İçeriğe atla

Bundeswehr

Almanya Federal Savunma Kuvvetleri
Bundeswehr
SloganWir. Dienen. Deutschland.[1]
(Almanya'ya hizmet ediyoruz)
Kuruluş12 Kasım 1955 (1955-11-12)
Şimdiki hal3 Ekim 1990
Birimler Kara Kuvvetleri
Deniz Kuvvetleri
Hava Kuvvetleri
Ortak Destek Servisi
Emblem of Sanitaetsdienst Ortak Sağlık Servisi
Siber ve Bilgi Alan Servisi
KarargâhBerlin, Bonn ve Potsdam
WebsiteFederal Savunma
Komuta
BaşkomutanOlaf Scholz
(Savaş Dönemi)
Boris Pistorius
(Barış Dönemi)
Savunma BakanıBoris Pistorius
Genel MüfettişGeneral Carsten Breuer
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı17
Zorunlu askerlikEvet fakat Temmuz 2011'den beri süresiz olarak askıya alındı.
Etkin personel sayısı180.517 (2024)[2] (27.sırada)
Rezerve personel sayısı34.600 (2024)[3]
Maliye
Harcamalar51,95 milyar € (2024)[4]
71,75 milyar € (2024)
Özel varlıkların 2. dilimi dahil[4]
GSYİH paydası%2,12 (2024)[5]
Sanayi
Yerli yardımlarAirbus
Heckler & Koch
Rheinmetall
Krauss-Maffei Wegmann
Howaldtswerke-Deutsche Werft
Walther arms
ThyssenKrupp
Dış yardımlar Avrupa Birliği üye ülkeleri;
 ABD

Bundeswehr (Türkçe anlamı: Federal Savunma), Almanya Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerine verilen addır. Ülke eyaletlerinin kendilerine ait bir ordusu yoktur ve ordu, doğrudan federal hükûmetin emri altındadır.

Şu anki aktif personel sayısı 180.517'dir.[2]

Bundeswehr'in Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'dur. Almanya'nın savunma harcamaları GSYH'nin %2,12'ine denk gelmektedir.[5]

Kara kuvvetleri

Alman Kara Kuvvetleri (Heer), Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. 1955 yılında, Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kuruldu.

Deniz kuvvetleri

Alman Deniz Kuvvetleri (Deutsche Marine), Almanya Federal Cumhuriyeti'nin deniz kuvvetlerinin genel adıdır. Batı Almanya, NATO üyesi olunca yeniden yapılandırıldı. 1990 yılında Almanya'nın yeniden birleşmesi ile Doğu Almanya deniz kuvvetleri de katıldı.

Hava kuvvetleri

Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe), Alman Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. 1956'da Batı Almanya'nın silahlı kuvvetlerinin hava savaşı şubesi olarak kuruldu. 1990'da Almanya'nın birleşmesinden sonra, eski Alman Demokratik Cumhuriyeti hava kuvvetlerinin de bir bölümünü kendi bünyesine aldı.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "'Wir. Dienen. Deutschland.' Das Selbstverständnis der Bundeswehr". 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2022. 
  2. ^ a b "Wie gross ist die Bundeswehr". 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  3. ^ "Auftrag der Reserve". 14 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  4. ^ a b "Verteidigungshaushalt 2024". bmvg,de. 1 Şubat 2024. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  5. ^ a b "Defence Expenditure of NATO Countries (2014-2024)" (PDF) (İngilizce). nato.int. 17 Haziran 2024. 18 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Paktı</span> Komünist ülkeler arasında imzalanan uluslararası askerî ittifak antlaşması

Varşova Paktı ya da resmi olarak Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşması, 14 Mayıs 1955 tarihinde Varşova'da, sekiz sosyalist ülkenin imzası ile kurulan askeri ve siyasal birlik. Antlaşmayı imzalayan ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB'ydi. Anlaşma, daha önceleri SSCB ile Çekoslovakya (1943); Polonya (1945); Bulgaristan, Macaristan ve Romanya (1948) arasında imzalanan ikili anlaşmaları bütünlüyordu. Pakt, Macaristan, Çekoslovakya ve Afganistan'ın işgalleri gibi önemli siyasal olaylarda askeri unsur olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alman Hava Kuvvetleri</span>

Alman Hava Kuvvetleri, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. 28.312 kişilik bir güce sahip olarak, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya Hava Kuvvetleri'nden sonra Avrupa Birliği içindeki dördüncü en büyük hava kuvvetidir. 1989-1990 yıllarında Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana bütçesi önemli ölçüde azalmış olsa da, hâlâ dünyanın en iyi donanımlı hava kuvvetleri arasında yer almaktadır.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri</span>

Alman Kara Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. Geleneksel Alman Ordusu 1955 yılında yeni yapılanmaya gitti ve Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kara kuvvetleri kuruldu. Daha öncesinde hava kuvvetleri ve kara kuvvetleri aynı branş içindeydi. Almanya'nın Yeniden Birleşmesi'nden sonra Doğu Almanya Ordusu Batı Almanya Ordusu'na katıldı ve bugünkü Alman Kara Kuvvetleri oluştu.

<span class="mw-page-title-main">Alman Deniz Kuvvetleri</span> Alman ordusunun deniz kolu

Alman Deniz Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin deniz kuvvetlerinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reichswehr</span> Almanyanın 1919-1935 yılları arasındaki, Versay Antlaşması hakları sahibi ordusu

Reichswehr, Almanya'nın 1919 yılından 1935 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Versay Antlaşması'nın izin verdiği kadar haklara sahip silahlı kuvvetleriydi.

