İçeriğe atla

Bulgaristanlı Doroteya

Bulgaristanlı Doroteya
Bosna Kraliçesi
Hüküm süresi1377 – c. 1390
Ölümc. 1390
Eş(ler)iI. Tvrtko Kotromaniç
HanedanSratsimir
Babasıİvan Sratsimir
AnnesiEflaklı Anna

Bulgaristanlı Dorothea (Bulgarca: Доротея, Sırp-Hırvatça: Doroteja, Доротеја; ölüm c. 1390), Bosna'nın ilk kraliçesiydi. Bulgar çarı Ivan Sratsimir'in kızı Dorothea, kendisini 1374 yılında Bosna Banı I.Tvrtko ile evlendiren Macaristan Kralı I. Lajos tarafından rehin alındı. 1377'de kraliçe oldu ve Kral II. Tvrtko'nun annesi olabilir.

Esareti

Dorothea, Bulgaristan Çarı Ivan Sratsimir'in kızıydı. Annesi, Ivan Sratsimir'in ilk kuzeni ve ikinci eşi Eflaklı Anna idi. Dorothea, anne babası ve kız kardeşiyle birlikte 1365 yılında Ivan Sratsimir'in başkenti Vidin'i fethinin ardından Macaristan Kralı I. Lajos'un ordusu tarafından esir alındılar. Ailesiyle beraber, Hırvatistan'ın Bosiljevo kentindeki Humnik Kalesi'nde esir tutuldu.[1] Kalede dört yıl geçirdiler ve Bulgar Ortodoksluğundan Roma Katolikliğine geçmek zorunda kaldılar.[2]

Ivan Sratsimir serbest bırakıldı ve 1369'da Lajos'un vasalı olarak unvanları iade edildi, ancak Lajos, babalarının sadakatini sağlamak için Dorothea ve kız kardeşini Macar sarayında onurlu rehineler olarak tuttu.[3][4] Dorothea, kraliçe Bosnalı Elizabeth ve ana kraliçe Polonyalı Elizabeth'in bakımına verildi.[5] Mavro Orbini'ye göre Dorothea, Macar kraliçesinin nedimesiydi.[1] Kız kardeşi çocukken ölürken Dorothea, kralın korumasında kaldı.[3][6]

Kraliçeliği

Kral Lajos'un bir başka vasalı olan Bosnalı Ban I. Tvrtko, muhtemelen Dorothea'yı ilk kez Hırvatistan'da esaret altındayken duymuştu.[1] Lajos sonunda Tvrtko'nun onunla evlenmesini önerdi. Müzakereler Dorothea adına Lajos tarafından yürütüldü.[3] Dorothea'yı Bosna Bannes'i yapan evlilik, Aralık 1374'ün başlarında Macaristan'ın elindeki Syrmia'da Đakovo'da veya Ilinci'de kutlandı; Düğün şenlikleri kuşkusuz İlinci'de yapılmıştı.[7]

Ekim 1377'de Tvrtko Bosna Kralı olarak taç giydi ve Dorothea ülkenin ilk kraliçesi oldu. Bu nedenle devlet işlerinde Dorothea'ya danışıldı. Kocasının sözleşmelerine tanık oldu ve başlangıçta kayınvalidesi Jelena Šubić ile birlikte onlara saygı duyacağına yemin etti.[8] Kraliçe Dorothea'dan 1382 yılında Ragusa Cumhuriyeti'ne yapılan bir tüzükte Kral ve Kral'ın oğlunun, muhtemelen onun da oğlunun yanında bahsediliyor. Bu çocuk geleceğin Kralı II. Tvrtko olabilir.[9]

Kraliçe Dorothea, 1390'dan kısa bir süre önce, kocası Habsburg Hanedanı ile yeniden evlenmek için pazarlık yaparken öldü.[10]

Kaynakça

  1. ^ a b c Ćorović 2001, part 3, chapter 11.
  2. ^ Bozhilov & Gyuzelev 1999, s. 604-605.
  3. ^ a b c Fine 1994, s. 367.
  4. ^ Fine 1994, s. 370.
  5. ^ Ančić 1997, s. 187.
  6. ^ Andreev, Lazarov & Pavlov 1999, s. 209.
  7. ^ Živković 1981, s. 24.
  8. ^ Babić 1972, s. 107.
  9. ^ Živković 1981, s. 23.
  10. ^ Ćorović 2001, part 3, chapter 12.

