İçeriğe atla

Buhara'nın bombalanması

Buhara'nın bombalanması
Buxoroning bombalanishi: '
Sanatçı Vyacheslav Okhunov
Yıl 1987
Tür Triptik
Konum Özbekistan Devlet Sanat Müzesi

Buhara'nın Bombalanması, ressam Vyacheslav Okhunov tarafından 1987 yılında yapılmış bir triptiktir. Tablo ilk kez 2 Eylül 1988'de Londra'daki Ağa Han Vakfı'na ait "Zamon" galerisinde sergilenir. Bu eser Buhara'nın 1 Eylül 1920'de Türkistan Cephesi komutanı Frunze tarafından 1 Eylül 1920 tarihinde bombardıman edilerek Sovyetler ordusu tarafından işgal edilmesine ithaf edilmiştir.[1][2] Eleştirmenler, resmin duygusal olarak Arkady Plastov'un "Uçan Nazi" ve Pablo Picasso'nun "Guernica" tablosundan daha iyi olduğunu söylemiştir.[3]

Fotoğrafın tarihi ve Özbekistan'a dönüşü

Vyacheslav Okhunov tabloyu 1987'de yapmıştır. Vyacheslav Okhunov öğrencilik günlerinde "Voyna v peskax. Materiali po istorii grajdanskoy voyni" (Kumdaki savaş. İç Savaş Tarihi Üzerine Materyaller) eseri vasıtasıyla Buhara'nın bombalanması konusunda bilgi sahibi olmuştur.[4] Buharalı ünlü sanatçı Zelimkhan Saidjanov, Buhara'nın bombalanmasından sonra çekilen fotoğrafları arşivden bulup Okhunov'a göstermiştir. Tablonun sergilenmesinden sonra düzenlenen sanat konseyinde, sanatçı ciddi şekilde eleştirilip yanlış bilgi yaymakla suçlanınca, yaşlı bilim adamı Lazar Rempel Okhunov'un haklı olduğunu savunur ve Buhara'nın gerçekten de bombalandığını söyler.

Tablo önce Londra'da, sonraysa ABD'nin New York şehrindeki özel bir koleksiyonda saklanır. Tablonun Özbekistan'a getirilmesinde önemli iş yapanlardan biri de sivil toplum kuruluşu olan YUZUK'un başkanı Dilbar Gaffarova'dır.[4][5] Resimin Özbekistan'a getirilmesinden Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın kızı Saida Mirziyoeva'nın katkısı olduğu söylenir.[6] 25 Mart 2023'te Taşkent'e getirilen tablo, Vyaçeslav Okhunov'un 1984 yılında yaptığı Çolpon portresi ile birlikte Özbekistan Devlet Sanat Müzesi'ne teslim edilir.[7] Ancak bilinmeyen bir nedenle Buhara bombalamasının gösterilmesine izin verilmez. Sanatçı Vyacheslav Okhunov, müze başkanı Vasila Fayziyeva tarafından müzenin sergi salonuna tablonun asılmasına izin verilmediğini özel röportajında anlatmıştır.[4][8] Tablonun Özbekistan'a getirilmesinde Dışişleri Bakanlığı, Frankfurt'taki Özbekistan Başkonsolosluğu, Özbekistan Kültürel Miras Ajansı, Sanat ve Kültür Fonu ve Özbekistan Havayolları Şirketi katkıda bulunmuştur.[6]

YUZUK teşkilatı başkanı Dilbar Ghafarova, bu durumla ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirmiştir:

Tablonun son durağı Buhara'da açılacak olan Cedidler Müzesi olmalıdır. Sanat eseri bu müzeye dahil değildir.

Kaynakça

  1. ^ ""Kichik qiyomat". Bundan 101 yil avval Buxoro amirligi vahshiyona tugatilgan edi". 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  2. ^ "Бухоро қандай бомбаланган эди ёки музей директори нега қочди?". 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2021. 
  3. ^ Бобожон/Озодлик (1 Eylül 2020). "Buxoroning Rossiya "Qizil armiyasi" tomonidan ishg'ol etilgani 100 yilligi O'zbekistonda eslanmadi". Озодлик радиоси (Özbekçe). 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  4. ^ a b c Бобожон/Озодлик (31 Mart 2023). ""Бухоронинг бомбаланиши" ёки Путин сояси тушган кўргазма". Озодлик радиоси (Özbekçe). 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  5. ^ "Dilbar G'afforova: Rauf Parfiga haykalni uning muxlislari o'rnatdi". 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  6. ^ a b "Saidaning bombasi". 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  7. ^ "Rauf Parfi haykali Toshkentda". 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  8. ^ Рао/Ро (3 Nisan 2023). "Дар Тошканд ба намоиши "Бомбаборони Бухоро" иҷозат надоданд". Радиои Озодӣ (Tacikçe). 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ya da resmi adıyla Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu'nun altındaki 3 bin metrekarelik sütunlu alanda bulunan 21 Haziran 1960'ta ziyarete açılmış müze.

