İçeriğe atla

Buharlı temizleyici

Taşınabilir buharlı temizleyici

Buharlı temizleyiciler veya buharlı süpürgeler, yüzeyleri kurutmak, temizlemek ve sterilize etmek için buhar kullanan temizlik aletleri veya cihazlarıdır. Buhar, düşük basınçlı, az nemli buhar yapmak için suyu yüksek sıcaklıklara ısıtan kazanda üretilir.[1]

Çalıştırma

Buharlı temizleyicinin temizleme yeteneği öncelikle buhar sıcaklığına bağlıdır. Temizleyicinin çeşitli başlıkları kullanılarak buhar, kirli yüzeylere püskürtülüp kirlerin su süspansiyonuna salınmasına neden olur, sonra bunlar silinerek veya vakumlanarak kirler temizlenir.

Avantajları

  • Buharlı temizleyici, buhar yerine sıcak su kullanan halı temizleyicilere veya diğer temizleme cihazlarına kıyasla daha az su tüketir.[2]
  • Buharlı temizleyici havadaki fazla buharı da giderebilir.
  • Buharlı temizleyici, malzemelerin emdiği kokuların giderilmesine yardımcı olabilir.[3]
  • Uzun bir maruz kalma süresinden sonra dezenfeksiyon elde edilebilir.
  • Kir, kimyasal maddeler eklenmeden çözülür
  • Temizlik maddelerinden kalıntı (çizgi, iz) kalmaz
  • Erişilmesi zor alanların bile temizlenmesi, ör. B. nişlerde ve sütunlarda mümkün kılınmıştır
  • Su ve kireç izi bırakmadan hızlı kuruma
  • Genellikle daha hızlı ve enerji tasarrufu sağlayan temizlik sonuçları (özellikle “anlık su ısıtıcıları” kullanıldığında) elde edilir

Dezavantajları

  • Sıcaklığa duyarlı malzemeler (örn. bazı plastikler) zarar görebilir
  • Buharlı temizleyicinin amacına uygun kullanılmaması halinde haşlanma meydana gelebilir (yalnızca basınçlı kap modelleri için)
  • Buharlı temizleyiciler çok enerji tüketir (özellikle basınçlı kazanlı modeller)

Uygulamalar

Buharlı temizleyiciler az nemli olduğundan binada kullanma açısından uygundur.

Evlerde kullanım

  • Buharlı temizleyiciler ek temizlik kimyasallarının kullanımını gerektirmediğinden hipoalerjenik ortamlarda sıklıkla kullanılır. Buharın küf, bakteri, virüs ve diğer biyolojik kirlenme biçimleriyle mücadelede etkili olduğu kanıtlanmıştır.[2]

Çeşitli aksesuarlar çok sayıda uygulama alanı sağlar. Buharlı ütüler markalı ev aletlerine de bağlanabilir.

  • Zeminlerin (laminat ve ahşap zeminler dahil) ve bağlantı parçalarının temizliği[4]
  • Ocakların, davlumbazların ve fırınların temizliği[5]
  • Duşların, aynaların, kireç birikintilerinin ve fayans derzlerinin temizliği[6]
  • Halılarda ve döşemeli mobilyalarda küçük lekelerin temizliği[5]
  • Ütü ve tekstil bakımı (“canlandırıcı”)[7]

Prensip olarak pencere temizliği de mümkündür. Diğer cihazlarla (pencere elektrikli süpürgeleri) önemli ölçüde daha iyi sonuçlar elde edilir ve bu nedenle önerilmez. Ayrıca özellikle kış aylarında aşırı sıcaklık farklılıklarından dolayı pencere camları çatlayabilmektedir.

Endüstride kullanım

Buharlı temizleyicilerin endüstride genellikle şu alanlarda kullanılır:

  • Soğuk hava deposu temizliği[8]
  • Gıda işlemede makinelerinin temizliği
  • Namlu temizliği
  • Sakız çıkarma[9]
  • Ot temizleme[10]
  • Klima temizliği
  • Yağların çıkarılması ve üretimde yağlanan parçalarının temizliği[11]
  • Konveyör bant temizliği[12]

Buharlı paspaslar

Buharlı paspas, zeminleri ve halıları temizlemek için buhar kullanan bir paspas'tır. Çamaşır suyu veya deterjan gibi temizlik maddeleri gerektiren sıradan bir paspasın aksine, buharlı paspas, yerleri dezenfekte etmek için buhar ısı'sını kullanır.

