İçeriğe atla

Burjuva milliyetçiliği

Burjuva milliyetçiliği, Marksist teoride, egemen kapitalist sınıfın , ulusal birliğe başvurarak proletarya ile burjuvazi arasındaki sınıf mücadelesini aşmayı amaçlayan ideolojisidir. Sınıf mücadelesine katılmaktan alıkoyan ve kapitalist çıkarları "ulusal çıkarlar" olarak inşa ederek kapitalistlerin çıkarlarını proletaryaya dayatma girişimi olarak görülmektedir.. Uluslararası alanda, farklı uluslardan emekçilerin arasında düşmanlık yaratmayı hedefler ve bir böl ve yönet stratejisi olarak hizmet eder. Burjuva milliyetçiliği, sol milliyetçilik ve proleter enternasyonalizmine karşıdır.

Kullanımı

Sovyetler Birliği

Leonid Brejnev

Ekim Devrimi'nden sonra Bolşevikler milliyet politikasını Marksizmin ilkelerine dayandırdı. Bu ilkelere göre tüm ulusların zamanla yok olması gerekiyordu ve milliyetçilik burjuva ideolojisi olarak görülüyordu.[1] 1930'ların ortalarına gelindiğinde bu politikalar yerini Sovyetleştirme ve Ruslaştırma politikaları aldı.[2][3][4] Terim ayrım gözetmeksizin merkeziyetçiliğe karşı çıkan ulusal grupları karalamak için de kullanıldı.[5]

Leonid Brejnev, SSCB'nin kuruluşunun 50. yıldönümüne ilişkin raporunda şunları vurguladı: "Bu nedenle Komünistler ve tüm sosyalizm savaşçıları, ulusal sorunun temel yönünün, ulusal kökenleri ne olursa olsun emekçi halkın her türlü zulme karşı ortak mücadele ve emekçi halkın sömürülmesini ortadan kaldıracak yeni bir toplumsal sistem için birleştirilmesi olduğuna inanmaktadır." [6]

Sovyetler Birliği'nde varlığı boyunca bu terim genellikle Ukrayna, Estonya, Letonya, Ermeni, Kazak ve Sovyetler Birliği'nin Rus olmayan azınlıkları tarafından propaganda edilen diğer milliyetçilik türlerini ifade etmektedir. Sovyet yönetimi, bağımsızlık mücadelelerini SSCB'nin tüm varlığını tehdit eden bir unsur olarak görüyordu.[7][8]

Çin

Liu Şaoçi

Burjuva milliyetçiliği bir kavram olarak Çin Devlet Başkanı Liu Shaoqi tarafından şu şekilde söylenmiştir:

Ücretli emeğin sömürülmesi, rekabet, kapitalistlerin kendi aralarındaki rakiplerini ezmesi, bastırması ve sindirmesi, savaşa ve hatta dünya savaşına başvurması, kendi ülkesinde ve tüm dünyada tekel pozisyonunu güvence altına almak için her türlü aracı kullanması - kâr peşinde koşan burjuvazi işte böyle bir karaktere sahiptir. Burjuva milliyetçiliğinin ve tüm burjuva ideolojilerinin sınıfsal temeli budur. [...] Burjuva milliyetçiliğinin gelişiminin en vahşi tezahürleri, sömürge ve yarı-sömürge ülkelerin emperyalist güçler tarafından köleleştirilmesi, Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler ve Mussolini ile Japon derebeylerinin saldırganlığı ve Amerikan emperyalizminin başını çektiği uluslararası emperyalist kampın tüm dünyayı köleleştirme planlarıdır.[9]

Yahudiler ve Siyonizm

1949'da ABD Komünist Partisi, Siyonist hareketin bir tür "Yahudi burjuva milliyetçiliği" olduğunu ilan etmiştir.[10]

