İçeriğe atla

Burgonya Düzen Devleti

Heinrich Himmler, Burgonya Düzen Devleti en açık sözlü savunucusu

Burgonya Düzen Devleti (Almanca: Ordensstaat Burgund), Nazi Almanyası liderliğinin, özellikle Schutzstaffel'in II. Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki Fransa'da kurmayı önerdiği bir devletti. Adı, Töton Tarikatı Devletine tarihsel bir gönderme idi.

Burgonya adı, Burgonya Krallığı'na yerleşen ve burayı kuran bir Cermen kabilesi olan Burgundlardan gelmektedir. Tarih boyunca çok sayıda farklı ülke ve bölge bu adla anılmış veya Burgonya merkezli bir devlet tarafından kontrol edilmiştir.

Alman kontrolündeki bir Burgonya devletini yeniden yaratmanın en açık sözlü savunucusu Reichsführer-SS Heinrich Himmler'di. Himmler'e göre, "eski bir ekonomik ve kültürel merkez" olan Burgonya, "yalnızca şarap üretimiyle tanınan bir Fransız uzantısına indirgenmişti". Bu plan, Burgonya'nın, sözde Büyük Cermen Reich'ı dışında yer alan, ancak yine de bir Nazi hükûmeti tarafından yönetilen ve ayrıca kendi ordusuna, yasalarına ve posta hizmetlerine sahip olacak bir model devlete dönüştürülmesini gerektiriyordu. Romandiya, Amiens ile Picardie, Reims ve Troyes ile Champagne, Dijon ile Franche-Comté, Chalon, Nevers, Hainaut, Brabant, Limburg, Flandre ve Lüksemburg'u (Belçika) kapsaması gerekiyordu. Bazı tasvirler, Sen Nehri'nin kuzeyindeki Rouen ile Yukarı Normandiya'yı bile içeriyordu. Aynı zamanda hem Akdeniz'e hem de Manş Denizi'ne bağlantısı olacaktı. Başkent ve idari koltuk geçici olarak Dijon (Tischau), Lyon (Lienhardstadt) veya Nancy (Nanzig) olarak önerildi.[1] Resmi dili Almanca olacaktı, ancak başlangıçta Fransızca da olacaktı.

Bunların sadece kişisel olarak Himmler'in rüyaları mı yoksa iddia ettiği gibi Hitler'in tam desteğini mi aldığı tarihsel kayıtlardan sonuçsuz kaldı. Hitler'in Fransa'ya yönelik amacı, onu Alman güvenliğine yönelik stratejik bir tehdit olarak kalıcı olarak ortadan kaldırmaktı. Batı Avrupa'daki 1940 seferi, Fransa ve İngiltere'nin Almanya'nın batı kanadını güvence altına alabilmek için Almanya'ya saldırmasından sonra gerçekleştirildi.[2] Bunu akılda tutarak, Fransa'nın küçük bir devlete ve 1940 ateşkesinden sonra kendini içinde bulduğu bağımlılık durumunda sıkıca tutulan kalıcı bir Alman vasalına indirgenmesi için kapsamlı planlar yapıldı. Böylece Almanya'nın Fransız askeri kuvvetinden korkmak için başka bir nedeni kalmayacaktı.

Hitler'in isteği üzerine Alman planlamacılar, 1940'ta Fransa'nın işgalinden sonra Almanya'nın, Doğu Fransa'nın büyük bir şeridini nasıl doğrudan ilhak edeceğini ve Fransa'nın Kutsal Roma İmparatorluğu ile olan Orta Çağ sınırlarına geri döneceğini açıkladı. Reich İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bu not, Alman işgali altındaki Fransa'nın ''yasak bölgesini'' askeri kontrol altındaki diğer bölgelerden ayıran "kuzeydoğu hattı"nın temelini oluşturuyor.[3] Fransızca konuşan nüfus yeniden Almanlaştırılırken, bir milyon Alman köylünün buraya yerleşimi önerildi.[4] Bu bölgelerin yanı sıra Valonya tarihsel Alman geçmişleri nedeniyle "gerçekte Alman" olarak değerlendirildi ve bu nedenle Alman Reich'ına yeniden entegre edilmesi gerektiği düşünüldü.[5]