Kiri hapsetmek için genellikle buhar jetinin hemen altına bir mikrofiber ped yerleştirilir. Çoğu buharlı paspasın küçük bir su deposu vardır ve genellikle kuru buhar verir. Buharlı paspas ilk olarak 1998 yılında Güney Kore'de Romi Haan tarafından tasarlandı. Kendisi 2001 yılında bir prototip geliştirdi ve 2004 yılında buharlı paspas kitlesel pazara sunuldu.[13][14]

Buharlı paspas, rezervuarın içindeki suyu yaklaşık 120 derece Santigrat (248 derece Fahrenheit) sıcaklığa kadar ısıtarak çalışır. Çoğu buharlı paspasta, altına yerleştirilen mikrofiber pedi nemlendiren kuru buhar jeti vardır (15'e kadar buhar jeti olabilir). Buhar pedin ıslanmasına yardımcı olur ve kir yerden çekilir. Normal paspaslardan farklı olarak buharlı paspaslar yerde kalıntı bırakmaz ve çoğu zaman kiri temizler.

Buharın ısısı bakteri ve toz akarlarının yaklaşık yüzde 99'unu öldürebilir. Buharlı paspaslar zeminleri dezenfekte edebilir, parlaklığı geri kazandırabilir, toz akarlarını öldürebilir ve bazı lekeleri çıkarabilir. Bazılarında, paspas pedini değiştirmeden önce iki kat daha fazla zemini temizlemenize olanak tanıyan iki taraflı döner paspas başlığı bulunur. Pedin birisi, parke ve laminat gibi hassas zeminlerde kullanım için yumuşaktır. Diğer ped, zorlu kirlerin temizlenmesini kolaylaştıran yerleşik ovma şeritlerine sahiptir.

Üreticiler

Üst düzey endüstriyel ürünlerden ucuz tüketici modellerine kadar çeşitli ürünler sunan çok sayıda buharlı buharlı temizleyici üreticisi vardır.[1]

Sterilizasyon testi

Buharlı temizleyiciler, mikropları öldürme ve bazı durumlarda kimyasal dezenfektanlar kullanmadan dezenfekte etme yetenekleri nedeniyle yeşil temizlik örnekleri olarak gösterilir.[15]

Buhar buğusunun halı, yatak takımı ve döşemelerdeki toz akarlarını öldürmede de etkili olduğu belirtilir.[16] Ayrıca kuru buharın 150-170 derece sıcaklıklara ulaştığında tahtakurularını ve yumurtalarını öldürmede etkili olduğu ispatlanmıştır.

2005 yılında, Washington Üniversitesi tuvaletlerdeki buhar buğu sistemini denedi ve önceki yöntemlere göre iş gücü tasarrufu ve hijyen açısından iyileştirmeler olduğunu bildirdi.[17]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Delgado, Jesús; Aznar, María P.; Corella, José (1 Mayıs 1997). "Biomass Gasification with Steam in Fluidized Bed: Effectiveness of CaO, MgO, and CaO−MgO for Hot Raw Gas Cleaning". Industrial & Engineering Chemistry Research. 36 (5). ss. 1535-1543. doi:10.1021/ie960273w. ISSN 0888-5885. 
  2. ^ a b "Steam Vapor: Use 'Dry' Steam Vapor Treatment for Healthier Carpet, Upholstery - HousekeepingChannel.com". www.housekeepingchannel.com. 23 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2016. 
  3. ^ "Clean Tech". 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2024. 
  4. ^ "Schnell sauber mit Dampf - rationell reinigen Gebäudedienste". 28 Şubat 2018. 22 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 
  5. ^ a b "Dampf gleich Dampf? | Kärcher" (Almanca). 28 Şubat 2018. 1 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Dampfreiniger – schonend und effektiv reinigen | Kärcher" (Almanca). 28 Şubat 2018. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Bügeln und Wäschepflege mit einem Dampfreiniger" (Almanca). 28 Şubat 2018. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ COTRACO GmbH. "Glossarbeitrag lesen" (Almanca). Erişim tarihi: 2018-02-28.  6 Şubat 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ TECNOVAP (2007-11-27). "CHEWING GUM REMOVAL KIT - BY TECNOVAP -" (Almanca). Erişim tarihi: 2018-02-28.  6 Şubat 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Joachim Löffler. "Unkrautentfernung (chemiefrei)". Tobias Löffler (Almanca). Erişim tarihi: 2018-02-28.  6 Şubat 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ "Schneller, gründlicher, einfacher - rationell reinigen Gebäudedienste". 28 Şubat 2018. 22 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ COTRACO GmbH (11 Kasım 2013). "Förderbandreinigung mit Dampf". 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2018. 
  13. ^ Salmon, Andrew (5 Ocak 2012). "Korea's Rebel With a Steam Mop". Forbes (İngilizce). 6 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2017. 
  14. ^ "The woman who liberated South Korea's housewives". BBC News. 22 Mayıs 2015. 23 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2017. 
  15. ^ Tanner, Benjamin D. (2009). "Reduction in infection risk through treatment of microbiologically contaminated surfaces with a novel, portable, saturated steam vapor disinfection system". American Journal of Infection Control. 37 (1). ss. 20-27. doi:10.1016/j.ajic.2008.03.008. PMID 18834748. 
  16. ^ Vojta, PJ; Randels, SP; Stout, J; Muilenberg, M; Burge, HA; Lynn, H; Mitchell, H; O'Connor, GT; Zeldin, DC (2001). "Effects of physical interventions on house dust mite allergen levels in carpet, bed, and upholstery dust in low-income, urban homes". Environ. Health Perspect. 109 (8). ss. 815-9. doi:10.1289/ehp.01109815. PMC 1240409 $2. PMID 11564617. 
  17. ^ "Pressure Vessels | EHS". 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabun</span> Bir temizlik maddesi

Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na veya K tuzlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Buharlı otomobil</span> Buhar motorundan güç alan otomobil

Buharlı otomobil. Karayolunda kullanılmak üzere tasarlanmış ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren dıştan yanmalı motor olan buhar makinesinın verdiği enerji ile hareket eden tekerlekli kara taşıtı, buhar enerjili otomobil.

<span class="mw-page-title-main">Termik santral</span> ısı enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü santral türü

Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılırak geri suya dönüştürülür. Termik santralların tasarımları arasındaki en büyük farklılık kullandıkları yakıt tiplerine göredir. Bu tesisler ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmekte kullanıldığından bazı kaynaklarda enerji dönüşüm santrali olarak da geçer. Bazı termik santrallar elektrik üretmenin yanı sıra endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi amaçlarla da kullanılır. İnsan üretimi CO2 emisyonunun büyük kısmını oluşturan fosil yakıtlı termik santralların çıktılarını azaltma yönünde yoğun çabalar harcanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lokomotif</span> Demiryollarında vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da motorla çalışan makine

Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Savery</span> İngiliz buhar mühendisi (1650-1715)

Thomas Savery, İngiliz mucit ve mühendis. Ticari olarak kullanılan ilk buhar güçlü cihazı olan ve genellikle "Savery motoru" olarak anılan buhar pompasını icat etmiştir. Savery'nin buhar pompası, maden drenajını iyileştiren ve yaygın kamu su tedarikini uygulanabilir hale getiren devrim niteliğinde bir su pompalama yöntemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yüzey aktif madde</span>

Yüzey aktif madde suda veya sulu bir çözeltide çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen kimyasal bileşik. Yüzey aktif maddeler aynı zamanda iki sıvı arasındaki yüzeylerarası gerilimi de etkiler. Yüzey aktif maddenin İngilizce karşılığı olan surface active agent sözcüklerinin harflerinden oluşan bir kısaltma olan surfactant (surfaktan) kelimesi de yüzey aktif madde yerine kullanılır. Su içerisinde kendi kendine "oto-organize" olabilen yüzey aktif maddeler suyu seven (hidrofilik) ve suyu sevmeyen (hidrofobik) kısımlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Buharlı temizlik</span>

Buharlı temizlik, kirli yüzeylerin su buharı yardımıyla temizlenmesi.

<span class="mw-page-title-main">Kuru temizleme</span> Su kullanılmadan yapılan bir tekstil yıkama yöntemi

Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen apolar bir çözücü kullanılarak yapılan yıkama işlemidir. Dünya çapında genel olarak kuru temizlemede tetrakloroetilen isimli toksisitesi düşük ve yanıcı olmayan bir sıvı kullanılır. Yapısı polar olan su kullanan ıslak temizlemeden farklıdır, yine de sıvı içerir, ancak giysiler bunun yerine su içermeyen bir sıvıyla yıkanır.

<span class="mw-page-title-main">Robot süpürge</span> yerleri temizleyen robot

Elektrikli süpürgelerin belirli bir algoritmaya bağlı olarak insan etkileşimi olmadan çalışan tiplerine robot süpürge denir. Sert veya yumuşak yüzeylerdeki katı ve sıvı maddeleri barındırdıkları hazneye süpüren ve çeken robot süpürgelerin kendilerini otomatik olarak şarj eden tipleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Banya</span> Rus hamamı

Banya, Rus dilinde "buhar banyosu" anlamındaki sözcük. Ancak bu kavram, Rus saunasını anlatmak için kullanılır. Banya, yüksek sıcaklıkta buhar banyosu barındıran bir çeşit hamamdır. Türkçede Rus hamamı dendiği de olur. Tasarım ve kullanım açısından saunaya çok benzemektedir. Sözcük olarak banya Bulgarcada banyo ya da yıkanma, Sırpçada da içme (içmece) tesisleri anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">El yıkama</span> kişinin ellerini temizleme eylemi

El yıkama ya da el hijyeni: sabun ile birlikte su veya başka bir sıvı kullanarak ya da sıvı kullanmadan; ellerden toprağın, kirin ve mikroorganizmaların temizlenmesi işlemi.

