Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.
Bilgisayar oyunu veya kişisel bilgisayar oyunu olarak da bilinen PC oyunu, bir video oyun konsolu veya atari makinesi yerine kişisel bilgisayarda oynanan bir tür video oyunudur. Tanımlayıcı özellikleri şunları içerir: daha çeşitli türleri ve kullanıcı tarafından belirlenen oyun donanımı ve yazılımı; genellikle giriş, işleme, video ve ses çıkışında daha büyük kapasite. Bilgisayar oyunu oynamak için özel olarak oyun bilgisayarı modelleri, farklı aksesuarlar tasarlanmıştır. Mobil oyunların son yıllarda büyümesine rağmen, 2018 yılında, küresel PC oyunları pazarı yaklaşık 27,7 milyar dolar değerindeydi.
OnLive, oyunların uzak bir bilgisayarda saklandığı ve çalıştırıldığı bir bulut bilgisayar sistemidir. Görüntüler uzak sunuculardan internet aracılığıyla bilgisayara aktarılır. OnLive Game System aracılığıyla çalışan sistem Microsoft Windows, Intel merkezli Mac OS X 10.5.8 ve sonrasında uyumludur. OnLive sistemi sayesinde, sadece video oynatabilecek derecede düşük sistemli bir bilgisayarda bile yüksek kalitede oyunları son ayarlarda sorunsuzca oynanabilir. Bu nedenle servis, konsol oyun sistemlerinin ciddi bir rakibi olarak görülmektedir. Oyunlar 720p çözünürlüğe kadar destek sağlar. OnLive hizmeti, 5 Mbit/Sn veya daha üstü internet hızını tavsiye ederken, minimum hız olarak da 3 Mbit/s yazılımı gerekmektedir. Şu an, Take-Two, Ubisoft, Epic Games, Atari, Codemasters, THQ, Warner Bros, 2D Boy, Eidos Interactive gibi 20'den fazla yayımcı OnLive'ı desteklemektedir. 2015 yılında Sony tarafında satın alınıp bir süre sonra tüm hizmetlerine son verilip kapatılmıştır.
Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.
iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.
NVIDIA Shield Portable, 31 Temmuz 2013 tarihinde Nvidia tarafından piyasaya sürülen, Android işletim sistemine sahip, taşınabilir bir oyun konsolu.
ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.
Content delivery network (CDN) (Türkçe: İçerik dağıtım ağı), internet üzerindeki birçok veri merkezinde bulunan dağınık ve geniş bir sunucu sistemidir.
GFACE, ilk olarak Cevat Yerli tarafından planlanan ve Crytek tarafından hazırlanıp yayınlanmış sosyal oyun projesi. Web tarayıcısı üzerinden oyun oynama ve oyuncuların birbiriyle Facebook benzeri profiller oluşturulacak bir platformda sosyalleşmesi üzerine kurulu olması planlandı. Farklı noktası, Facebook gibi sosyal platformlarda oynanan oyunlara kıyasla daha yüksek bütçeli ve daha yüksek grafikli oyunların profiller oluşturulabilen bir sosyal platformda yer alacak olmasıydı.
Groove, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir dijital müzik akışı hizmeti. Xbox Music Store üzerinden satın alma veya abonelik üzerinden müzik akışı sunmaktaydı. Web tabanlı ve Microsoft Windows ve Xbox ürün serileri yanı sıra Android ve iOS uygulamaları aracılığıyla da hizmet sunulmaktaydı. Groove kataloğu 38 milyondan fazla tracklar içeriyordu.
Android TV Google tarafından geliştirilen akıllı TV platformudur. Android 5.0 ("Lollipop") veya daha sonraki işletim sistemine dayalı olarak çalışır. Google I/O 2014'te Google TV'nin halefi olarak ilan edilmiştir. Kullanıcılar platformda medya akışı hizmetleri, Netflix ve Hulu gibi uygulamaların yanı sıra oyun da indirmek için Google Play Store'a erişim sağlayabilir. Platformda ayrıca hızla bir içerik bulmak ya da soruları yanıtlamak için sesli arama kullanılabilmektedir.