People's World için yazan solcu aktivist John Gilman, Yahudi burjuva milliyetçiliğinin Yahudi asimilasyonu ve Siyonizm de dahil olmak üzere birçok çeşidi olduğundan bahsetmiştir.[11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Khiterer, V. (2004). "Nationalism in the Soviet Union". Encyclopedia of Russian History. Macmillan Reference USA. 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  2. ^ Nicolaïdis, Kalypso; Sebe, Berny; Maas, Gabrielle (23 Aralık 2014). Echoes of Empire: Memory, Identity and Colonial Legacies (İngilizce). Bloomsbury Publishing. ISBN 978-0-85773-896-7 – Google Books vasıtasıyla. Elsewhere in the USSR, the late 1930s and the outbreak of World War II also saw some significant changes: elements of korenizatsiya were phased out... the Russians were officially anointed as the 'elder brothers' of the Soviet family of nations, whilst among historians Tsarist imperialism was rehabilitated as having had a 'progressive significance' 
  3. ^ Chang, Jon K. "Tsarist continuities in Soviet nationalities policy: A case of Korean territorial autonomy in the Soviet Far East, 1923-1937". Eurasia Studies Society of Great Britain & Europe Journal. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  4. ^ Nikolayets, K. (2011). "Vplyv uyavlenʹ pro sotsialistychnyy sposib zhyttya na spryamuvannya suspilʹno-politychnoyi aktyvnosti naselennya Ukrayiny: istoriohrafiya" [The influence of ideas about the socialist way of life on the direction of social and political activity of the population of Ukraine: historiography]. Naukovi Zapysky Z Ukrayinsʹkoyi Istoriyi: Zbirnyk Naukovykh Pratsʹ (Ukraynaca). 26: 293. 20 Haziran 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "Nationalism". 4 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2023. 
  6. ^ Brezhnev, L. I. (1972). The 50th Anniversary of the Union of Soviet Socialist Republics. Moskova. s. 10. 
  7. ^ Khiterer, В. (2004), "Націоналізм в Радянському Союзі", в Енциклопедії російської історії, М. довідник США
  8. ^ Науковий і культурно-просвітній краєзнавчий часопис “Галичина” Науковий журнал / Василь Жупник «Протистояння ОУН і УПА та радянських органів влади на території Волині і Галичини (1944–1953 рр.) в радянській історіографії», 2008, Ч.14
  9. ^ Shaoqi, Liu. "I. The Bourgeois-Nationalist Concept of the Nation". Internationalism and Nationalism. 10 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2015Marxists Internet Archive vasıtasıyla. 
  10. ^ Schwartz, Harry (31 Mart 1949). "COMMUNISTS HERE TO FIGHT ZIONISM; Freiheit Association Apologizes for Not Embracing Stand of Ehrenburg Earlier". The New York Times. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  11. ^ "Zionism what it does and does not mean". People's World. 16 Ocak 2003. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 

daha fazla okuma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Genel Emek Konfederasyonu (Fransa)</span>

Genel Emek Konfederasyonu, 1895 yılında Fransa’da kurulan örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm</span> Alman filozof Marxın düşüncelerine dayanan devrimci sosyalist akım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Burjuvazi</span> kentli kişi

Burjuva; köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, işveren konumundan ve zenginliğinden alan kentli kişi. Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa burjuvazi denir. Bu kavram Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından yazılan Komünist Manifesto'da "kapitalist orta sınıf" anlamında kullanılmıştır. Zaman zaman eleştirel olarak "materyalist veya basmakalıp uygulamalara sadık" anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Proleter enternasyonalizm</span>

Proleter enternasyonalizm, işçi sınıfına ait bütün dünyadaki insanların millete bakmaksızın dünya devrimini gerçekleştirmek için birlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Marksist sosyal sınıf teorisidir. Komünist Manifesto'nun son dizesi "Dünyanın bütün işçileri, birleşin!", proleter enternasyonalizmin sloganıdır.

<span class="mw-page-title-main">Proletarya</span> alt sosyal sınıf

Proletarya alt sosyal sınıfı tanımlamak için kullanılan terim, bu sınıfa mensup kişilere proleter denir. İlk olarak oğullarından başka malı olmayan insanları tanımlamak için kullanılan aşağılayıcı bir kelime iken, Karl Marx'tan sonra işçi sınıfını tanımlamak için kullanılan sosyolojik bir terim halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Kautsky</span> Alman Marksist, sosyal demokrasi kuramcısı ve lider

Karl Kautsky, Alman Marksist, sosyal demokrasi kuramcısı ve lider. Felsefe ve tarih öğrenimi gören Kautsky, Avrupa işçi sınıfı hareketinin en önemli liderlerinden birisidir.

<i>Devlet ve Devrim</i> Leninin 1917 yılının Ağustos ve Eylül ayları arasında yazdığı kitap

Devlet ve Devrim, Vladimir İlyiç Lenin'in 1917 yılının Ağustos ve Eylül ayları arasında yazdığı kitaptır. Lenin bu kitabında Devlet organının varlık nedenlerini ve sosyalist devrim sonrası kurulacak bir proletarya diktatörlüğünde devlet organının nasıl ve neden sönümleneceği üzerine var olan marksist teorileri geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonal Komünist Akım</span>

Enternasyonal Komünist Akım (EKA), 1975'te kurulmuş ve Fransa, Birleşik Krallık, Meksika, Belçika, Hollanda, Almanya, İspanya, Venezuela, Brezilya, İsveç, Hindistan, İtalya, ABD, İsviçre, Filipinler ve Türkiye'de şubeleri bulunan uluslararası merkezileşmiş sol komünist bir örgüttür. Türkiye'de Enternasyonalist Komünist Sol isimli grup Ocak 2009 tarihinde kendisini feshederek EKA'nın Türkiye şubesi olarak Dünya Devrimi ismini almıştır. Dünya Devrimi'nin üyelerinin tamamı 2014 Aralık ayında EKA'dan ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sol komünizm</span> Siyasi fikir

Komünist sol olarak da bilinen sol komünizm, Komünist Enternasyonal'in sol kanadını teşkil eden ve Komünist Enternasyonal'den 1920'lerden ayrılmış akımlardan gelen siyasi geleneğin ismidir. Komünist Enternasyonal'in dünyanın pek çok yerindeki partilerinde, oportünizme karşı, devrimci görüşleri savunan sol kanatlar gelişmiş olsa da, bu akımlar en net biçimde Almanya-Hollanda komünist solu ve İtalyan komünist solu tarafından ifade edilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin değerleri ile sosyalizm</span>

"Çin değerleri ile sosyalizm" Çin'in tarihsel pratiklerinden yola çıkarak uyguladığı sosyalizm metodunun isimlendirilme şeklidir. Bu isimlendirme Deng şiaoping döneminde ortaya çıksa da Deng öncesinde gerçekleşen tecrübeleri de içerisine almaktadır.

