İçeriğe atla

Bulgaristan-Hindistan ilişkileri

Bulgaristan-Hindistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Bulgaria ve India

Bulgaristan

Hindistan
2018 yılında Hindistan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind'in Bulgaristan'a yaptığı devlet ziyareti sırasında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile el tokuşurken

Bulgaristan-Hindistan ilişkileri (BulgarcaБългаро-индийските отношения; Hintçeबुल्गारिया-भारत संबंध), Bulgaristan Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir.

Bulgaristan'ın Yeni Delhi'de bir büyükelçiliği ve Haydarabad, Kalküta ve Mumbai şehirlerinde fahrî konsoloslukları var.[1] Büyükelçilik aynı zamanda Bangladeş, Nepal, Sri Lanka, Maldivler ve Bhutan'a akredite durumunda ve Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı'na gözlemci olarak katılmaktadır.[2] Hindistan'ın Sofya'da Kuzey Makedonya'ya da akredite olan bir büyükelçiliği var.[3]

1954 yılı ortasında Moskova'da Bulgaristan ile Hindistan arasında ön müzakereler yer aldı; iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1954 Aralık ayında kuruldu.[4][5]

Bulgaristan Nisan 1955'te Yeni Delhi'de "Legasyon" statüsünü taşıyan bir diplomatik misyon açtı. Bu misyon Mart 1961'de bir büyükelçilik olarak yeniden düzenlendi. Hindistan'ın Bulgaristan'a akredite ettiği temsilcileri Temmuz 1955 ile Nisan 1970 arasında Belgrad ve Bükreş'te otururdu. Hindistan'ın Bulgaristan büyükelçiliği Mayıs 1970'te açıldı.[6]

İndira Gandi, Ekim 1967'de Bulgaristan'ı ziyaret etmiş ilk Hindistan Başbakanı oldu. Ocak 1969'da ise Todor Jivkov, Hindistan'ı ziyaret etmiş ilk Bulgaristan Başbakanı oldu.[6] Gandi 1981'de Bulgaristan'a tekrar ziyarette bulundu. Hindistan cumhurbaşkanları arasında 1976'da V. V. Giri [en], 1980'de Neelam Sanjiva Reddy [en], 1994'te Shankar Dayal Sharma [en] ve 2003'te Abdul Kalam [en] Bulgaristan ziyaretlerinde bulundu. 1976 ile 1983 yıllarında Cumhurbaşkanı Todor Jivkov ve 1998'de Cumhurbaşkanı Petır Stoyanov Hindistan ziyaretlerinde bulundu. 1974 ile 1980 yıllarında Başbakan Stanko Todorov ve 2007 yılında Başbakan Sergey Stanişev Hindistan'ı ziyaret etti.[4][5]

İki ülke arasındaki ticarete ilişkin ilk protokol Yeni Delhi'de 16 Eylül 1956 tarihinde, ekonomik, bilimsel ve teknolojik işbirliğine ilişkin ilk anlaşma ise Sofya'da 2 Mayıs 1967 tarihinde imzalandı. Makine inşası, elektronik, tarım, kimya, savunma sanayisi, gıda sanayisi ve diğer alanlara ilişkin alt dalları olan Ekonomik, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Ortak Komisyonu Kasım 1973'te kuruldu. 1975 yılında ise Bulgaristan ile Hindistan arasındaki ilk kültür anlaşması imzalandı.[6]

2020 yılında Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Uluslararası Yoga Günü [en]'nde Hindistan Başbakanı Narendra Modi için bir video mesajı kaydetti.[7]

2018-2019 yılları arasında Bulgaristan ile Hindistan arasındaki ikili ticaret 338,09 milyon ABD doları değerindeydi.[8]

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Relations of Bulgaria and India ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

  • Bulgaristan'ın dış ilişkileri [en]
  • Hindistan'ın dış ilişkileri [en]

