İçeriğe atla

Bukkal yağ yastığı

Bukkal yağ yastığı
Bukkal yağın yapısı
Latince isimcorpus adiposum buccae
Sistemcranial part of muscular system
Tanımlayıcılar
Microsoft Academic2781017814
TA2141
FMA59799

Bukkal yağ yastığı (Marie François Xavier Bichat'tan sonra Bichat'ın yağ yastığı olarak da adlandırılır) ve bukkal yağ yastığı, yanaktaki birkaç kapsüllenmiş yağ kütlesinden biridir. Buccinator kas ve birkaç daha yüzeysel kas arasında (masseter, zygomaticus major ve zygomaticus minör dahil) yüzün her iki tarafında bulunan derin bir yağ yastığıdır.[1] Bukkal yağ yastığının alt kısmı bukkal boşluk içinde bulunur. Doğrudan yanak derisinin altında olan malar yağ yastığı ile karıştırılmamalıdır.[2] Ayrıca çene yağ pedleri ile de karıştırılmamalıdır. İçi boş yanakların ve nazolabial katlantının oluşumunda rol oynar, ancak çene hattı oluşumunda rol oynamaz.[3]

İsimlendirme ve yapı

Bukkal yağ yastığı birkaç parçadan oluşur, ancak tam olarak kaç parçadan oluştuğu konusunda bir anlaşmazlık vardır ve bu parçaların isimlendirilmesi konusunda birlik yoktur. Yağ yastığı "besleyici damarlara, ertaf doku zarfına ve bağlara göre" ön, orta ve arka olmak üzere üç lob olarak tariflenmiştir.[1] Ayrıca, bukkal yağ yastığının gövdesinde dört uzantı mevcuttur: sublevator, melolabial, bukkal ve pterygoid. Bu uzantıların isimlendirilmesi, konumlarından ve proksimal kaslarından kaynaklanır.[4]

Bukkal yağın ön lobu, tükürüğü parotis bezinden ağza taşıyan parotis kanalını çevreler. Bir ucu buccinators'ta, bir ucu levator labii superioris alaeque nasi'de ve bir tane de orbicularis oris'e uzanan üçgen bir kütledir. Ara lob, maksilla üzerindeki ön ve arka loblar arasında yer alır.[1][4] Ara lobun çocukluk ve yetişkinlik arasında önemli miktarda hacim kaybettiği görülmektedir. Bukkal yağ yastığının arka lobu da infraorbital fissür ve temporal kastan mandibula üst kenarı ve mandibula köşesine kadar uzanır.

Bukkal yağ yastıkları, farklı yaş, cilt ve yapıdaki çocukların yanaklarında açıkça görülebilir.

Bazı insanlar bukkal yağ yastığının, özellikle bebeklerde çiğneme ve emzirme ile ilgili birincil işlevi olduğunu tanımlamaktadır. Bebeklikten yetişkinliğe doğru ara lobun hacim kaybetmesi bu lobun emme ve çiğneme fonksiyonuna destek vermesi teorisini kısmen desteklemektedir.

Önerilen başka bir fonksiyon ise çiğneme kaslarının hareketini kolaylaştıran kayma pedleri olarak işlev gördükleridir.[1]

Bukkal yağ yastığı ayrıca hassas yüz kaslarını kas hareketleri veya dış kuvvetler nedeniyle yaralanmalardan koruyacak bir yastık işlevi görebilir.[1]

Klinik kullanımlar

Bukkal yağ yastığı yüz kontürünün oluşturulmasında yaygın olarak kullanılır. Bazı yazarlar, yüz germe ile iyi sonuçlar elde etmede bukkal yağ yastığının önemini tartışmaktadır.[2][5][6][7]

Bukkal flepler (her zaman bukkal yağ yastığı dahil değildir) yaralanma sonrası periorbital bölgenin rekonstrüksiyonunda kullanılır.[8] Ayrıca ağız boşluğunun konjenital defektlerini onarmak için[9][10] veya konjenital yarık damak onarımında kullanılırlar.[11]

