İçeriğe atla

Bundesautobahn 4

Bundesautobahn 4
logo
logo
TipOtoyol
BaşlangıçAachen, Almanya
Bitiş
UzunlukBatı kesimi,156 km (97 mil), Doğudaki kısım 429 km (267 mil)
Geçtiği YerlerRhine-Westphalia, Hesse, Saksonya, Thuringia
Harita
Harita
A4 otoyolu, Köln Çevre Yolu üzerinde A559 otoyolu ile kesişme noktasında Aachen kentine doğru ilerliyor

Bundesautobahn 4 (Türkçe: Federal Otoyol 4, kısaca BAB 4 veya A 4), Almanya'nın batı-doğu yönünden geçen bir otobandır. Batı kesiminin uzunluğu 156 km (97 mil), doğudaki kısım 429 km (267 mil) uzunluğundadır. A 4 otoyolunu devam ettirmek için çalışmalar devam etmektedir, ancak şu anda otoyoldaki boşluğu tamamen doldurmak için herhangi bir plan bulunmamaktadır.

Köln şehrinin batısındaki A4 otoyolu

A 4 otoyolu, Hollanda otoyolu A76'nın Almanya'ya girdiği Aachen kentinin kuzey-batısında başlar. Başlangıçta, hız sınırı olmaksızın her iki yönde 2 şerittir. Kreuz, Aachen'den Düren'e ve Kerpen'den Refrath'a her yönde 3 şerit vardır. Kreuzberg şehrinin Batı Köln ve Kreuz Heumar arasında, Köln Çevre Yolu'nun (Kölner Autobahnring) güney bölümünü oluşturur. Aachen kenti ile Kreuz Batı Köln şehirleri arasındaki bölümün geri kalanının tamamı değişken bir hız sınırına sahiptir. Merzenich ile Elsdorf kentleri arasında, kazaların artması nedeniyle 2017 yılında uygulanan 130 km/s hız sınırı vardır.[1] Kreuz Batı Köln ve Kreuz Heumar kentleri arasındaki hız sınırı 120 km/s'tir. Kreuz Köln-Ost şehrinden Refrath şehrine kadar maksimum 100 km/s hız sınırı vardır. Köln-Merheim ve Kreuz Köln-Ost şehirleri arasındaki hız sınırı 80 km/s ile sınırlandırılmıştır. Refrath şehri ile Krombach'taki mevcut terminal arasındaki bölümün hız sınırı yoktur. Sadece Untereschbach ve Refrath şehirlerinin batısı arasında, hafta içi 6-10 saatleri arasında 100 km/s hız sınırı vardır.

Doğu kısmı Kirchheim kavşağında (A 7 otoyolu) ile başlar, Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar, Jena, Gera, Chemnitz ve Dresden şehirlerinden Görlitz'e gider ve buradan Polonya sınırını geçerek A4 (Polonya) otoyolu olarak devam eder.

A 4 otoyolunun en batıdaki kısmı 11 kilometresi, E314 Avrupa otoyolunun en doğu kesimini oluşturur: Aachen kavşağından (Kreuz Aachen) doğuya doğru devam eden A 4 otoyolu, E40 Avrupa otoyolunun bir parçasıdır.

A 4 otoyolunun ilk bölümleri 1934-1937 yılları arasında inşa edildi. Eisenach şehrinin hemen batısında, Doğu ve Batı Almanya arasındaki Wartha-Herleshausen sınır kapısı vardı.

Wiehltalbrücke kazası

"Wiehltalbrücke", A 4 otoyolunu Wiehl nehrinin vadisi boyunca taşıyan bir köprüdür. Kuzey Ren-Vestfalya'daki, Gummersbach yakınlarındaki A 4 otoyolu, Alman tarihinin en maliyetli trafik kazasının yaşandığı yerdi: 26 Ağustos 2004 tarihinde, sürücü ehliyeti olmayan ve daha sonra madde etkisi altında araç kullandığı tespit edilen bir BMW M3 sürücüsü, 33.000 litre benzin taşıyan bir tanker kamyonuyla çarpıştı. Kamyon bir korkuluktan geçti, Wiehltalbrücke'den düştü ve patlayarak sürücünün ölümüne neden oldu. Sonraki yangın, köprünün ağır yapısal hasarına neden oldu. BMW sürücüsü, Eylül 2005'te şartlı tahliye olmaksızın 22 ay hapis cezasına çarptırıldı.[2]

Köprü, geçici onarımlar tamamlanana kadar haftalarca kapatıldı. Kalıcı onarımlar 28 Temmuz 2006'da başladı ve 22 Ağustos 2006'da Almanya'da daha önce hiç kullanılmayan benzersiz bir yöntemle tamamlandı.[3] Onarım 7,2 milyon euroya mal oldu.

