İçeriğe atla

Bule Naipi

Bule Naipi
Bule Naipi
DoğumAğustos 1922
Ergiri
Ölüm17 Temmuz 1944
Ergiri
Ölüm sebebiAsarak idam
MilliyetArnavut
VatandaşlıkArnavutluk
Tanınma nedeniAktivist, direniş hareketi üyesi
HareketArnavut Partizanları
Ödüller • Arnavutluk Halk Kahramanı

Bule Naipi (Ağustos 1922; Ergiri - 17 Temmuz 1944; Ergiri), II. Dünya Savaşı sırasında Arnavut komünist partizan direniş hareketi üyesi.[1] Savaşta gösterdiği cesaretler nedeniyle kendisine Arnavutluk Halk Kahramanı unvanı verildi.

Bule Naipi, 1922 yılında Arnavutluk'un Ergiri kentinde doğdu. Komünist Gençlik'in bir üyesi olarak Antifaşist Savaş’a katıldı. Çocukluğunda babasının şehri terk etti ve ABD'ye göç etti ve abisi Sado ile yalnız kaldı. Her iki kardeş de Nazi Almanyası'na karlı Arnavut direnişine katıldı.

Naipi savaşta büyük cesaret gösteren faaliyetlerde bulundu, ancak sonunda Nazilerin eline geçti ve bir savaş esiri oldu. 22 yaşında işkence sonucu öldürüldü ve 12 Temmuz 1944'te yoldaşı Persefoni Kokëdhima ile birlikte Ergiri'ndeki Çerçiz Topulli Meydanı'nda asıldı.[2] Büyük işkenceler gördüğü en zor anlarda bile pes etmedi ve hiçbir zaman komünist yoldaşlarının isimlerini açıklamadı.

Bule Naipi ve Persefoni Kokëdhima günümüzde savaş kahramanı olarak anılmaktadır. Ergiri'deki Çerçiz Topulli Meydanı'nda anıt heykelleri vardır.[3]

Bir Arnavut filmi olan Ngadhnjim mbi vdekjen (Ölüme karşı zafer) Naipi ve Kokedhima'nın hayat hikâyesini anlatmaktadır.[4] Film Çin'de büyük bir başarı elde etti ve yaklaşık bir milyon insan tarafından izlendi.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Lame Çekani Bule, Persefoni "8 Nëntori", 1977
  2. ^ a b "Zbulimi, dy heroinat u spiunuan nga shqiptarët | Gazeta Investigim". gazeta-lajmi.info. 5 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2019. 
  3. ^ Gillian Gloyer (2008). The Bradt Travel Guide Albania (3 bas.). Bradt Travel Guides. s. 88. ISBN 978-1-84162-246-0. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2019. 
  4. ^ Ndarurinze, Renate (2008). Albanien entdecken: auf den Spuren Skanderbegs. Trescher Verlag. ISBN 978-3-89794-125-0. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2019. , page 273

İlgili Araştırma Makaleleri

1922 bir yıldır.

1944 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmediye Cebrayılov</span> Azeri asıllı Sovyet asker, Fransız Direnişi üyesi

Ahmediye Cebrayılov II. Dünya Savaşı sırasında Fransız Direnişi üyesi Azeri asıllı Sovyet asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şehu</span>

Mehmet İsmail Şehu, 1954 yılından 1981 yılına kadar Arnavutluk'ta Başbakanlık yapan Arnavut komünist. Başarılı askeri taktikleri ile komünist partizanlara liderlik yaparak Marksist düşüncenin Arnavutluk'ta yayılmasını sağlamıştır. Mehmet Şehu, II. Dünya Savaşı sonuna kadar elindeki gücü Enver Hoca ile paylaştı. Resmi Arnavut hükûmeti kaynaklarına göre Mehmet Şehu "ülkenin en tehlikeli düşmanı ve hain" ilan edilmesiyle birlikte ailesi ve akrabalarının yakalanıp mahkûm edilmesinden sonra 17 Aralık 1981'de intihar etti. Bununla birlikte bazı rivayetlere göre Şehu'nun öldürülme emrini veren kişi Enver Hoca'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salerno Olayı</span>