Léopold Lévy, Fransız ressam, akademisyen, gravür sanatçısı.

<i>Kaplumbağa Terbiyecisi</i> Osman Hamdi Beyin bir eseri

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti tarafından çıkartılan gazetenin on yedinci sayısında tablonun adı Kaplumbağalar ve Adam olarak geçer, ancak tabloya daha sonra yaygın olarak bilinen Kaplumbağa Terbiyecisi adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prado Müzesi</span>

Prado Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de yer alan bir müze ve sanat galerisidir.

Pervin Özdemir, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş Cam Sanatları Müzesi</span>

Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, cam sanatçılarının eserlerini sergilemek üzere Eskişehir Odunpazarı Evleri Kent Müzesi kompleksinde 1 Aralık 2007 tarihinde hizmete girmiş bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Buhara Emirliği</span>

Buhara Emirliği, Aştarhan hanedanı'nın son hanı olan Ebül Gazi zamanında, Muhammed Rahim Han yönetimindeki Moğol kökenli Mangıtlar tarafından kurulan Özbek devleti. Moğol kökenli ancak Cengiz Han soyundan olmayan Mangitler 1747'de Buhara'yı işgal ederek 1753'te Emirliğini ilan etmişti. Dönemin Orta Asya'nın töresine göre Cengiz Han soyundan gelmeyen Han olamadığı için 1756'de "Amīr al-Mu'minīn" unvanını kullanmıştı. Ve 1785 yılında Aştarhan hanedanının Buhara Hanlığını yok etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Müzesi (İstanbul)</span>

Atatürk Müzesi veya diğer adıyla İnkılâp Müzesi, İstanbul'un Şişli ilçesinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde yer alan ve 1942'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce müzeye dönüştürülmüş Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu ev. Atatürk'ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Müzesi</span> Pariste müze

Lüksemburg Müzesi, Paris, Fransa'da bulunan sanat müzesi. Lüksemburg Sarayı'nın yan tarafında yer almaktadır. Müzede uzun yıllar boyunca on dokuzuncu yüzyıl tablo ve heykellerinin sergilendi. 1986 yılında, Orsay Müzesi'nin açılmasıyla koleksiyonunun büyük bir kısmı oraya taşındı. Fransız Kültür Bakanlığı ve Fransız Senatosu'nun mekanda geçici sergiler düzenlemeye devam etmektedir. Şu anda kuruluş, Fransız Senatosu tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi</span>

Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Azerbaycan'ın en büyük sanat müzesidir ve başkent Bakü'nün en önemli müzelerindendir. Şehrin merkezinde Niyazi Sokağında bulunmaktadır.

<i>İsanın yeniden Dirilmesi</i> (Rafael) Raffaello tablosu (Sanat Müz., São Paulo)

İsa'nın yeniden Dirilmesi, ağaç üzeri yağlı boya tekniğiyle, İtalyan yüksek rönesans ustası Rafael tarafından 1499–1502 tarihleri arasında yapılmış tablodur. Eser sanatçının erken dönem eserleri arasında yer almaktadır. Resmin Baronci sunağının kalan eserlerinden biri olabileceği düşünülse de, muhtemelen bilinmeyen bir predella parçasıdır.. Tablo São Paulo Sanat Müzesinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Puşkin Müzesi</span>

Puşkin Müzesi ya da tam adıyla Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan güzel sanatlar müzesi. 1937 yılında bu ismi alan müze, antik Mısır'dan çağdaş Avrupa sanatçılarının eserlerine kadar geniş bir koleksiyona sahiptir. Bunun dışında Batı Anadolu'dan çalınmış Troya hazineleri de müzede sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Sanat Müzesi</span> Sanat müzesi

Hacettepe Sanat Müzesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan, Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı bir müzedir. 4 Ekim 2005 tarihinde kurulan müzede, başta Burhan Doğançay olmak üzere; ülke ve dünya çapında isim yapmış birçok önemli sanatçıdan eserler bulunmaktadır. Şeref Akdik, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Avni Arbaş, Nevzat Akoral, Nuri Abaç, Fikret Otyam ve Hayati Misman gibi usta sanatçılardan çalışmaları bünyesinde barındıran müze 2015 yılında onarıma alınmış ve iki yıl ziyarete kapalı kaldıktan sonra 17 Ekim 2017 tarihinde, Hacettepe Üniversitesi'nin 50. kuruluş yıldönümünde tekrar açılmıştır.

Türkmen Güzel Sanatlar Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat müzesidir. Müze, 1927 yılında Rus heykeltıraş A. Karelin tarafından açılmış olup 1939 yılında Güzel Sanatlar Müzesi statüsü almıştır.