İçeriğe atla

Burhan Nalbantoğlu

Burhan Nalbantoğlu (1925 - 6 Şubat 1980), Kıbrıs Türkü tıp doktoru ve siyasetçi. Türk Mukavemet Teşkilatının kurucuları arasında yer almıştır.

Burhan Nalbantoğlu
Doğum1925
Gazimağusa
Ölüm6 Şubat 1980
Ölüm sebebibeyin kanaması
MilliyetKıbrıs Türkü
EğitimLapta Öğretmen Okulu
MeslekÖğretmen, doktor, siyasetçi
Siyasi partiToplumcu Kurtuluş Partisi

Hayatı

Kıbrıs'taki Türk halkının siyasi ve sosyal hayatında önemli katkıları bulunan Burhan Nalbantoğlu, 1925 yılında Gazimağusa kentinde doğdu. 1936'da Mağusa Türk Mektebi'ni bitirdi. Kıbrıs İslâm Lisesi ve Lapta Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu.

1944-1947 yılları arasında, Sandallar, Aysergi ve Mağusa ilkokullarında öğretmenlik yaptı. Bu yıllarda Mağusa Türk Ocağı ve Mağusa İzci Kulübünün sosyal etkinliklerine öncülük etti.

1947 yılında tıp öğrenimi için gittiği İstanbul'da Kıbrıs Türk Kültür ve Yardım Cemiyetinin kurucuları arasında yer aldı. Buradaki Kıbrıs Okullarından Yetişenler Cemiyeti ile Ankara'daki Kıbrıs Türk Kültür Derneğinin birleşmesinde rol oynadı. 1960-1963 yılları arasında Kıbrıs Temsilciler Meclisi'nde milletvekilliği yaptı. Bu dönemde 1 Ocak 1963 - 1 Mayıs 1964 tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi'nde Kıbrıslı Türkler'e tahsis edilen yedek üyelik görevinde bulundu. 1969 yılında ise, Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi'nde sağlık bakanlığı yaptı.

Adıyla anılan Lefkoşa Devlet Hastanesi'nin yapımında büyük emekleri geçen Burhan Nalbantoğlu, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ve Toplumcu Kurtuluş Partisinin (TKP) kurucuları arasında yer aldı.

6 Şubat 1980'de beyin kanaması sonucu öldü.

Kıbrıs içi çalışmaları

Tıp öğrenimini tamamlayarak Kıbrıs'a dönen Nalbantoğlu, Rauf Denktaş ve Türkiye'nin Lefkoşa Başkonsolosluğ'nda görevli Kemal Tanrısevdi ile birlikte 17 Kasım 1957'de sivil toplum örgütü nitelikli Türk Mukavemet Teşkilatının kuruluşunu gerçekleştirdi.

Aynı yıllarda Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu genel sekreterliği görevini yürüttü.

Mağusa milletvekili olarak Temsilciler Meclisi'ne seçildi. 1969-1973 döneminde sağlık bakanı olarak Lefkoşa Devlet Hastanesi ile birçok sağlık ocağının açılışını gerçekleştirdi.

Kaynakça

  • Mehmet Salih Emircan, KKTC'de Tören, Bayram ve Anma Günleri, Lefkoşa 2007, sf. 8-9.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Mukavemet Teşkilatı</span> EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt

Türk Mukavemet Teşkilatı ya da Türk Direniş Örgütü, Kıbrıs Türk toplumunun taksim hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren silahlı örgüttür. Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulan TMT, 1958'de fiilî olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonraları Millî Muhafız Ordusu, Akritas örgütü ve EOKA-B ile mücadele etti. 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldü. Üyelerine "mücahit" denmekteydi. Kıbrıs Harekâtı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT üyesi 17.151 mücahit bulunuyordu.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmetçik, İskele</span>

Mehmetçik veya Galatya, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesinde yer alan bir kasabadır.

Osman Nuri Örek, Kıbrıs Türkü siyasetçi, hukukçu, yazar ve akademisyen. Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 1978'de başbakanlık görevini yürüttü.

Lefkoşa Türk Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefkoşa sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşu. 16 Haziran 1958 tarihinde kurulan kuruluşun ilk başkanı Tahsin S. Gözmen, günümüzdeki başkanı ise Mehmet Harmancı'dır.

Ertuğrul Hasipoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve hekim.