Kaynakça

  1. ^ "Ministry of Foreign Affairs - Bulgarian honorary consuls in the countries of accreditation". www.mfa.bg. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  2. ^ "Ministry of Foreign Affairs - About us". www.mfa.bg. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  3. ^ "Indian embassy in Sofia". 19 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2009. 
  4. ^ a b "Bilateral - Embassy of India, Sofia (Bulgaria)". www.indembsofia.org. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  5. ^ a b "India – Bulgaria Relations" (PDF). mea.gov.in. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  6. ^ a b c Baev, Jordan. "Accompanying Note on Indian-Bulgarian Relations". www.php.isn.ethz.ch. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  7. ^ "Бербатов се подготвя за Индия с посещение в посолството (СНИМКИ)" [Borissov congratulates Indian Prime Minister on Yoga Day (VIDEO)]. bTV Новините. 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  8. ^ "Embassy of India, Sofia, Bulgaria : India - Bulgaria Bilateral Relations". www.indembsofia.gov.in. 8 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Hindistan-Türkiye ilişkileri, Hindistan ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Hindistan ile Türkiye arasında 1948 yılında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, siyasi ve ikili ilişkiler genellikle sıcaklık ve samimiyet ile yürütüldü, ancak bazı sporadik gerginlikler Türkiye'nin Pakistan'a olan desteğine rağmen dostane ilişkiler devam etti. Hindistan ve Türkiye, etnik, dinsel ve dilsel çoğulculuğa dayanan seküler demokrasilerdir. Hindistan'ın Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da başkonsolosluğu var. Türkiye'nin Yeni Delhi'de bir elçiliği ve Mumbai'de bir konsolosluğu var. 2015 yılı itibarıyla Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret 6.26 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir ve Hindistan lehine yoğun bir şekilde artmaktadır.

Bulgaristan-Sovyetler Birliği ilişkileri, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği arasındaki diplomatik ilişkilerdir.

Hindistan-Panama ilişkileri, Hindistan ve Panama arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Azerbaycan ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler, Almanya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasından sonra 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Avusturya ile Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkiler, Avusturya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasının ardından 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Özbekistan ilişkileri</span>

Bulgaristan-Özbekistan ilişkileri, Bulgaristan ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de 12 Eylül 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. Taşkent'de Bulgaristan büyük elçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Özbekistan ilişkileri</span>

Hindistan-Özbekistan ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Hindistan'ın Taşkent'te; Özbekistan'ın Yeni Delhi'de elçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri, Bulgaristan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkilerdir. Bulgaristan, 2014 yılından bu yana Erbil'de bir ticaret ofisi aracılığıyla Kürdistan Bölgesi'nde temsil edilirken, Kürdistan Bölgesi'nin Bulgaristan'da temsilciliği bulunmamaktadır. 2012 yılında, Kürt Cumhurbaşkanı Mesud Barzani resmi bir ziyaret için Bulgaristan'a gitti ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Başbakan Boyko Borisov ile bir araya geldi. Mayıs 2017'de Başkan Barzani, Bulgaristan'a yaptığı resmi bir ziyarette Cumhurbaşkanı Boyko Borislov ile bir araya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Çin ilişkileri</span>

Bulgaristan-Çin ilişkileri, Bulgaristan ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 4 Ekim 1949 tarihinde kuruldu. Bulgaristan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu, Çin'in ise Sofya'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Nepal-Türkiye ilişkileri</span>

Nepal-Türkiye ilişkileri, Nepal ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İkili diplomatik ilişkiler 1962 yılında kuruldu. Türkiye'nin Yeni Delhi'deki Hindistan Büyükelçisi Nepal'e, İslamabad'daki Nepal Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

Türkiye ve Cook Adaları Diplomatik ilişkileri kapsamında Ekim 2008'de Wellington Büyükelçiliği Cook Adaları'na akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Rusya ilişkileri</span>

Hindistan-Rusya ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Soğuk Savaş boyunca Hindistan ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güçlü bir stratejik, askerî, ekonomik ve diplomatik ilişki sürdürüldü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, SSCB'nin Hindistan ile yakın ilişkilerini miras aldı; bu da iki ülke arasında özel bir ilişkinin paylaşılmasına yol verdi. Hem Rusya hem de Hindistan bu ilişkiyi "özel ve öncelikli bir stratejik ortaklık" olarak nitelendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan-Malezya ilişkileri, Yunanistan ve Malezya arasındaki dış ilişkilerdir. Endonezya'nın Jakarta kentindeki Yunanistan büyükelçiliği de Malezya'ya denk olurken, Romanya'nın Bükreş kentindeki Malezya büyükelçiliği de Yunanistan'a denkleştirilmiştir. Kuala Lumpur'da Fahri Yunan Konsolosluğu bulunmaktadır. Buna paralel olarak Romanya Bükreş'teki Malezya Büyükelçiliği aynı zamanda Yunanistan'a denktir ve Atina'da Malezya Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Fahri Konsolos Dr. Savvas Tzanis'tir. Eski Perlis Rajası Yang di-Pertuan Agong ve şimdiki Perlis Rajası Tuanku Syed Sirajuddin, 2004 Atina Olimpiyatlarına katılmak üzere Ağustos 2004'te Yunanistan'ı ziyaret etti.

<span class="mw-page-title-main">Rajiv Gandi suikasti</span> 1991 yılında Rajiv Gandiye yapılan suikast

Rajiv Ratna Gandi suikasti X, Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi’ye karşı 21 Mayıs 1991 tarihinde Tamil Kaplanları mensubu Nalini Shiran tarafından yapılan ve Gandi’nin ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.