Yanak çıkıntısını azaltmak için bazen bukkal yağ yastığının çıkarılması da tercih edilebilir, ancak bu prosedür fasiyal sinirin bukkal dalının ve parotis kanalının hasarlanması riski taşıyabilir.[12]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Zhang (2002). "Anatomical structure of the buccal fat pad and its clinical adaptations". Plastic and Reconstructive Surgery. 109 (7). ss. 2509-18; discussion 2519-20. 
  2. ^ a b Rohrich (2007). "The fat compartments of the face: anatomy and clinical implications for cosmetic surgery". Plastic and Reconstructive Surgery. 119 (7). ss. 2219-27; discussion 2228-31. 
  3. ^ Reece (2008). "The mandibular septum: anatomical observations of the jowls in aging-implications for facial rejuvenation". Plastic and Reconstructive Surgery. 121 (4). ss. 1414-20. 
  4. ^ a b Gassner (2008). "Surgical anatomy of the face: implications for modern face-lift techniques". Archives of Facial Plastic Surgery. 10 (1). ss. 9-19. 
  5. ^ Rohrich (2009). "The individualized component face lift: developing a systematic approach to facial rejuvenation". Plastic and Reconstructive Surgery. 123 (3). ss. 1050-63. 
  6. ^ Lambros (2008). "The cross-cheek depression: surgical cause and effect in the development of the "joker line" and its treatment". Plastic and Reconstructive Surgery. 122 (5). ss. 1543-52. 
  7. ^ Tapia (2006). "Combined approach for facial contour restoration: treatment of malar and cheek areas during rhytidectomy". Plastic and Reconstructive Surgery. 118 (2). ss. 491-7; discussion 498-501. 
  8. ^ Holton Lh (2004). "The buccal fat pad flap for periorbital reconstruction: a cadaver dissection and report of two cases". Plastic and Reconstructive Surgery. 114 (6). ss. 1529-33. 
  9. ^ Egyedi (1977). "Utilization of the buccal fat pad for closure of oro-antral and/or oro-nasal communications". Journal of maxillofacial surgery. 5 (4). ss. 241-4. 
  10. ^ Landes (2009). "Six years clinical experience with the dorsally pedicled buccal musculomucosal flap". Annals of Plastic Surgery. 62 (6). ss. 645-52. 
  11. ^ Levi (2009). "Utilization of the buccal fat pad flap for congenital cleft palate repair". Plastic and Reconstructive Surgery. 123 (3). ss. 1018-21. 
  12. ^ Hwang (2005). "Interrelated buccal fat pad with facial buccal branches and parotid duct". The Journal of craniofacial surgery. 16 (4). ss. 658-60. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tebessüm</span>

Tebessüm ya da gülümseme, fizyolojide özellikle ağzın iki kenarındaki ve gözlerin çevresindeki kasların hareketiyle oluşan bir yüz ifadesidir. Gülümseyen bir simaya veya sık sık gülümseyen bir kişiye mütebessim veya güleç denir. Bazı insanlarda tebessüm esnasında yanakta avurdun üzerinde küçük bir çukur hâlinde beliren iki gamze meydana gelir. Bu gamzeler, o insana ayrı bir güzellik katar. Çizgi şeklinde belirense gamze değil, avurt çizgisidir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan beyni</span> insan sinir sisteminin ana organı

İnsan beyni, insan sinir sisteminin merkezi organıdır ve omurilikle birlikte merkezi sinir sistemini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Temporal lob</span> İnsanların beyninde bulunan dört lobdan biri

Temporal lob, memelilerin beynindeki serebral korteksin dört ana lobundan biridir. Temporal lob, memeli beyninin her iki serebral hemisferindeki lateral fissürün altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Rey</span> Brezilyalı-Amerikalı cerrah

