İçeriğe atla

Burak Arıkan

Burak Arıkan
Doğum1976
İstanbul, Türkiye
VatandaşlıkTürk
EğitimMIT Medya Sanatları ve Bilimleri
Bilgi Ün. Görsel İletişim ve Tasarım (YL)
YTÜ İnşaat Mühendisliği (L)
Meslek
  • Medya sanatçısı
  • Yazılımcı
  • Sosyal aktivist

Burak Arıkan (1976, İstanbul), medya sanatçısı, yazılımcı, sosyal aktivist.

Ağ biliminin yaratıcı kullanımına öncülük eden sanatçılarındandır.[1] Toplumsal konuları araştıran Arıkan, karmaşık ağlı sistemlerle çalışır;[2] bulguları görünür kılan ağ haritaları ve tahmin sistemleri yaratır; performanslar yapar ve bu sayede görünmez güç ilişkilerini görünür hale getirip tartışmaya açar.[3] Yarattığı sistemler baskı, animasyon, yazılım ve yerleştirme biçiminde yerel ve uluslararası birçok kurumda sergilenmektedir.

Yaşamı

1976 yılında İstanbul'da doğdu.[4] Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden lisans (2001), İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü'nde yüksek lisans (2004) derecesi aldıktan sonra ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) kabul edildi.[5] MIT'deki eğitimi sırasında belirli bir noktadan geçen insanların kıyafetlerindeki renk ve desenleri algılayıp bunların renklerini birbirine bağlayan bir çalışma üretti.[2] 2005 yılındaki bu çalışmada ilk kez ağ haritalama yöntemini kullanan sanatçı, 2006 yılında MIT Medya Sanatları ve Bilimleri bölümünde John Maeda’nın yönettiği "Physical Language Workshop" grubundan mezun oldu.[6]

Üretimlerine mimarlık, sosyal bilimler, medya gibi farklı alanlardan insanlarla paylaştığı “Ağların Yaratıcı Kullanımı” başlıklı atölyelerle devam etti.[2] Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Rhode Island Tasarım Okulu, New York Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde dersler verdi. Yaşamını New York'ta sürdürür.[3] 2010 yılında kurulan Graph Commons adlı kolektif ağ haritalama, analizi ve yayınlama platformunun kurucu üyesidir.

Arıkan, Ceza Sistemleri Ağı, Yüksek Öğrenim Endüstriyel Kompleksi, Mülksüzleştirme Ağları, Ortak Yönetim Kurulu Üyelerine Göre Vakıflar ve Şirketler Ağı: Türkiye Edisyonu gibi çalışmalarda büyük veri tabanlı ağ haritalama yöntemini kullandı. Sanatçıların Politik Eğilimleri Ağı, Sanatçı Koleksiyoncu Ağı, Antakya Bienali Sanatçı Ağı, Beraber Sergi Yapmış Sanatçılar Ağı: ARTER “İkinci Sergi” Edisyonu gibi ağ haritalarıyla Türkiye'de görsel sanatlar alanının yapısını görselleştirdi.

Arıkan'ın sanat işleri Venedik Mimarlık Bienali, MoMA, Neuberger Sanat Müzesi, Ars Electronica, Sonar, DEMF, Art Interactive, La Gaité Lyrique, DEPO, Borusan Contemporary, ARTER ve SALT gibi müze ve sanat kurumlarında sergilenmektedir.[7]

Bazı çalışmaları

MYPOCKET (2008) adlı işi, bireylerin elektronik ve dijital ortamdaki verilerini analiz ederek onların davranış ve tüketim özelliklerini gözetleyip yönlendiren kontrol toplumunu konu edinir. Günlük banka hareketlerindeki örüntüleri analiz eden bu yazılım, bir sonraki günü tahmin eder. MyPocket sisteminde kendisinin üç yıllık harcama geçmişi, gelecekteki harcamalarını öngörmek üzere özel bir yazılım ile analiz edilir.[2]

Ergenekon.Tc (2009), Ergenekon davası'nın karmaşıklığını ve Ergenekon iddianamesinde ortaya konan karmaşıklığın şiddetini göstermek üzere üretilmiş bir çalışmadır.[5] Sanatçı, 2455 sayfalık iddianame metninden ağ diyagramları çıkaran bir program yazmıştır.