Alman Silahlı Kuvvetleri şu anlama gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Generalfeldmarschall</span> Nazi Almanyasında en yüksek ikinci askeri rütbe

Generalfeldmarschall (Generalfeldmareşal), Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'ndan Üçüncü Reich'a kadar Cermen ordularındaki en yüksek rütbe. Habsburg Monarşisinde, Avusturya İmparatorluğu'nda ve Avusturya-Macaristan'da Feldmarschall rütbesi kullanıldı. 1914-1918 yılları arasında on kişiye bu rütbe verilmiş ve bunlardan dört tanesi Habsburg hanedanının egemenliğine mensuptur. Nazi Almanyası Luftwaffe ve ordularında Generalfeldmarschall rütbesi Temmuz 1940'ta Luftwaffe komutanı Hermann Göring'e Reichsmarschall rütbesi verilene kadar en yüksek rütbeydi. III. Reich'ın yıkılmasından sonra bu askeri yüksek unvan kullanımdan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Steinhoff</span> Alman İkinci Dünya Savaşı savaş pilotu ve Bundeswehr generali

Johannes Steinhoff, II.Dünya Savaşı sırasında bir Alman Hava Kuvvetleri as pilotu, ayrıca Federal Alman Hava Kuvvetleri'nin komutanı ve NATO askeri komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Nationale Volksarmee</span>

Nationale Volksarmee, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin 1956 yılında kurulup 1990 yılına kadar görev yapmış olan silahlı kuvvetleridir. 1945'te Nazi Almanyası savaşı kaybetmiş, 1949 yılında Almanya'nın ikiye bölünmesi sonucu Almanya'nın doğu kısmı Sovyet yönetimi altına girmişti. 1949'dan 1956'ya kadar 7 yıl boyunca Kızıl Ordu, Doğu Almanya'nın güvenliğini sağlamıştı. 1956 yılında Sovyet güdümündeki sosyalist Doğu Almanya hükümetinin kararıyla Nationale Volksarmee kuruldu. Kızıl Ordu'dan silah ve araç yardımı aldı. 1990 yılında Almanya'nın birleşmesi üzerine dağıldı ve Almanya Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerine (Bundeswehr) katıldı. Başlangıçta, Nationale Volksarmee, gönüllü bir orduydu, ancak 1962'de askerlik hizmeti tüm genç erkek Doğu Almanya vatandaşları için zorunlu hale geldi. O zamandan sonra, Halk Ordusu'nda 2,5 milyondan fazla asker görev yaptı. Temel askerlik hizmetinin süresi ise 18 aydı.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch MP7</span>

Heckler & Koch MP7, Heckler & Koch firması tarafından dizayn edilmiş bir Alman SMG. Kendisi için dizayn edilmiş özel 4.6x30mm mermilerini kullanır. 1989'da NATO'nun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şu anda kullandığı mermi ile bir kişisel savunma silahı olması için dizayn edildi. Amaç, normal tabanca mermisi kullanan silahların neredeyse hiç yapamadığı, çelik ve kevlar yelekleri delme yeteneğine sahip, tabanca mermisi kullanan kompakt bir silah üretmekti. İlk versiyonu MP7, 2001'de üretime girdi. Aynı amaçla kendisinden daha erken yapılmış olan FN P90'ın rakibidir. Piyasaya sürülüşü sonrası değişime uğrayan MP7'in üretim çeşitleri MP7A1 ve MP7A2'dir.

Yugoslav Halk Ordusu, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ve 1945'ten 1992'ye kadar olan öncüllerinin ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Kazakistan Silahlı Kuvvetleri, Kazakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kazakistan Kara Kuvvetleri, Kazakistan Hava Kuvvetleri, Kazakistan Hava Savunma Kuvvetleri, Kazakistan Deniz Kuvvetleri ve Kazakistan Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland Silahlı Kuvvetleri</span>

Somaliland Silahlı Kuvvetleri, Uluslararası tanınırlığı olmayan Somaliland Cumhuriyeti'nin ordusu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan subay, astsubay, uzman/sözleşmeli/yükümlü erbaş ve sözleşmeli/yükümlü er rütbeleri ve rütbe işaretleridir. Askeri rütbeler deniz, hava ve kara kuvvetlerinde isim olarak değişiklik gösterir. Örneğin; deniz kuvvetlerinde oramiral, kara kuvvetlerinde orgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Gefrayter</span> askeri rütbe

Gefrayter 16. yüzyıldan beri var olan bir Alman, İsviçre ve Avusturya askeri rütbesidir. Genellikle, kayıtlı bir asker, havacı veya denizcinin terfi edebileceği ikinci derece veya derecedir.

<span class="mw-page-title-main">1. Jäger Alayı (Bundeswehr)</span>

1. Jäger Alayı, Alman Kara Kuvvetleri'nin bir hava taarruz piyade alayı idi. Almanya'nın eski Jäger geleneğine bağlı olsa da, 2006'da kurulan nispeten yakın tarihli bir birim idi. Alay Hava Aracı Operasyonları Tümeni'nin bir parçasıydı ve 19 Aralık 2012'de 21. Zırhlı Tugay'a bağlandı. Alayın kuruluşuna kadar Alman Kara Kuvvetleri hava taarruzu kabiliyetine sahip değildi. Alay 2015'te dağıtıldı ve kısmen bir tabur ile değiştirildi.