1942'de Hitler, Fransa'nın "en zayıf anında Almanya'dan aldığı" eski Burgonya Krallığı bölgesinin de "yasak bölge" ile beraber Nazi Almanyası'na eklenmesi gerektiğini belirtti.[6]

Bir Alman vasalı olarak bağımsız bir Breton devleti için öneriler de vardı.[6] Hitler'in kendisi bu niyetten en az bir kez askeri liderlerine bahsetmişti,[7] ancak sonuçta projeye çok az ilgi göstermiş gibi görünüyordu.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Books: If Hitler Had Won. Time Magazine, Monday, 24 March 1947.
  2. ^ Norman Rich (1973). Hitler's War Aims: Ideology, the Nazi State, and the Course of Expansion. W. W. Norton & Company, New York. p. 146
  3. ^ Schöttler, Peter (2003). "'Eine Art „Generalplan West": Die Stuckart-Denkschrift vom 14. Juni 1940 und die Planungen für eine neue deutsch-französische Grenze im Zweiten Weltkrieg." (in ger). Sozial.Geschichte 18 (3): 83–131.
  4. ^ Winkler, Heinrich August; Sager, Alexander (2007). Germany: The Long Road West. 1933-1990. Oxford University Press. p. 74. 0199265984.
  5. ^ John Frank Williams (2005). Corporal Hitler and the Great War 1914-1918: the List Regiment. Frank Cass, p. 209
  6. ^ a b c Norman Rich (1974). Hitler's War Aims: the Establishment of the New Order. W. W. Norton & Company Inc, New York. p. 239
  7. ^ Janusz Gumkowski and Kazimierz Leszczynski. Hitler's Plans for Eastern Europe. Selections from Poland under Nazi Occupation. Retrieved 5 November 2010

Şablon:Reichskommissariats

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın ilhakı</span> Führer Adolf Hitlerin 3. Reichı genişletmesinin ilk adımı

Avusturya'nın ilhakı, 12 Mart 1938'de Hitler'in Almanya'yı genişletme çabalarının ilk adımı olmuştur. Avusturya'nın ilhakını, Versay Antlaşması gereği 15 yıldır Milletler Cemiyetinin kontrolünde olan Saar bölgesinin Almanya'ya verilmesi, Çekoslovakya'nın Südetlerinin Almanya'ya hediye edilmesi, Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgali ve en sonunda Polonya'nın işgali takip etti.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Joachim von Ribbentrop</span> Alman politikacı

Joachim von Ribbentrop, Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı</span> 1939 yılında Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan tarafsızlık paktı

Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı veya Molotov - Ribbentrop Paktı, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı aralarında paylaşan bir saldırmazlık paktıydı. Pakt 23 Ağustos 1939'da Moskova'da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından imzalandı ve resmi olarak Almanya ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Arasında Saldırmazlık Antlaşması olarak biliniyordu. Gayri resmi olarak; Hitler-Stalin Paktı, Nazi-Sovyet Paktı veya Nazi-Sovyet İttifakı olarak da anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Burgonya</span> 4 departmandan oluşan Fransız bölgesi

Burgonya, Côte-d'Or, Nièvre, Saône-et-Loire ve Yonne departmanlarından oluşan Fransız bölgesidir. Dijon, Nevers, Mâcon ve Auxerre, Burgonya'nın büyük şehirleri arasında yer alırlar. Fransa'nın eski bölgelerinden olup Kuzeyde Champagne, Doğuda Franche-Comté, Batıda Allier ve Nivernais, güneyde ise Lyonnais ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Dijon</span> Fransada komün

Dijon, Fransa'nın doğusunda Burgonya bölgesinde tarihi bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Peiper</span>

Joachim Peiper, daha çok Jochen Peiper olarak bilinen II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda savaş suçlusu ve kıdemli Waffen-SS Albayı.