Vakıf Üniversiteleri Ağı (2013): Türkiye'de özel üniversitelerin mütevelli heyeti üyelerinin diğer şirket ve kurumlarla mevcut olan ilişkilerini analizi ile ortaya konmuş, etkileşimli bir ağ haritasıdır.[8]

Kaynakça

  1. ^ "BURAK ARIKAN - Digital Age Tech Summit". 18 Mart 2019. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  2. ^ a b c d Boztepe, Seyhan (12 Eylül 2021). "Medya sanatı bağlamında Türkiye'de büyük veri tabanlı ağ haritalama uygulamaları". Journal of Arts (İngilizce). 4 (3): 131-138. ISSN 2636-7718. 3 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 
  3. ^ a b "Burak Arıkan". Nesinsanatkoyu.org. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  4. ^ "who's who : burak arikan". www.turkishculture.org. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  5. ^ a b "Burak Arıkan". istanbulmuseum.org. 18 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  6. ^ "Burak Arıkan". ÖzÜ Arts. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  7. ^ "Maçka Sanat'ta BURAK sergisi açıldı". Cumhuriyet. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  8. ^ "Vakıf üniversiteleri: Yüksek öğrenim endüstriyel kompleksi – Burak Arıkan (Üniversiteli Gazetesi)". Sendika.Org. 22 Aralık 2013. 3 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İnternet sanatı, İnternet'i temel gereç (mecra) olarak kullanan ve video sanatında olduğu gibi konusunu da kullandığı mecradan alan; dolayısıyla İnternet, İnternet kültürü, teknoloji-toplum ilişkileri gibi konuları irdeleyen kültürel üretim şekli, sanat çeşididir. Walker Art Center'ın eski küratörü Steve Dietz'in deyişiyle İnternet sanatı projeleri, izlenmesi/ifade edilmesi/katılımının sağlanması için İnternet'in hem gerekli hem de yeterli koşul olduğu projelerdir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Güleryüz</span> Türk sanatçı (1938–2024)

Mehmet Güleryüz, Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Santralistanbul</span> kültür ve sanat merkezi

Santralistanbul, 1914 yılında kurulan Silahtarağa Elektrik Santrali'nin restore edilmesiyle 8 Eylül 2007 tarihinde açılmış bir uluslararası kültür, sanat ve eğitim platformudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Sanat Vakfı</span> kültür sanat vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Nejat Eczacıbaşı önderliğinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakfın temel amaçları İstanbul'u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Aydın Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş vakıf üniversitesi. YÖK istatistiklerine göre 2007-2016 yılları arasında aday öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi olurken, 2015-2016 yılında da en fazla uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü vakıf üniversitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Füsun Onur, Türk heykeltıraş.

İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2012 yılından beri iki yılda bir düzenlenen uluslararası bir tasarım etkinliğidir. Sonbahar aylarında iki ay süreyle devam eder. Bienalde belirli bir tema etrafında farklı tasarım alanlarından yenilikçi ve yaratıcı üretimler, araştırmalar sergilenir; söyleşiler, atölyeler ve kentin farklı noktalarında etkinlikler düzenlenir. Bienal kapsamında ayrıca, birçok üniversitenin katılımı ve işbirliği ile gerçekleşen, öğrenci projelerinin temaya farklı bakış açıları sundukları Akademi Programı yer alır. Bienalin teması her edisyonunda farklı bir küratör veya küratör grubu tarafından ele alınmaktadır. Bienalin direktörlüğünü Deniz Ova üstlenmektedir.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

Zerrin Ersoy Bilir; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen. 1956 yılında Nevşehir'de doğan sanatçı; sanat eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde almıştır. Yine aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladıktan sonra 2009 yılına kadar Seramik Bölümü'nde akademisyenlik yapmış, sonrasında ise profesör unvanıyla emekli olmuştur. Sanat hayatı boyunca açtığı kişisel sergilerin yanı sıra onlarca ulusal ve uluslararası sergiye, bienallere, trienallere, sempozyum ve çalıştaylara katılmıştır. Bilir'in eserleri başta Türkiye olmak üzere Çekya, Estonya, Yunanistan, Japonya, Letonya, Kuzey Makedonya, Mısır, Almanya, Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkede sergilenmiştir.

Altan Gürman, Türk kavramsal sanatçı ve ressamdır.

Aydan Murtezaoğlu, ağırlıklı olarak fotoğraf ve yerleştirme sanatı alanında çalışan bir görsel sanatçıdır. İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Anadol</span>

Refik Anadol, Türk medya sanatçısı ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Galatalı</span>

Atilla Galatalı, Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.