Salerno Olayı veya Salerno dönüm noktası, 1944 yılı Nisan ayında İtalyan Komünist Partisi lideri Palmiro Togliatti öncülüğünde başlayan uzlaşı sürecinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fikri Dine</span> Arnavutluk eski lideri

Albay Fikri Dine, Arnavutluk'un Nazi Almanyası'ndaki işgali altındaki hükûmetin Başbakan Yardımcısıydı. Debar'dan Dine klanının baş idarecisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Recep Mitrovica</span>

Recep Mitrovica, Nazi Almanyası'na bağlı Arnavutluk hükûmetinin Başbakanıydı. Sadık bir milliyetçi olan Prizren İkinci Ligi'nin başına seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Fraşiri</span> Arnavut siyasetçi

Mehdi bey Fraşiri, Arnavut bir entelektüel ve politikacıydı. İki kez Arnavutluk Başbakanı ve ayrıca ikinci dönem Arnavutluk'un Nazi Almanyası'ndaki kukla hükûmetinin Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Liri Gero</span>

Liri Gero, II. Dünya Savaşı sırasında Arnavut komünist partizan direniş hareketi üyesi. Arnavut Partizanlarına bağlı iken Nazilerle yaşadığı çatışmada öldü. Kahramanlığı nedeniyle Arnavutluk Halk Kahramanı unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni Kokëdhima</span> aktivist

Persephone Kokëdhima Arnavut direnişi sırasında Ulusal Kurtuluş Cephesinin bir aktivisti. Bule Naipi ile birlikte Naziler tarafından öldürüldü. Kendisinie Arnavutluk Halk Kahramanı, unvanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Vera Harujaya</span> Sovyet casus

Vera Harujaya, İki Savaş Arası Dönem sırasında Polonya'da Sovyetler Birliği için casusluk görevi yapan Beyaz Rus komünist yazar, öğretmen, gazeteci, eylemci, partizan, direniş hareketi üyesi, ulusal kahraman. Barbarossa Harekâtı sonrası Naziler tarafından idam edildi. Kendisine Lenin Nişanı, Kızıl Bayrak Nişanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Božidarka Kika Damjanović-Marković</span> Yugoslavyada faaliyet yürüten siyasi aktivist, Yugoslav Partizanları komutan, direnişçi, ulusal kahraman (1920-1996)

Božidarka Damjanović-Marković veya takma ismiyle Kika, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, Yugoslav Partizanları komutan, direnişçi, ulusal kahraman. Savaş sonrası pek çok görev aldı, Federal Meclis ve Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti Ulusal Meclisinde parlamento yardımcısı oldu.

Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg. Ancak birçok Arnavut, Balkanlar'daki çok sayıda Arnavut diasporası ve Arnavut topluluklarının etkisiyle İtalyanca, Yunanca, Fransızca, Almanca ve İngilizceyi de yaygın olarak konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayram Curri</span> Arnavut siyasetçi

Bayram Curri Arnavutluk'un bağımsızlığı için mücadele eden, daha sonra 1913 Londra Antlaşması'nın ardından Kosova ile birleşmek için mücadele eden Arnavut kabile reisi, siyasetçi ve aktivisttir. Ölümünden sonra kendisine Arnavutluk Kahramanı unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Georges</span> Fransız direnişçi (1919 – 1944)

Pierre Georges veya Albay Fabien Fransız Komünist Partisi üyesi Fransız direnişçi. II. Dünya Savaşı'daki Fransa Muharebesi'nin ardından ülkeyi işgal eden Nazilere karşı ilk silahlı direnişi başlatan ve Paris'in Kurtuluşu'nda önemli rol oynayan kişi olarak bilinir. Ölümünün ardından ülkesi için hayatını verenlerin eklendiği Morts pour la France listesine eklenerek onurlandırılmıştır.