Google Cloud Print herhangi bir yazıcıya yazdırmak için ağ bulut içinde herhangi bir cihaz üzerinde herhangi Bulut Baskı farkında olan uygulamaya izin vermek için oluşturulan bir Google hizmetidir.. Bu, istemci cihazlar ve yazıcıların tüm donanım kombinasyonları için, Google oluşturma ve baskı altsistemlerini sağlama zorunda kalmadan ve kullanıcıların müşteriye aygıt sürücüsü yüklemek zorunda kalmadan yapılır, ancak belgeler ile tam Google'a iletilir. Google Cloud Printer makinede yüklü ise, 23 Temmuz 2013 yılından bu yana aynı zamanda, herhangi bir Microsoft Windows uygulamasından baskı sağlar.
archive.today, web sayfalarının anlık görüntülerini barındıran bir arşiv sitesidir. archive.today tek seferde 50MB'dan küçük Web 2.0 sitelerini saklayabilir.
GeForce Now Nvidia tarafından sunulan üç bulut oyun servisinin kullandığı bir markadır. Uzaktaki güçlü donanıma sahip bir bilgisayarın hızlı internet bağlantısıyla yönlendirilmesi ve bilgisayardan gelen görüntünün oyuncuya aktarılması prensibiyle çalışır. Eskiden Nvidia GRID olarak bilinen GeForce Now'ın Nvidia Shield sürümü, 2013'te beta olarak piyasaya sürüldü ve Nvidia, 30 Eylül 2015'te ismini resmen açıkladı. Abonelik süresi boyunca Nvidia sunucularında, video akışı yoluyla abonelere ulaştırılır. Bazı oyunlara "Satın Al ve Oynat" modeli ile de erişilebilir. Servis PC, Mac, Shield Portable, Shield Tablet ve Shield Console aygıtlarında kullanılabilir.
Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.
Amazon Web Services (AWS), Amazon'un isteğe bağlı bulut bilişim platformları ve uygulama programlama arayüzleri sağlayan bir yan kuruluşudur. Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş olup kullandıkça öde esasına göre kişilere, şirketlere ve hükûmetlere bulut bilişim web hizmetleri, çeşitli temel soyut teknik altyapı ve dağıtılmış bilgi işlem yapı taşları ve araçları sağlamaktadır. AWS'nin sanal bilgisayar sürümü, donanım merkezi işlem birimleri ve işleme için grafik işleme birimleri dahil olmak üzere gerçek bir bilgisayarın özniteliklerinin çoğunu taklit etmektedir.
Amazon Luna, Amazon tarafından geliştirilen bulut oyun servisidir. 24 Eylül 2020 duyurulan servis 2020 Ekim ayında 100 farklı oyunla hizmete başlaması planlanmaktadır. Twitch entegrasyonuyla PC, Mac, Amazon Fire TV ve iOS'ta çalışabilecek servis gelir modeli olarak abonelik modeli belirlenmiş ücreti temel paket için aylık 5,99 $ olarak ücretlendirilmiştir. Amazon Luna altyapı olarak AWS'yi kullanmaktadır.
Remote Play, Sony video oyun konsollarının PlayStation 3, PlayStation 4 ve PlayStation 5'de video ve ses çıkışını başka bir cihaza aktarılmasını sağlayan özelliktir. Daha öncelerde bu özellik sadece PlayStation Portable veya PlayStation Vita sistemlerinde kullanılabiliyordu. 2014 yılında Remote Play sistemi, PlayStation TV, Xperia akıllı telefonlar ve tabletler ve PlayStation Now kullanımı içerecek şekilde genişletildi. 2016 yılında Microsoft Windows ve MacOS'a çıkışını yaptı. Son olarak 2019'da, Android ve iOS cihazlara getirildi. PlayStation 5 oyunlarının diğer cihazlara uzaktan oynatılması için gerekeken destek, konsolun piyasaya sürülmesinden hemen önce Kasım 2020'de 4.00 güncellemesi ile eklendi ve uygulamanın adı PS4 Remote Play adından PS Remote Play ismine dönüştürüldü.
Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.
Vortex Cloud Gaming, RemoteMyApp tarafından 2017'nin sonlarına doğru yayınlanan bir bulut oyun sistemidir. Vortex, çoğu diğer bulut oyun sistemi henüz beta aşamasındayken tam sürümünü Microsoft Windows, Android ve İOS platformlarında hizmet vermeye başlamasından dolayı birçok oyuncunun ilgisini çekmeyi başarmıştır. Ocak 2018'in başlarına doğru Grand Theft Auto V sisteme eklenince popülerliği iyice artmıştır.