Dresden, Saksonya şehirleri yakınlarındaki A4 otoyolu.

Kaynakça

  1. ^ "Tempolimit auf der A4 bei Düren" (Almanca). WDR. 15 Eylül 2017. 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2017. 
  2. ^ "Tatort Wiehltalbrücke: Unfallverursacher verurteilt" (Almanca). FAZ. 14 Eylül 2005. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Neues Brückensegment erfolgreich in Wiehltalbrücke eingehoben". www.strassen.nrw.de (Almanca). 13 Temmuz 2006. 11 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Köln</span> Almanyanın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri

Köln, eski adıyla Kolonya, Almanya'nın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri, ayrıca 4 385 082 nüfuslu Köln İdari Merkezi'nin yani Regierungsbezirk Köln 'ün merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Saarbrücken</span> Almanyada Saarland eyaletinin başkenti

Saarbrücken, Almanya'nın batısında, Saarland eyaletinin başkentidir. Aynı zamanda Stadtverband Saarbrücken ´in merkezidir. Yüzölçümü 167,07 km²'yi bulan Saarbrücken'in 31 Mart 2006 itibarıyla nüfusu 178.412 olarak tespit edilmiştir. Km² başına 1.068 kişi düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki otoyollar</span> Almanyadaki ulusal otoyol

Almanya'daki otoyollar, Almanya'daki federal otoyollardır. Otoyolların inşası Nazi dönemine kadar gitmektedir. Buradaki otoyollar 13.092 km uzunluğundadır (2019). Bu da Almanya'yı Avrupa'nın en uzun, Dünya'nın da 3. en uzun otoyol ağına sahip ülke yapmaktadır. Hız limiti sınırsızdır fakat 130 km/h hızla gidilmesi önerilir. Otoyollardan sadece kamyon ve tırlardan ücret alınır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 2</span>

Bundesautobahn 2, Almanya'da bir otoyoldur. Oberhausen'den Berlin'e kadar devam eden otoyolun uzunluğu 486 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Berlin</span>

Batı Berlin, siyasi unsurlar yüzünden oluşmuş ve 1949'dan 1990'a kadar var olmuş bir eksklavdı. Batı Berlin sadece bugünkü Berlin'in batısındaki bölgeyi kapsıyordu ve Doğu Berlin ve Alman Demokratik Cumhuriyeti ile sınırlarını paylaşıyordu. Şehrin batısı 1945'te oluşan Amerikan, İngiliz ve Fransız sektöründen oluşuyordu. Siyasal olarak bu sektörler Batı Almanya'ya bağlıydı ama yine de bu bölgeler özel statülere sahipti, çünkü bu bölgelerin yönetimi Müttefik Devletler tarafından yapılıyordu. Doğu-Berlin'de Sovyetler tarafından işgal edilmişti ve böylece Sovyet sektörü olmuştu, Doğu Berlin böylece Sovyetler yönetimi altına girdi ve bütün Berlin'in Doğu Almanya'nın başkenti olması talep edildi. Bu talep Batılı Müttefikler tarafından reddedildi ve Berlin'in yönetiminin dört işgalci güçleri tarafından gerçekleştirilmesi istendi. Sovyetler'in ve Batılı Müttefikler'in siyasal nedenler yüzünden anlaşamaması nedeniyle kent bölündü ve Berlin Duvarı'nın 1961'de yapılmasıyla şehir resmen duvarlar tarafından bölünmüş oldu. Berlin duvarı'nın 1989'da yıkılmasıyla şehir yeniden birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 96</span>

Bundesautobahn 96, Almanya'da bir otoyoldur. Avusturya sınırından Münih'e kadar devam eden otoyolun uzunluğu 147 km'dir. Wikimedia Commons'ta Bundesautobahn 96 ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 5</span>

Bundesautobahn 5, Almanya'da 445 km uzunluğunda bir otoyoldur. Kuzey ucu Hattenbach şehrinin üçgen kesişimidir. Güney ucu Basel şehri yakınlarındaki İsviçre sınırındadır. Almanya'nın Hessen ve Baden-Württemberg eyaletlerinden geçer ve güney ucunda İsviçre A 2 otoyoluna bağlanır. A5 otoyolu, Frankfurt Havaalanı'ndan geçer.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 6</span>

Bundesautobahn 6 Via Carolina olarak da bilinen 477 km uzunluğunda bir Alman otobanıdır. Batıda Saarbrücken şehri yakınlarındaki Fransa sınırında başlar ve doğuda Waidhaus şehri yakınlarındaki Çek sınırında sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 15</span>