Bibliography

  • Ančić, Mladen (1997). Putanja klatna: Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo i Bosna u XIV. stoljeću (Sırp-Hırvatça). Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. 
  • Andreev, Jordan; Lazarov, Ivan; Pavlov, Plamen (1999). Кой кой е в средновековна България [Who is Who in Medieval Bulgaria] (Bulgarca). Petar Veron. ISBN 978-954-402-047-7. 
  • Babić, Anto (1972). Iz istorije srednjovjekovne Bosne (Sırp-Hırvatça). Saraybosna: Svjetlost. 
  • Вожилов (Bozhilov), Иван (Ivan); Гюзелев, Васил (1999). История на средновековна България VII-XIV век (History of Medieval Bulgaria 7th-14th centuries) (Bulgarca). София (Sofya): Анубис (Anubis). ISBN 954-426-204-0. 
  • Bozhilov, Ivan; Gyuzelev, Vasil (1999). История на средновековна България VII-XIV век (History of Medieval Bulgaria 7th-14th centuries) (Bulgarca). Sofya: Anubis. ISBN 954-426-204-0. 
  • Ćorović, Vladimir (2001). Istorija srpskog naroda. Janus. 
  • Fine, John Van Antwerp Jr. (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Michigan: University of Michigan Press. ISBN 0-472-08260-4. 
  • Živković, Pavo (1981). Tvrtko II Tvrtković: Bosna u prvoj polovini xv stoljeća (Sırp-Hırvatça). Saraybosna: Institut za istoriju. ISBN 0-472-08260-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ön Bulgarlar</span> İdil ve Tuna nehri bölgelerinde yaşamış Hun kökenli halk

Ön Bulgarlar veya Protobulgarlar, asıl kitlesini Ogur kitlelerinin oluşturduğu, 7. yüzyılda Karadeniz'in kuzeyi ile daha sonra İdil Nehri ve Tuna nehri bölgelerinde de yaşamış, Türkçe konuşan, yarı göçebe Türk kökenli bir halk. Sabir, Uz, Hazar v.b diğer Türk kökenli halklardan kalıntıları da içlerinde barındırmakla birlikte, bazı Fin-Ugor boylarının da Ön Bulgarların içinde yer aldığı bilinmektedir. Ayrıca aralarında Sarmat ve Alan kökenli kitlelerin de var olduğu düşünülmekte. İdil Tatarları ve Çuvaşlar, Ön Bulgarların ya da İdil Ön Bulgarlarınının soyundan gelen torunlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Kosova Muharebesi</span> 28 Haziran 1389daki muharebe

I. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi, Sultan I. Murad önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki çok uluslu Balkan ordusu arasında 28 Haziran 1389 tarihinde yapılan muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Sırp İmparatorluğu</span>

Sırp İmparatorluğu, Sırp Krallığı'nın devamı olarak kurulan bir Orta Çağ devletiydi. İmparatorluk, devletin sınırlarını önemli ölçüde genişleten Stefan Duşan tarafından 1346'da kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krallığı</span>

Bosna Krallığı veya Boşnak Krallığı, neredeyse bir yüzyıl boyunca hayatta kalmış ve 1154'te kurulan Bosna Banlığı'nın devamı olarak kurulmuş bir Orta Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanır. Bu zamandan beri her zaman bir Yahudi nüfusu olan Bulgaristan'da Yahudilerin Bulgaristan tarihinde antik çağlardan Orta Çağa ve bugüne kadar önemli rolleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı</span>

