İçeriğe atla

Burhaneddin Sezerar

Burhaneddin Sezerar (1886-1953) İstanbul'da doğdu. Galatasaray Sultanîsi'ni (Günümüzde: Galatasaray Lisesi) bitirdikten sonra Paris Sorbonne Üniversitesi'nden lisans derecesi ve Paris Yüksek Elektrik Mektebi ile Paris Yüksek Telsiz Telgraf Mektebi'nden diploma aldı.

Çeşitli vazifeler ifa ettikten sonra 1925 yılında Yüksek Mühendislik Mektebi Elektrik Muallimliği'ne atandı. 1929 yılında müderrisliğe terfi ettirildi. İTÜ Makina Fakültesi ve İTÜ Elektrik Fakültesi'nin temelleşmesinde çaba sarf etti.

1948 senesinde ordinaryüslüğe yükseltildi.

Eserleri

  • Teorik Elektrik
  • Tatbikî Elektrik
  • Elektrikli Cer
  • Elektrik Tenvirayı
  • Hatt-ı Havaî Hesabatının Esasatı

Kaynakça

  • 2009 İTÜ Takvimi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Arda</span> Türk mimar

Ahmet Orhan Arda, Türk mimar ve akademisyendir.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

İTÜ Denizcilik Fakültesi, 3 Temmuz 1992'de kurulmuştur. İçerisinde deniz ulaştırma işletme mühendisliği ve gemi makineleri işletme mühendisliği bölümleri vardır. Sembolik kurulma tarihi 1884'tür.

İlk kez denizcilik eğitimi vermek üzere kurulan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun ders programında yapılan yenilikler ve gelişmelerle önce Mühendishane-i Berr-i Hümayun'a daha sonra Mühendis Mekteb-i Alisi'ne dönüştü. En sonunda ise Yüksek Mühendis Mektebi adını almıştır. İlk mezunlarını 1931 yılında veren Yüksek Mühendis Mektebi Cumhuriyet Türkiye'sinin bayındırlık işleri için gerekli teknik elemanları yetiştiriyordu. Önceleri sadece Gümüşsuyu kışlasını kullanan Yüksek Mühendis Mektebi daha sonra Maçka ve Taşkışla silahhanelerine sahip olmasıyla birlikte büyüdü ve eğitim kadrosunu da İsviçre ve Almanya'dan gelen hocalarla geliştirdi. 1944 yılında ise Yüksek Mühendis Mektebi İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Külünk</span>

Ali Fuat Külünk,, Erzincanlı elektrik mühendisi.

Burhanettin Sezerar, Türk elektrik mühendisi

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

İbrahim Deriner, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

Münir Ülgür,, Türk akademisyen.

Adnan Ataman,, Türk akademisyen.

Kemal Kafalı, Türk mühendis, bilim insanı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Karafakıoğlu</span>

Ömer Bedri Karafakıoğlu, Türk akademisyen.

Osman Tevfik Taylan, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Hulki Erem</span> Türk elektrik mühendisi

Mustafa Hulki Erem, Türk elektrik mühendisi.

Hendese-i Mülkiye, 1883 yılında Padişah II. Abdülhamid tarafından kurulmuştur. Mühendishane-i Berr-i Hümayundaki kılıçhanelerden birisi boşaltılıp Hendese-i Mülkiye öğrencilerine tahsis edilmiştir. Kuruluşunda Fransa'daki École des Ponts et Chaussées örnek alınmıştır. Ancak daha sonra Fransız usulü terk edilmiş ve Alman usulüne geçilmiştir. Hendese-i Mülkiye önceleri askeriyeye bağlıydı, fakat daha sonra askeriyeden ayrılıp Bayındırlık Bakanlığına bağlanmıştır. Adı da Mühendis Mektebi olarak değiştirilmiştir (1909).

İTÜ Fuat Külünk Yüksek Gerilim Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alan elektrik elektronik fakültesine ait bir laboratuvardır. Adını elektrik elektronik fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Fuat Külünk'ten alır. Türkiye'deki en büyük, Dünya'da da sayılı yüksek gerilim laboratuvarlarındandır. Aynı zamanda Türkiye'deki ilk yüksek gerilim laboratuvarıdır. 4000 metrekare üzerinde A, B ve C bloklarından oluşur.

İzzet Gönenç, Türk akademisyen.

Ahmet Akhunlar, Türk akademisyen.

Mustafa Bayram, Türk profesördür.