İçeriğe atla

Bulaşık makinesi

Bulaşık makinesinin iç görünüşü

Bulaşık makinesi, evlerde bulaşıkları daha hızlı ve ekonomik olarak yıkamak, yaşam standardını artırmak için üretilmiş bir makinedir.

Patenti 1850 yılında Joel Houghton tarafından alınmıştır. İçinde bulunan döner su fıskiyeleri ile deterjanlıktan aldığı deterjanı bulaşıkların üstüne püskürtmektedir. Bulaşıkların temizlenmesini sağlayan ana bileşen, deterjanlarındaki kir ve leke çözücü enzimlerdir. Bu enzimlerin çalışması için gerekli olan ısıyı, musluktan aldığı suyu ısıtan makine sağlar. Bu makineyi 1880'li yıllarda Amerikalı Josephine Cochrane icat etmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Bulaşık Makinesi - Kim, Ne Zaman İcat Etti?". Kim Ne Zaman İcat Etti?. Kim Ne Zaman İcat Etti?. 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Babbage</span> İngiliz matematikçi, filozof ve mucit (1791-1871)

Charles Babbage, İngiliz matematikçi, analitik filozof, makine mühendisi ve programlanabilir bilgisayar fikrini ortaya atan (proto-)bilgisayar bilimcisi mucit.

<span class="mw-page-title-main">Arçelik</span> Türk beyaz eşya markası

Arçelik, 1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından kurulan, dünya çapında hizmet veren Türkiye merkezli bir beyaz eşya ve teknoloji şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz eşya</span>

Beyaz eşya, ilk zamanlarda dış görünümünde genellikle beyaz renk kullanılmış olan, fabrikalarda üretilen, ev eşyası makinelerdir. Ev aletleri üç türe ayrılır: küçük ev aletleri, büyük ev aletleri ve tüketici elektroniği. Bilimsel araştırmalara göre bir toplumun kalkınma seviyesinin bir göstergesidir. Gelişmiş toplumlar çok sayıda beyaz eşya kullanır, az gelişmiş toplumlar daha az sayıda beyaz eşya kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Buhar makinesi</span> Buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motor

Buhar makinesi, buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motordur. Buhar makineleri, lokomotifler, buharlı gemiler, pompalar, buharlı traktörler ve endüstriyel devreler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Turing makinesi</span> bilgisayar biliminde belirli işlemleri yapabilen bir araç modeli, belirli kurallara göre hareket eden bir banttan oluşan araç

Turing makinesi, karmaşık matematiksel hesapların belirli bir düzenek tarafından yapılmasını sağlayan hesap makinesi.

<span class="mw-page-title-main">Isı pompası</span> Isıyı bir alandan diğerine aktaran sistem

Gerçekte bir soğutma çevrimi olan ısı pompası çevriminin temel prensibini Nicolas Léonard Sadi Carnot 1824 yılında ortaya atmıştır. 26 yıl sonra 1850 yılında Lord Kelvin'in, soğutma cihazlarının ısıtma maksadı ile kullanılabileceğini ileri sürmesiyle ısı pompası uygulamaya girdi. II. Dünya Savaşı'ndan önce ısı pompasının geliştirilmesi ve kullanılır hâle getirilmesi için birçok mühendis ve bilim insanı bu alanda araştırmalar ve çalışmalar yaptı. Savaş yıllarında endüstri, imkânlarını daha acil problemlere yönelttiği için ara verilen bu çalışmalara savaştan sonra tekrar başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Çamaşır makinesi</span>

Çamaşır makinesi, çamaşır yıkamak için kullanılan bir beyaz eşyadır. Bu terim çoğunlukla kuru temizleme veya ultrasonik temizleyiciler yerine su kullanan makineler için kullanılır. Kullanıcı, makinenin kullandığı suya sıvı veya toz hâlinde satılan çamaşır deterjanı ekler.

<span class="mw-page-title-main">Mazot</span>

Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dökme demir</span>

Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür.

Yoğuşturucu, kondenser veya kondansör, buharlı güç sistemleri ve gazlı soğutma-iklimlendirme sistemlerinde buhar ya da soğutucu gazın ısısını çevreye ya da başka bir soğutucuya vererek sıvı hâle geçtiği ısı değiştirici bir makinedir.

