
Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

Almanya'daki otoyollar, Almanya'daki federal otoyollardır. Otoyolların inşası Nazi dönemine kadar gitmektedir. Buradaki otoyollar 13.092 km uzunluğundadır (2019). Bu da Almanya'yı Avrupa'nın en uzun, Dünya'nın da 3. en uzun otoyol ağına sahip ülke yapmaktadır. Hız limiti sınırsızdır fakat 130 km/h hızla gidilmesi önerilir. Otoyollardan sadece kamyon ve tırlardan ücret alınır.

Batı Berlin, siyasi unsurlar yüzünden oluşmuş ve 1949'dan 1990'a kadar var olmuş bir eksklavdı. Batı Berlin sadece bugünkü Berlin'in batısındaki bölgeyi kapsıyordu ve Doğu Berlin ve Alman Demokratik Cumhuriyeti ile sınırlarını paylaşıyordu. Şehrin batısı 1945'te oluşan Amerikan, İngiliz ve Fransız sektöründen oluşuyordu. Siyasal olarak bu sektörler Batı Almanya'ya bağlıydı ama yine de bu bölgeler özel statülere sahipti, çünkü bu bölgelerin yönetimi Müttefik Devletler tarafından yapılıyordu. Doğu-Berlin'de Sovyetler tarafından işgal edilmişti ve böylece Sovyet sektörü olmuştu, Doğu Berlin böylece Sovyetler yönetimi altına girdi ve bütün Berlin'in Doğu Almanya'nın başkenti olması talep edildi. Bu talep Batılı Müttefikler tarafından reddedildi ve Berlin'in yönetiminin dört işgalci güçleri tarafından gerçekleştirilmesi istendi. Sovyetler'in ve Batılı Müttefikler'in siyasal nedenler yüzünden anlaşamaması nedeniyle kent bölündü ve Berlin Duvarı'nın 1961'de yapılmasıyla şehir resmen duvarlar tarafından bölünmüş oldu. Berlin duvarı'nın 1989'da yıkılmasıyla şehir yeniden birleşti.

A10 Otoyolu, Almanya'nın otoyollarından biridir. Otoyol, 196 km uzunluğunda olup başkent Berlin'i çevrelemektedir ve Avrupa'nın en uzun çevre yoludur.

Bundesautobahn 4, Almanya'nın batı-doğu yönünden geçen bir otobandır. Batı kesiminin uzunluğu 156 km, doğudaki kısım 429 km uzunluğundadır. A 4 otoyolunu devam ettirmek için çalışmalar devam etmektedir, ancak şu anda otoyoldaki boşluğu tamamen doldurmak için herhangi bir plan bulunmamaktadır.

Bundesautobahn 5, Almanya'da 445 km uzunluğunda bir otoyoldur. Kuzey ucu Hattenbach şehrinin üçgen kesişimidir. Güney ucu Basel şehri yakınlarındaki İsviçre sınırındadır. Almanya'nın Hessen ve Baden-Württemberg eyaletlerinden geçer ve güney ucunda İsviçre A 2 otoyoluna bağlanır. A5 otoyolu, Frankfurt Havaalanı'ndan geçer.

Bundesautobahn 6 Via Carolina olarak da bilinen 477 km uzunluğunda bir Alman otobanıdır. Batıda Saarbrücken şehri yakınlarındaki Fransa sınırında başlar ve doğuda Waidhaus şehri yakınlarındaki Çek sınırında sona erer.

Bundesautobahn 13 doğu Almanya'da bulunan bir otobandır. A 13 otoyolu Berlin şehrini Dresden şehrine bağlar.

Bundesautobahn 14, doğu Almanya'da bir otoyoldur.

Bundesautobahn 19, doğu Almanya'da bir otobandır. Rostock şehrinin Baltık limanını A 10 otoyolundan, Berlin çevresindeki A 24 otoyoluna bağlar.

Bundesautobahn 20 Almanya'da bir otobandır. Baltık Denizi kıyı şeridine yakın coğrafi konumu nedeniyle halk arasında Ostseeautobahn veya Küstenautobahn olarak bilinir.

Bundesautobahn 23, Almanya'da bir otobandır. Büyük kısmı Bundesstraße 5 otoyoluna paralel uzanır; ana amacı Hamburg hinterlandını birbirine bağlamaktır. Heide'nin kuzeyinde, A 23 otoyolu B5 otoyolu olur; Eiderstedt, Husum ve Nordfriesland adalarına giden feribotları otoban ağına bağlar.

Bundesautobahn 24, Hamburg şehri ve Berlin'in büyük metropol bölgelerini birbirine bağlayan kuzey Almanya'da bir otobandır. Soğuk Savaş sırasında Batı Berlin'e giden üç transit erişim yolundan biriydi.

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

Bundesautobahn 25, kuzeybatı Almanya'da bir otobandır. A 25 otoyolu Hamburg şehrini Geesthacht kentine bağlar.

Bundesautobahn 111, Almanya'da bir otoyoldur. Berliner Stadtring'i Berliner Ring'e bağlar. Almanya'nın yeniden birleşmesinden önce adı A 11 idi. A 111, 31 Aralık 1987'den 1990'da Almanya'nın yeniden birleşmesine kadar, Heiligensee / Stolpe sınır geçişi ile ADC üzerinden Hamburg ve Malmö'ye (İsveç) transit trafik için kullanıldı. 1975'ten birleşmeye kadar otoyol A 11 olarak belirlendi. 1990'dan sonra Doğu Almanya'daki otoyolların numaralandırılmasının bir parçası olarak yeni A 111 numarası atandı.

Bundesautobahn 95, Almanya'nın güneyinde, Münih ile Garmisch-Partenkirchen'i birbirine bağlayan bir otoyoldur. 67.368 metre uzunluğundadır.

Bundesautobahn 29, kuzeybatı Almanya'da bir otobandır.

Bundesautobahn 602, kısaca Autobahn 602, kısaltması BAB 602 veya A 602) güneybatı Almanya'da bir otoyoldur. Trier şehrini A 1 otoyoluna bağlar.

Bundesautobahn 38, Almanya'da bir otobandır. Göttingen yakınlarındaki A 7 otobanı ile Leipzig'i birbirine bağlar.