İçeriğe atla

Bulanglar

Bulang
Blang, Bulong
Bulang kadınlarının giydiği geleneksel bir elbise (Yünnan Milletler Müzesi [en])
Toplam nüfus
116.573 (2010)[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Çin (Yünnan)
Diller
Bulang dili [en], U dili [en]
Din
İlgili etnik gruplar
Va halkı

Bulanglar (Çince: 布朗族; pinyin: Bùlǎngzú), Blanglar ya da Bulonglar, Güneybatı Çin'de bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. 2010 yılı itibarıyla tüm Çin çapında 119.639 Bulang var; bunların neredeyse tümü (116.573 kişi, yani Bulang nüfusunun %97,4'ü) Yünnan Eyaleti'nde bulunmaktadır.[1]

Bulanglar, Yünnan'da çay yetiştiren ilk toplumlardan biri.[2]

Bulanglar, Bulang [en] ile U [en] dilleri dahil olmak üzere farklı Palaung [en] dillerini konuşurlar. Palaung dilleri, Avustroasya dil ailesinin bir dalını teşkil eder.

İsimler

Yan & Zhou (2012:147),[3] farklı ilçelerde yaşayan etnik Bulangların kendilerini tanımlamak için kullandıkları endonimleri şu şekilde listelemektedir:

  • Xishuangbanna'da [plaŋ31] (布朗)
  • Shuangjiang [en] ve Lancang [en]'da [a55 vaʔ55] (阿佤)
  • Shuangjiang'daki bazı Bulanglar, 'dağ insanları' anlamına gelen [ʔu33 tɤr11] (乌德尔) ismini kullanır
  • Yongde [en], Zhenkang [en], Shidian İlçesi [en], Changning [en] ilçelerinde [ʔu55] (乌) (Yongde-Gantang 甘塘'da [ʔu˥˩]; Shidian-Hazhai 哈寨'da [ʔu55])
  • Mojiang İlçesi [en]'nde [vaʔ55] (佤)

Bulanglara atfen kullanılan egzonimler şunlardır (Yan & Zhou 2012:147):[3]

  • [mɔn33] (谟): Dai halkının Xishuangbanna Bulanglarına atfen kullandığı egzonim
  • [a bø55] (阿别): Hanilerin Xishuangbanna Bulanglarına atfen kullandığı egzonim
  • [la31] (拉): Dai halkının Shuangjiang [en] Bulanglarına atfen kullandığı egzonim
  • [kha33 phv53] (卡朴): Lahuların Bulanglara atfen kullandığı egzonim
  • [pa̠ ʔa̠ɯ̠ʔ] (巴尔克): Vaların Cangyuan [en] Bulanglarına atfen kullandığı egzonim
  • Puman (濮曼, 蒲满): Han Çinlilerinin Bulanglara atfen kullandıkları egzonim

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Blang people ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ a b "中华人民共和国国家统计局 >> 第六次人口普查数据". stats.gov.cn. 27 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020. 
  2. ^ Luohui Liang (2010). "The Tea Forests of Yunnan". Birleşmiş Milletler Üniversitesi. 11 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  3. ^ a b Yan Qixiang [颜其香] & Zhou Zhizhi [周植志] (2012). Mon-Khmer languages of China and the Austroasiatic family [中国孟高棉语族语言与南亚语系]. Beijing: Social Sciences Academy Press [社会科学文献出版社].

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Özbekler, Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuztara İlçesi</span>

Dokuztara İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında İli Kazak Özerk İline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Akto İlçesi</span>

Akto İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin batısında, Kızılsu Kırgız Özerk İli'ne bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Lincang</span>

Lincang, Çin'in Yunnan eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, kuzeybatıda Baoshan ve güneydoğuda Pu'er il düzeyi şehirleri, kuzeydoğuda Dali Bai Özerk İli ile güneybatıda Myanmar ile komşudur. Yüzölçümü 24,469 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 2,429,497'dir. Şehre Lincang Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pu'er</span>

Pu'er, Çin'in Yunnan eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, kuzeybatıda Lincang ve kuzeydoğuda Yuxi il düzeyi şehirleri, kuzeydoğuda Dali ve Chuxiong, güneyde Xishuangbanna ve doğuda Honghe özerk illeri ile güneybatıda Myanmar, güneydoğuda Laos ve Vietnam ile komşudur. Yüzölçümü 45,385 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 2,542,898'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de konuşulan diller</span>

Ethnologue verilerine göre Çin'de toplam 298 yaşayan dil konuşulmaktadır. Bu dillerin birçoğu, Çin'deki tanınmış etnik gruplar tarafından konuşulur. Çin'deki en yaygın dil yedi ana lehçe grubuna bölünür ve Hanyu olarak bilinir. Çin'de bu dille ilgili çalışmalar, kendine özgü bir akademik disiplin olarak düşünülmektedir. Hanyu kapsamına giren lehçe grupları, birbirinden hem morfolojik hem de fonetik açıdan o kadar çok farklılık gösterir ki farklı bölgelerde konuşulan lehçeler karşılıklı olarak anlaşılmaz. Çince, Moğolca, Tibetçe, Uygurca ve Zhuangca, Çin'de en çok öğrenilen ve hükûmetten en çok destek gören dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin müziği</span>