<span class="mw-page-title-main">Paspas</span>

Paspas, insan trafiğinin yoğun olduğu alanların periyodik bakımı, zemin dezenfeksiyonu, dökülme ve lekelerin temizlenmesi ve diğer zorlu temizlik işlerinin üstesinden gelmek için kullanılabilecek çok çeşitli tekstil materyallerinden oluşan bir araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Çamaşır deterjanı</span>

Çamaşır deterjanı çamaşır yıkamak için eklenen bir tür deterjan veya temizlik maddesidir. En yaygın kullanılan leke çıkarma ürünlerinden biridir. Deterjan hâlâ toz halinde satılırken, sıvı deterjanlar 1950'lerde piyasaya sürülmesinden bu yana birçok ülkede büyük pazar paylarını almaktadır. El yıkama ve çamaşır makinesi için mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş gıda</span> Daha uzun süre saklanması amacıyla mekanik veya kriyojenik olarak dondurulmuş yiyeceklerin tümü

Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır. Gıda endüstrisinde iki süreç vardır: mekanik ve kriyojenik. Donma kinetiği, gıda kalitesini ve dokusunu korumak için önemlidir. Daha hızlı dondurma, daha küçük buz kristalleri üretir ve hücresel yapıyı korur. Kriyojenik dondurma, 196 °C (−320 °F) düşük nitrojen sıcaklığı nedeniyle mevcut en hızlı dondurma teknolojisidir. Ev tipi mutfaklarda modern zamanlarda yemeklerin muhafaza edilmesi, ev tipi buzdolabı dondurucular kullanılarak sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Pronto</span>

Pronto, ABD şirketi S. C. Johnson & Son tarafından 1960'lardan bu yana tasarlanan ve pazarlanan bir temizlik ürünüdür. Toz ve temizlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Marka, Fransa'da Pliz, Arjantin'de Blem olarak biliniyor. Bazı ülkelerde Pledge olarak satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leidenfrost etkisi</span> fiziksel fenomen

Leidenfrost etkisi, 1756 yılında Alman bilim adamı Johann Gottlob Leidenfrost tarafından keşfedilen ve A Tract About Some Qualities of Common Water kitabında konu edindiği, sıvıların yüzeyleri ile temas ettiklerinde oluşan ve sıvının hızlı buharlaşması sonucu yüzeyde bir buhar tabakası oluşmasına neden olan fiziksel bir fenomendir. Bu buhar tabakası, sıvının yüzeyinde oluşan bir yalıtkan tabaka görevi görür ve bu sayede sıvının yüzeyine dokunulduğunda, sıvı damlacıklarının hoplayarak hareket etmesine ve hatta bazen buharlaşarak tamamen kaybolmasına neden olur. Bu etki, sıvıların yüzeylerindeki buharlaşma hızı ile sıvının sıcaklığı, yüzey gerilimi ve çevresel koşullar gibi faktörlerden etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama</span>

Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama (UVGI) mikroorganizmaların nükleik asitleri yok edip DNA'larını bozarak hayati hücresel işlevleri yerine getiremez hale getirip öldürmek veya etkisizleştirmek için kısa dalga boylu ultraviyole ışığı kullanan dezenfeksiyon yöntemidir. UVGI gıda, hava ve su arıtma gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Su ısıtma</span>

Su ısıtma bir ısı transfer sürecidir. Suyu ilk sıcaklığının üzerinde ısıtmak için bir enerji kaynağı kullanır. Odaya ısı transferi radyatörler, konvektörler, boru kayıtları kullanılarak gerçekleştirilir. Sıcak suyun tipik ev içi kullanımları arasında yemek pişirme, temizlik, banyo ve alan ısıtma yer alır. Sanayide sıcak su ve buhara ısıtılan suyun birçok kullanım alanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kärcher</span>

Alfred Kärcher SE & Co. KG, Almanya merkezli bir temizlik aletleri üreticisidir. Şirket, 2 Ocak 1935 tarihinde Alfred Kärcher tarafından kurulmuş olup temizlik ekipmanları, hem de tam temizlik sistemleri üretimi yapmaktadır. Şirketin merkezi Baden-Württemberg eyaletine bağlı Winnenden kentinde yer almaktadır.