Mustafa Arabacıoğlu Kıbrıs Türkü hekim ve siyasetçi.

Öztekin Öztekiner, Kıbrıslı Türk hekim ve müzisyen.

Şemsi Kazım Erkman veya Şemzi Kazım, Kıbrıs Türkü politikacı ve iş insanı.

Kara Çete, 1957 yılında Kıbrıs'ta faaliyet gösteren taksim yanlısı Kıbrıs Türkü kişiler tarafından kurulan silahlı bir örgüttür. Eylem olarak fazla etkin olamamış, toplumdan destek görmemiştir. Bunun önemli bir nedeni de örgüt üyelerinin karakterleriydi. Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) eski Lefkoşa Serdarı Aydın Samioğlu örgütü "kontrol altına alınamayan gençlerin kurduğu bir direniş örgütü" olarak tanımlamıştır. Daha sonraları kendini feshederek TMT'ye katılmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Libya ilişkileri, iki ülkenin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Libya resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır. Libya'nın tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir.

Ahmet Zaim, Kıbrıslı Türk hukukçu, siyasetçi ve diplomat. 1959-1960 yıllarında geçici Kıbrıs hükûmetinde savunma bakanlığı müsteşarı oldu. 1960-1964 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Batı Almanya büyükelçisi olarak Bonn'da görev yaptı. Daha sonra Mehmet Ertuğruloğlu'ndan boşalan Ankara büyükelçiliğine atandı ve 1964-1976 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye büyükelçisi olarak görev aldı.

Hakan Dinçyürek, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Sağlık Bakanı.

Ziya Rızkı, Kıbrıslı Türk siyasetçi, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) idarecisi, bürokrat ve spor adamı. Çeşitli kazalarda İş Bulma ve Çalışma Dairelerinde üst düzey yöneticiliğe yükselen Rızkı, bununla beraber yürüttüğü spor hayatında, kurucuları arasında bulunduğu Limasol Türk Spor Kulübünün başkanlığını yıllarca yaptı ve Doğan Türk Birliğinin kuruluşunda rol oynadı. Kuruluşundan 1970'e dek TMT'nin Limasol serdarı olan Rızkı, 1974'te Kıbrıs Harekâtı sonrası güneyde kalan Limasol Türk halkına önderlik etti. 1970-1976 arasınnda parlamentoda yer aldı; 1977'de Toplumcu Kurtuluş Partisinin ilk kadroları arasında bulundu ve Kıbrıs Türk toplumunda sosyal demokrasi fikrinin yayılmasına önayak olan şahsiyetler arasında yer aldı. 1976-1985 yılları arasında Girne belediye başkanlığı yaptı; 1981 devlet başkanlığı seçimlerinde Rauf Denktaş'a karşı aday olarak toplumda o tarihe dek Denktaş'a karşı görülmüş en güçlü adaylığı sergiledi. 1985-1994 yıllarında tekrar mecliste yer aldı.

Jale Refik Rogers, Kıbrıs Türkü moleküler biyolog ve siyasetçi. 6 Ocak 2016 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan ve genel başkanlığını Kudret Özersay'ın yürüttüğü Halkın Partisi'nin 51 kurucu üyesinden biri ve Ocak 2018 seçimlerinden itibaren KKTC 9. dönem milletvekilidir.

Gülsen Bozkurt, Kıbrıs'lı doktor ve siyasetçi. KKTC Sağlık ve Çevre eski bakanı.

İlk Sahne, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir tiyatro salonu. Kıbrıs Türkleri'nin ilk tiyatrosudur. 1963'te kurulmuştur. Kurucuları arasında Üner Ulutuğ, Kemal Tunç, Yücel Köseoğlu, Biler Demircioğlu yer almaktadır. Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olan Ulutuğ tarafından İlk Sahne'de sergilenen ilk oyun Vedad Nedim Tor tarafından yazılan Kör oldu. İlk Sahne, Aralık 1963'te topluluk içindeki ciddi politik sorunlar nedeniyle kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Atamsoy</span> Kıbrıs Türkü futbolcu, eğitimci, yayıncı

Ahmet Yusuf Atamsoy, Kıbrıs Türkü, öğretmen, eski futbolcu, BRT kurucularından ve Koop Banka Müdürü.

Dr. Sıla Usar İncirli, Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi</span>

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 1978 yılında Lefkoşa'da kurulmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en büyük devlet hastanesidir.