<span class="mw-page-title-main">Reichsführer-SS</span> Nazi Almanyasında Schutzstaffel (SS) Başkomutanı rütbesi

Reichsführer-SS, 1925-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nda hem bir rütbe hem de bir unvandı. Reichsführer unvanı öncelikle Joseph Berchtold tarafından 1926 yılında oluşturuldu. Reichsführer-SS 1925'ten 1933'e ve 1934 sonrası Alman SS'in en yüksek dereceli rütbesi olup aynı zamanda Alman Ordusu'nda Mareşal rütbesiyle eşdeğer bir rütbeydi. 1929'da Heinrich Himmler bu mevkiye sahip oldu. Bu rütbenin anlamı Schutzstaffel (SS) komutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar Planı</span>

Madagaskar Planı, Nazi hükûmetinin Avrupa’daki Yahudi nüfusun Madagaskar Adası'na taşınmasını öneren bir politikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Welthauptstadt Germania</span>

52°31′00″K 13°23′20″D

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cermen Reich'ı</span>

Büyük Cermen Reich'ı, tamamen Alman Milletinin Büyük Cermen Reich'ı, Alman ulusunun Büyük Cermen Reich'ı tamamen tasarlanmış, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da kurmaya çalıştığı siyasi varlığın resmi devlet adıdır. Hitler ayrıca Mein Kampf adlı kitabında gelecekteki bir Alman Ulusunun sahip olduğu Alman Devletinden bahseder. Büyük Cermen Reich'ı için bölgesel hak iddiaları zamanla dalgalandı. 1933 sonbaharının başlarında Adolf Hitler, Bohemya, Batı Polonya ve Avusturya gibi bölgelerin Almanya'ya ilhak edilmesini ve kendi ekonomileri veya politikaları olmadan uydu veya kukla devletlerin yaratılmasını öngörüyordu.

Daha önce Grün Operasyonu (Yeşil) olarak bilinen Tannenbaum Operasyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve İtalya tarafından İsviçre'yi işgal etmek için planlanmış ancak uygulamaya konmadan iptal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alman işgali altındaki Avrupa</span>

Alman işgali altındaki Avrupa, 1939 ve 1945 arasını kapsayan bir dönemde Nazi Rejimi tarafından yönetilen Alman güçleri tarafından tamamen veya kısmen işgal edilmiş veya politik olarak işgal edilmiş devletleri içeren Avrupa'yı ifade eder. Wehrmacht, kabaca şu bölgeleri işgal etti:

<span class="mw-page-title-main">22 Haziran 1940 Ateşkesi</span>

22 Haziran 1940 Ateşkesi veya İkinci Compiègne Ateşkesi, II. Dünya Savaşı Batı Cephesindeki Fransa Muharebesinde Nazi Almanyası'nın Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'ni mağlup etmesi üzerine saat 18:36'da imzalanmıştır. Ateşkes 25 Haziran geceyarısı itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Anton Harekâtı, II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Muharebesi sonucunda Nazi Almanyası'na yenilmiş olan Fransa'da kurulan kukla devlet olan Vichy Fransası'nın Almanya ve İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından 1942 yılı Kasım ayında işgal edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız donanmasının Toulon'da batırılması</span>

Fransız donanmasının Toulon'da batırılması II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Muharebesi sonucunda Nazi Almanyası'na yenilmiş olan Fransa'da kurulan kukla devlet olan Vichy Fransası'nın Almanya ve İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından 1942 yılı Kasım ayında işgal edilmesi harekâtı olan Anton Harekâtı sürerken donanmanın Almanların eline geçmesini engellemek üzere Fransız donanma komutanları Jean de Laborde ve André Marquis öncülüğünde 27 Kasım 1942 tarihinde Toulon limanında yapılan sabotaj eylemidir. Sabotajın ardından Fransız donanmasının geriye kalan varlığı belirleyici bir faktör olmaktan çıkmıştır.