvik ağrı ve kanser gibi uzun süreli komplikasyonlara neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Grip aşısı</span> Influenza virüsüne karşı uygulanan tıbbi aşı

Grip aşısı, grip virüslerinin neden olduğu hastalıklardan korunmak için uygulanan bir aşıdır. Bu aşının yeni türleri yılda iki kez uygulanmaktadır. Çünkü grip virüsü çok hızlı değişim göstermektedir. Etkinliği yıldan yıla değişse de, gribe karşı en etkili yöntemdir. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, aşının hastalığı, doktora gitmeyi, hastaneye yatırılmayı ve ölümü azalttığını tahmin etmektedir. Grip olan aşılanmış işçiler ortalama yarım gün daha erken işe dönmektedir. Aşının 65 yaş üstü bireyler üzerindeki etkisi, kaliteli araştırma yapılmadığı için belirsizdir.

Melioidoz, Burkholderia pseudomallei adı verilen gram negatif bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. B. pseudomallei'ye maruz kalan çoğu insan genellikle hiçbir semptom göstermez ancak semptom gösterenlerde ateş ve cilt değişiklikleri gibi hafif belirtilerden şiddetli zatürre, apseler ve septik şok gibi ölüme neden olabilecek belirtiler ve semptomlar görülebilir. Melioidoz hastalarının yaklaşık %10'u iki aydan uzun süren "kronik melioidoz" olarak adlandırılan semptomlar geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Burkholderia pseudomallei</span>

.

<span class="mw-page-title-main">Chromobacterium violaceum</span>

Chromobacterium violaceum gram negatif, fakültatif anaerobik, spor oluşturmayan bir kokobasil bakteridir. C. violaceum, kokobasil kutbunda yer alan bir kamçı yardımıyla hareket edebilir, genellikle bir veya iki tane yatay kamçı da bulunur. Bu bakteri, dünyadaki tropikal ve subtropikal bölgelerin normal su ve toprak floralarının bir parçasıdır. Bakteri, violacein adında kolon kanseri ve diğer kanserlerin tedavisi için kullanışlı olabilen bir doğal antibiyotik üretir. Bakteri, besinli ağarda kolayca büyür, koyu mor metalik parıltıya sahip kendine özgü düz basit konveks koloniler oluşturur; bakterinin bu pigmenti üretmeyen bazı suşları da bildirilmiştir. Bakteri, katran toplarını parçalayabilir.

Bruselloz aşısı sığır, koyun ve keçilerde bruselloza karşı kullanılan bir aşıdır. Modifiye bruselloz bakterisine dayanan zayıflatılmış bir aşıdır.

<span class="mw-page-title-main">KKK aşısı</span> kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı uygulanan çeşitli karma aşılardan herhangi biri

KKK aşısı, KKK olarak kısaltılan kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı bir aşıdır. İlk doz genellikle 9 aylık ile 15 aylık arasındaki çocuklara verilir, ikinci doz ise 15 aylık ile 6 yaş arasında ve dozlar arasında en az dört hafta olacak şekilde yapılır. İki dozdan sonra insanların %97'si kızamığa, %88'i kabakulağa ve en az %97'si kızamıkçığa karşı korunmuş olur. Aşı ayrıca bağışıklık kanıtı olmayanlara, iyi kontrol edilen HIV/AIDS'lilere ve eksik bağışıklığı olanlara kızamığa maruz kaldıktan sonraki 72 saat içinde önerilmektedir. Enjeksiyon yoluyla yapılır.