Ulusal Komünizm veya diğer adıyla Galiyevizm, 1917 Ekim Devrimi'nde etkin bir rol oynayan Sultan Galiyev'in ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm-Leninizm</span> İdeoloji

Marksizm-Leninizm, adını Karl Marx ve Vladimir Lenin'den alan, 1920'li yıllarda komünist partiler arasında popülerlik kazanan ideolojik akım. Marksizm-Leninizm; Marx, Engels ve Lenin'in ortaya koyduğu temel öğretilere bağlı kalarak, değişen koşullara ve çağın gereklerine uygun bir biçimde sosyalist sistemde yeniden uygulanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bonapartizm</span> Fransız monarşist ideolojisi

Bonapartizm, dar anlamıyla 19. yüzyılda Bonapart Hanedanının iktidarını koruması için izlenen politikaya verilen isimdir. Geniş anlamıyla ise Bonapartizm, güçlü ve merkezî bir devleti savunan asker ve bürokratların izlediği politikaları ifade eder. Bu bağlamda daha çok Marx ile gündeme gelmiştir. Bonapartizmde sivil ve asker bürokratlar devlet yönetiminde bir sınıfın tamamen kaim olmasına mani olur. Bonapartizm, iktidarı emekçilerin alamadığı ama burjuvazinin de alacak kadar palazlanamadığı için siyasal gücünü bürokrasiye devrettiği rejimin adıdır. Marx ve Engels'in 19. yüzyıl ortalarında Fransa'daki rejim hakkındaki tanımlarıdır. Asker, sivil bürokrasi ve küçük burjuva aydınlar ittifakı, burjuvazi adına ama burjuvaziye iktidarı tam olarak teslim etmeden erki elinde tutar.

Devletçilik, devletin ekonomiyi veya sosyal hayatı ya da her ikisini de belirli bir dereceye kadar kontrol etmesi gerektiği inancıdır. Bu anlamıyla devletçilik, anarşizmin tersidir. Devletçilik totalitarist, refah devleti, minarşizm, büyük devlet gibi çeşitli şekillerde olabilir.

Sol milliyetçilik, eşitliğe, halk egemenliğine ve self determinasyona dayalı bir milliyetçilik akımıdır. Kökleri Fransız Devrimi'ndeki jakobenizme dayanır. Sol milliyetçilik anti emperyalizmi benimser. Sol milliyetçilik, etnik milliyetçiliği ve faşizmi reddeder; buna rağmen sol milliyetçiliğin bazı minör formları tahammülsüzlük ve ırksal önyargıyı içerisinde barındırır.

<i>Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky</i> V. Lenin tarafından yazılmış bir eser

Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından yazılan ve 1918 yılı sonlarında yayınlanan eser. Lenin bu eserinde İkinci Enternasyonal’in lideri ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin başkanı Karl Kautsky'ye birçok eleştiri yöneltmektedir.

Sosyalist yurtseverlik, Marksist-Leninist düşünce yapısı içerisinde, çeşitli komünist partilerin yönettiği sosyalist devletlerin bulunduğu topraklara yurtseverlik kapsamında duyulan sevgiye verilen ad. Bir başka tanıma göre ise; sosyalist vatana, toplumun devrimci dönüşümü ve komünizm ideali doğrultusunda sevgi beslemektir. Bu terim, milliyetçilik ve şovenizm kapsamında değerlendirilen vatanseverlik kapsamına girmez.

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 8. Kongresi, Moskova’da 18-23 Mart 1919 tarihinde yapılmıştır. 313,766 parti üyesini temsilen 301 oy kullanma hakkına sahip delege ve konuşma hakkına sahip 102 delege katılmıştır. 8. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Liu Şaoçi</span> Çinli devrimci, siyasetçi ve kuramcı

Liu Şaoçi Çinli devrimci, siyasetçi ve kuramcı. Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı (1954-1959), Çin Komünist Partisi'nin ilk Başkan Yardımcısı (1956-1966) ve Çin'in de jure Devlet Başkanı (1959-1968). Döneminde ekonomik yeniden yapılanma politikaları uygulamıştır.

Marksist sınıf teorisi, bireyin sınıf hiyerarşisi içindeki konumunun üretim sürecindeki rolü tarafından belirlendiğini ileri sürer ve siyasi ideolojik bilincin sınıf konumu tarafından belirlendiğini savunur. Bir sınıf, otak ekonomik çıkarları paylaşan, bu çıkarların bilincinde olan ve bu çıkarları ilerletmek için kolektif eylemde bulunan kişilerdir. Marksist sınıf teorisi içinde, üretim sürecinin yapısı sınıf inşasının temelini oluşturur.