Bundesautobahn 15 doğu Almanya'da bir otoyoldur. Breslau şehrini, Görlitz üzerinden Berlin'e bağlar. Almanya ve Polonya'yı birbirine bağlar, Avrupa E36 otoyolunun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 7</span> Almanyada federal otoyol

Bundesautobahn 7, Almanya'nın doğusunda 1936 yılında açılan bir otoyoldur. Otoyol, 963 km ile en uzun Alman otobanı ve Avrupa'daki en uzun ulusal otoyoludur. Ülkeyi doğu ile batı arasında neredeyse eşit olarak ikiye böler. Kuzeyde, E45'in Danimarka kısmının bir uzantısı olarak Danimarka sınırında başlar. Güneyde ise otoban Avusturya sınırında biter.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 20</span>

Bundesautobahn 20 Almanya'da bir otobandır. Baltık Denizi kıyı şeridine yakın coğrafi konumu nedeniyle halk arasında Ostseeautobahn veya Küstenautobahn olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 27</span> Almanyada federal otoyol

Bundesautobahn 27, Almanya'da bir otoyoldur. Autobahndreieck Walsrode'de A 7 otoyolundan kuzeybatıya ayrılır, Bremer Kreuz'da A 1'i geçerek Bremen'in doğusunda Cuxhaven'a doğru devam eder. Otoyol aynı zamanda, Avrupa E-yolları ağında B Sınıfı bir yol olarak E234 ismi ile de hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 44</span>

Bundesautobahn 44, Almanya'da bir otoyoldur. Otoyol üç ana ve birkaç küçük bölümden oluşur. Aachen'de Almanya-Belçika sınırında başlar ve Kassel yakınlarında sona erer. Almanya'nın yeniden birleşmesinden önce önemsiz bir eyalet otoyoluydu, ancak birleşmeden sonra Alman kara yolu sisteminin daha önemli bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 8</span>

Bundesautobahn 8, Güney Almanya'da 497 km uzunluğunda bir otoyoldur. Otoyol, Lüksemburg sınırında A13 otoyolunun devamı olarak başlar; Neunkirchen, Pirmasens, Karlsruhe, Stuttgart, Ulm, Augsburg ve Münih üzerinden Salzburg yakınlarındaki Avusturya Batı Otobanı'na ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 24</span>

Bundesautobahn 24, Hamburg şehri ve Berlin'in büyük metropol bölgelerini birbirine bağlayan kuzey Almanya'da bir otobandır. Soğuk Savaş sırasında Batı Berlin'e giden üç transit erişim yolundan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 95</span> Almanyada bir otoyol

Bundesautobahn 95, Almanya'nın güneyinde, Münih ile Garmisch-Partenkirchen'i birbirine bağlayan bir otoyoldur. 67.368 metre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 40</span>

Bundesautobahn 40, Almanya'da bir otobandır. 1990 başlarına kadar otoyolun adı A 430 idi. Almanya'daki otoyollar arasında en çok kullanılanlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 671</span>

Bundesautobahn 671, Almanya'nın Hessen federal eyaletinde bir otoyoldur. Wiesbaden'deki Mainzer Straße'nin devamı olarak A 66 ile kavşaktan başlar ve Hessian şehir merkezini A 60 ile birleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kamener Kreuz</span>

Kamener Kreuz, eskiden Autobahnen A1 ve A2'nin buluştuğu Kuzey Ren-Vestfalya Almanya'daki Dortmund yakınlarında tam bir yonca yaprağı kavşağıydı. Batıda Kamen ve Bergkamen kasabaları ile doğuda Hamm şehri ve Bönen belediyesi arasında yer alır. 1937'de açılan Kamener Kreuz, iki Reichsautobahnen arasındaki ikinci kavşaktı, ilki Schkeuditzer Kreuz'du. Günde 160.000 araç tarafından kullanılmaktadır. 2006 ve 2009 yılları arasında Kamener Kreuz yenilenmiş ve her yönde üç şeride yükseltilmiştir. Bunun için eski A1 köprüsünü yenisiyle değiştirildi. Ek olarak, A2-Doğu'dan (Hannover) A1-Güney'e (Köln) bir aşırı uçma rampası inşa edildi, bu nedenle kavşak artık klasik bir yonca yaprağı şeklinde değildir. A1'in Kamener Kreuz ve Dreieck Erfttal arasındaki kısmı, Almanya'daki Otoyollar arasında en sıkışık bölümlerinden biridir.