Roberto Miguel Rey Júnior, Amerikalı-Brezilyalı plastik cerrah. E!'nin Dr. 90210 adlı şovuyla tanınan Rey, estetik cerrahi alanında uzmanlaşmış ve Beverly Hills'de çalışmalarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zehrâvî</span> Modern cerrahinin babası

Zehrâvî ya da batıda bilinen adıyla Albucasis, Endülüs'te yaşamış olan bir Arap-Müslüman hekim, cerrah ve kimyagerdi. Orta Çağ İslam Dünyası'nın önde gelen hekimlerinden olan Zehrâvî, Cerrahinin Babası olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Goldenhar sendromu</span>

Goldenhar sendromu, Craniofacial microsomia sendromu'nun otosomal dominant yolla aktarılan kalıtsal nitelikteki fenotipidir. Otosomal dominant yolla aktarılan en önemli kalıtsal örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Diş anatomisi</span>

Diş anatomisi, anatominin çalışma alanlarından biri olup insan dişi yapılarını inceler. Dişlerin gelişimi, görünüşü ve sınıflandırılması bu çalışma alanı içerisine girer. Diş oluşumu doğumdan önce başlar ve dişlerin doğal morfolojisi o sıralarda belirginleşir. Diş anatomisi aynı zamanda taksonomik bir bilimdir. Dişleri ve onları oluşturan yapıları isimlendirmek çalışma alanı içerisine girer ve bu bilgiler diş tedavilerinde pratik bir amaca hizmet eder.

Bişektomi; yanak yağı aldırma veya halk arasında bilinen adıyla yanak inceltme ameliyatı, bukkal yağ dokusunun estetik cerrahi ile uzaklaştırılması sonucunda yanak ve çevresine şekil verme işlemidir. Yanak ve yanak çevresine kalıcı olarak şekil verme işlemlerine bişektomi adı verilir.

Frey sendromu auriculotemporal sinir zedelenmesinin sekelidir. Baillarger sendromu, auriculotemporal sendrom, Frey-Baillarger sendromu adlarını da alan bir sendromdur. Auriculotemporal sinirin (n.auriculotemporalis) zedelenmesinin başlıca nedenleri parotidektomi, parotis absesi ve altçene ramus ameliyatlarıdır. Klinik belirtilerin ortaya çıkması için uzun süreli bir latent dönem gerekebilir.

Doymuş yağ, yağ asidi zincirlerinin tümü veya ağırlıklı olarak tek bağlara sahip olduğu bir yağ türüdür. Bir yağ iki çeşit daha küçük molekülden yapılır: gliserol ve yağ asitleri. Yağlar uzun karbon (C) atom zincirlerinden yapılır. Bazı karbon atomları tek bağlarla (-C-C-) ve diğerleri çift bağlarla bağlanır. Çift bağlar, tek bağlar oluşturmak için hidrojen ile reaksiyona girebilir. Buna doymuş denir çünkü ikinci bağ kırılır ve bağın her yarısı bir hidrojen atomuna (doymuş) bağlanır

Kraniyofasiyal malformasyonlar ya da kraniyofasiyal anomaliler, baş-boyun ve yüz bölgesinin oluşma ve gelişme aşamalarındaki aksamalar ya da sapmalar sonucu ortaya çıkan yapısal ve işlevsel bozukluklardır. Genetik bilimindeki önemli ataklar, tüm kalıtsal hastalıklarda olduğu gibi kraniyofasiyal malformasyonlarda da tanı ve tedavi konusunda önemli gelişmelere yol açmıştır. Ancak, ender görülen sendromların ve fenotiplerinin çokluğu, kimi sendromların birbirleriyle çakışmaları uzmanların çabalarını güçleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kraniyofasiyal yarıklar</span>

Kraniyofasiyal yarıklar, kraniyofasiyal malformasyonların en önemlilerinden biridir; baş-boyun ve yüz bölgesinin oluşma ve gelişme aşamalarındaki aksamalar ya da sapmalar sonucu ortaya çıkan yapısal ve işlevsel bozuklukların önemli bir bölümünü oluştururlar. Embriyolojik kökenlerine göre; nöral tüp kökenli anomaliler, 1. ve 2. farengeal ark kökenli malformasyonlar, ektodermal displaziler söz konusudur.