"Çin müziği", Çin halkının ürettiği ve çaldığı müzikleri içerir; bu bağlamda hem Han Çinlileri hem de Çin anakarasında yaşayan diğer etnik gruplar "Çin halkı" kapsamına girer. Çin müziği ayrıca Çin anakarası dışındaki bazı topraklarda yaşayan Çin kökenlilerin geleneksel Çin çalgılarıyla ya da Çin dilinde ürettiği müzikleri de kapsar. Gelenekselden moderne kadar çok çeşitli müzik çeşitlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yünnan</span>

Yünnan, Çin'in güneybatısında bulunan bir eyalet. Yüzölçümü yaklaşık 394.000 km2, 2010 itibarıyla yaklaşık 46 milyon kişilik nüfusa sahip. Eyaletin başkenti, kendisi de eskiden "Yünnan" olarak bilinen Kunming şehri. Yünnan eyaleti kuzeyde Siçuan eyaleti, kuzeydoğuda Guizhou eyaleti, doğuda Guangksi Zhuang Özerk Bölgesi, güneydoğuda Vietnam, güneyde Laos, batıda Birmanya ve kuzeybatıda Tibet Özerk Bölgesi ile sınır paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Va halkı</span>

Valar ya da Walar, çoğu Kuzey Myanmar'daki Şan Eyaleti'nin kuzeyinde, Kaçin Eyaleti'nin doğusunda, Çin-Myanmar sınırı boyunca ve Çin'in Yünnan Eyaleti'nde yaşayan bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Yaolar</span> Çin ve Vietnamda yaşayan etnik grup

Yao halkı ya da Mien halkı, Çin ve Vietnam'da çeşitli azınlıklara atanan bir sınıflandırma. Çin hükûmetinin resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biri olan Yao halkı, Çin'in güneybatısı ve güneyindeki dağlık alanlarda yaşar. Ayrıca Vietnam'ın resmî olarak tanıdığı 54 etnik gruptan birini teşkil eder. 2000 yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre Çin'de 2.637.421 Yao var; 2019 yılı Vietnam Nüfus Sayımı'na göre Vietnam'da 891.151 Yao var.

<span class="mw-page-title-main">Bai halkı</span>

Bai ya da Pai halkı, Çin Hükûmeti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Ağırlıklı olarak Yünnan Eyaleti'ne bağlı Dali Bai Özerk İli, Guizhou Eyaleti'ne bağlı Bijie şehri ve Hunan Eyaleti'ne bağlı Sangzhi İlçesi'nde bulunurlar. 2010 yılı itibarıyla Bai halkının nüfusu 1.933.510.

<span class="mw-page-title-main">Haniler</span>

Hani ya da Ho halkı, Çin'in güneyi, Laos'un kuzeyi ve Vietnam'da bulunan, Lolo dillerini konuşan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti'nin tanıdığı 56 etnik gruptan ve Vietnam'daki 54 etnik gruptan biridir. Laos'ta Hani halkı daha çok Ho olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dai halkı</span>

Dai halkı, Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biri. Çin'in Yünnan Eyaleti'ne bağlı Xishuangbanna Dai Özerk İli ile Dehong Dai ve Jingpo Özerk İli'nde yaşayan ve Tay dillerini konuşan farklı etnolinguistik grupları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gelaolar</span>

Gelao ya da Gelo halkı, Çin ve Vietnam'da bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devleti tarafından resmî olarak tanınan 56 etnik gruptan birini teşkil eder. Buna rağmen, bazı Gelaolar Çin Hükûmeti tarafından Yi, Miao veya Zhuang olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sui halkı</span>

Sui ya da Shui halkı, çoğu Çin Guizhou eyaletinde yaşayan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan birini teşkil eder.

<span class="mw-page-title-main">Pumiler</span>

Pumiler bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Achang halkı</span>

Achang halkı, bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik grup ve Myanmar devletinin resmî olarak tanıdığı 135 etnik gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nular</span>

Nu halkı, Çin ve Myanmar'da bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Nu halkı geleneksel olarak Saluen Nehri boyunca bulunan yerleşimlerde yaşar; halkın ismiyse, bu nehrin Çince isminden kaynaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Jinolar</span>

Jino ya da Jinuo halkı, Çin Yünnan eyaletinde bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Xishuangbanna Dai Özerk İli Jinghong şehrinin doğusunda yer alan Jino Dağları'nda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Derunglar</span>

Derunglar ya da Dulonglar, bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Neredeyse tümü Yünnan eyaletinde bulunmak üzere 2010 yılı itibarıyla tüm Çin çapında 6.930 Derung bulunmaktadır. Derung nüfusunun çoğu, Nujiang Lisu Özerk İli'ne bağlı Gongshan Derung ve Nu Özerk İlçesi'ndeki Derung Vadisi'nde yoğunlaşmış durumdadır.