Giresun, fındığı ile tanınan ve Karadeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alan il. Kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilir. Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir.
Giresun, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Giresun ilinin merkezidir. Giresun, Osmanlı'daki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni'nin merkeziydi. Giresun'un yerli nüfusunu Çepniler oluşturmaktadır.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.
Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.
Giresun Atatürk Stadyumu, Giresun'da bulunan çok amaçlı stadyumdur. Şehirlerarası Devlet Sahil Karayolu üzerinde bulunan, Giresun'dan yolu geçen herkesin rahatça ulaşabileceği bir mevkide inşa edilmiş olan stadyum Türkiye'de inşa edildiği dönemin en önemli stadyumlarından bir tanesi olmasına rağmen geçen uzun yıllar boyunca yapılamayan modernizasyon çalışmaları sonucunda günümüz koşullarının gerisinde kalmıştır. 12.191 kapastili bu stadyuma Giresunspor ev sahipliği yapmaktadır.
Metin Emiroğlu, Türk siyasetçi ve hukukçu.
Mehmet İzmen, Türk siyasetçi.
Yavuz Köymen,, Türk siyaset adamı.
Avusturya Arşidüklüğü, 1453-1806 yılları arasında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun en önemli parçalarından biriydi. Habsburg Monarşisinin önemli merkezlerindendi. Daha sonra Avusturya İmparatorluğu, devamında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, en sonunda da Avusturya Cumhuriyeti kurulmuştur.
Alain Giresse, Fransız eski futbolcu ve teknik direktör. 1982, 1983 ve 1987 yıllarında Fransa'da Yılın Futbolcusu seçilmiştir.
Giresun ili, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) 4 milletvekili göndermektedir. 1923'ten beri yapılan tüm genel seçimlerde temsil edilmiş olan Giresun İli'nde tek seçim bölgesi vardır.
Yusuf Yakupoğlu, Türk bürokrat.
Turgut Halit Kunter Türk asker ve siyasetçi.
Ahmet Yılmaz şu anlamlara gelebilir:
- Ahmet Yılmaz, futbolcu
- Ahmet Yılmaz, Türk karikatürist.
- Ahmet Yılmaz, TBMM XI. Dönem Sivas Milletvekili
- Ahmet Yılmaz, TBMM 4.(XV) Dönem Uşak Milletvekili
- Ahmet Yılmaz, TBMM XVII. Dönem Giresun Milletvekili
Giresun milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2. döneminden beri Giresun şehrini temsil eden milletvekilleri ve senatörlerin listesidir.
- Giresun, 4 Nisan 1921 tarih ve 9 sayılı Resmî Ceride'de yayımlanan 4 Aralık 1920 tarih ve 69 sayılı Kanunla il olmuştur.
- Karahisar-ı Şarki'nin adı, 24 Ekim 1926 tarih ve 4248 sayılı Kararname ile Şebinkârahisar olmuştur.
- Şebinkârahisar, 27 Mayıs 1933 tarih ve 2411 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 20 Mayıs 1933 tarih ve 2197 sayılı Kanunla ilçe olmuş ve Giresun iline bağlanmıştır.
Kadir Demir,, Türk siyasetçi.
Papa XVII. Ioannes, 16 Mayıs 1003'ten 6 Kasım 1003'te ölümüne kadar Papalık yapmıştır. Öncülü Papa II. Silvester ve sonraki papa XVIII. Ioannes'dir.
Beyaz yahni haşlanmış nohut ile yapılan bir yahnidir.
Papa XVIII. Ioannes, Roma Piskoposu ve Ocak 1004'ten Temmuz 1009'da tahttan indirilmesine kadar Papalık Devleti'nin sözde hükümdarıydı. Roma'nın kontrolü için III. Crescentius ve İmparator II. Heinrich arasındaki mücadele sırasında hüküm süren çok az dünyevi güce sahipti.