Yarık damak-lateral sineşi sendromu, otosomal dominant yolla aktarılan kalıtsal bir sendromdur; izole olgular çok enderdir. Yenidoğan bulgularının başında maksilla ile mandibula kemiklerinin konjenital yapışıklığı (syngnathia) ile dilin bantlarla, yan kenarlarından, damağa ve ağız tabanına yapışıklığı gelir. Üstçene küçüktür (mikrognati) ve yarık saptanır. Alt dudak çıkıntılılıdır, dudak kommisuraları aşağı dönüktür. Filtrum kısa, yanaklar geniştir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, inguinal fıtıklar, zeka geriliği olası öteki bulgulardır.

Frontonazal displazi, otosomal resesif yolla aktarılan, alın ve burun bölgelerinin malformasyonlarıyla karakterize kalıtsal bir sendromdur; ALX3 genindeki mutasyonun sonucudur. En önemli bulgu, frontal kemikte ve yüz kemik­lerinde orta çizgi yarıklarının bulunmasıdır ile bunun sonucunda ortaya çıkan nazofrontal ensefalosel’dir. Alın derisinde lipoma olabilir. Mikroftalmi saptanır, gözler birbirinden aşırı uzaktadır (hipertelorizm); ptozis, kapak bileşkelerinde anomaliler, katarakt ve epibulbar dermoidler belirlenir. Kulak kepçeleri aşağıdadır, işitme sorunları vardır. Burun kökü aşırı yayvandır; bu alanda saptanan malformasyonların en önemlisi yarıktır. Üstçenede, paranazal sinüslerde ve frontal sinüslerde hipoplazi izlenir. Kalpte Fallot tetralojisi saptanabilir. Pektoral kaslar hipoplazi ya da agenez olabilir. El parmakları kısa ve kıvrıktır. Beyinde Corpus callosum anomalileri saptanır, zeka geriliği vardır. Akromelik frontonazal disostoz fenotipindeki bulgular daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">BOF sendromu</span>

BOF sendromu, otosomal dominant yolla aktarılan, brankial yarık, göz ve ağız anomalilerinin baskın olduğu, kalıtsal bir sendromdur.

<span class="mw-page-title-main">Kleeblattschadel (yonca yaprağı kranyum)</span>

Kleeblattschadel, kafatasında çok sayıda eklemin erken kapanması (kraniyosinstoz) sonucunda ortaya çıkan konjenital bir malformasyondur. Büyük bölümünün nedeni bilinmemektedir; bir bölümü sendroma özgüdür.

Elsahy-Waters sendromu (brachioskeletogenital sendrom), otosomal resesif yolla aktarılan kalıtsal bir sendromdur. Kafa ve yüz bulguları, dişlerle ilgili patolojiler, vertebraların kaynaşması ile zeka geriliği temel bulguları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoffa yağ yastığı</span>

Hoffa yağ yastığı dizdeki patella kemiğinin altında ve arkasında bulunan silindirik bir yağ parçasıdır. Yağ yastığı normal bir yapıdır ancak bazen bir problem haline gelebilir, bu problemlerden birisi de aynı adı taşıyan Hoffa hastalığıdır.

Liposuction ya da lipo, plastik cerrahide kullanılan bir tür yağ alma prosedürü. Yapılan ameliyatlardaki sonuçlara istinaden, birkaç aydan sonra kilo üzerindeki bir etkiyi desteklemediği ve obezite ile ilgili sorunları etkilemediği gözlemlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak yapılan kozmetik cerrahi işlemlerden birisidir.