Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.
Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.
Tümen, Tugaydan büyük, Kolordudan küçük olan taktik askerî birimdir. Ayrıca modern ordularda herhangi bir harekâtı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askerî birliktir. Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekât şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar. "Tümen" (𐱅𐰇𐰢𐰤) kelimesi, Eski Türkçede ve Orhun Yazıtları'nda "on bin" (10.000) anlamına gelmekteydi. Bir tümende de yaklaşık on bin kişi olduğu için bu kelime kullanılır.
BTR-70, Rus yapımı bir 8x8 lastik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı dır. BTR 8x8 lastik tekerlekli zırhlı araç serisinin bir modelidir. BTR-70 yerine geçen modeller: BTR-80.
Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.
Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.
Kundağı Motorlu Silah (KMS), herhangi bir tür tekerleği ya da paleti olan motorlu şase üzerine yerleştirilmiş obüs, tanksavar silahı ya da uçaksavar silahıdır. Çatışma esnasında başka bir aracın onu çekmesi yerine kendi motor gücü ile manevra yapabilirler. Kundağı motorlu silahlar çatışmalarda piyade veya zırhlı birliklere destek amacıyla üretilmişlerdir.
Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.
Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.
OT-810, Wehrmacht envanter adı Sd.Kfz 251 olan Hanomag HKL-6p temelli bir Çekoslovak yarı paletli zırhlı personel taşıyıcısıdır. OT kısaltması, Obrněný transportér, Çekçe zırhlı personel taşıyıcı anlamına gelir. 1958'den itibaren Çekoslovak Halk Ordusu'nda hizmet gördü ve üstlendiği rol bakımından yerini tam paletli OT-62 ve tekerlekli OT-64 aldı.
Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.
Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.
Finlandiya Kara Kuvvetleri, Finlandiya Savunma Kuvvetleri'nin kara kuvvetleridir. 1918 yılında kurulmuş olup piyade, saha topçuları, uçaksavar topçuları, teknisyen, haberleşme ve lojistik birlikleri olmak üzere altı branşa ayrılmaktadır.
Cengellik savaşı, harp ortamı ve kara savaşı türlerinden biridir. Cengel ve ormanlarda giden savaşları ve eğitimleri ifade eder.
Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.
Uçaksavar makineli tüfek - düşman uçaklarıyla savaşmak için tasarlanmış, dairesel ateşe ve çok yüksek bir açıya sahip bir makineli tüfekdir. Piyade makineli tüfekler genellikle uçaksavar, tank, zırhlı personel taşıyıcı, kazamat ve gemi silahları olarak kullanılır.
Savaş aracı veya muharibe aracı, kendinden tahrikli, silahlı askerî araç'dır. Zırhlı savaş ve muharebe operasyonları için kullanılır. Savaş araçları tekerlekli veya paletli olabilir. Savaş araçlarına mürettebat tarafından hizmet verilmektedir. Tank komutanı aynı zamanda mürettebat komutanıdır. BMP, zırhlı personel taşıyıcı, BRM ve BMD mürettebatı, araç komutanı tarafından yönetiliyor. Kendinden tahrikli topçu tesislerinde benzer bir pozisyona silah komutanı denir.
Askeri keşif aracı, keşif amacıyla kullanılan bir askerî araç'dır. Hem paletli hem de tekerlekli keşif araçları vardır. Bazı ülkelerde, M551 Sheridan ve AMX-13 gibi hafif tanklar da keşif müfrezeleri tarafından kullanılmıştır. Silahları orta makineli tüfekten büyük topa kadar değişir. Modern örnekler genellikle güdümlü tanksavar füzesi ve çok çeşitli sensörlerle donatılmıştır.
İzci arabası, pasif keşif için kullanılan askerî araç ve zırhlı arabadır. Keşif arabaları ya silahsızdır ya da kendini savunma için hafif silahlıdır. Büyük kalibreli silah sistemleri taşımaz. Bu onları daha ağır silahlar taşıyan zırhlı araçlardan veya tekerlekli piyade savaş aracı'ndan ayırır.
Moldova Kara Kuvvetleri veya resmi adıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Moldova Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Ulusal Ordu'nun kara ordusu dalıdır. Moldova Kara Kuvvetleri'nin tarihi, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına uzanır. 2018 itibarıyla Moldova Kara Kuvvetleri, yaklaşık 4.000 personelden oluşur.