Yüz Yıllık Hırvat-Osmanlı Savaşı (Hırvatça: Stogodišnji hrvatsko-turski rat, Stogodišnji rat protiv Turaka, Stogodišnji rat s Osmanlılijama, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu ile Orta Çağ Hırvatistan Krallığı ve daha sonraki Hırvatistan'ın Habsburg Krallığı arasındaki nispeten düşük yoğunluklu. Çatışma, küçük ölçekli sınır savaşı dönemlerinin yanı sıra, özellikle 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından Hırvat topraklarına yönelik büyük fetih seferlerine de sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">II. İvan Asen</span> Bulgar çarı

II. İvan Asen İngilizce bazen John Asen II olarak bilinir, İkinci Bulgar İmparatorluğu sırasında 1218 ile 1241 yılları arasında Bulgaristan imparatoru (Çar) olarak hüküm sürmüştür.

Bizans-Bulgar Savaşı (913–927), Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında on yıldan fazla sürmüş savaştır. Savaş, Bizans imparatoru Aleksandros'un Bulgaristan'a yıllık bir haraç vermeyi durdurma kararı alması ile başlamışsa da, Çar olarak tanınmasını isteyen I. Simeon tarafından askeri ve ideolojik girişim başlatılmıştı ve sadece Konstantinopolis'i değil Bizans İmparatorluğunun geri kalan kısmını almayı amaçladığı aşikardır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Aleksandır</span> İvan

İvan Aleksandr, 1331-1371 yılları arasında hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Bodin</span> Sırp prens

Konstantin Bodin 1081 ile 1101 yılları arası Duklja kralı, babası Mihailo'nun yerine geçmiştir.

Bizans-Bulgar Savaşı (894–896) Ticaret savaşı olarak da adlandırılan, VI. Leon'un Bulgar pazarını Konstantinopolis'ten Selanik'e taşıması kararıyla Bulgar tüccarlarının giderleri büyük ölçüde artması nedeniyle, Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında çıkan mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar-Sırp Savaşı (839-842)</span>

Bulgar-Sırp Savaşı (839-842) Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Sırbistan Prensliği arasında gerçekleşen çatışmadır. Bulgar-Sırp Savaşları'nın ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Iva Despić-Simonović</span>

Ivana "Iva" Despić, , Yugoslav heykeltıraş. Hırvatistan'da doğan Despić-Simonović, Zagreb, Paris ve Münih'te eğitim gördü. 1920'den ölümüne kadar çoğunlukla Saraybosna'da yaşadı ama aynı zamanda Belgrad'da saray heykeltıraşlığı yaptı. Günümüzde Bosna-Hersek'in ilk heykeltıraşı ve iki savaş arası dönemdeki tek heykeltıraş kabul ediliyor. Ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonraki durumu belirsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar-Osmanlı savaşları</span>

Bulgar-Osmanlı savaşları, 14. yüzyılın ikinci yarısında dağılan İkinci Bulgar İmparatorluğu'ndan arta kalan krallıklar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Savaşlar, Bulgar İmparatorluğu'nun çökmesi ve Osmanlı İmparatorluğu'na tabi kılınmasıyla sonuçlandı ve Temmuz 1393'te Osmanlı'nın Tırnovo'yu fethi ile fiilen sona erdi ancak Vidin Çarlığı 1396'ya kadar ve Dobruca Despotluğu 1411'e kadar biraz daha uzun süre ayakta kaldı. Savaşlar sonucunda Osmanlı İmparatorluğu, Tuna Nehri'nden Ege Denizi'ne uzanan Balkan yarımadasındaki topraklarını büyük ölçüde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Momçil</span>

Momçil, 14. yüzyılda yaşamış bir Bulgar eşkıya ve yerel liderdi. Bulgaristan, Bizans ve Sırbistan sınırındaki bir haydut çetesinin üyesi olan Momçil, Bizanslılar tarafından paralı asker olarak işe alındı. Tarafları birbirine düşürdüğü 1341-1347 Bizans iç savaşına çıkarcı bir şekilde dahil olarak Rodop Dağları ve Batı Trakya'da geniş bir bölgenin yerel lideri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Tih</span>

Konstantin Tih, 1257-1277 yılları arasındaki Bulgaristan çarıydı.