<span class="mw-page-title-main">Tost makinesi</span>

Tost makinesi, iki metal parçanın menteşe aracılığı ile tutturulmasıyla meydana gelen ve arasında kızarmış ekmek ve tost yapılan mutfak aracıdır. Genellikle elektrikle çalışır ve ısıtıcı plakaları alüminyum ya da teflon kaplı döküm demir veya demir sacdan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Josephine Cochrane</span> Amerikalı mucit (1839 – 1913)

Josephine Cochrane 1886'da Shelbyville, Illinois’ta ilk pratik bulaşık makinesini yapmıştır ve bulaşık makinesinin patenti 1886’de Joel Houghton tarafından kendisine verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Finish (bulaşık deterjanı)</span>

Finish, Reckitt Benckiser'e ait bulaşık deterjanı markasıdır. Orijinal ürün tabletleri su sertliğini temizlemek ve ağartılabilir lekeleri gidermek için ağartıcılar, nişasta ve protein bazlı gıdaları parçalamak için enzimler ve köpük yaratan yüzey aktif maddelerden oluşur. Özel olarak bulaşık makinesi için tasarlanmıştır. Marka birçok Avrupa ülkelerinde ve Kuzey Amerikada "Calgonit" ismi ile pazarlanmakdadır. En çok bilinen ürünü kapsül şeklindedir ve diğer ürünlere jel, bulaşık tuzu, parlatıcılar, koku gidericileri, makine temizleyicileri dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Bulaşık temizleyicisi</span> Bulaşık temizleyicisi bulaşık yıkamak için kullanılan bazik bir deterjandır.Cildi tahriş etmez ancak cilde çok fazla temas ettirilmesi gerekir. Bulaşık temizleyicileri yüksek oranda köpük oluşturan bir karışımdır.

Bulaşık temizleyicisi bulaşık yıkamada kullanılan bir deterjandır. Genellikle, cilt tahrişi düşük olan yüzey aktif maddelerin yüksek oranda köpük yaratan bir karışımıdır ve esas olarak lavabo veya kasede tabak, bardak, çatal bıçak takımı ve mutfak malzemesi yıkamak için kullanılır. Birincil kullanımının yanı sıra bulaşık yıkama, kabarcık oluşturma, yağdan etkilenen bulaşıkların yıkanması ve temizlenmesi gibi çeşitli gayri resmi uygulamalara da sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bulaşık deterjanı</span>

Bulaşık deterjanı bulaşık makinesinde bulaşık yıkamak için yapılmış bir deterjandır. Bulaşık deterjanı, bulaşıkları yıkamak için yapılan sıvı bulaşık temizleyicisinden farklıdır.

Somat bir bulaşık deterjanı markasıdır ve Düsseldorf-Holthausen merkezli Henkel'in bulaşık yıkama ürünleri için bir markadır. Marka, stratejik iş bölümü "Yıkama ve Deterjanlar"ın bir parçasıdır. Somat şu anda Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Fransa, Doğu Avrupa ve Türkiye'de dağıtılmaktadır.

<i>ARQ</i> (film) Film

ARQ, 2016 çıkışlı, yönetmenliği ve senaristliği Tony Elliott tarafından yapılmış ABD-Kanada ortak yapımı bir bilimkurgu filmidir. Başrollerini Robbie Amell ve Rachael Taylor'ın üstlendiği film prömiyerini 9 Eylül 2016'da Toronto Uluslarararası Film Festivali'nde yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çamaşır konuları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, çamaşır konularının bir listesidir. Çamaşırhane, giysilerin ve nevresimlerin yıkanması, temizlenmesi ve kurutulmasıdır. Çamaşır yıkama işlemleri genellikle bir ev veya apartman binasında, ev odasında veya alanda yapılır.

Bu liste, 1900-1999 yılları arasındaki buluşları içerir. Bu zaman aralığında icat edilmiş ve patenti alınmış aygıt ve nesnelerin tümü bu listede görüntülenecektir. Sıralama alfabetiktir.