İçeriğe atla

Bulgaristan Cumhuriyeti Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğü

Bulgaristan Başmüftülüğünün Sofya'daki binası

Bulgaristan Cumhuriyeti Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğü; Bulgaristan'da ikinci din konumunda olan İslam'ı temsil eden resmi kurumdur.

Yapı

Müftülük Dairesi'ne ek olarak, 18 şehirde bölgesel müftüler de var. Hiyerarşideki bölgesel müftüler mütevelli heyetidir ve belirli bir yerleşimde aynı yerleşimde bir cami ya da mescidin (ibadet) bulunması zorunlu olmaksızın bir cami mütevelli heyeti olabilir. Bulgaristan'da yaklaşık 1450 cami mütevelli heyeti bulunmaktadır.[1]

Müftülükler Bölgesi Bölge Müftüsü Cami sayısı



</br> mütevelli heyeti
AytosSelyatin Ahmed Muharrem
Veliko TırnovoTurhan Mehmed
Gotse DelchevAydın Nesib Muhammed 73 [2]
DobriçBilal Halil Darjan
KrumovgradNasuf Nasuf
KırcaaliShabanali Ahmed Durmushali
PazarcıkAbdullah Mustafa Salih
PlevneHacı Nijati Mustafov Nedjipov
FilibeOsman Hidaet Hilmi
RazgradMehmed Sali Alya
hileAziz Fikretov Azizov
SilistreMuddesir Tahsin Mehmed
SlivenAkif Akifov
SmolyanNedzhmi Dzhamilov Dabov
SofyaMustafa Asan Dövüldü
TırgovişteEnver İsmailov Yahov
Haskovo Sahte Emin Hadjimurad
ŞumnuMesut Mehmedov Khasanov

Yayıncılık etkinliği

Baş Müftülük Dairesi'nin basılı organı, aylık Türkçe ve Bulgarca yayınlanan "Müslümanlar" dergisi. Dergi daha önce müftülük bürosu tarafından yayınlanan Müslüman gazetenin yerini alıyor. Bulgaristan ve dünyadaki Müslüman cemaatin hayatıyla ilgili makaleler ve röportajlar içerir. Bununla birlikte, çocuklar için 20 sayfalık bir uygulama "Hilal" (Ay) dağıtılır.

Dış bağlantılar

Kaynakları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Başkanlığı</span> Türkiyede din işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ya da kısa adıyla Diyanet, 3 Mart 1924 tarihinde Şeriyye ve Evkaf Vekaleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lofça, Bulgaristan</span> Kuzey-Merkez Bulgaristanda şehir

Lofça, Bulgaristan'ın kuzeyinde bulunan 36.000 nüfuslu bir şehirdir. Lofça ilinin merkezidir. Filibe, Troyan ve Teteven şehirleri ile komşudur.

Müftü, il ve ilçelerde Müslümanların din işlerine bakan, fetva verebilen görevli. Sadece İlahiyat Fakültesi mezunları müftü olabilir. Müftünün İslami ilimler yönünden kendini geliştirmiş olması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Hareketi</span> Bulgaristanda bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Hareketi, üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Mercimekli, Midyat</span>

Mercimekli, Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

Abdülvahit Niyazov, Rusya Müftüler Konseyi'nin sosyal kanadının başkanı ve Rusya İslam Kültür Merkezi başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ravil Gaynuddin</span> Rus din adamı

Ravil İsmailoğlu Gaynuddin, akademisyen, yazar, din adamı, vaiz, Moskova Ulu Camii Müftüsü, Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdare Başkanı ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı olan Müftü, Şeyh Tatar din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da İslam</span>

Kuzey Makedonya'da İslam, ülkede Hristiyanlık'tan sonra en çok takipçisi olan dindir. 2002 yılında yapılan nüfus sayımına göre 2.022.547 vatandaştan 674.015'i Müslümandır. Bu oran toplam nüfusun %33,33'ünü teşkil etmektedir. Bu oranlara göre Kuzey Makedonya; Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek ardından en fazla Müslüman vatandaşı barındıran 5. Avrupa ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Reîsü'l-ulema</span> Vikimedya liste maddesi

Reîsü'l-ulema, Bosna Hersek İslam Birliği başkanına verilen unvan.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da İslam</span>

Beş yüzyıl süren Osmanlı yönetimi sırasında İslam Sırbistan'a yayılmıştır. Sırbistan'daki Müslümanlar çoğunlukla Boşnaklar, Arnavutlar, Romanlar, etnik Müslümanlar, Goralılar ve Sırplar gibi grupların üyelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Şınkieviç</span> Polonyalı imam

Yakup Şınkieviç, 1925'te yeni bağımsızlığını kazanan Polonya'nın ilk müftüsü olarak seçilen bir Felsefe ve Doğu Bilimleri Doktoru idi.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'da İslam</span>

Romanya'da İslamiyet, Romanya toplam nüfusunun % 0,3 ünün inandığı bir dindir. Romanya'da İslam toplumunun oluşması, bölgenin bir kısmının Osmanlı Devletinin idaresine girmesinden sonra başladı. Günümüzde Romanya'daki Müslümanların çoğunluğu Tatar ve Türk etnik kimliğine mensuptur.

Antigua ve Barbuda'daki İslam istatistikleri, 67.448 olan toplam nüfusun yüzde 0,3'ünü temsil eden toplam Müslüman nüfusun yaklaşık 200 olduğunu tahmin ediyor. Adaların Müslümanlarının çoğu Suriye veya Lübnan asıllı Araplardır. John's'da, Antigua ve Barbuda Uluslararası İslam Cemiyeti ve Amerikan Antigua Üniversitesi Müslüman Öğrenciler Derneği dahil olmak üzere bilinen iki İslami kuruluş vardır. Antigua'da ayrıca bir Ahmediye heyeti de var. John's dışında, Codrington, Barbuda'da Antigua ve Barbuda Müslüman Topluluğu vardır. 2016 yılında bir Pew Araştırma Merkezi araştırması, toplam sayının 950 civarında olduğunu hesapladı.

Hacı Mahmud Celaleddin Efendi - Kırım'ın müderrislerinden Hacı Habibullah Efendi’in oğludur.

Kafkasya Dini Konseyi, Bakü'de bulunan Güney Kafkasya Müslümanlarının en yüksek manevi ve idari organıdır.