Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.
Deniz Harp Okulu (DHO) ya da geleneksel adıyla Bahriye; 1773 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa, İstanbul'da Tersane Hendesehanesi adıyla kurulmuş olan ve 1985'ten itibaren Tuzla, İstanbul'da bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne muharip subay yetiştiren askeri eğitim kurumu. Mezuniyet törenleri her yıl 31 Ağustos'ta yapılan Deniz Harp Okulu'nda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birliklerde görev yapmak üzere subay yetiştirilmektedir. Okulda endüstri, elektrik-elektronik, bilgisayar, makine ve gemi inşa mühendisliği bölümleri vardır. Ayrıca okulun Pusula adında bir de öğrenci dergisi mevcuttur. Okulun komutanlığını Tuğamiral Ramazan Özoğul yapmaktadır. Öğrencilere bahriyeli denmektedir.
Bahriye Üçok, Türk tarihçi, ilahiyat akademisyeni ve siyasetçidir. Türkiye'nin ilk kadın ilahiyatçısı olan Üçok, Türkiye'de İslam tarihi, İslam'da kadınların yeri ve laiklik gibi konular üzerine çalışmalar yürüttü ve çeşitli kitaplar yayımladı. Siyasete girdiği 1971 yılından itibaren 1990 yılına kadar cumhuriyet senatörlüğü, milletvekilliği gibi görevler üstlendi. Aktif siyaset yaptığı dönemde hem mecliste hem senatoda laiklik, irtica ve Türkiye'deki dinî konularla ilgili konuşmalar yaptı ve çözüm önerileri sundu.
Cenanizade Mehmed Kadri Paşa, II. Abdülhamid saltanatında 9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880 tarihleri arasında üç ay üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Ayrıca 6 Ağustos 1874 - 7 Eylül 1874 ve 11 Şubat 1876 - 4 Şubat 1877 tarihleri arasında İstanbul Şehremini olmuştur.
Kitâb-ı Bahriye, Osmanlı Kaptan-ı Deryası (amirali) Piri Reis'in hazırladığı Akdeniz kıyılarına ait ayrıntılı bir harita-kılavuzdur. Kitap, denizcilere Akdeniz kıyıları, adaları, geçitleri, boğazları, körfezleri, fırtına halinde nereye sığınılacağı, limanlara nasıl yaklaşılacağı hakkında bilgiler, ayrıca limanlar arasında gitmek için kesin rotalar verir.
Mezamorta Hüseyin Paşa, Osmanlı donanmasında 1688-1689 ile 1696-1701 yılları arasında iki kez kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamı. Venediklilerle yapılan bir savaşta çok ağır bir şekilde yaralanmasına rağmen iyileşip geri dönmesinden dolayı İtalyanca Mezzomorto ifadesinden bozma Mezamorta lakabını almış, Mezemorta, Mezomorto ya da Mezamorto Hüseyin Paşa olarak da anılmıştır.
Kaptan-ı derya, Osmanlı İmparatorluğu'nda donanma komutanlarına verilen addır.
Cezayir Vilayeti (Arapça: ولاية الجزائر Vilâyetü'l-Cezâ'ir), Cezayir'in kuzeyinde, başkent Cezayir'in de içinde yer aldığı vilayettir.
Bahriye Nezâreti veya Bahriye Nazırlığı, Osmanlı İmparatorluğu'nda Osmanlı Donanmasından sorumlu bakanlığa verilen isimdir.
Bahri, Malatya ilinin Battalgazi ilçesine bağlı bir mahalledir.
Moralı İbrahim Halil Paşa, Osmanlı döneminde iki kez Bahriye Nazırlığı, valilik ve meclis üyeliği yapmış bir devlet adamıdır.
Hüseyin Hüsnü Paşa, Osmanlı Devleti'nde yaşamış farklı kişilerin ismi ve unvanıdır:
- Hüseyin Hüsnü Paşa (?-1877), Tirhala, Yanya, Girit, Rumeli, Selanik, Cezayir-i Bahr-i Sefid, Hüdavendigar ve Prizren valisi; Zabtiye müşiri
- Hüseyin Hüsnü Paşa (1839-1896), Harbiye Nazırı
- Hüseyin Hüsnü Paşa (1839-1916), Çetine elçisi, Sankt-Peterburg büyükelçisi
- Hüseyin Hüsnü Paşa (1852-1918), Bahriye Nazırı
- Hüseyin Hüsnü Paşa (1856-1926), Kosova ve Trablusgarb valisi ve Meclis-i Âyân üyesi
- Hüseyin Hüsnü Paşa (1861-1920), Harbiye Nazırı
- Hüseyin Hüsnü Paşa
Kayserili Ahmed Paşa, Türk denizci ve siyaset adamı.
Huzva, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in güneybatısında Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 583,0 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 7.104'tür.
Ümmü'l-Arayis, Tunus'un Kafsa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kafsa'nın batısında Cezayir sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 798,7 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 21.562'dir.
Garü'l-Dimâ, Tunus'un Cendube ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Cendube'nin batısında Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 369,4 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 50.050'dir.
Burcü'l-Amri, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un 30 km güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 173,9 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 18.964'tür.
Sakiyet Sidi Yusuf, Tunus'un El-Kâf ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi El-Kâf'ın batısında Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 728,1 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 16.638'dir.
Burcü'l-Amri Havalimanı, Tunus'un Burcü'l-Amri kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, aynı zamanda Burcü'l-Amri Havacılık Okulu'nun eğitim pisti olarak hizmet vermektedir.
Burcü'l-Kifan, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Darü'l-Beyza ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, kentin doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 22,18 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 151.950'dir.