İçeriğe atla

Bumiputra

Bumiputra ya da Bumiputera (Cavi: بوميڤوترا, Sanskrit: भूमिपुत्र) Malezya'da Malayları, Malay Yarımadası'ndaki Orang Asli halkını ve Doğu Malezya'nın çeşitli yerli halklarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Malayca</span>

Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malay Yarımadası</span> Güneydoğu Asyada; Tayland, Birmanya, Malezya ve Singapurun yer aldığı yarımada

Malay Yarımadası veya Malakka Yarımadası. Güneydoğu Asya'da, Tayland, Birmanya, Malezya ve Singapur topraklarının yer aldığı yarımadadır. Kuzeyinde Tayland, güney ucunda Singapur vardır. Malakka Boğazı ile Endonezya'dan ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei</span> Güneydoğu Asyada Bir Ülke

Brunei, resmî adıyla Brunei Ülkesi, Barışın Ülkesi veya Bruney Darüsselam, Güneydoğu Asya'daki Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya'dır. Başkenti Bandar Seri Begavan'dır. İslami monarşi ile yönetilen ülkenin resmî dili Malaycadır. Ülkenin gelir kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol vardır. Ülke ekonomisi Sultan'ın ve Shell'in elindedir. Katar'dan sonra GSMH ölçütüne göre dünyanın en zengin ikinci ülkesi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malakka</span>

Malakka, Malezya'da bir eyalettir. Malezya'nın güneyinde yer alır. Başkenti de Malakka şehridir. Kuzeyinde Negeri Sembilan, doğusunda ise Johor bölgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Malezya</span> Anakara, Güneydoğu Asyada Malezya ulus devletinin eski kısmı

Batı Malezya, Malezya'da Sumatra adasının kuzeyinde bulunan Malay Yarımadası'nı ve Malakka Boğazı'nı kapsayan coğrafi bölge. Kuzeyden Tayland, batıdan Malakka Boğazı, doğudan Güney Çin Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Penang</span>

Penang, Malezya'nın kuzeybatısında yer alan bir eyalet. Eyalet hem Penang Adası ve Malay Yarımadası üzerindedir ve Penang Adası, Malay Yarımadası'na 13 km'lik bir köprü ile bağlıdır. Eyalet başkenti George Town, Penang adasındadır. Ayrıca George Town'da Malezya'nın ikinci en büyük üniversitesi olan, University Sains Malaysia mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da İslam</span>

Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

Ringgit ya da resmî olarak Malezya ringgiti, Malezya'da kullanılan resmî para birimidir. Bank Negara Malaysia tarafından dağıtılır. Ringgitin alt birimi sen ve bir tane ringgit, 100 tane sene bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Onn Cafer</span>

Onn bin Dato' Cafer, Malaya Federasyonu'nun kurulmasında ve Merdeka (Bağımsızlık) hareketinde önemli rol oynayıp Birleşik Malay Milli Örgütü'nü kuran Malay siyasetçidir. Oğlu Hüseyin Onn, 1976'da Malezya Başbakanı Abdurrezzak Hüseyin'in ölümünün ardından görevi devralarak Malezya'nın üçüncü başbakanı olmuştur. Hükûmette eğitim, içişleri ve savunma bakanlığı gibi görevler yapan Hişamuddin Hüseyin de Onn Cafer'in torunlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cavi alfabesi</span> Arap alfabesinin Güneydoğu Asya dillerine uyarlanmış şekli

Cavi alfabesi, Arap alfabesinin Güneydoğu Asya dillerinde uyarlanmış şeklidir. Malayca, Açece, Tayca, Banjar dili, Minangkabau dili, Tausug dili ve daha birçok Güneydoğu Asya dili bu alfabe ile yazılır. Cavi alfabesi Brunei'de resmi alfabedir. Malezya'da ise alternatif alfabe olarak kullanılır. Endonezya, Singapur, Filipinler'in güneyindeki Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi ve Tayland'ta Müslümanların çoğunlukta olduğu Pattani'de ise dini işler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Malay Federasyonu</span> Eski federativ devlet

The Malaya Federasyonu ; 31 Ocak 1948 ile 16 Eylül 1948 yılları arasında var olan, 9 Malay eyaleti ve 2 Britanyalı Boğazlar Yerleşkesi eyaleti olan Penang ve Malakka'dan oluşan 11 eyaletli fedarasyona verilen addır. Federasyon 31 Ağustos 1957'de bağımsız olmuştur. 1963 yılında Singapur, Sabahve Sarawak'ın eklenmesi ise Malezya adını almıştır. Singapur 9 Ağustos 1965'te bağımsızlığını ilan ederek ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pattani (il)</span> Taylandın güneyinde Malezya sınırına yakın idari bölge

Pattani İli veya Pattani Bölgesi, adını baş yerleşim birimi Pattani'den alan Tayland'ın güneyinde Malezya sınırına yakın idari bölge.

Ulusal Cephe, Malezya'da sağ ve merkez partilerden oluşan siyasi partiler koalisyonudur. Genel başkanı Ahmed Zahid Hamidi'tır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya başbakanı</span>

Malezya başbakanı, Malezya'nın hükûmet başkanıdır. Başbakan Kral tarafından atanmaktadır. Malezya'da kralın yetkileri sembolik olup yetkiler başbakanın etrafında toplanmıştır. İlk başbakan Tunku Abdurrahman olup ülkenin bağımsızlığından 9 Mayıs 2018 tarihine kadar tüm başbakanlar Birleşik Malay Millî Örgütü'ndendi.

<span class="mw-page-title-main">Malezya Parlamentosu</span>

Malezya Parlamentosu, Malezya'nın ulusal yasama organıdır. İki meclisli bir yapıya sahip olup Temsilciler Meclisi ve Senato'dan oluşmaktadır. Hükümdar olarak Yang di-Pertuan Agong Parlamentonun üçüncü bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya mutfağı</span>

Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağı, Malezya'da bulunan yemek pişirme gelenekleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır.