İçeriğe atla

Bujar Osmani

Bujar Osmani
Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı
Görevde
Makama geliş
30 Ağustos 2020
Başbakan Zoran Zaev
Yerine geldiğiNikola Dimitrov
Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı
Görev süresi
27 Temmuz 2008 - 28 Temmuz 2011
Yerine geldiğiImer Selmani
Yerine gelenNikola Todorov
Kuzey Makedonya Avrupa Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı
Görev süresi
31 Mayıs 2017 - 30 Ağustos 2020
Yerine geldiğiNikola Dimitrov
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Eylül 1979 (45 yaşında)
Üsküp, Kuzey Makedonya
Partisi Demokratik Bütünleşme Birliği

Bujar Osmani (Makedonca: Бујар Османи; d. 11 Eylül 1979, Üsküp) Kuzey Makedonya'dan Arnavut kökenli siyasetçi, şu anki Kuzey Makedonya dışişleri bakanı ve eski sağlık bakanı. Haziran 2017'de Avrupa işlerinden sorumlu başbakan yardımcısı olarak atandı.[1] 30 Ağustos 2020'de Osmani dışişleri bakanı oldu.[2]

Daha önce Üsküp Devlet Hastanesinde doktorluk yapıyordu.[3]

26 Kasım 2019'da bir deprem Arnavutluk'u vurdu. Osmani, depremin merkez üssünü ziyaret eden Kuzey Makedonya'dan Arnavut siyasilerden oluşan bir heyetin bir parçasıydı ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta'ya başsağlığı diledi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  3. ^ "Dr. Bujar Osmani was appointed as the Minister of health". Ministry of Health (Macedonia). 11 Mart 2008. Erişim tarihi: 3 Haziran 2011. [][]
  4. ^ "Meta në Durrës me Talat Xhaferrin dhe Ali Ahmetin: Nuk do e harrojmë kurrë ndihmën tuaj" (Arnavutça). ABC News. 28 Kasım 2019. 29 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutlar</span> etnik grup

Arnavutlar veya Arnavudlar, ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar. Ayrıca Avrupa, Amerika ve Okyanusya'da yerleşik çeşitli topluluklardan oluşan büyük bir diaspora oluşturuyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Blagoevgrad (il)</span> Bulgaristanda il

Blagoevgrad, güneybatı Bulgaristan'da bir ildir. Merkezi Blagoevgrad 1950'e kadar adı Горна Джумая / Gorna Cumaya ve Osmanlı döneminde Cuma-i Bala idi. Makedonya bölgesinin bir parçası olup, 4 diğer il, Yunanistan ve Kuzey Makedonya ile komşudur. 14 belediye ve 12 şehirden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Branko Srvenkovski</span> 3. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Branko Srvenkovski, Makedon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksinin 2016 yayınına göre Azerbaycan vatandaşları umumi Azerbaycan pasaportu ile sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 62 ülkeye seyahat edebilirler ve bunlardan 31'ine vizesiz girebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Bujar Nishani</span> Arnavut politikacı

Bujar Faik Nishani, Haziran 2012'de Arnavutluk Cumhurbaşkanı seçilen Arnavut politikacı. Seçimler zamanında bir MP Demokrat Parti üyesi ve İçişleri Bakanıydı. Arnavutluk Parlamentosu'nda muhalefetin uzlaşması olmadan, 140 oy üzerinden aldığı 73 oy sayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ilir Meta</span>

Ilir Meta, Arnavut siyasetçi. Meta, Avrupa ülkesi Arnavutluk'ta 24 Temmuz 2017 - 24 Temmuz 2022 tarihleri arasında cumhurbaşkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Talat Caferi</span> 12. Kuzey Makedonya başbakanı

Talat Caferi Arnavut asıllı bir siyasetçi, eski Savunma Bakanı ve eski Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi Başkanı. Arnavut topluluğunun bir üyesi.

Ömer Kaleşi, Arnavut ve Makedon kökenli ressam.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Donika Gërvalla-Schwarz</span>

Donika Gërvalla-Schwarz, Kosovalı politikacı. Vetëvendosje siyasi partisinin Guxo siyasi listesinin bir üyesi, 2021'den beri İkinci Kurti kabinesinde dışişleri bakanı ve ikinci başbakan yardımcısı olarak görev yapıyor. Gërvalla-Schwarz, suikasta kurban giden Arnavut aktivist Jusuf Gërvalla'nın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Elsie</span>

Robert Elsie, Arnavut edebiyatı ve folkloru konusunda uzmanlaşmış Kanada doğumlu bir Alman bilim adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, bir dizi tarihi ve siyasi olay nedeniyle karmaşık ve büyük ölçüde düşmanca olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, Avrupa Konseyi ve NATO'nun tam üyeleridir. Her ikisi de Mart 2020'de Avrupa Birliği katılım müzakerelerine başladı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Hırvatistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ile Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkiler 25 Ağustos 1992'de kuruldu. Arnavutluk'un Zagreb'de büyükelçiliği ve Dubrovnik'te fahri konsolosluğu bulunurken, Hırvatistan'ın Tiran'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Ali Ahmeti</span>

Ali Ahmeti, Arnavut kökenli bir Makedon politikacı, Demokratik Bütünleşme Birliği lideri ve 2008'den beri Makedon hükûmetinde küçük koalisyon ortağı. Ahmeti, Makedonya'daki 2001 isyanında eski Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun siyasi lideri olarak da biliniyor.

Petrit Bushati, Makedonya Cumhuriyeti'nde Arnavutluk büyükelçisiydi.